Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

I jakie wrażenia? Jak z kwestią kompatybiloności? Ja staram się unikać jak ognia odsłuchiwania taśmy na magnetofonnie, który jej nie zapisał (także wtedy, gdy ten jest on wyższej klasy). Nawet w znakomitych czterośladach, mimo pozornej identyczności wykonania i ustawienia głowic, różnice są dostrzegalne. Nie wiem, jak z np. dwuśladami.

Udało mi sie tak wyregulowac na razie dwa sprzety,czyli philips N-7125 i tandberg TD-20A ,ze wymienialnośc nagrań jest całkowita.Dziasiaj wydobyłem taśme nagrana dawno temu na M-2404S i też wymienialnośc jest całkowita.Obydwa kanały równiutko i zadnych przesłuchów z drugiej strony taśmy.Ciekawa bedzie zabawa z sześciogłowicowym philipsem N-4450.Musze uzyskac identyczny efekt.Z kasetowymi ,tak łatwo już nie jest.

JanPeter

Zgoda tylko Weżmy pod uwagę to że na przykład pada nam (oczywiście w przenośni) nasza maszyna i co nam pozostaje ponowne ustawienie np głowic do istniejącego materiału ??? czy zakup nowego to znaczy następnego magnetu i co w tedy niekompatybilność ? nagrywać od nowa to trochę może być trudne , większość płyt oddałem bo były pożyczone , jak byście postąpili , ja mam takie kopie testowe porobione i dzięki nim mam nadzieję z pomocą mojego elektronika stawiać sprzęt na nogi do świetności jego bytu

Jak Wy to widzicie Panowie ???

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Marek-41

Z kasetowymi ,tak łatwo już nie jest.

Postaram się do tego stwierdzenia Marka odnieść z mojego punktu posiadania kilku wybitnych decków

Tandberg , Revox , Pioneer , Kenwood są ze sobą kompatybilne w 100 procentach

Inne mniej to fakt i są to starsze modele Dual i reszta to właśnie starszeństwo ale też w nie wielkim stopniu degradują jeśli mozna tak pisać bo na nich nagrane jest wszystko ok

Jestem za tym zeby nagrywać i odtwarzać na tym samym sprzęcie , choć ciekawe są zamiany i różne eksperymenty

audiomagia.blogspot.com

Robię wszystko aby zdobyć głowice [2 x 2] do M2405S i przeronić je tak aby pracowały z prawa na lewo raz a dobrze. Zapisy mono z lat 60-tych przesuw 9.5cm sek odtwarzają się w miarę dobrze, na 19.05 bardzo dobrze a 38cm/sek rewelacyjnie [9,5 to były Telefunkeny 300, 301 Sanyo, Orbita UHER naprawdę między sobą kompatybilne nie chołdowano wówczas zasadzie każdy wuj na swój strój 19.05 to było UHER/UHER i UHER/Nagra

a 38cm/sek Nagra/Nagra. Jak to wyglądało w przypadku niewątpliwuch ozdób ogniska domowego jak stacjonarne Grundigi, Philipsy, Saaby i inne nie wiem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mag.Jak dostane kaseciaka w swoje łapki,to tez musze dojśc do ideału.Niestety to co dostajemy bywa czesto nieco grzebane.Dlatego tak ważna i nieodzowna jest tasma testowa nagrana na prawidłowo ustawionym sprzęcie.Jak się taką ma ,to uzyskanie wymienialnosci nie powinno byc niemożliwe.W moim TD20A też niedużo,ale jednak musiałem nieco ustawienie głowic poprawić.Ponadto trening czyni mistrza,wiec do dzieła.

>MAG

Na szczęście M 2405 S jest bardzo tanią maszyną. Gdy takowy padnie, najlepiej kupić niewiele (obecnie) droższy magnetofon w rodzaju Aria, Opus, czy jakiś Telefunken, niższy Akai etc. Będzie dobrym sprzętem do odsłuchu starych nagrań, a ponadto nie będziemy się martwić, że np. stare taśmy "niewiadomego pochodzenia" zabrudzą tor przesuwu w naszym "topowym" sprzęcie. Jedyny problem, to ustawienie głowic - np. w magnetofonach "domowych" ZRK była dość duża wzajemna niekompatybiloność. W przypadku przykładowej awarii M 2405 S i zakupu Arii w zastępstwie można po prostu dokonać transplantacji głowicy do Arii. Przerabiałem coś podobnego osobiście i wiem, że w moim przypadku ustawienie położenia przeniesionej głowicy do nagranego przez nią materiału było łatwe (ewentualnie można niezwykle ostrożnie pokręcić potencjometrami prądów we wnętrzu). To mój sposób. Natomiast wolę się nie bawić w takie zabiegi w sprzęcie Top-Hi-Fi i profesjonalnym - tego lepiej nie ruszać, bo i cel nie jest w sumie wzniosły. Uważam więc, że kupno drugiego taniego magetofonu i wyżej opisana zabawa, to najlepsze rozwiązanie do odsłuchu wiekowych nagrań.

Rzeczywiście najlepiej mieć jakieś dobre kopie testowe dla danego sprzętu, zwłaszcza gdy nie posiada się odpowienich przyrządów mierniczych. Obecnie zdobycie "niezajechanych" serwisowych taśm testowych graniczy z cudem na Wisłą.

Tak to była przyjemność jak kupowałem w Krakowie swój pierwszy dobry na tamte czasy ZRK Kasprzak podwójny i do niego dołączana była kaseta demonstracyjna a na niej nagranie Biliński , Bajm i takie tam kanał lewy i prawy muszę jej poszukać , pamiętam jak szczena mi opadła jak to było nagrane hmm czas przewietrzyć stare szafy:)

audiomagia.blogspot.com

Piszesz,aby w topowych sprzetach ustawień nie ruszać .I tu się całkowicie z tobą zgadzam,ale w moim przypadku juz ktoś to ruszał.Ciekawe jest to ,że nie ustawiałem magnetofonów do taśm z M-2404S,a jednak nawet maksymalne poziomy nagrań są na 0 db.Z tego co piszesz o unitrze to miałem szczęście,ze ustawili mój egzemplarz wyjątkowo starannie i ustawienia pasują do wszystkich zachodnich maszynek.Mam tasmy nagrane na akai ,teacu i sony ,a wszystkie dają się prawidłowo odtwarzać na każdym moim sprzęcie.Próbowałem nawet na N-4450 zanim trafił do serwisu i też było idealnie.

>MAG

Jest to bardzo dobre nagranie, wykonane za sprawą "Wifon - Poltel", prawdopodonie, wykonane co najmniej na magnetofonie Koncert, jeśli nie nie studyjnym stacjonarnym - to ostatnie najbardziej prawdopodobne. . Posiadam też tę taśmę ("Taśma Demonstracyjna M 2400 S") - mam wersję z "preludium" Alibabek i Krawczykiem. Mimo, że jest przeznaczona do sprzętów czterościeżkowych, dopiero po odtworzeniu na Nagrze III (jednościeżkowa) usłyszałem pełną klasę tego nagrania. Na marginesie: zabawnie było usłyszeć z Nagry III głos lektora: "Witamy serdecznie w imieniu Zakładów Radiowych Marcina Kasprzaka, producenata prezentowanego Państwu magnetofonu stereofonicznego (...)".

>Marek-41

Możliwe, że Twój Tandberg posiada głowice o nieco szerszym śladzie, niż ślad głowicy magnetofonów ZRK klasy standard, czy Hi-Fi, więc nawet stosunkowo duże rozbierzności w położeniu toru zapisu tych ostatnich będą tolerowane przez głowice Tandberga.

Dodam, że fakt, iż występowały relatywnie duże rozbieżności w torach zapisu/odczytu między magnetofonami klasy popularnej, standard i nawet Hi-Fi nie wynika z niestaranności producenta, tylko z faktu, iż po prostu nie były to urządzenia najdroższe, to toteż siłą rzeczy nie wykonywano na nich czasochłonnych pomiarów kontrolnych.

Dyskusję należało by rozpocząć od PN, DIN, ASA i GOST parametry szczelin zostały w nich dokładnie określone. Nie plujmy z obłędem w oczach na wszystko co kiedyś wyprodukowano w Polsce przed 1989 rokiem, na podstawie tego co zostało po totalnej reorganizacji i prywatyzacji czytaj dewastacji rozkradzeniu przemysłu elektronicznego nie możemy po kilkunastu latach niczego oceniać i wydawać autorytatywnych sądów. Głowice do magnetofonów szpulowych nie ustępowały swoją klasą głowicom MINIFLUX, MARRIOTT MAGNETICS Ltd, MICHIGAN MAGNETICS najlepsze z nich dorównywały głowicom firmy Bogen. W związku z powyższym na widok AKAI nie padam na twarz z okrzykiem Bwana Kubwa, poprostu wisi mi to u pisi ustawianie kasujących i uniwersalnych na taśmie montażowej aby nie było przegięcia pały ani we wte ani we wte nie stanowi żadnego problemu schody pod górę zaczynają sie w zestawach kasująca, nagrywająca, otwarzająca..

Pozdrawiam

Zbyszek

Tak na temat tych najdrozszych,to własnie jedyne małe zresztą problemy są z prawidłowym odsłuchem taśm nagranych na teac X-10.Słychac cicho sygnał z drugiej strony taśmy ,oczywiscie tylko w ciszy pomiedzy utworami i poziom lewego kanału jest o 2 db wyższy niż prawego.Jest to spowodowane błedem w czasie zapisu.Czyli ten teoretycznie najlepszy nagrał najgorzej.

Witajcie

To przed ostatni dzień na tym odludziu potem oczekiwane 2 tygodnie i powrót .

Co tu pisać nie mam czasu teraz na moje hobby i przypuszczam że menu towarzyskie i rodzinne tez mam zaplanowane , mam nadzieję ze usiąde w domu w spokoju i coś ponagrywam może jakieś koncerty świąteczne hmmm.........

Pozdrawiam serdecznie

Ps

Bardzo irytuje mnie wszędobylski pył z taśm szpulowych ??? macie z tym problemy , muszę często czyścic tor

audiomagia.blogspot.com

> MAG

Pora skorzystać z taśmy do czyszczenia taśm lub chociaż wacików kosmetycznych. Cóż, nawet taśmy Maxell potrafią się złuszczyć w wyniku np. wilgoci, gwałtownych zmian temperatury lub innych zanieczyszczeń (dym papierosowy i inne pyły raczej też im nie służą). Następstwem "łuszczycy" jest właśnie ów pył. Z mojego doświaczenia wynika, że wiek taśmy nie ma w tym przypadku kluczowego znaczenia (o ile nie jest to super gruba taśma na podłożu celulozowym - od takich z daleka!) - najważniejszy jest sposób przechwywania. Przykładowo: 20-letnia taśma dobrej jakości prawidłowo przechowywana nie będzie brudzić i będzie świetnie nagrywać i odtwarzać, a np. 10-letnia przechowywana w piwnicy potrafi uczynić niemal huraganowe zaśmiecenie ciemnymi odłamkami materiału magnetycznego i farby podłoża.

Często panuje błedne przekoanie, że to tylko Stilony się "sypią" - nie prawda. Nawet Maxell i Ampex mogą się łuszczyć, jeśli ktoś nie przestrzegał podstawowych zasad eksploatacji. Stilony (Agfa Gevaert) prawidłowo przechowywane oczywiście też są świetnym nośnikiem. To samo dotyczy oczywiście innych nośników magnetycznych.

JanPeter

Nie to żebym nie wiedział o czyszczeniu ale nie dawno zacząłem ze szpulowymi i to jest naprawdę kłopotliwe , kurcze na razie agfa i stilon zobaczę na czymś nowszym

Dzięki za odpowiedż

audiomagia.blogspot.com

Taśmę do czyszczenia taśm ma w swoich zapasach jeden z naszych mam takową od niego acetylocelulozowa ma pełne prawo się sypać to są taśmy 55- 40 letnie z pozostałych najpiękniej się sypią te najmłodsze spoiwo stosowane w ich nośnikach + środki poślizgowe są wyjątkowo wrażliwe na hydrolizę są to taśmy degradujące się w trakcie przechowywania w temperaturach niższych niż 8 stopni Celsjusza i przy podwyższonej wilgotności.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Jakieś dziadowstwo trzeba poprostu przeznaczyć na przewijarkoczyszczarkę do taśm wzbogacić dodatkowo o potężny układ kasujący taśma przechodząca luzem pomiędzy dwoma cewkami albo przez coś podobnego np otwór w cewce wyjętej ze stycznika.

Mnie się do ukochanych Uherów żadne qurewstwo nie sypie.

TomekL3

Odpytaj Korwina z tego tematu na pewno wie więcej o wschodnich produkcjach niż my wszyscy razem wzięci pozdrawiam Korwina i pozostałych

audiomagia.blogspot.com

Nieco lepszy od REVOX-a B77 solidniej wykonany jedyna jak dla mnie wada czterościeżkowy a mnie ostatnio bierze wyłącznie na dwuślady

Na podstawie zdjęcia można sądzić, że w stanie sklepowofabrycznym

pozdrawiam

Zbyszek

Do MAGa:

90% pewności, że taśmy nie będą brudzić będziesz mieć niestety tylko w przypadku nowych, nieużywanych nośników, przechwowywanych na szpuli, opakowanej folią, z zaklejoną rozbiegówką. 100% pewności, gdy samo pudeko również jest zaklejone bądź zafoliowane. W przeciwnym wypadku stosunkowo często trzeba niestety czyścić wszystko, jak wiemy.

Stilon nie zafoliowywał (z tego, co wiem) tekturowych pudełek, jedynie pakował szpule do folii (jednak nie hermetycznie). Kiedyś kupiłem na Allegro nieżywane Stilony (szpule były w foliach) i w ogóle nie brudzą (nawet "na słuch") całego toru. Spisują się, jak należy.

Do Korwina:

Nie wiem, czy miałeś na myśli mnie, a jeśli tak, to ja nie pluję na polskie wyroby. Wręcz przeciwnie - jestem chyba jednym z nielicznych na tym forum, co dobrze wypowiadają się o polskim sprzęcie audio, także tym z najwyższej półki. Od ponad 5-ciu lat używam magnetofonów ZRK, klasy Hi-Fi i uważam, że w swojej klasie są bardzo dobre. Nawet o zajadle obrzucanym błotem (przez kogoś, kto już od dawna nie pisze na tym forum) magnetofonie Koncert mam dobre zdanie, także o czterościeżkowcu - używam go często prawie 3 lata. Miałem przez rok dwa. Jeśli się natrafi na Koncerta "niezamęczonego" w teatrach, radiowęzłach, czy innych instytucjach państwowych (trzeba mieć dużo szczęścia), to spisuje się nieźle, co z resztą także Kilup kiedyś przyznał.

Podrawiam!

Nie o Tobie ale o kilku wszystkowiedzących kandydatach na guru, którzy zachłyśnięci czarem zachodnioeuropejskojapońskiego śmietnika dosłownie czkają z zachwytu nad każdym gównem. Co jest dobre to jest dobre obojętnie czy ma etykietkę made in USA czy made in CCCP.

Pozdrawiam

Zbyszek

O Akai odpytaj Mulsa a to na dobranoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Zbyszek

Zadanie domowe na teraz albo zaras srana

Tascam Serie 30, Tascam Serie 40, Tascam Serie 60, Tascam BR 20, Tascam 80-8, Tascam 90-16, Tascam ATR 60, Tascam Model 5, Tascam Model 15, Tascam M 500, Tascam M 700, Tascam M 3500, Tascam MS-16, Tascam MSR-16

Tascam MSR-24.

[a na literę A mam słabość przedziwną do AIWY cenię wysoko ich myśl techniczną precyzję wykonania estetykę i długowieczność]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam pielęgnujmy swoje i naszych przyjaciół dewiacje i nie przejmujmy się cudzymi zboczeniami, forum zaczyna się zapętlać pełne autoreverse jak wąż zaźera się własnym ogonem i cud boski, że jeszcze źyje, powstają nowe wątki dla chorych naumyślnie, nawiedzeni kapłani budują swoje ambony, aby wygłaszać z nich następne herezje.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

Od zaras srana pana hrabiego nie ma dla nikogo.

Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych świąt. Pod choinkę lupiłem sobie kasetkę chromową do kaseciaka za 2,50 sztuka Sony UXS - całkiem niezła- pozdrawiam - Jacek

Pozdrawiam Samych Swoich i Pozostałych i wstępnie składam Najserdeczniejsze Życzenia Świąteczne i niech Nam gwiazdka śweci byle by nie pięcioramienna lub zw sztandaru w paski.

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi