Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Ganzz_gut:

Szeregowa "zwrotnica", na wykresach brak filtracji tweetera w zakresie 2k - 500Hz. Trzymałbym się od tego z daleka. Brak info o geometrii przedniej ścianki. Poza tym - SP17R i SP18R to to samo tylko na innym koszu.

>misiomor

Obudowa to pawie 'typowy ' sześcian. Projekt z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Koleś generalnie ma fiksacje na punkcie materiałów na obudowy - jeden z projektów robił z desek z IKEA ;-)

post-10771-100000056 1194799587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gantzz_gut,

przeciez misiomor napisal Ci zebys ten projekt odpuscil, szeregowa zwrotka zle wrozy,

a tak wogole to scana 9800 dostalbys bez problemu u akustyka, czeste sa opinie, ze ten tweeter gra lepiej od revelatora 9900.

Po co wogole robic na L15 skoro brak-up ma niewiele wyzej od wiekszego L18? A na tego ostatniego jest sporo ciekawych projektow na sieci.

Tu masz projekt na L15:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>eMil

Zdanie misiomora jest oczywiscie święte, więc projekt sobie darowałem. Obudowe wrzuciłem, bo misiomor pytał o pochylenie ścianki ;-)

Dzięki za projekcik z zapha... zaglądałem tam kiedyś, ale gdzieś mi umknął.

Panowie chętni do budowy:

- chciałbym zamówić płytę i zacząć robić paczki, Więc szybka decyzja odnosnie forniru. OSTATNIO stanęło na Bubinga pomele. Osobiscie bym się tego trzymał, ale czekam na propozycję.

- rozmawiałem z polinkiem i sa szanse na zmniejszenie opłaty za przesyłkę MB, jeśli zamówimy te 5-6par.

Więc wszystko mogłoby byctroche szybciej niz początkowo zakładałem.

Z fornirem ja się jestem skłonny dostosować do woli większości, choć przyznaję że wolałbym coś bardziej w stronę koloru żywszego a mniej brązowo - szarego, bubinga pomele jak najbardziej może być, nie mam też nic przeciwko np. pasiastemu hebanowi bejcowanemu w stronę żółtego.

Z innych rzeczy IMHO do ustalenia:

1. Pytanie jak robimy terminale przyłączeniowe, w tej chwili najlepszy stosunek jakość cena oferują chyba te:

Ukryta Zawartość

Można je kupić nawet taniej na WGE, przynajmniej parę miesięcy temu je tam widziałem. Szkopuł w tym, że są do ścianek max. 20mm i trzeba by robić od wewnątrz zagłębienia celem umożliwienia ich montażu. Ten zabieg jest możliwy niestety tylko przed zmontowaniem skrzynek, tak więc teraz jest czas na ustalenia.

2. Co prawda nie jestem zwolennikiem bi-wiringu ale wydaje mi się że dla niektórych będzie to jednak najlpesza opcja - jakby ktoś chciał móc szybko podłączać różne zwrotnice, tą 2nd order mogę zrobić jeżeli ktoś z budowniczych wyrazi zainteresowanie. Dlatego tę kwestię należałoby także uściślić. Dla siebie wolę chyba jednak pojedynczą parę.

3. Wydaje mi się że każdy budowniczy będzie chciał móc przestrajać membranę bierną - dlatego metalowe gwinty pod śruby mocujące się przydadzą.

4. Maty bitumiczne - czy wklejamy na etapie produkcji, czy każdy sobie?

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem ten projekt zapha. Niestety skrzynka też jest 12litrowa, więc pochylając ścianki nic nie zyskam na wielkości skrzynek (a będę miał słabszy głośnikiem na dole)... Także jednak 'wchodzę' w projekt misiomora.

Jeżeli chodzi o fornir to ja najchętniej heban (na prawdę uważam, że z na ciemnym fornirze, niekoniecznie brązowym, pieknie odznaczą się głośniki), palisander i może być bubinga.

Jeżeli chodzi o terminale, to może to co proponuje misiomor przyczepione do jakiejś przykręcanej płytki - wtedy nie będzie problemów z kombinowaniem ze zwrotką i będzie ładnie.

W końcu jeżeli chodzi o MB to też się piszę, ale mam nadzieję, że nie jest to równoznaczne z zamówieniem kompletu głośników... obawiam się, że jednorazowo nie udzwignę tego finansowo...

Sprawdziłem ten projekt zapha. Niestety skrzynka też jest 12litrowa, więc pochylając ścianki nic nie zyskam na wielkości skrzynek (a będę miał słabszy głośnikiem na dole)... Także jednak 'wchodzę' w projekt misiomora.

Jeżeli chodzi o fornir to ja najchętniej heban (na prawdę uważam, że z na ciemnym fornirze, niekoniecznie brązowym, pieknie odznaczą się głośniki), palisander i może być bubinga.

Jeżeli chodzi o terminale, to może to co proponuje misiomor przyczepione do jakiejś przykręcanej płytki - wtedy nie będzie problemów z kombinowaniem ze zwrotką i będzie ładnie.

W końcu jeżeli chodzi o MB to też się piszę, ale mam nadzieję, że nie jest to równoznaczne z zamówieniem kompletu głośników... obawiam się, że jednorazowo nie udzwignę tego finansowo...

A-ha, misiomor

Ja jestem zainteresowany 'alernatywną' zwrotką ;-)

ps. warto, żeby projekt miał swoją 'marketingową' nazwę... może skoro pudłami i przetwornikami nawiązują sonics anima (tylko na sterydach) - to 'animus'???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>misiomor

Polink ma bardzo podobne terminale po 5,40 zł sztuka, na dodatek przystosowane do ścianek o grubości 27 mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ganzz_gut:

Oto i jest zwrotnica 2nd order acoustic. Filtr woofera wyszedł dość podobny jak u Zapha, więcej - ma on najkosztowniejszy element wspólny z filtrem zwrotnicy 4th order co ułatwi ew. eksperymenty.

Niestety szczota break-up jest widoczna, nie ma idealnej zgodności fazowej powyżej podziału, ale nie jestem cudotwórcą, miałem za mało stopni swobody. Pocieszeniem może być fakt, że u Zapha szczota śmieci dużo bardziej z racji pionowej ścianki.

Filtr 1st order dla gwizdka ma f3 dość wysoko, przy 4kHz tak więc nie powinno być IMHO jakichś bardzo wielkich problemów z przeciążeniem gwizdka choć będzie jednak gorzej niż przy zwrotce 4th.

Ukryta Zawartość

post-3038-100009980 1194875651_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za problem z załącznikiem, omyłkowo wrzuciłem schemat zwr. 4th order, oto właściwy schemat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam chyba jakiś zły dzień, polaryzacja tweetera powinna być rzecz jasna odwrotna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>misiomor

Wielkie dzięki.

Jeżeli dobrze czytam wykres to w drugiej zwrotce w okolicach 1kHz jest lekkie podbicie (przynajmniej w stosunku do pierwszej wersji zwrotki)... to by zapowiadało oczekiwane podkreślenie wokali... Czy może moje interpretacje idą w złym kierunku???

Co do terminali - uważam, że dobrze by było zrobić jednak jakiąś port na nie. Moje totemy są właśnie na wkręconych terminalach i wszelkie kombinacje ze zwrotką wiążą się z wyciąganiem głośnika i niezbyt wygodnym grzebaniem w środku.

Moje totemy są właśnie

>na wkręconych terminalach i wszelkie kombinacje ze zwrotką wiążą się z wyciąganiem głośnika i

>niezbyt wygodnym grzebaniem w środku.

Wydaje mi się, że w tych zwrotnica zajmie więcej miejsca i będzie problem ze zmieszczeniem jej na terminalu.

Miałem na myśli coś na takiej zasadzie - estetyczne i praktyczne ;-)

Ukryta Zawartość

post-10771-100009970 1194879742_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet nie koniecznie zwrotka musi być do tego przytwierdzona, może być gdzieś w pudle, ale jej wyjęcie i modyfikacja nie byłaby tak problematyczna...

Choć z drugiej strony, jeżeli taka opcja to dodatkowa kombinacja i problem 'jak', to wole terminale w mdf, bo wyglądają 10x lepiej niż plastikowe porty.

Ganzz_gut:

Zobaczymy, różnice w przebiegu SPL są dość subtelne, nie wypowiadam się która charakterystyka będzie lepsza dla wokali - to będzie zależało również od innych czynników takich jak charakterystyki barwowe użytych przetworników.

Tak czy siak - jak chcesz mieć możliwość łatwych modyfikacji zwrotek, proponuję 4 terminale w MDF (pod bi-wire) i na początek zwrotnica na zewnątrz budy, zmiany (tłumienie L-pada, modyfikacje np. kondów) będą łatwe a jak uznasz że zabawa skończona, ładujesz zwrotnicę do środka i robisz bi-wire ew. zaszpuntowujesz jedną parę dziur. Blacha i tak jest kiepskim pomysłem, bo pod membraną bierną miejsca będzie niedużo, poza tym trzeba by robić oddzielną komorę dla zwrotnicy bo taka powierzchnia blachy to proszenie się o jej rezonanse.

Konstrukcję Zapha powieliłem niemal tuż po jej opublikowaniu.Generalnie jestem bardzo zadowolony.

Jeden wyjątek - bardzo lubię słuchać kwartetów smyczkowych i wydaje mi się, że po dłuższym słuchaniu

smyczków dźwięk staje się trochę męczący dlatego zainteresowała mnie propozycja Misiomora (dzięki), może winę

ponosi zbyt duży poziom zniekształceń.

W związku z tym spróbuję się o tym przekonać.

=> Zybel, dołączam się do zamówienia na obudowę + terminale + MB z polinka, wszystko do pary.

Pozdrawiam

FilipS

Panowie lista chetnych na obudowy, (kolejnośc dowolna) jesli kogos ominąłem to proszę sie dopisać:

1. misiomor

2. twonk

3. ganzz_gut

4. FilipS

5. abuq1

6. zybel

czyli mamy wyczerpaną partię. Jakby co mogę zrobic kolejną.

Szanowni Panowie

Staram się śledzić watek ale chciałbym zapytać czy zamawiacie grupowo w polinku głosniki czy wszystko hurtem kupuje zybel??

Pytam ponieważ jeśłi zamówienie by szło grupowe to moze i jakiś rabat by przeszedł - wtedy jestem chętny na komplet głośników ale bez MB - obudowy robię sam.

Placek, 12 Lis 2007, 22:24

MB beda napewno zamawiane razem. Prawdopodobnie reszta głosników też. Ja mam juz u nich maly rabat. Porozmawiam jeszcze o dodatkowym ze wzgledu na ilośc, Kase wplacicie bezposrednio do polinku i od nich dostaniecie głosniki.

mikexx

jeszcze nie.

ale zamówię głośniki i wtedy zaczne frezowanie.

Dostałem odpowiedź z polinku i niestety musimy poczekać na ich transport. Zamówienie MB dziś to 60Euro które rosną z ilością.

Zamawiam płytę z bubingą i komplet głośników żeby nie mieć problemów z wymiarami frezowania.

>Placek

Jeśli będzie grupowe zamówienie głośników, to możesz wskoczyć na moje miejsce, bo ja się podłączam tylko pod membrany bierne i obudowy (plus ew. terminale).

Koledzy ja mam kilka pytań:

1. Co daje pochylona ścianka?

2. Czy ten tweeter alumniniowy gra podobnie do D25AG vify? Czy jest to inny dźwięk?

3. Jak się przedstawia dźwięk z mid-woofera. Czy jest analityczny i szybki ? jaki rodzaj dźwięku reprezentuje?

4. Jak się ten zestaw ma do D25AG+M18WH czy jest to podobny poziom,jakość dźwięku czy dużo lepszy?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.