Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Mag,jednak trzeba mięć możliwości,aby móc gdzie chocby schować 1000 szpulaków i w wiekszości były urzadzenia na duże szpule i cała masa urzadzeń studyjnych.Jednak wiedząć ile tam było stacji radiowych,to się nie dziwie,ze ludziom sie udało tyle sprzętu zgromadzić.A tam mają rzeczywiscie wszystko.Mój znajomy dziennikarz szukał instrukcji do Mikrusa i nigdzie jej nie było,a tam znalazł.Drugi kupił wyscigowy silnik do Gogomobila,czyli pierwowzoru Mikrusa.Magnetofony Tandberga są tam rzadkoscią i osiągają spore ceny.

MAG,

magnetofony spisuja sie bardzo dobrze jedynie w TCD 310 wymienilem zarowke,pasek i walki sa orginalne.

TCD 320 nawet zarowki sa orginalne i poza czyszczeniem nic nie robilem.Jesli chodzi o TD-20A to przed miesiacem mial przeglad techniczny i wymienilem walek,pasek napedowy i nowe hamulce bo udalo mi sie dostac orginalne nowe skorki.

Mialem problem z talerzem szpuli bo przy wyciaganiu z obudowy uderzyl o stol i sie zlamal.

Dostalem nowy talerz i po wymianie chodzi jak zloto.Jak na swoje lata to sprzet spisuje sie bardzo dobrze.Z czesci do TD-20A posiadam dwa transfomatory dostalem okazyjnie i pomyslalem ze je zachowam bo mialem juz problem z Revoxem B77 gdzie transformator sie spalil ale z dostaniem nie ma problemu

bo do Revoxa jest czesci cala masa.

Andy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te talerzyki były także metalowe widocznie potem kroili też koszty stosując plastik ale najlepsze że w dobrym czasie dla firmy to znaczy do 85 r robili wszystko z wielką starannością i raczej nie starali się oszczędzac

audiomagia.blogspot.com

Filwoj,

przeglady robie sam to jest cala przyjemnosc sie pobawic.Moj model TD-20A jest z 1979-go roku.

Rok produkci jest wybity na trafo np.jak na zdjeciu 27 tydzien 1980 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to ten Revox co zastrajkowal palacym sie trafo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andy.7

Mam ogromną prośbę czy możesz zrobić zdjęcie bloku głowic w TD 20A chodzi mi o czoło głowic jak i o tył tabliczke znamionową i jakie jest gniazdo z tyłu dziekuję

audiomagia.blogspot.com

Do^Maga

Mój nie posiada oryginalnej osłony na głowice ma dorobioną z korytkiem made i chałupa do cięcia i klejenia taśmy, jak dobrze pójdzie to dzisiaj zostanie podpięty do wzmacniacza Pioneer A-5005R < z nieco marnymi głośnikami>

Trochę ciepła przesyłam na północ dla wszystkiego co żywe

Byle do wiosny

Zbyszek

MAG, tak naprawdę to po co nam osobny wątek o magnetofonach Tandberg? Rozumiem rozbicie tematu na "kasetowe" i "szpulowe", ale nie znów temat o każdej marce po kolei.Ty teraz zostałeś w "stereo" a my w "analogu"...Pozdrawiam serdecznie! Paweł

Mag,

to zdjecia o ktore prosiles.

Ukryta Zawartość

post-26629-100002277 1266140337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie Zbyszku szczerze szukam tej nieszczęsnej nakładki jak i talerzyka , rozmawialiśmy o tym telefonicznie trzymam rękę na pulsie.

Mój skarb niestety jeszcze w Polsce ale niebawem na Wielkanoc będę go już oglądał

Jest kompletny teraz tylko będę potrzebował pilota jak i transmitera może jeszcze uda mi się zdobyć osłonę na szpule to było by wszystko skompletowane

Zagadka dla Tandbergo maniaków jaki to model?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

andy.7

Serdeczne dzięki bardzo mi zależy na takiej szczegółowej analizie poszczególnych modeli pozwala mi to odtworzyć mapę produkcji według rocznika według zamówień rozwiązań niestandardowych itd

Magnetofony Tandberg to moja pasja więc każdy kto tutaj zawita jest jak gdyby składową ,możemy się wymieniać doświadczeniami jak i pomagać sobie w zdobyciu brakujących elementów czy oferowaniu np pomocy w naprawie , jeszcze raz dziękuje serdecznie andy.7 i pozdrawiam

Panie Zbyszku czy mógłbym prosić od Pana także ten sam zestaw zdjęć? mogą być z tel byle były czytelne dziękuję i pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Widzę,że tu się nie odpowiada na pytania osób trzecich, postronnych nie należących do towarzystwa wzajemnej adoracji.Za to czczone są święte krowy w osobie pana K.

paul_67

Odpowiadam teraz p prostu nie zauważyłem wcześniej Twojego postu nie wiem dlaczego takim tonem piszesz czyżby przeszkadzało Ci że mam wspólny język z Korwinem ? i innymi którzy kochają tą markę?

Obrażając Pana Korwina heh no tego to się po Tobie nie spodziewałem

Kim Ty jesteś kolego żeby kogoś tak nazywać???

audiomagia.blogspot.com

MAG, 14 Lut 2010, 11:58

Wyobraź sobie,że mam powód, aby pisać w tym tonie.Nie chcę tego na razie ujawniać na forum.Do Ciebie nic nie mam i szanuję Cię za Twoja pasję:-)

Muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu uprzejmie proszę, proszę Paulowi odpowiedzieć, ja wiem, ze Tandberg to wyjątkowo rzadka i dotkliwa choroba i najlepiej jest ją przecierpieć w samotności.Ale może On chce do nią dotkniętych dołączyć.Wybrałem a tak naprawdę to wybrał go dla mnie Marek Tandberga określony typ i określony model do pracy a nie do tak zwanego "mienia" i uważam że jest to sprzęt wyjątkowo wysokiej klasy i solidnie wykonany. Pozbywam się Philipsa DCC 900 i innego dobra od 1- 10 kg bez żalu, sprzęt reporterski jest nietykalny i święty a wszystko inne oprócz TD-20A zostaje wymieniane na Pioneera.Na podstawie lektury wpisów w wątkach magnetofonowych wiem do czego prowadzi mnożenie bytów ponad konieczną potrzebę

Pozdrawiam

Zbyszek

To dobrze że sprawa się wyjaśniła z resztą nie chodz tu o kłutnie

Wracając do zagadki zdjęcie szpulaka oczywiście Tandberga z czarną nakładką dalej nikt nie powiedział jaki to model???

audiomagia.blogspot.com

Ok odpowiem Wam na to pytanie

To jest TD 20A zrobiony tuz przed wersja SE czy jest widoczny jakiś szczegół który go różni od SE

Oczywiście że jest

audiomagia.blogspot.com

Mam pytanie do włascicieli TD20A.Mam i wesje czteroscieżkową z drewnianą obudową i wersje HS z plastikową bez zdejmowanej tylnej ścianki.Czy to było standartowe rozwiązanie w tych modelach?

Marek-41

Jak możesz zrób zdjęcia czoła głowic jak i tylnej ścianki postaram się wypowiedzieć czy to był standard czy jakieś dziwne zagranie firmy

Muszę widzieć nr magnetofonu

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi