Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

lech59

Zgadza się dwa cale ale , to bez znaczenia gdyż chciałem podkreślić sumę ścieżek i jaką ma wartość taśma matka czyli nie zmiksowana 48 mka lub 24 ka , słuchałem tylko na A827 Gold Edition wybitna maszyna , byłem przy uruchomieniu pamietam rozpakowywanie potwora ten zapach cudo , moze niepotrzebnie sie podniecam ale do tego nawet moje nowe nabytki blado podchodzą to był odjazd jak słuchałem potem w domu kilku płyt to chciałem wszystko wyrzucić bo nie brzmiało ,

Wiele się nasłuchałem o montażu za oceanem , kolega spędził tam połowe życia a robił wiele wspaniałych teledysków , miksował znane zespoły ma doświadczenie , namawiam go żeby dołączył do nas ale ma zbyt mało czasu moze kiedyś się skusi i podzieli sie doświadczeniami i wiedza pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tentelometr, często z niego korzystałem, rzecz wyjątkowa. Nieraz się o tym przekonałem, że dobrze wyregulowane naciągi taśmy to b.ważna sprawa.

Jak znajdę trochę czasu, tzw. kop w dupę, to zrobię i załączę swoje zdjęcia wraz z opisami.

Ukryta Zawartość

Witam.

Jeśli ktoś może niech mi wyjaśni, dlaczego w magnetofonach szpulowych, (chodzi mi o 4-ro traki, stereo w dwóch kierunkach), ścieżki są rozmieszczone jako 1-3 oraz 2-4, a nie tak samo jak w magnetofonach kasetowych, gdzie połowa taśmy to lewy i prawy w jednym kierunku, a druga połowa to lewy i prawy w drugim.Czemu taki układ ma służyć?????????.

Pozdrawiam, Wojtek.

Nie jestem pewien na 100%, ale sądzę, że powyższy fakt wymusiła konieczność zapewnienia odpowieniej odległości między uzwojeniami głowicy, aby wzajemnie się nie zakłócały. Ponadto, w zyskanej w ten sposób przestrzeni, umieszczono dodatkowy ekran, polepszający separację. Z czasem, gdy postępowała miniaturyzacja i pojawiły się technologie, umożliwające produkcję np. głowic do magnetofonów kasetowych, nie było już konieczne stosowanie duże odległości między ścieżkami L i R (możliwe już było precyzyjne wkomponowanie między uzwojenia ekranu niewielkich rozmiarów).

Podkreślam, że to tylko moja hipoteza.

Pozdrawiam i dobranoc.

No tak logiczne i uzasadnione, ale zjawisko samokopiowania ścieżek na taśmie jest w tym momencie bardziej upierdliwe, ponieważ kopiują się ślady najbardziej zbliżone do siebie, a tutaj są on w przeciwnych kierunkach (oprócz normalnego kopiowania wzdłużnego zwoi).

Ale fakt, może technologia ówczesna wymuszała taki układ, w każdym razie zawsze mnie to zastanawiało, ponieważ zachodzi tutaj brak kompatybilności między starymi magnetofonami monofonicznymi np, oraz stereo.

Cfane konstrukcje TEACA, 2-traca (tylko jeden kierunek), mają specjalną czwartą głowicę do odtwarzania taśm nagranych w dwóch kierunkach. Przecież późniejsza technologia, gdzie szpulaki wciąż były produkowane, pozwalała już na bliższe upakowanie ścieżek, no ale chyba tutaj zwyciężyła jednak ciągłość formatu, po za tym póżniej królował już tylko zapis w jednym kierunku, gdzie 1/4 cala dzielono na połowe( plus oczywiście odstęp między ścieżkami).

No cóż, należy to przyjąć , tak jest i juz.

Pozdrawiam, Wojtek.

Witajcie

Mam ostatnio coraz mniej czasu na forum , ale czytam raczej i sledzę wszystkie watki z magnetofonami i podobne zawieszam swe działanie codzienne ale bede Was drodzy koledzy nawiedzał

Magnetofony jeszcze trochę będą nas fascynować , taśma i co za tym idzie związane z tym wydatki , na konserwację i tp

Moje jak na razie działają i jestem zadowolony teraz zamierzam się skupić na czymś innym pozdrawiam Korwina , Jacka , Marka , Wojtka , V savage , Fan Deck i innych zima zima i nic po za tym MAG

Dziękuje nielicznym za pozdrowienia i z wzajemnością pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Mag>U nas zimy nie ma, bo te dwa centymetry - to nic. Natomiast Ty możesz mieć zimy dość. Ale ma się ku lepszemu. Ja walczę z gramofonami, radiem lampowym z lat 50 tych ( nawet fajnie gra)...no i z kolumnami. Marku podpowiadają mi ,abym kmorę dla scanspeaka srednioniskotonowego zmienił z 35 jaka jest w oryginale na 25 litrów i się waham co mam zrobić. Podobno będzie miał większą dynamikę. Nie wiem jeszcze co zrobię. W marcu może odpalę te kolumny.Serdecznie Cię pozdrawiam i Twoich bliskich - Jacek

Jacek.Nie wiem jaka jest budowa twoich obudów,ale zawsze można dodatkowo wytłumić wnętrze i w ten sposób zmniejszyć objetośc komory.Jak ją zrobisz mniejszą ,to już tak będzie musiało zostać.Nie bedzie już pola do eksperymentów.Przemyśl to.Powodzenia.

Dzięki za ciepłe słowa Wszystkim

Jacekk011

Co do Scan speak a jeśli masz model 18W8535 to powinieneś zapoznać się z tym linkiem

Ukryta Zawartość

Z Panem Andrzejem Kisiel miałem okazję rozmawiać kilkakrotnie człowiek stracił głowę dla wszystkiego co związane jest z głośnikami i nie tylko naczelny Audio zna się na tym , kiedyś miałem w domu konstrukcję opata na 18W8545 i w 24 m kwadratowych Bass byl jak trzeba nie bede pisał o reszcie bo wiadomo co taki glośnik potrafi środek marzenie Te które posiadasz możesz jeszcze jak Pisze Marek zestroić odpowiednio ja to robiłem za pomocą regulacji opartej o stary patent z ołowiem pozdrawiam

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 2 tygodnie później...

Wątek do lamusa odszedł?

To ja pozwolę sobie wkleić co znalazłem może napiszecie co to za model? , jedno jest pewne to nie jest seryjny model ale jakaś specjalna wersja może ktoś wie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fan Deck,z wygladu jest identyczny z moim TD20A.Nie wyglada na TD20SE,bo w tamtym studyjnym dwuśladzie napis Tandberg jest nie drukowany,jak tu i u mnie ,ale metalowy.Reszta jest identyczna.

Cała różnica ,jaką widze,to nieco inne wskazniki i nietypowe napisy przy gałkach.Niestety zbyt mała rozdzielczośc zdjecia nie pozwala mi przeczytać na jakie jest predkości.9,5 i 19 ,czy 19 i 38 cm/sek.

Tak wyglada normalny TD20A,jest dokładnie taki jak mój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41 Może nie widać znaczącej różnicy ale jednak jest inny predkosc 19,15 w pełni profeska tylko malo informacji wiem tylko że wyszło ich kilkadziesiat sztuk dzieki za odpowiedż , trzeba szukać w necie coś więcej , Mag może wiesz cos o tym ?

Ha, ale jazda, STUDER mono, pełna szerokość taśmy, pozdrawiam wszystkich, Wojtek.

Ukryta Zawartość

post-14754-100008585 1204320166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie

Fan Deck ten model faktycznie jest prototypem 20 SE ale bardzo dobrym , moze żle to napisałem że prototypem wyszło ich zaledwie około 100 sztuk mają to co trzeba czyli prędkości studyjne itd . Białe zegary są niezłe ale 20SE wyszło około 4 ry wersje tak dokładnie najdroższa miała cały tor zbalansowany na i takie tez wejścia i wyjścia ale to margines kilka sztuk w zasadzie nie do zdobycia jak Ferrograph Studio 8 kolegi .

Marek 41 Faktycznie to są małe różnice ale warto wiedzieć co z czasem zmieniali , najbogatsza wersja SE jest obecnie do wzięcia jest całkiem nowa karton folia pilot i dokumenty z nr 0032 :) ale cena jest zaporowa .

Na szczęście można jeszcze co nieco wyłuskać i teraz poluję na porządne kolumny i w niedługim czasie muszę pogadać z kimś z forum bo mam kilka na uwadze i mętlik w głowie co wybrać?

Monitor Audio Studio 20 SE , Czy Tandberg Sense nie wiem są jeszcze inne ale to nie ten temat

Pozdrawiam Korwina , Marka 41 , Jackk011 , Wojtka , Rovgalia , Fan Decka i wszystkich których nie wymieniłem

MAG

audiomagia.blogspot.com

Mag,dzieki za informacje.Tak przypuszczałem,ze to jest wczesna wersja SE.Ogólnie u nas firma mało znana.Pierwsze o niej informacje widziałem w Małym Techniku,kiedy opisywali najlepsze konstrukcje z roku 1974 i było tam duzo o amplitunerach tandberga ,łacznie ze zdjeciami wnetrza.U mnie zaczyna wiać i obawiam się ,ze nadchodzi ten zapowiadany huragan.Powodzenia.

Mag ^ Pozdrowienia z Kraju Przodków przykro mi ale na takie olbrzymie maszynerie oprócz słynnego "Węgra" w wersji nieco lżejszej mnie nie bierze był jeszcze stacyjny Telefunken do którego Mzawek obiecywał mi pasek do transportu piękna dziewczyna między 100-200 kg ale nie te czasy nie te siły, był na Allegro Marantz PMD-430, nieco mnie na niego skręcało ale już nie skręca bo jest CR-240 od jednego złp,

Pozdrawiam

Zbyszek

Pozdrawiam wszystkich Tandbergowców i nie tylko taki skromny zestawik na ożywienie wkleje bo zima, zima i nic więcej ciepła ni ma :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 2 tygodnie później...

Chciałbym wszystkim z Was złożyć już teraz Zdrowych pogodnych rodzinnych Swiąt Wielkanocnych , mokrego Dyngusa (u mnie nie możliwe środek zimy)

Pomyślcie w te święta nie tylko o tym naszym świecie pełnym gratów ale i o bliskich , rodzinie , żonie , dzieciach , rodzicach , przyjaciołach , życzę Wam tego z dalekiej krainy śniegu

MAG

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi