Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Nie róbcie Panowie zamieszania istnieja kasetowe na tym świecie które wam sie po nocach nie śniły , nie będe tu porównywał d szpulowego bo szkoda czasu jasne jest i powtarzac nie trzeba ale powtarzam ale ta piaskownica jeszcze jest nie do końca zbudowana więc na dobry początek kaseciak nie zwykły druzgocący to co powstało do tej pory choć nie pierwszej młodosci

audiomagia.blogspot.com

Ato moja piaskownica i bardzo ja lubię tu nie ma ptaków wiec nie muszę ich nagrywać zresztą to sprzęt tylko profesjonalny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-100002826 1200861561_thumb.jpg

post-4738-100002827 1200861561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Szkoda ,że inni producenci nie stosowali ustrojstwa Rec azimuth.Bardzo by to pomogło w niejednym magnetofonie.Jesteś u zródełka,reszcie bedzie trudno zdobyć zabawki z tej serii.Nawet wybaczył bym mu to ,że jest czarny,choć zdaje się były też srebrne jak sie nie myle.

A jeszcze jego zadek , też jest co podziwiać i wole tą surowizne niż nie jeden błyszczący model

Skłoniło mnie posiadanie takich modeli tylko dla tego że mam do nich dostęp a to ze są piękne cóż to moje szczęście pozdrawiam

Nie warto truć tylko że ta firma czy tamta każdy cwali swoje jak wiemy i może to lepiej ale nie zamykajmy oczy i nie mydlmy innym bo to szodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Marku-41, rozważałem cechy bezwzględne. Prędkość jest cechą względną (możemy przyjąć, że porównujemy oba standardy magnetofonowe dla prędkości 4,76 cm/s oraz dla taj samej ziarnistości Fe2O3). Do sprzetów powyższych nie odnosiłem się, gdyż ich nie znam. Jedynie pragnałem zwrócić uwagę na problem rozmiarów ścieżek w taśmach 6,35 i 3,81 mm, gdyż wydaje mi się to istotne oraz interesujące. I tyle.

Pozdrawiam i dobranoc.

Nie myśl,że się z tobą chce kłócić.To tylko wymiana informacji,najważniejsze by było co nagrywać,czym i na czym, a reszta jest mało istotna.

Marek-41

Rozmawiałem z nimi o takich rzeczach hmmmm może tak słuchałem o jakich rzeczach oni mówią naprawdę świat audio tamtych czasów by się za łeb chwycił , dla nikogo nie chce być złośliwy ale Norwegia nazywana z reszta Kuwejtem północy na tamte czasy miała fachowców z każdej Japońskiej , Szwajcarskiej itd firmy nie mieli swoich wzięli ze wsząd i tak powstawały ale kropka nad i była tylko jedna musi być najlepszy z tego tez powodu nie zamieszczali niestety tak łaskawie testów z tymi modelami bo to była przepaść cenowa a także ich podsumowania jak sławetne Dragon killer napisane po recenzji Dragona i właśnie braciszka 910 TCD 3014

Swiat jest mały a konstrukcje powiązane ze sobą kto zbiera decki i zna sie trochę na nich wie o czy pisze pozdrawiam najzacieklejszych moich spaniałych Przyjaciół

A i właśnie był tylko czarny , swoja droga jakby wyglądał w kilku kolorach może ciekawiej

audiomagia.blogspot.com

Szkoda,że tak się już nie podchodzi do konstrukcji współczesnie.Jest tylko kilku zapaleńców i niestety kilku nawet najlepszych inzynierów bez poteżnego zaplecza nie jest w stanie produkować sprzetu takiej klasy.Ciesze się ,że tobie się udało zdobyć egzemplarz i chciałeś się jego widokiem z nami podzielić.Niestety nie możemy tu na forum sobie go posłuchać.Dobrej nocy i napisz jak tam u ciebie ,ile sniegu i jaka temperatura.

MAG>Deck jest po prostu piękny. O bebechach wolę nie mysleć.Marku - Gratulacje - coś pięknego.Ja podobnie do Ciebie uwielbiam surowiznę.Serdeczne pozdrowienia z Łowicza - Jacek

Witam ,bo coś ostatnio zastój na wątku.Zamieszczam zdjecie ,co prawda nie magnetofonu,ale mysle,ze każdy miłośnik tej firmy chciałby słuchac swoich magnetofonów na kolumnach tej samej firmy.Najwieksze szanse na ich zdobycie ma nasz kolega Mag i szczególnie dla niego zamieszczam te zdjecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne monitory ale ciężko je zdobyć i niestety za duże do mojego użytku nie skupiam sie na tym segmencie choć nie ukrywam że mogę zmienić zdanie ja jestem zdania że jednak magnety lepiej im wychodziły z pozostałą elektroiką

choć te monitory są bodaj 3 cie od góry , są szalenie drogie na rynku wtórnym nie mówiąc o samym decku pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Mag,są też podejrzewam wyprodukowane w małej serii.Były by fajne do kompletu,ale na takie zbiory trzeba mieć duze pomieszczenia.A to czy są za duże,to nie wiem.Kazdy kto wejdzie do mnie po raz pierwszy i zobaczy sansui X-9 ,staje jak wryty,ale jak ich chwile posłucha ,to natychmiast zapomina,ze są takie ogromne.Ja tylko ciagle musze pamiętać co robie,bo jak się pomyle z ustawieniem głośności to moge mieć zimno w mieszkaniu,bo wypadną szyby.Spokojnej nocy.

Witam

Mam już schemat 2 x A3 do UHER-a CR-240 i poszukuję nadal pełnej serwisówki do niego z opisem pełnym płyty głównej i kart [ze zdjęciami lub rysunkami druku]

Pozdrawiam

Zbyszek

I w tym wątku chcę sie przywitać interesuje sie magnetofonami i przeczytałem tu wpisy jestem oszołomiony na razie . ile mam odłożyć na takie zabawki ?

Z góry dzięki

Witamy nowego,mam nadzieje już wkrótce szczęśliwego właściciela tanberga.Co do zakupu,to chyba tyle samo gotówki,co szczęścia.Nie ma już niestety salonu gdzie można sobie coś takiego kupić,ale trzeba szukać.Powodzenia.

Chce podziękować wszystkim za złożone mi propozycje muszę je rozważyć wszystkie i na pewno coś wybiorę nie ukrywam że interesuje mnie wyższa półka nie upieram sie przy konkr firmie ale mysle o Nakamichi , Pioneer , Sony , Revox , Tandberg Teac i innych mniej znanych , wole jak ktos pisze mi prosta oferte mam to i to za tyle i wszystko jasne

Witaj Fan Deck

Bardzo sie ciesze że dołączyłeś do naszego grona wielbicieli Tandbergów , muszę przyznać że trudno jest Ci wskazać konkretny model bo sam musisz określić co Cię bardziej interesuje bardziej pro ??? funkcjonalność ??? czy mnogość funkcji??? itp , powiem więcej ważne żeby Tobie się w decku wszystko podobało bo nie każdy z nas jest przecież radiowcem czy pracuje w studio .

Ja wybrałem teraz Tandbergi bo mają to coś nie będę sie rozpisywał co bo każdy patrzy na to z innej strony , część z nas ma jako kolekcjonerskie okazy zadbane i z papierami nawet z rachunkiem a część osób używa magnetofonu na co dzień i nie myśli jak kolekcjoner i tych rozumiem i tamtych , co do Tandberga to Wiesz bo na priv napisałem jaka jest cena więc decyduj .

Pozdrawiam Wszystkich nawet tych którzy mówią żle o innych Amen

audiomagia.blogspot.com

Witajcie

Widzę że niedługo sam sobie będę pisał hii no zasypało mnie całkiem na ebay wysyp Tandbergow można coś wybrać z tego

Ukryta Zawartość

a dla kolegi nawet Ferrograpf

Ukryta Zawartość

ale jaki !!! pozdrawiam

U mnie zima 2 metry śniegu dobrze że mam tu troche tego swojego dobra pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Witaj Mag.jak tak dalej pójdzie,to zaczną u nas rosnąć palmy.Jest + 8 sucho i na rowerze można sobie jezdzić,co jutro chyba zrobie.Fajny ten ferrograpf i tyle nowych części.mój TD20A własnie przewinął 6,600 metrów taśmy i to co było na niej nagrane mam już na dwóch kasetach vhs z tą samą jakością.Mam jednak zamiar zawieść go i philipsa n-7125 na dokładną regulacje i sprawdzenie na przyrządach ,czy wszystkie ustawienia są zgodne z instrukcją.Sam tego nie mam jak sprawdzić ,a na słuch wszystkiego się ustawić nie da.Kiedy tam zaczyna się wiosna,ale taka prawdziwa z kwitnącymi kwiatkami?Trzymaj się ciepło i powodzenia.

Witaj Mag

No to jazda na nartach i desce murowana heh

Co do Tandberga śmiało możesz mi szykować to cudo , jest piękny i jeden i drugi , tylko obawia sie że muszę zrobić małą wyprzedaż z mojej kolekcji audio , pozbędę sie części bo warto dziękuje za konkretne odpowiedzi i ślę pozdrowienia do surowego klimatu

Marek-41

Czemu przegrywasz ze szpulowca na magnetowid to irracjonalne , z ta samą jakością hmm ???

Fan Deck.po prostu chce oszczędzić szpulowca,po drugie nie jestem do końca przekonany,ze teac X-10 na którym te płyty były nagrane miał dobrze ustawioną głowice.Po prostu ,w przerwach pomiedzy nagraniami było słychac cichy,ale jednak przesłuch z drugiej strony.Dodatkowo ,lewy kanał był ustawiony wyraznie wyżej.Poprawiłem ustawienie głowicy w tandbergu do tych tasm,wyregulowałem poziom odczytu i je przegrałem bez przesłuchu.Tandberg i philips idzie na dokładną kalibracje i sprawdzenie,wiec jakby się okazało,że znowu bedą przesłuchy,to musiało by już tak zostać.Ten magnetowid to profesionalne urządzenie z reczną regulacją ,wskaznikami analogowymi itd.Jakośc zapisu na nim nie ustepuje studyjnemu szpulowcowi nagrywajacemu na pełnej szerokości taśmy z predkościa 38cm/sek.Właściciele takich cacek już zrobili porównania i potwierdzili ten fakt.Ja też nie zauważyłem zadnego pogorszenia się jakości .Nie moge na ślepo odróżnić kopi od oryginalnej taśmy.

Witajcie

Ja dzisiaj przerabiam w kolo temat ścieżek ilości szerokości prędkości , szału można dostać kurcze nawet w latach wstecznych robili zamotanie z ilością ścieżek , porozmawiałem sobie z kolega jest serwisantem długoletnim w tv, i radio i mnie naprostował , Panowie czy to 48 ścieżek czy 24 , czy inny montażowy format studyjny wielościeżkowy dzwięk jest wybitny wystarczy zsumować szerokości ścieżek by dowieść przewagi nad 2 ma ścieżkami w jedna strone czyli tradycyjnego stereo ja do tego wpisu nie mogłem załapać czemu wtedy w studio jak słuchałem tego Studera dżwięk był jak żywy ano 24 ścieżki każdą można było kontrolować czyli regulować to jest słuszne przy wielkich składach i by jakość finalna była jak trzeba potrzeba wielkiego talentu i wyczucia w montażu

Ukryta Zawartość

post-4738-100001176 1202317748_thumb.jpg

post-4738-100001177 1202317748_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Jeszcze jedno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

MAG>ano właśnie Marku.24 ścieżki robią swoje.Niestety nie miałem możliwości tego nigdy posłuchać z magnetofonu wielośladowego. To musi być obłęd. Ja już na dźwięk z winyla mięknę, a co dopiero z 24 śladów, czy 48 .Pozdrowienia - Jacek

Trzeba zauważyć, że np. do 24 śladów stosowano taśmę o szer. 2", tak więc była ona 8 x szersza. Średnio licząc na 1/4" wchodziły 3 ślady sporej szerokości.

Pisałem kiedyś, że były różne standardy w szerokości śladu - 2 channel/2 track. Co innego robił Ampex co innego Studer (szerszy ślad), Japończycy robili chyba tak jak Amerykanie, po prostu Europa - reszta świata.

• Pokaż nowe odpowiedzi