Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

>zybel, 8 Lis 2007, 14:27

>zapomniałem napisać

>370x200x360 podstawa

Nie żebym marudził, ale gdybyś spróbował dodać te 2-4 cm szerokości, może wyjdzie coś bardziej proporcjonalnego ;-)

misiomor ->

cresendo kosztuje 890 zł - co nie zmienia faktu , że same głośniki to proawie 3 tys.

ale zwróć uwagę , że projekt ten ma moim zdaniem wybitną zbieżność SPL w bardzo szerokim zakresie

+- 40st

Powiem szczerze , że nie przypominam sobie aby w pomarach , jakiś inny głośnika ( w rozumieniu kolumny) , miał podobny rozkład

( nie mówiąc już o tym , że wększość robi pomiary na 15 i 30 ).

Któryś ze znanych konstruktorów zestawów głośnikowych w jednym z wywiadów powiedział. nie sztuka jest zrobić zwrotnicę aby wykres SPL na osi odsłuchu (0 st) wyszedł zgodnie z oczekiwaniem , sztuką jest wykonać X- tak aby możliwie wiernie powielić ten wykres w jak naszerszym spektrum kątowym zarówno poziomo jak i pionowo

>zybel

Swojego czasu Przemek Elektro zrobił mi tuby w teaku. Wszyscy, którzy je widzieli, byli zgodni, że wyglądają jak socjalistyczna meblościanka... ;-) Zatem osobiście wolałbym bubbingę... ;-)

...choć jeszcze się nie zapisałem, to mże złożę swoją propozycję... mnie sie podoba coś takiego ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

niedawno skoczyłem teakowe i fornir wyglądał naprawde nieźle

ganz_gutt to jakiś heban modyfikowany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zybel

Na zdjęciu rzeczywiście wygląda nieźle. Tamten fornir u mnie miał wszystkie włókna równolegle - może dlatego tak to kiepsko wyglądało... Dostosuję się zatem do większości... A możesz wrzucić tę bubbingę?

Mnie te teakowe nie leży... raczej coś w brązie, ze względu na 'otoczenie'. Mam twoje obudowy do mite w dębie amerykańskim i to już bliżej.

Poza tym z ciemnym fornirem ładnie będzie kontrastować aluminium ;_0

Albo coś efektownego ;-)

Ukryta Zawartość

post-10771-100000328 1194531830_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten teak w rzeczywistości jest bardziej brązowy niż czerwony. Bubinga jest raczej czerwona. Wieczorem wrzuce fotkę.

na zdjęciach powyrzej to zebrano i palisander. można zrobić palisander ale pewnie wyjdzie ze 100 więcej

Znalazłem tu na forum jakąś fotkę Henryka Piątka, więc wklejam. Akurat mnie by ta bubinga pasowała bardziej niż teak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mnie też.

więc po niedzieli zamawiam płytę. całość potrwa pewnie z 1,5 miesiaca. Może w tym czasie polin już ściągnie membrany. Chyba że macie jakiś sposób na szybszy (i tańszy) zakup głośników

>zybel

Jeszcze napisz, czy te 370 mm to całkowita wysokość monitorka czy tylko długość przedniej ścianki - bo chcę sobie policzyć dokładnie pojemność... ;-)

Dodo:

900PLN to kosztuje (w Polinku) nie Crescendo (T29CF002) tylko zwykły Excel T29CF001. Crescendo kosztuje 275$ (plus VAT i transport) na Madisound a i to tylko dlatego że kupowali po starym kursie dolara.

Natomiast w kwestii zbieżności pod kątem - strata 6dB pod kątem 20 stopni przy 20kHz to nic nadzwyczajnego, znam gwizdki które tracą 1dB pod kątem 30 stopni (nieodżałowanej pamięci Vifa DX19). W mojej konstrukcji ponadto mamy pochyloną ściankę, przez co np. pod kątem 15 stopni (w płaszczyźnie poziomej) od osi efektywny kąt pod którym słuchamy gwizdka jest 22 stopnie a więc przyrost jest tylko o 7 stopni. Do tego najwyższa oktawa jest trochę podbita a zwiększając cewkę w L-padzie możemy ją podbić jeszcze bardziej...

Co do własności dla zmian wysokości odsłuchu - podział 1.7kHz, głęboki reverse null i wysokie rzędy filtrów elektrycznych to recepta na najlepszą możliwą w tej kwestii kolumnę, chyba żeby dać mniejszy midwoofer taki jak AL130 (z jeszcze niższym podziałem skoro moc i efektywność będą mniejsze) albo w ogóle koaksjala.

Oczywiście nie zachwalam tej konstrukcji - jeżeli nikt jej nie zrobi, to mi nic nie ubędzie z tego tytułu. Zamieściłem ten projekt głównie w celach edukacyjnych.

----------------------------------------------------------------

Zybel:

Membranę bierną stroimy przez dodawanie do niej masy w postaci stalowych albo ołowianych krążków - MB ma w miejscu cewki aluminiowy walec ze śrubą pośrodku, na tej śrubie jest nakrętka z podkładką sprężynującą. Według katalogu można dokładać do 55g, dla 63g (lekkie ale IMHO dopuszczalne przekroczenie) dostaniemy 28Hz w 12dm3. W karcie katalogowej są zresztą nomogramy ile trzeba dołożyć w jakiej obudowie żeby dostać konkretne strojenie.

Tak czy siak ta membrana bierna nie powinna IMHO być stosowana w objętości większej niż 14dm3 (Vap/3) - bo w większej obudowie dostaniemy rozsunięcie częstotliwości strojenia (Fb) i rezonansu własnego membrany (Fp) poniżej 2 razy - a przy fp dostajemy głęboki dół w charakterystyce wypadkowej skutkujący zwiększeniem stromości zbocza i pogorszeniem impulsu.

Autor konstrukcji również dołącza się do zamówienia na obudowy - monitorki będą w sam raz do sypialni, co prawda myślałem o Visatonach AL130 z dwoma PR'ami SDS-5 na kolumnę ale Seasy są też fajne, raz kozie śmierć!

----------------------------------------------------------------

Ganzz_gut:

Ew. wersja 2nd order acoustic wcale nie będzie miała poszarpanej charakterystyki. Będzie mniejsza stromość filtrów i wyższy (myślę o 2.2kHz) podział. Jeżeli lubisz Mietki, to wcale nie gwarantuję że nasze "klony Animy na sterydach" dadzą Ci jakieś fascynujące brzmienie - ja to konstruowałem pod kątem minimalizacji zniekształceń. Co do zejścia w 10dm3 - proponuję przemodelować to w jakimś sofcie do symulacji. Dla strojenia MB do 42Hz wychodzi mi f3 = 58Hz, f6 = 48Hz oraz f9 = 41.2Hz (akurat najniższy ton kontrabasu) - przy wspomaganiu pomieszczeniem 40Hz jeszcze pewnie usłyszysz.

Najbardziej kolorystycznie pasował by mi taki fornir:

Ukryta Zawartość

Co inni o tym sądzą?

Ukryta Zawartość

misiomor

Jak byś się mógł jeszcze wypowiedzieć co do wymiarów, czyli objetości, bo nie jestem do końca pewien czy to jest to co powinno. Płyta gr. 22 mm wym wys całkowita: 370x200x360 góra pod kątem 90 do przodu.

>misiomor

WinISD do symulacji MB potrzebuje m.in. wartości Qms, a na stronie Seasa tego akurat nie ma (reszta potrzebnych wartości występuje). Jest za to "suspension compliance: 1,74"... Skąd wziąć Qms?

Panowie,

Gdzieś pojawiły się doniesienia że kosze 18cm Seasa nie do końca trzymają wymiary. Trzeba by temat obadać i frezy robić po otrzymaniu głośników.

Twonk:

Qmp zmienia się w zależności od dodanej masy. Dlatego lepiej jest stosować parametr Rmp, jak potrzebujesz Qmp, to wzór jest taki:

Qmp = sqrt(Mmp/Cmp)/Rmp

jako wartość Rmp w moich symulacjach przyjmowałem 1 kg/s. Mmp dla SP18R jest równe 21.5g plus dodana masa (ta z nomogramów), do wzorku oczywiście należy podstawiać Mmp w kilogramach a więc 6e-2 = 0.06 dla 60g a Cmp w m/N a więc 1.74e-3.

Na końcu daję p zamiast s żeby było wiadomo ze chodzi o passive radiator.

Dobry symulator do membran biernych powinien umozliwiać użycie Rmp i bawienie się Mmp celem przestrajania, bez przeliczania Qmp za każdym razem.

PS. Czy miałeś jakieś kłopoty z nie-trzymaniem wymiarów przez kosze koaksjali zastosowanych w dipolach?

>misiomor

Dzięki za wzorek. :)

Co do wymiarów, to moje koaksjale miały równo 176 mm, z czym zresztą miałem problem (bo lakier poliuretanowy też ma swoją grubość, a zostawiłem za mało luzu)... ;-)

>misiomor

>Ganzz_gut:

>

>Ew. wersja 2nd order acoustic wcale nie będzie miała poszarpanej charakterystyki. Będzie mniejsza

>stromość filtrów i wyższy (myślę o 2.2kHz) podział. Jeżeli lubisz Mietki, to wcale nie gwarantuję że

>nasze "klony Animy na sterydach" dadzą Ci jakieś fascynujące brzmienie - ja to konstruowałem pod

>kątem minimalizacji zniekształceń. Co do zejścia w 10dm3 - proponuję przemodelować to w jakimś

>sofcie do symulacji. Dla strojenia MB do 42Hz wychodzi mi f3 = 58Hz, f6 = 48Hz oraz f9 = 41.2Hz

>(akurat najniższy ton kontrabasu) - przy wspomaganiu pomieszczeniem 40Hz jeszcze pewnie usłyszysz.

To w 10dm3 też MB? Chyba pisałeś, że w tym wypadku powinna być obudowa zamknięta?

Co do frezów - może w Polinku mają kilka L18 na składzie i mogliby je dla nas zmierzyć?

Zybel:

Rozumiem że wymiary są zewnętrzne bez forniru, MDF jest 22mm a ścianki są wyklejone od wewnątrz matami bitumicznymi 2mm?

W takim razie objętość wewnętrzna wychodzi z moich obliczeń 12.15dm3. Jak dla mnie zupełnie dobrze, magnesy głośników się odejmą ale za to otwory - dodadzą. Gdyby jednak fornir był uwzględniany w wymiarach zewnętrznych to i tak objętość nie zmieni się wiele, to nie apteka, 11.5dm3 też będzie IMHO grało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.