Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Taśm mam mnóstwo. Własne a do tego ponad setka komercyjnych, nagranych 4-o śladowych taśm amerykańskich. I to głównie pod te taśmy jest kupiony. Swoje nagrywam na dwuśladzie Otari MX-55.

Na eBayu jest wersja SE:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Gość pisze, że ma i high speed i low speed ale sprzedaje chyba low speed. Jest i drugi ale drogo.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• 4 tygodnie później...

Taśm mam mnóstwo. Własne a do tego ponad setka komercyjnych, nagranych 4-o śladowych taśm amerykańskich. I to głównie pod te taśmy jest kupiony. Swoje nagrywam na dwuśladzie Otari MX-55.

Na eBayu jest wersja SE:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Gość pisze, że ma i high speed i low speed ale sprzedaje chyba low speed. Jest i drugi ale drogo.

Pozdro

Witaj Pmcomp

Napisz jak działa nowa maszyna Tandberga,czy już nagrywałeś?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiomagia.blogspot.com

Tylko próby. Ona ma być raczej do odtwarzania.

Teraz bawie się kolumnami Tandberga :).

Pozdro

Jakie zestawy głośnikowe zakupiłeś napisz coś o nich

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

• 2 lata później...

Tandberg 74B

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 8 miesięcy później...

Panowie,

Jest problem z głowicą Play/Rec w Tandbergu TCD310.

Jest ona totalnie zryta i do niczego się nie nadaje. Na pomiarach wyszło że przenosi tylko do 11khz

Na samej głowicy nie ma żadnych oznaczeń, sprawdzone na dwóch innych TCd 310 i też żadnych opisów.

Czy ktoś z was ma może symbol takiej głowicy albo jakieś parametry elektryczne, to wtedy coś się dobierze

Pozdrawiam

Piotrek

• 1 rok później...

Miałem Tandberga 10X w latach 70-tych. Nie był mój, był "wypożyczony" z jednej z polskich uczelni, gdzie był elementem pracowni językowej. Cała pracownia była darem Tandberga. Ten szpulowiec miałem fabrycznie nowy i hulał u mnie trzy lata a potem się zepsuł. Co się stało? W mostku z głowicami docisk taśmy (capstan) pracował na siłowniku, który z czasem sie zatarł. Był to stalowy tłok umieszczony w elektromagnesie, który przesuwał się w górę - dociskał taśmę - w dół - zwalniał. Z czasem tłok przesuwał się z coraz większym oporem a potem trzeba było ręcznie dociskać rolkę przesuwu. A w końcu coś jebło i Tanberg siadł. Jak potem sie dowiedziałem, należało ten siłownik co jakiś czas przesmarować (tak!!) Kroplą oliwy, ale i tak to miałem w d..., bo po prostu oddałem magnetofon i przestałem się nim interesować. Działał świetnie, ale nie można było w nim używać polskich taśm, bo po pierwsze nie wytrzymywały przewijania, a po drugie, potwornie brudziły tor. Na dobrej taśmie nagrywał wspaniale, ale to wówczas była bardzo droga impreza, bo taśmy Agfy albo BASF kupowało się w Pewexsie po 10 dolarów, a zarabiało się około 12 na miesiąc. No i nie było, co nagrywać, bo radio działało z ograniczeniem dynamiki a z gramofonu (a też miałem Tandberga, z tego samego źródła) nie było, co, bo płyty zachodnie były potwornie drogie a z polskich tylko Niemen, Jarocka i Połomski były do kupienia. A na to szkoda było forsy. :-)
Ale wrażenie wówczas ten sprzęt robił, szczególnie na odwiedzających, przypuszczam że niewiele osób w Polsce miało prywatnie zestawy Tandberga w domach a ja miałem (poza szpulowcem) gramofon, amplituner zwany wtedy receiverem Huldra 10 (doskonale słuchało się na nim Wolnej Europy bo miał pasmo fal krótkich 9 i 11 metrów) a także deck Tandberg TCD 320, trzysilnikowy, trzygłowicowy , z dolby nr, który tez sie zepsuł, mianowicie nie zwalniał podczas przewijania kasety ale wyrywał taśmę z rolki i trzeba było rozbierać kasetę i mocować taśmę ponownie, co nie zawsze sie udawało ale zawsze było cholernie uciążliwe.
Pozdrawiam Autora Forum!

• 2 lata później...

30.09.2021

Witam wszystkich miłośników Tandbergów. Mam problem, może ktoś pomoże go rozwiązać.

Poszukuje Tandberga TD-20 na częsci, a konkretnie potrzebuję talerzyki które uległy zniszczeniu podczas niefortunnego zdarzenia. Jeżeli ktoś z państwa miałby informację to proszę o kontakt.

Podaję także mój adres: [email protected]. Z góry bardzo dziękuję osobom zainteresowanym chcącym okazac mi pomoc.

Pozdrawiam Mirosław

• Pokaż nowe odpowiedzi