Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Ganzz_gut:

W 10dm3 można zastosować membranę bierną a mozna i ob. zamkniętą. W tym drugim przypadku będzie Fc = 72Hz i Qtc około 0.6, tak więc f3 będzie w okolicach 85Hz a f6 trochę powyżej 60Hz a więc dość słabe zejście - albo do bardzo małego pomieszczenia albo pod aktywny podział z subem.

Muszę jeszcze pomyśleć nad tymi rozmiarami, bo jakoś te 12l to jednak wychodzą mi spore gabaryty ;-) Trochę się poczepiam, ale co tam... Chodzi nie tylko o 'zboczenie' na zgrabność, ale rónież fakt, że głośniki nie będą u mnie mogły mieć dużej przestrzeni za plecami (stoją na komodzie, na standy będą wędrować od święta - pewna istota w moim domu uczy się chodzić i... względy bezpieczeństwa). Zatem - czy gdyby dodać te 2-3 cm szerokości (co nie zmieni charakterystyki brzmienia) da się je odzyskań na głębokości i ew. wysokości?

>zybel

Jak dobierzemy ładny fornir (wysoki WAF) to ja wezmę czwarty zestaw. Najwyżej poproszę o przycięcie innych skrzynek (o ile nie będzie z tym problemu?)

A ja z kolei uważam że bardziej uniwersalnym pomysłem byłoby zrobienie 16 litrowych paczek, które pasują do bassrefleksu. Objętość zawsze można zmniejszyć wsadzając jakąś "cegłę" do środka.

Daje to większe pole manewru, bo można eksperymentować z BR, albo zmniejszyć objętość i dać PR.

Rozwiązanie z BR jest tańsze, co czasem może być istotniejsze od kompaktowych wymiarów.

McGyver:

Ja nie chcę 16dm3, tylko system z PR do sypialni a więc kolumny najmniejsze jak się da, z możliwością postawienia na biurku jako monitory nearfield (z podbiciem basów we wzmacniaczu dla takich warunków odsłuchu). Podobnie jak Ganzz_gut chcę je wykorzystywać raz na biurku, raz na podstawkach. Jeżeli miałoby być 16dm3 to rezygnuję i robię AL130 + 2*SDS5 + 27TBFC/G w 6dm3 z podziałem 1.5kHz, ta obudowa 12dm3 jest już i tak na granicy dopuszczalności jak dla mnie.

Jeżeli miałbym stosować wielką budę (podłogowiec), BR i walczyć o f3 na siłę, to wolę już zrobić 3-way na odpowiednim głośniku pracującym w obudowie zamkniętej. A więc TIW200XS w budzie 30dm3 jako podstawka, a średnie i wysokie obsługiwane przez zestawienie L18RNX/P + 27TBFC/G w 10dm3 ob. zamkniętej. Taki system można by uzupełnić membraną bierną XLS10 w razie przeprowadzki do większego pomieszczenia.

Poza tym nie widzę przeszkód żeby ktoś wykonał sobie większą budę, schemat zwrotnicy będzie działał dobrze też w takim przypadku.

PS. W wątku są zainteresowani obudową jeszcze mniejszą a więc 10dm3.

Tak w ogóle to według mojej wiedzy BR jako taki ma dość ograniczony sens w DIY:

- w większości przypadków wprowadza on zniekształcenia turbulencyjne

- zmniejszenie zniekształceń turbulencyjnych a więc duża obudowa (i głośnik o relatywnie niskim Mms taki jak M18WH) to więcej drgań ścianek a także zawalanie przestrzeni mieszkalnej

- strojenia typu za duża obudowa za wyskoko strojona (typowe dla BR) to kompromis jakiego nie jestem skłonny zaakceptować

DIY kosztuje tyle czasu że szkoda by mi go było na robienie systemu gdzie oszczędzam na głośnikach i PR-ach pozwalających mi osiągnąć najlepszy jakościowo bas z danej objętości. Takie konstrukcje pozostawiam firmom gdzie rządzą księgowi.

Temat się rozkęca - no i super :)

Pytania do projektantów rachmistrzów i stylistów:

Zybel

Podałeś wymiary 370x200x360 - rozumiem że 370 to wymiar od podstawy aż do wysunietej krawędzi na górze. Jako że bokiem jest trapez z nierównoległymi podstawami liczenie jego pola jest nieco utrudnione. Zatem sumuję sobie pole trójkata prostokątnego i mniejszego trapezu ale za cholerę nie mogę policzyć wysokości tylnej ścianki. Może ja jestem jakiś ciemny ale jeśli mógłbyś mi zdradzić jak liczysz pole tego boku. Wtedy obj. to pikuś po przemnożeniu przez 200.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Misiomor

1. Jeżeli zamierzam się na te 16l dla obudowy br - czy mogę równiez ją nieco poszerzyć??jakieś 3 max 4 cm??

2. Duga sprawa - licząc obj netto najpierw obliczasz tą brutto potem odejmujesz grubość mdf, magnesów,mat, bas-reflexu, ale dodajesz otwory - tzn pojemność tych krążków które mi wypadły po wyfezowaniu otworów??

3. Czy mi się wydaje czy Sonics Anima ma mniej pochylony front ??

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ganz Gut

Co to za fornir - tan na obrazku poniżej ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Placek:

1. Tak, pisałem o tym wcześniej w wątku

2. Liczy się objętość powietrza jaką widzą głośnik i port, inna sprawa że 16dm3 nie jest jakąś świętością, nie ma IMHO sensu tego liczyć z dokładnością do 100cm3.

3. Tak to wygląda (że oni zastosowali coś koło 7 - 8 stopni), w mojej konstrukcji dałem pochylenie moim zdaniem najlepsze z technicznego punktu widzenia (wyrównanie czasowe i osłabienie break-up ile się da na drodze akustycznej). Można spróbować zamodelować zwrotnicę dla pochylenia podobnego jak w Sonics Anima, choć mi się nie bardzo chce i na pewno nie zrobiłbym takiego czegoś dla siebie.

Dobra, róbcie co chcecie, nie moja sprawa.

Tak se tylko pomyślałem, że skoro Misiomor proponował również obudowę BR z 15 - 16dm3 strojonymi do 40Hz, to zawsze łatwiej jest zmniejszyć litraż dużej skrzynki przegrodą, niż ... no właśnie, co? Zrobić nową, większą obudowę, bo powiększyć istniejącej się nie da. Ponadto uważam że monitory stojące na standach "zagracają" pomieszczenie dokładnie identycznie jak podłogówki.

Ale jak już pisałem, nie moja sprawa. Ja akurat nie będę tego robił, bo nie przepadam za tymi modelami Seasa.

Nie przeszkadzam, znikam.

Powodzenia.

>misiomor

>Podobnie jak Ganzz_gut chcę je wykorzystywać raz na biurku, raz na

>podstawkach. Jeżeli miałoby być 16dm3 to rezygnuję i robię AL130 + 2*SDS5 + 27TBFC/G w 6dm3

6dm3 brzmi niezwykle intrygująco... AL130 + 2*SDS5 - czyje to przetworniki i jak mniejwiecej wyglądałaby kostrukcja?

Zrobiłem papierową symulację kolumny - to jednak spore kolumny wychodzą. Licząc, że będą stały lekko pod skosem to żeby mieć choć z 10cm z tyłu krawędzie będą musiały lekko wystawać...

McGyver:

Wiem że nie wszyscy podzielają moje poglądy nt. systemów basowych, dlatego też polecałem te 16dm3 strojone do 40Hz i wyżej - dla lubiących rozwiązania "mainstreamowe".

Tym niemniej sam dla siebie bym w życiu o czymś takim nie pomyślał - i dlatego tak żywiołowo zareagowałem na propozycję zwiększenia budy na którą zgłosiłem już akces. Tak czy siak dzięki za radę - bardzo zresztą dobrą z punktu widzenia "typowego klienta".

Ja też nie lubię za dużych i za wysoko strojonych "burczybasów". Wolę za małe, i za nisko strojone ;-))

Ukryta Zawartość

post-3550-100000288 1194558056_thumb.gif

post-3550-100000289 1194558056_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver

A tu co siedzi? To twój projekt?

Z rozmiarów wygląda interesująco ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, zdjęcie z odsłuchów u Rocha. To są kolumienki na Seasie L15, jak Sonics Anima. Zrobione dla forumowicza Siejca. Tweeter to alu 19mm Vifa. Seas alu tweeter jakoś mi nie podchodzi brzmieniowo.

Ganzz_gut:

AL130 - Visaton, ma IMHO przewagę nad Seasem L15RLY/P w postaci faradaya w napędzie, pomiary Ti100 na zaphaudio pokazały że Visaton potrafi robić dobre napędy, trochę gorzej z membranami ale przecież dzieliłbym przy 1.5kHz

Ukryta Zawartość

SDS5 - membrana bierna Peerless do kupienia na madisound, dałbym dwie takie na bocznych ściankach

Ukryta Zawartość

Konstrukcja wyglądałaby tak - ścianka przednia 15 stopni pochyła (tak jest IMHO najlepiej przy metalowych membranach) szerokość całości jakieś 17.6cm, wysokość 32.6cm, głębokość podstawy 28cm, górna ścianka równoległa do dolnej, całość z MDF 25mm z matami bitumicznymi na wszystkich ściankach. Takie coś sobie na razie rozrysowałem jako wstępny pomysł.

Taka kolumna miałaby oczywiście znacznie mniejsze możliwości w dziedzinie maksymalnego SPL w porównaniu z tą na L18, strojenia poniżej 40Hz byłyby trudne do realizacji, impuls basu byłby gorszy, efektywnośc niższa, zejście też słabsze, główną zaletą byłaby mała objętość jak i membrany bierne na bocznych ściankach, do tego niższy podział oznaczałby jeszcze lepsze własności poza główną osią odsłuchu.

Tym niemniej większe możliwości mocowe L18 (a więc mniejsza kompresja termiczna przy małych mocach) i fajny projekt obudowy sprawiły że na razie zdecydowałem się na tą właśnie opcję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver

>O, zdjęcie z odsłuchów u Rocha. To są kolumienki na Seasie L15, jak Sonics Anima. Zrobione dla

>forumowicza Siejca. Tweeter to alu 19mm Vifa. Seas alu tweeter jakoś mi nie podchodzi brzmieniowo.

Kiedyś ta 'skrzynka' wpadła mi w oko, więc sobie ją zapisałem na dysku ;-)

Domyślam się, że projektu zwrotki (i innych parametrów technicznych) raczej nie udostępnisz???

Ganzz__gut

to jest opracowanie wspólne Grzegorza i moje, nie mogę zatem samowolnie nim dysponować. Na forum opublikowałem już kilka projektów, i sukcesywnie będzie tego przybywać.

A z takich maleństw to były jeszcze takie:

Ukryta Zawartość

Co jeszcze można... można zakupić na allegro te większe monitorki od PianoCrafta i zmodyfikować według mojego projektu. Oczywiście o ile komuś odpowiada design a'la czarny lakier fortepianowy. Z tweeterem Vify grają jak zupełnie inne kolumny.

Ukryta Zawartość

>McGyver

Ale wymiary obudowy, przedział częstotliwości, czy punkt podziału to chyba nie jest taka poufna tajemnica??

Rozumiem, że moge zapytać Grzesia a'ka Siejca o zgodę ;-) (o ile to ta sama osoba?)

Ganzz_gut:

Uważaj, Vifa D19AG jest już niedostępna w ofercie Tymphany, może jacyś dystrybutorzy mają jeszcze leżaki magazynowe (ten gwizdek ma Fs przy 1700Hz co IMHO skutecznie odstraszało od jego nabywania) ale ani Akkus ani AkustyK już jej nie mają. Seas 22TAF/G zastosowany w Sonics Anima wygląda mimo wszystko sensowniej do takiego projektu.

>misiomor

Dzięki za uwagi, ale ja bardziej pytałem z ciekawości niż chęci kolonowania ;-)

Choć cały czas po głowie mi chodzi klon tych anim lub czegoś podobnego, gdzie mógłby zagrać L15 - wtedy powinno się to zmieścić w zgrabnej obudowie. Zastanawiam się jeszcze jak to jest z tymi zakresami i co można na dole wycisnąć z aluminowych 15tek. Sonics podaje że przy +/-3dB schodzą do 70Hz... to teoretycznie mało, bo totme podaje dla mite chyba 50Hz. Zresztąbyć animy są również sprzedawane jako część większych kolumn - dostawione do sporego pudła, więc domyślam się, że mogą celowo ograniczone. Z drugiej strony Usherki miały niby 'tylko' 55Hz, ale bas schodził wg. mnie niżej niż w mite (był też trochę bardziej rozlazły, co już nieco mniej mi odpowiadało, ale o przyjemnej ciepłej barwie)... Nie wiadomo więc na ile można polegać na danych fabrycznych (raczej nie można). Zresztą w wątku o animach sam mówiłeś (o ile dobrze zapamiętałem), że głośniki są dziwnie ustawione zakresami i teoretycznie takie zestawienie nie powinno się zejść. Musieli więc pokombinować, może tnąc dół podwyższyli zakres l15tki... Z tego można wnioskować, że jak się obniży dolne zakresy to się wszystko wykrzaczy... kurde...

Nie oczekuj cudów w dziedzinie zejścia z głośnika 15cm w obudowie poniżej 8dm3. Albo dostroisz bassreflex do 50 - 60Hz i dostaniesz efektywne przetwarzanie do tego miejsca, często z podbiciem powyżej (dającym namiastkę prawdziwego basu) a niżej ostry spadek SPL i wytrzymałości mocowej. Ponieważ BR pracuje z wysoką efektywnością w zakresie mocno juz wykorzystywanym przez muzykę, jego turbulencje zaczynają odgrywac dość istotną rolę.

Można też bawić się w membrany bierne strojone w okolice 40Hz albo nawet niżej i wtedy spadek basu będzie łagodny, podatny na wzmocnienie małym pomieszczeniem, z pełną wytrzymałościa nawet dla najniższych tonów normalnie strojonego kontrabasu i lepszym zachowaniem w stanach nieustalonych.

Tym niemniej "więcej basu" dostaniesz z wysoko strojonego BR i tak też stroi miniaturki większość producentów.

Ten wpis o rozbierznosci w wymiarach kosza był mój, ostatnio zamowilem te glosniki w polinku i L18RNX/P ma o 2 mm mniejszy kosz na srednicy ( grubosc tez jest inna , zamiast 5.2 mm jest 4 mm ) panowie z polinku nie potrafili tego wyjasnić. Natomiast wymiary kopulki 27TBFC zgadzają sie idealnie.

ja tez tak zrobilem ale juz po fakcie, twierdzą ze glosnik ma 176 mm.

Mierzylem linijkami , suwmiarką i nie ma sily zebym się pomylił, zresztą jak mowilem kopulka ma idealne wymiary.

Znalazłem trochę zgrabniejszy projekt - coś takiego na L15LRY/P + Scan-Speak D2904-9800 + SP17R. Żeby nie tworzyć nowego wątku wrzucę tutaj do oceny...

SS będą nieco kłopotliwe - nie ma ich w sprzedaży a i tak SS jest relatywnie drogi. Ale może znacie podobnie grające, szerszym zakresem pasma? Nie wiem też na ile SP17 można zastąpić SP18...

Ukryta Zawartość

post-10771-100000152 1194729296_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.