Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Marek-41

Musimy rozwiać wątpliwości i nazwać rzeczy po imieniu posiadasz TD20A HS ,gdzie HS oznacza tylko i wyłącznie High Speed jak łatwo sie domyślić chodzi o szybkość 38cm/s

Ale na tym kończy się podobieństwo do wersji SE

Tandberg TD 20 SE jest całkiem inny nawet pod względem konstrukcyjnym różni sie od tej wersji tak że to tyle chciałem sprostować , po to to robię żeby inni nie byli wprowadzani w błąd . Marku to jest i tak wyjściowa wersja i na niej bazowała póżniejsza SE i jeszcze po niej The final edition pozdrawiam i gratuluję wspaniały Tandberg

audiomagia.blogspot.com

Mag.Już wiem.Nawet wiem co oznacza skrót SE.To Specjal Eqialization.Umozliwiało to na uzyskanie odstepu od szumu 80 db,przy prędkości 38,1 cm/sek.I to bez żadnego układu redukcji szumów.

Mi spokojnie wystarczy ten co mam.Teraz muszę jeszcze wypożyczyć na kilka dni taśmy nagrane w radiu.To jedyne dzisiaj dostępne zródło o naprawdę wysokiej jakości.Szukałem właśnie dlatego sprzętu z tzw.małą studyjną.Jeszcze mi ,tylko brakuje jednego talerza do bobinek,ale mam już obiecany.

Mag.Zanim coś napiszesz,to najpierw przeczytaj poprzednie wpisy.Dowiedziałem sie też ,że sztuk Final edition wyprodukowano 50 sztuk ,a nie 40.Wszystkie były ponumerowane od 1 do 50.

Mam dwa TD20A i też się różnią i to nie tylko ilością scieżek i prędkościami.TD20A ma obudowę drewnianą,a wersja HS ma obudowę wykonaną metodą wtryskową z tworzywa.Nie ma również zdejmowanej tylnej ścianki.Trzeba wyjąć z obudowy cały mechanizm,aby cokolwiek zrobić.To jest trochę upierdliwe.

Marek-41

Zanim wkleisz zdjęcie TD 20 A i nazwiesz go w obu wątkach Se przeczytaj więcej w internecie , ja tylko napisałem to co mam potwierdzone u żródła , więc wybacz ale nie zgodzę się z Tobą muszę to napisać bo nie lubię jak inne osoby są wprowadzane w błąd .

Poza tym nie wspominam o obudowach wersja HS była robiona w kilku wariantach według specyfikacji zamawiającego nie była jak to napisałeś robiona tylko metodą wtryskową

Ta wiedzę akurat o Tandbergu nie czerpię jak większość tego forum z sieci tylko spotykam się z ludzmi którzy tam pracowali , projektowali itd

Co do ostatniej wersji TD 20 SE TFE naprawde wyszło tylko 40 sztuk a ponumerowane są nie tak jak napisałeś , żaden katalog nie poda Ci takich wiadomości , jak widzę błędny wpis to staram sie sprostować a Ty zaraz sie unosisz

cytuję

Zanim coś napiszesz,to najpierw przeczytaj poprzednie wpisy

Pozdrawiam i bez urazy

audiomagia.blogspot.com

Mag.Jest na ich stronie folder,w którym wyraznie piszą o 50 sztukach.A nie miej do mnie pretensji,bo pisałem,że to SE zanim go dostałem.Dopiero juz w domu mogłem to zweryfikować.

Masz tu link;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marku nie mam pretensji

Już piszę jak było naprawdę , gdy rozmawiałem z człowiekiem odpowiedzialnym miedzy innymi za ten model

założenie jubileuszowe na zakończenie produkcji było wyprodukować 60 sztuk i tak miało być , okazało sie jednak że nie maja tylu części i wypuścili tylko 40 sztuk nawet w katalogach wtedy podawali właśnie różnie 40 sztuk 60sztuk po prostu druki poszły a oni miel tylko 40 sztuk ot cała historia

Potem musieli sie tłumaczyć dyrektorom że nie wydolil śmieszna ale prawdziwa ta historia takie życie

Tak jak u nas jest klub Unitry taki tu jest podobny klub Tandberga

Pozdrawiam serdecznie bez urazy

Marek

audiomagia.blogspot.com

Dulon.Jak sobie wyorażasz piwko na taką odległość,no chyba,że zaczniemy sobie popijać równocześnie ,kazdy u siebie he he.Nie martwię się,że to nie jest SE.W końcu parametry ma identyczne oprócz odstępu od szumów i brak mu wejść i wyjść XLR.W końcu ,to podarek i mogę ,tylko takich podarków wszystkim życzyć.A co mnie najbardziej cieszy,to to ,że działa wspaniale i mam dostęp do praktycznie wszystkich części, w tym wiele fabrycznie zafoliowanych.To prawdziwy skarb.

Mag,czy wszystkie SE miały czarne wykończenie,bo nie trafiłem na zdjęcia w innych barwach?

Marek-41, 24 Lis 2008, 19:43

>Mag.Mam w swoim A-77 taki przełącznik i zmienia sie stałe harakterystyki toru odczytu.Zauważyłem,że

>w pozycji IEC jest dzwiek nieco jaśniejszy.Mam dwie pozycje IEC i NAB.Jednak różnica jest mało

>istotna.

Na moim Studerze A 807 sa za to 2 przyciski ......CCIR ...oraz NAB.

Wciskając jeden czy drugi wyrażnie zmienia sie jakośc odtwarzania ,ze wskazaniem na CCIR .

U mnie w OTARI jest tak oczywiscie w instrukcji EQ dla NAB i dla IEC

NAB FLUX LEVEL 250 nWb/m

IEC FLUX LEVEL 510 nWb/m

dlatego S/N Ratio jest większa na IEC

audiomagia.blogspot.com

Trafiają się takie perełki

Ukryta Zawartość

post-4738-100009653 1228678943_thumb.jpg

post-4738-100009654 1228678943_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Witam

To seria 4000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Jest to sprawa dla mnie ważna więc ponownie zamieszczam moje zapytanie tutaj także

Witajcie

Panowie poszukuje lubrikation oil pz9e003 do capstanu w moich Otari czy istnieje zamiennik a jeżeli tak to jaki ?

Będę szukał wiem że z tym będe miał przeprawę ale jeśli nawet będzie trzeba sprowadzę z Kraju Kwitnącej Wiśni .

Ale gdyby ktos z Was szanowni koledzy mógł przybliżyć mi temat to proszę napiszcie coś o tym oleju Jaki Wy stosujecie ?

Dziekuje i pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

masz jakiś ramowy plan konserwacji tzn serwisowy jak to rozbierać, gdzie smarować i czym

u mnie mimo,że posiadam tzw.pełną dokumentacje to nie mam żadnych wskazówek serwisowych odnośnie konserwacji

rozbierałem po kolei i składałem ,używałem smaru syntetycznego wysokiej klasy.

o smarze wyczytałem na audiokarmie

ale w ferro żeby nasmarować wałek capstana to trzeba rozebrać pół maszyny a potem jeszcze ściagnąć uszczelniacze z wałka,nie biorę się za to żeby czegoś nie uszkodzić

VSOP

Co do rozbiórki to raczej nie robię tego bezmyślnie , korzystam ze zdjęć zamieszczonych w manualserwice

Nigdy nie rozbieram maszyny jak nie ma potrzeby jak piszą że kapstan smarować co 6 miesięcy to tak postaram się robić , elementy gumowe zawsze odświeżam konserwując specjałem bez kwasowym , nauczony doświadczeniem na kaseciakach szczególnie paski jak jakieś są należy je tak samo konserwować , to tak jak ze skóra nie po pastujesz to się zestarzeje i po butach.

Wyznaje zasadę lepiej nic nie wynajdywać tylko ulepszać , Ostatnio widziałem prawie nie chodzony szpulak i tak sobie siedzimy i gramy gośc puszcza szpulę za szpulą i nagle w nagraniach słychać świerszcza , patrzymy na siebie dziwne bo to nie taśma po ściszeniu wzmacniacza przysłuchujemy się maszynie piszczy , lampka i szukanie i wiecie co jak zdjąłem Gumowy wałek co to ciągnie taśmę to doznałem szoku trzpień był wytarty sucho jak na pustyni tarcie niesamowite , nic się nie dało zrobić

Na szczęście dokupił trzpień wkręcił i jazda , teraz smaruje a nie tylko czyści można mu wybaczyć gdyż to typ bez myśli technicznej rozkoszujący się tylko muzyką , niby dobrze ale jak sie cos ma to tą podstawową wiedzę trzeba posiadać

Obecnie czekam na smary i oleje ilości śladowe jedne z USA, inne z Tokyo a i z Polski także będą stosowane do czyszczenia min konserwacji gumy .

Na tanie naprawianie sobie nie mogę pozwolić , bo sprzęt jest zbyt drog

audiomagia.blogspot.com

Wolę poczekać , przemyśleć niż jak to piszą smarować byle czym , i byle jak na tak zwaną pałę

Może warto dać komuś kto jest i serwisantem i doceni także wartość kolekcjonerską sprzętu .

audiomagia.blogspot.com

Gin to taki trunek dla dorosłych a ty już powinieneś maszerować do spania bo bajka się skończyła o 19-stej

No chyba że możesz dodać coś konstruktywnego do tematu to zapraszam

audiomagia.blogspot.com

• 2 tygodnie później...

Wklejam link do mojej strony na You Tobe tutaj próba sił z modelem 9100 bardzo ładnie wykonany jak zresztą wszystkie Tandbergi

Pozdrawiam i w nowym 2009 roku życzę wszystkim Wspaniałych nowych zabawek

MAG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

A tutaj zestaw stosunkowo młody

Ukryta Zawartość

post-4738-100007664 1231092189_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mag ,gratuluje.Kolekcja ci się powieksza.I dobrze,ja też nie przypuszczałem,że po jednym TD20A będę miał drugiego w wersji studyjnej.Ta nowa kolekcja ma piekne drewniane boczki.Aż chce się patrzeć.

• 2 tygodnie później...

Marku

To nie jest mój sprzęt ten powyżej to jest temat o Tandbergu więc wklejam co ciekawsze fotografie różnych modeli , i nie jestem tez kolekcjonerem teraz brakuje mi tylko mocy trochę modyfikacji w ustawieniach i to wszystko pozbyłem się części kaseciaków myślę że przyszli właściciele będą zodowoloni , chciałem jeszcze napisać o tym czyszczeniu denaturatem ale opadam z sił właściwie to nie w tym temacie miałem napisać ale jak można wypisywać takie bzdury to tak jak by lać olej do baku i mówić no nie żle oszczędzamy ale czy daleko się zajedzie guma czy to na rolkach czy na kołach pasowych , paski potrzebuje konserwacji i tyle , tak samo ja metal koroduje guma także

audiomagia.blogspot.com

Mag,są rózne paski.Np; w philipsach sie całkowicie rozpuszczają z czasem,a gdzie indziej stają sie kruche.Jednak chemikalii,to raczej zadne nie lubia.Oby do wiosny.

• 4 tygodnie później...

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi