Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Miłej lektury Marku są dziwne na tym świecie rzeczy o których sie za głośno nie mówi ale dobrze że sprawa się ujawniła dalsze losy konstrukcji są mi znane opisze je jak będe miał chwilę

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

I oto mi chodziło MAG.Jakoż nie mogłem uwierzyć ,że TD20ASE,to był szczyt możliwości firmy.Szkoda,że tego modelu już nie udało się wyprodukować.Smutne są też losy założyciela firmy.

Znałem też człowieka w niemczech,który miał podobne podejście do pracowników.Niestety też zbankrutował .Teraz już nie ma takich ludzi.Napisz coś wiecej o tym modelu,oczywiście jak uda ci się do czegoś dokopać.

Bardzo mie interesuje historia techniki i twoje informacje zrobiły mi dużą przyjemność.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Oglądałem dokładnie AKAI X2001D od zewnątrz i od środka, pamiętam wnętrze swojego TD-20A i do porównania nie muszę go rozbierać, na podziw zasługuje jedno, że Norwegowie i Japończycy nie stosowali w swoim sprzęcie tak zwanych ekonomicznych [czytaj tanich tandetnych rozwiązań. i TD i X201D są trójsilnikowe o wałku sterującym solidnej grubości z tym że rozwiązanie AKAI z olbrzymią rolką dociskową daleko od bloku głowic bardziej mi się podoba, dalsze porównania są raczej bezsensowne

Tandberg to magnetofon z tak zwaną miękką mechaniką przyciski i przekaźniki a AKAI sztywne wajchy przyznać trzeba przemyślane do końca i wykonane perfekcyjnie. Przyjechał AKAI do mnie na kilkanaście godzin albo na dwa tygodnie rano przegram na niego na niego ballady Cohena i zobaczymy jak się wyrabia na zakrętach

Mam sam niewiele ale odrobinę ciepła posyłam na Północ

Byle do wiosny

PPozdrawiam

Zbyszek

Zyszku,małe sprostowanie.TD20A nie posiada przekazników.Całe sterowanie obsługuje specjalny czwarty silnik.Dlatego to wszystko tak cicho i miekko pracuje.

Mam taśmę jak ja mam taśmę to i Marek ma taśmę ale jeszcze o tym nie wie odrobię się odrobinę to ją wyślę do Niego a potem dalej się martwcie. Jak na zaocznego chyba nie jestem najgorszym matołem, słuchając uważnie rad i uwag Pana Konstantego S zreanimowałem najpierw JVC, które mi raczyło padnąć, a potem już zaliczyłem AKAI i trzy mikrofony w tym dwa elektretowe, JVC Stereo M-201 imp 2 x 600 Ohm

i Yoga EM-240 a nieco wcześniej AOI ECM-1090 ucząc się na stare lata elektroniki trzeba po prostu chcieć chcieć Mam pytanie i prośbę do Pana Konstantego jak zrobić w miarę proste ale nie prymitywne zasilanie do mikrofonu elektretowego mam kilka wkładek z mikrofonów wewnętrznych magnetofonów UHER Cr-210 mógłbym je wykorzystać parami i byłyby to świetne mikrofony stereo.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

PS ręka mnie boli jeszcze paskudnie ale lutownicę potrafię utrzymać

Dziękuję serdecznie Panie Zbyszku jest już znacznie cieplej koniec rekordowych minusowych temperatur obecnie zelżało do -25 a rekord w moim województwie padł ode mnie kilka kilometrów i wyniósł -39,8

Pewnego razu nawet prądu nie było w miejscowości bo wszyscy tylko prądu uzywali , hehe a pewien kolega kilka miesięcy wcześniej odwiedzając mnie bodaj 3 raz z rzędu smiał się w głos widząc mnie z siekierą rąbiącego drwa ooo patrzcie wszyscy będzie zima bo Marek rąbie na potęge na szczęście tutaj ma się taki mechanizm przeczucia , no i teraz ja się śmieję bo drewna mamy pod dostatkiem:)

Będe miał zaszczyt jak dobrze pójdzie oglądać to co zostało z produkcji, upór czlowieka nie zna granic myślę że gdyby Tandberga robiono tak dobrze z pasją w Chinach to bym się nauczył chińskiego .

Co do Referencyjnej Maszyny powstały śladowe ilości mam tu na myśli prototyp ponoć powstały 2 z czego jedna to tylko atrapa po kilku latach jeden z norweskich konstrktorów się przyznał do tej konstrukcji że pracował przy niej dziwne ale z Francuzami ,po przeczytaiu wszystkich możliwych śladów nie dziwota że weszli w kooperacje z Francją,Szwajcaria miała swoje na glowie Niemcy tez a i Francuzi robili do tego tylko napęd każde inne opracowania w tym sterowanie bloki głowic a przypomnę tylko że były w planach trzy wersje TD 50SM Studio Master TD 50 B Brodcast,TD 50 E Editing

Cieszy fakt że chyba jestem pierwszy w Polsce i na tym forum który o tym modelu pisze jest to pewnego rodzaju szczęście poznawać nieznane gdyby jeszcze mozna było to zobaczyć heh

Dziękuję za pozdrowienia i wzajemnie cepło pozdrawiam Korwina oraz wszystkich innych

audiomagia.blogspot.com

Jak ja lubię ten prototyp:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

I te gniazda najwyższa perfekcja i prostota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

muls, 9 Sty 2010, 20:28

>ale zmarły.

Marian wiem że rozmawialiśmy o nim i nie tak do końca wszystko stracone w niedługim czasie przekonam się osobiście czy aby na pewno było tak jak było.

Rozmawiałem z jednym z byłych konstruktorów (a właściwie z synem konstruktora)jest szansa że przynajmniej zrobię zdjęcia istniejącej maszynie trzymajcie kciuki nie wiem może za tydzień a może za rok to w tym przypadku niewiadoma

Mnustwo czynników na to wpływa .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Widać,ze nawet w prototypie już myśleli o wygodzie przyszłego użytkownika.Magnetofon jest wyposażony w gustowną rączkę,aby było go wygodnie przemieszczać na kólkach racka.

Mag,mam nadzieje,że ci się nie tylko zrobic zdjęcia,ale może i go posłuchać.Powodzenia.

Najważniejsze że pasja jest rozsądna w moim przypadku nie dąże do celu za wszelką cenę , raczej wytrwale realizuje pracę żmudną jak diabli , wiem czasem jak może czuć sie archeolog .

Ostatnio miałem szczęście cieszyć się ze znalezienia tej perełki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Chodzi oczywiście o magnetofon ......:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

No i stało się mam do wymiany żarówkę w Tascamie i mam problem bo muszę odkręcić to ale jak???

Wiem że neomamut wymieniał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ten TD50 to nie taki cudowny jak na złotą erę szpulaków choćby dynamika i nierównomierność przesuwu taśmy.Wygląd za to ciekawy prostotą

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam TD-20A

Uważam go za szczyt techniki mam na myśli: myśl techniczną rzetelność wykonania, prostotę i wygodę obsługi, nigdy nie marzyłem o tym aby wozić go na piętrowych taczkach, rączka mi jest niepotrzebna, jego d... też mi nie imponuje magnetofon ma być przystosowany do współpracy ze mną a nie z komputerem.

Miałem przyjemność dzięki Sylwkowi Kilupowi ogladać i słuchać NAGRĘ T przy niej każde próby komputeryzowania stacyjnego magnetofonu szpulowego na taśmę 1/4" są jedynie [ żałosnymi] próbami.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS jest to moja i wyłącznie opinia, można się z nią zgodzić albo nie i nie namawiam nikogo do jej podzielania.

[email protected], 11 Sty 2010, 01:42

>Ten TD50 to nie taki cudowny jak na złotą erę szpulaków choćby dynamika i nierównomierność przesuwu

>taśmy.Wygląd za to ciekawy prostotą

Każdy ma swoje zdanie a ja mam swoje na ten temat

audiomagia.blogspot.com

MAG, 11 Sty 2010, 10:08

Szum taśmy jest mi w magnetofonów nawet miły np. w przeciwieństwie do cyfrowego szumu ale nierównomierność przesuwu taśmy zawsze waliła mnie po uszach :(. Harmoniczne całkiem możliwe że podane w całym paśmie i np gdyby to było w najniższych częstotliwościach to jest nazwijmy pomijalne dla uszu (kolumny mają znacznie większe) ale np od średnicy po wysokie takie zjawisko było by bardzo niepożądane.

Nie zrozum mnie źle, fajne są klocki Tandberga aż dziw że jeszcze nie masz ich studyjnych kolumn

Pozdrawiam

Nie zrozumiałem w złej intencji natomiast co do parametrów tej konstrukcji może nie będe pisał dkładnie było tak że nie zrobili dokładnych pomiarów długa i nudna historia nie będe przytaczał

Zestawy głośnikowe studio nie powiem bardzo dobre ale ciężko je zdobć :)

audiomagia.blogspot.com

>Zestawy głośnikowe studio nie powiem bardzo dobre ale ciężko je zdobć :)

masz na PW

• Pokaż nowe odpowiedzi