Skocz do zawartości
IGNORED

Harman HD 740 kontra HD750

T_o-m_e-k

Rekomendowane odpowiedzi

mialem 750 i mam mieszane uczucia co do niego - niby jest ok dzwiekowo ale czegos mu brak, podobno 740 gra lepiej ale tego nie slyszalem natomiast potwierdzam ze 750 ma problemy z napedem czyli w zaleznosci od egzemplarzy raz czyta plyte a raz nie, poza tym mozesz podczas podglasniania slyszec pykanie w glosnikach, bubel czy nie ? nie wiem bo sa jego posiadacze zadowoleni z niego, na pewno w przedziale do 1 kz trudno cos trafic lepszego ale z uzywek taki arcam alpha one za ok 600 zl zezre tego 750 razem z jego pozlacana, pedalsko- plastikowa facjata, jak lubisz harmana radzilbym wrococ do pzreszlosci i poszukac hd 760 - to prawdziwy wypas, z drugiej reki pamietam na allegro za 900 zl, w srodku z tego co pamietam z recenzji netowych kupa dobrej elektoniki, dzwiek jak to u harmana bez delikatnosci z dynamika i energia ale czysty i przestrzenny, harman kocha rocka i wielka symfonike i moim zdaniem stanowi lepszy wybor niz nad czy rotel ze o cambridge nie wspomne, ale to stary harman bo ostatnio cos sie u harmana potegowalo i jakolwiek wzmak hk 670 to 70 w pozytywnej energii slyszalem starenkiego wzmaka tegoz harmana, nie pamietam symbolu, wiem ze to bylo dual mono i kosztowalo ok 1 kz, i bylo lepiej ...

Nie zgadzam sie z tym... tez mam HD 750 i jestem bardzo zadowolony z jakosci ktora prezentuje. mam znajomego muzyka ktory ma uch nie z tej ziemi... sluchal CDkow roznej zeny i klasy i opinia jego byla taka... do 3.5 kilo tylko jeden CDek gral lepiej od 750. ( oczywiscie to tylko jego opinia, ale to i tak juz cos znaczy ). jesli chodzi o tą przypadlosc z nieczytaniem plyt to taka jego uroda. wiem natomiast, ze mozne to oddac do serwisu i to zrobic... podobno serwis nie bawi sie w wymiane poszczegolnych podzespolow, tylko jak juz cos to wymienia cala plyte, naped itd... jednym slowem polecam!!!!!!

bez obrazy, ale iperwsze i podstawowe zadanie napedu CD to... czytanie plyt CD. wiec chyba cos nie jest tak ze sprzetem ktory tego nie robi. a usprawiedliwianie, ze "tylko niektore egzemplarze" wydaje sie tez nie na miejscu...

pozdrawiam harmanowcy drodzy

paulinka

Harman gra doskonale i problem z czytaniem płyt znika po zabudowaniu precyzyjnego zegara.

Co do dźwięku - ma wbudowany konwerter PCM1732 z dekoderem HDCD

oczywiście 24 bity.

Taki przetwornik siedzi w dziesięciokrotnie droższym CD LINN IKEMI

uznanym jako najbardziej analogowo grającym CD.

Jedynym mankamentem Harmana jest słaby transport,lecz dźwięk rekompensuje tą wadę.

Zobacz na forum temat kwarc i wszystkiego się dowiesz.

Jest tak,że większość firm montuje w CD zwykły kwarc o tolerancji ok.100ppm,co powoduje powstawanie zniekształceń sygnału generatora tzw(jitter). Jak wiesz generator jest wykorzystywany do taktowania serwomechanizmu-obroty płyty i zegar przetwornika C/A. Dlatego też im bardziej stabilny generator tym bardziej precycyjna praca serwo i C/A konwertera.Stabilny generator ,to precyzyjny kwarc ok.5ppm i zewnętrzny generator z doskonale odfiltrowanym zasilaniem.

Gość Arek nzl.

(Konto usunięte)

Adam3, zwroc tylko uwage, ze w CD oprócz przetwornika c/a (nie ulega watpliwosci, ze w HD750 - bardzo dobrego) - wplyw na to jaki bedzie dzwiek, ma jeszcze sporo innych elementów - jakosc transportu przede wszystkim, wspomniany przez Ciebie clock - a jakże, a ponadto np. jakosc calego toru analogowego za przetwornikiem c/a.

Wstawienie bardzo dobrego przetwornika nie gwarantuje automatycznie bardzo dobrego dzwieku na wyjsciu

Witam. Zgodnie z obietnicą dzielę się opiniami po odsłuchu HD 750 i 740.

HD 750 gra poprawnie, ale nic poza tym. Dźwięk jest za bardzo neutralny, troszkę brakuje mu barwy. Przestrzeń dobra ale nie rewelacyjna. Ogólnie zbyt monotonnie. Testowany przeze mnie model wrócił po naprawie przedsprzedażowej i nadal na pierwsze dwie płytki zareagował napisem "error". Wyłączenie i załączenie urządzenia poskutkowało. Niestety nawet po naprawie (wcześniej wyrzucał "no disc") coś nadal jest nie tak.

Co do HD 740 - gra o wiele lepiej. Co najbardziej rzuca się w ucho - to fakt, że dźwięk jest żywy, a selektywność jest bardzo duża. Przestrzeń znacznie większa niż w HD 750. Testowałem te odtwarzacze nieco ponad godzinę, ale już po pierwszych 10 sekundach odsłuchu 740-ki słychać było, że jest dużo lepsza.

Gość rtocki1

(Konto usunięte)

A może były jakieś różne serie, tak czytam te wpisy o 750 i wygląda na to że mój (kupiony ponad rok temu) jest jakiś wyjątkowy- ani nie szumi, ani nie ma problemów z odczytem jakichkolwiek (także cdr) płyt, na których wykładał mi się np. sony czy nawet czasem napęd w laptopie.

>Thomas - HD 740 czyta CD-R-y bez problemu. Jedyne co zauważyłem na jednej z płyt - to nieco dłuższy czas dostępu do utworów. Sprzęt gra około tygodnia, także nie przetestowałem go jeszcze zbyt dobrze.

Pozdrawiam

Ps. Napęd jest bezszelestny

• 3 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

do jasnej cholery - czy w fabrykach H/K istnieje takie coś jak kontrola jakości?? nawet jeśli jest to muszą mieć tam tak ogromny hałas że prawie nic nie słyszą....

tyle dobrych opinii na temat jakości a tyle sygnałów o awaryjności i wadach konstrukcyjnych

HD 750 koszuje w imporcie 860 zł

HD 740 -I- 740 zł

chyba zdecyduję się na HD 740 ale muszę jeszcze poszperać.... choć wydaje się o niebo lepszy od Yamahy

Gość yezu(niezalogowany)

(Konto usunięte)

glosny naped mozna wyciszyc ale to nie zmienia faktu ze 750 gra o wiele gorzej niz starsze cd harmana -- mam obecnie 740 a 750 mialem ok pol roku wiec wiem co mowie, nie jestem fanem firmy hk - obecnie moj 740 gra ze wzmakiem electrocompaniet eci-2 i monitorami chario constelation lynx - w sumie jego obecnosc w takim torze to mezalians ale pogrywa dzielnie - zwraca uwage dynamika i ogolny entuzjazm w dzwieku, mam zamiar dokupic do niego pzretwornik bo po tym co uslyszalem z ultra daca audio alchemy stwierdzilem ze do szczescia nic wiecej nie trza - wymienianie cedekow na wyzsze modele to leka glupota - lepiej zostawic tego co mamy jako transport i za polowe kwoty ewentualnej wymiany na inny klocek kupic porzadny pzretwornik , uzywane 740 sa do kupienia za 400 - 500 zl i za ta kase nie ma nic lepszego - a jesli ktos uwaza ze stare nady i cambridge sa tu konkurencja to sie myli -- angolskie klocki wypromowaly nasze zakompleksione pedofilskie gazetki - nie wszytko co made in england jest lepsze co "made in nieengland"

• 5 lat później...

Odświeżam wątek w związku z tym że nabyłem właśnie Harmana HD750 w stanie doskonałym. Jedynym problemem było to że oczywiście nie czytał płyt. I tu właśnie jest sedno sprawy- sporo osób na forach pisało że ten model słabo czyta płyty itp. a jakież było moje zdziwienie kiedy po rozkręciłem i ujżałem chiński laser 213C. Oczywiście w sklepie z elektroniką kupiłem taki sam chiński i wszystko gra (czasem nie zaczyta płytki i trzeba jeszcze raz włączyć). Myślę że wystarczy mu zainstalować oryginalny laser SONY i będzie po problemie- jeśli ktoś to robił proszę o odpowiedź.

• 4 tygodnie później...

Podłączę się do wątku i zapytam o kwestię jak te odtwarzacze oddają wokale... Bardziej interesuje mnie hd 750 gdzyż jest bardziej dostępny. Chodzi mi szczególnie o to czy nie ma on tendencji do syczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.