Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Różnica w poziomach peaków trzeciej harmonicznej będzie w części niwelowana przez fakt że 2.4k będzie o jakieś 5dB silniej filtrowane niż 1.7k.

Nie twierdzę że monitorek na W18EX będzie cienki, choć problemy z SPL w basach, słabsze zejście (parametry producenta) a także wyższa cena sprawiają że nie mam jakiejś wielkiej ochoty od razu rzucić się na taki projekt.

Jak ten obecny system zostanie zwodowany, może zastanowię się nad wersją rozwojową - na gwizdku zostałby 27TBFC/G, ścianka nadal 15 stopni, w środek W18EX001, obudowa zamknięta 8 - 10dm3 (może nawet zewnętrznie mogłaby być taka jak obecna ale z oddzieleniem komory na gwizdek i zwrotnicę ścianką równoległą do górnej - skośnej).

Do tego dałbym podstawkę subwooferową 30dm3 z Visatonem TIW200XS (i ew. membraną bierną XLS10 do większych pomieszczeń). Podział zrobiłbym 100 - 120Hz. Ten woofer mocowo pasuje najlepiej do jednej 18-tki i niskiego podziału, niestety ma niższą efektywność i dlatego ew. podział pasywny wiązałby się z obniżeniem efektywności może nawet do 80dB (i wymagałby bydlackich kondów do kompensacji rezonansu średniaka). Dlatego IMHO taki system aż prosiłby się o podział aktywny.

Ganzz_gut:

Niestety nazwa animus jest już zajęta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do efektywności - kompensacja baffle step jest duża więc efektywność będzie na poziomie 83dB. Taką zresztą kompensację baffle step zrobił Zaph i dlatego w swoim egzemplarzu od razu kupiłem drogie cewki powietrzne. Jak komuś nie będzie pasowało, można zmniejszyć stopień kompensacji i zyskać trochę na efektywności - w miarę posiadanego czasu spróbuję pomóc to zrobić pod kontrolą symulacji gdyby było zapotrzebowanie.

Tak czy siak nie robimy tych kolumn na sprzedaż i nie muszą się one przekrzykiwać w salonie z kolumnami innych firm. I tak stałyby na przegranej pozycji z racji 8ohm impedancji.

Ukryta Zawartość

To ja po lamersku spytam... a w zasadzie przedstawie lamerski tok rozumowania:

1. Rozumiem, że baffle step to zaburzenia fali dziwękowej w wyniku odbić/drgań przedniej ścianki kolumny (?) dotyczą głównie tweeterów (?) i gładzi się je odpowiednimi filtrami - głównie poprzez dodanie cewek o odpowiedniej wartości (?)

2. zwiększenie/zmniejszeni (?) wartoście cewki na tweeterze spowoduje wzrost efektywności, ale kosztem większych zniekształeceń...

3. Rozumiem, że w symulacji można określić jakie zakresy będą podbite a jakie obniżone, ale czy można 'kontrolować' zakres gdzie będą one się pojawiać (czy to już bardziej zależy od ścianki - filtry wygładzą odpowiednio górki i dołki, ale nie spowodują, że górka pojawi się w określonym, pożądanym zakresie)

I na koniec... mój wzmacniacz ma 40W na kanał przy 8Ohm. Czy da radę uciągnąć te kolumny, przy założeniu, że nie nagłaśniam imprez, ale jednocześnie szkoda, żeby szczyt jego padowych możliwości starczyły do komfortowego odsłuchu?

ps. nazwa 'anima' jest równie, o ile nie bardziej rozpowszechniona (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ;-) ja bym się nie przejmował - przywiązałem się nawet do nazwy 'animus'. Ale jako główny konstruktor myślę, że masz pierszeństwo w nadaniu imienia... więc proponuj;-)

Ukryta Zawartość

Ganzz_gut:

Baffle step dotyczy głównie proporcji między basem i niższym środkiem a wyższym środkiem i górą. Mniejsza kompensacja będzie oznaczała wzrost efektywności zaczynający się już od 300Hz, niestety poniżej tych 300Hz poziom SPL zostanie jak jest. Dźwięk będzie dla jednych bardziej detaliczny, dla innych - jazgotliwy.

Druga sprawa - L18 nie jest absolutnie najlepszy w dziedzinie zniekształceń nieliniowych na wyższym środku, ton zniekształcony jest odbierany jako głośniejszy i dlatego L18 lepiej sprawdza się z pełną kompensacją baffle step podczas gdy takiego np. Scana 18W8531 można stosować z kompensacją niepełną (zwłaszcza że ma on lepsze zejście basu). Konstrukcja Zapha jest sprawdzona i dlatego właśnie zdecydowałem się na taką samą równowagę tonalną.

Co do mocy - IMHO uczciwe 40W powinno wystarczyć, zwłaszcza że równowaga tonalna bez eksponowania wyższego środka i góry skłania do słuchania nieco cichszego (krzywe Fletchera - Munsona to wyjaśniają) co może pomóc odsunąć w czasie moment zabrania się za konstruowanie audiofilskiego aparatu słuchowego - to przykre ale widziałem gościa wyposażonego w takie urządzenie wśród zwiedzających na AS2007.

PS. Możesz nazywać swoje kolumny jak chcesz - zwłaszcza że wersja 2nd order jest do pewnego stopnia wzorowana na animach. Tak czy siak nie planuję wypuszczać tych kolumn na rynek więc nie mam na razie potrzeby nadawania im handlowej nazwy. Jeżeli już to poszukałbym czegoś oryginalnego zamiast klonować nazwę.

Panowie

Mam info z Polinku że membrany już są i w poniedziałek wysyłają całość. Więc we wtorek spodziewać się kuriera gls. Przypominam o otworzeniu paczki w obecności kuriera.

Z obudowami niestety to dopiero po nowym roku.

Zybel:

Po pierwsze to jeszcze raz dzięki za załatwienie sprawy.

Co do tych ciężarków - firmowo w komplecie z membraną nic takiego nie ma, trzeba niestety kupować stalowe podkładki w supermarkecie (przy okazji można je zważyć, np. 10 - 20 sztuk na raz dla wiekszej dokładności), ew. coś kombinować z ołowiu - Seas broni się przed przeciążaniem membran przez montowanie nie za długich śrub mocujących, ołów pozwala ominąć ten problem a można też zastosować gwintowane tuleje celem przedłużenia tej śruby. Tak czy siak w naszej konstrukcji powinniśmy się wyrobić ze stalowymi podkładkami.

Nakrętki M8 to za mało - najlepiej jest stosować duże podkładki pod mutry M10 albo i większe (powinno być ok. 40mm średnicy zewnętrznej - jak ten aluminiowy walec w miejscu cewki napędowej). W tej chwili nie pamiętam dokładnie typu jaki stosowałem w mojej poprzedniej konstrukcji z MB Seasa, jak pojadę do marketu to coś wybiorę.

Masę (jak ktoś nie ma dokładnej wagi) można przeliczyć z objętości ciężarka i gęstości materiału (7.9g/cm3 dla żelaza) a najłatwiej jest skorzystać z wagi w markecie technicznym przy kupowaniu podkładek.

Natomiast co do masy - to zależy od pomieszczenia i preferencji, jak dla mnie próbowac można od 0g do 55g:

0g - strojenie 56Hz, podbicie 80Hz, f3 około 58Hz, poniżej strojenia SPL szybko opada, bas raczej dudniący, kłopoty z wytrzymałoscią poniżej 45Hz

20g - strojenie 40Hz, brak podbicia, f3 około 55Hz a więc minimalnie niższe niż dla 0g, ale poniżej dużo łagodniejszy spadek, pełna wytrzymałość do 34Hz

30g - strojenie 36Hz, f3 minimalnie wyżej niż dla 20g za to spadek basu robi sie jeszcze łagodniejszy, pełna wytrzymałość do 30Hz.

55g - strojenie 29Hz, f3 podwyższa się do 63Hz, spadek basu robi się prawie tak łagodny jak w obudowie zamkniętej, pełna wytrzymałość do 25Hz, f15 jest też w tych okolicach przez co w małym pomieszczeniu można liczyć na usłyszenie 30Hz

Im większa dodana masa tym mniej basu, za to polepsza się jego jakość.

ganzz_gut

na razie tyle jutro zrobię ci zdjęcie twojego pudełka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nakrętka M8 waży jakieś 4 - 4.5g dla dwóch takich (plus podkładka trzymająca) mamy ok. 9g dodatkowej masy a więc strojenie 47 - 48Hz.

Z kolei ten aluminiowy walec ma 32mm średnicy a nie 40 jak pisałem na początku, tak więc żelazny walec o tej średnicy (z dziurą 10mm w środku) musiałby mieć grubość około 9.6mm żeby osiągnąć masę 55g.

Misiomor,

moglys podac jakie wartosci f3,f6 i f9 wychodza Ci dla 12,5 litra netto strojonych na 28 i 35Hz? Wyzszych strojen nie ma chyba sensu realizowac za pomoca MB, jak juz za nia placic to po to, aby stroic nisko;)

WinIsd alpha, ktorego uzywalem do obliczen, wylicza duzo wyzsze f3,f6 od tych podanych przez Ciebie, brakujace wartosci parametrow membrany biernej liczylem wg wzoru podanego wyzej przez Ciebie, parametry TS bralem ze strony Seasa. Jakiego programu uzywasz, aby symulowac zejscie basu z MB?

Co jest korzystniejsze biorac pod uwage odpowiedz impulsowa, powiekszenie obudowy o np. 1-1,5litra przy strojeniu na 28Hz, czy wyzsze strojenie(35Hz) a nieznacznie mniejsza obudowa? Podejrzewam, ze pierwszy wariant;)

EMiL:

Używam programu SubSim. Operuje on na podstawowych parametrach głośnika i jak dla mnie jest zupełnie dobry. W moich symulacjach daję QL=15 (bo straty membrany biernej dodają się do tych od obudowy tak że wypadkowa wychodzi zwykle ok. 7 - za to w BR mamy straty turbulencyjne w porcie) oraz Re głośnika równe 6.5ohm (ze wszystkimi rez. szeregowymi).

Dla 12.5 dm3 i 28Hz (60g dodatkowej masy) dostaję f3=63Hz f6=47Hz f9=37Hz

dla 35Hz (31g) jest f3=57.5Hz f6=44Hz f9=36.5Hz

Tak czy siak sam będę bawił się obciążeniami z zakresu właśnie 30 - 55g bo też uważam że jak PR to niskie strojenie. Inna sprawa że przy wyższym strojeniu PR też będzie lepszy od rurki bo wysokie strojenie bardziej obciąża rezonator i rurka zaczyna świszczeć i zniekształcać turbulencjami.

Co do tych odpowiedzi na skok napięcia dla 14dm3 28Hz i 12.5dm3 35Hz - pierwszy wariant jest minimalnie lepszy, choć nie wiem czy w stopniu uzasadniającym zwiększenie obudowy, zwłaszcza że f3 jest niższe w drugim wariancie.

PS. Modelując strojenie jakie zaproponował AkustyK w swoim CC145RSE dostaję zejście bardzo podobne do tego jakie daje L18 w 12dm3 z SP18R. Łagodny spadek do małego pomieszczenia.

12,5Litra@35Hz nie wyszlo wcale zle, -6dB przy 44Hz to przyzwoity wynik jak na te objetosc. Inna sprawa, ze obudowy, ktore robi Zybel po wytlumieniu zabierajacym objetosc filcem beda pewnie 10litrowe (netto).

Czy SubSim to shareware lub freeware? Szukalem w googlach i wyskakuje jakis symulator lodzi podwodnej;)

Misiomor, czy Twoim zdaniem tylko 2mm maty bitumicznej przy znacznej glebokosci tego monitora to nie za malo?

Wydaje mi się że te 12dm3 powinno być, jak liczyłem z matą bitumiczną to właśnie tyle było. Może magnesy i części zwrotnicy się odejmą ale za to dojdą otwory montażowe woofera i membrany biernej.

Czy filc zabiera objetość? - raczej nie, jeżeli nie jest nasączony asfaltem (mata bitumiczna). Przynajmniej taki froterski jaki czasem kupuję.

Co do tej (tylko) 2mm maty - to nie jest kolumna absolutnie bezkompromisowa. Nie ma np. komory na gwizdek i zwrotnicę, która zwiększałaby objętość całości o te 3 - 4dm3. To ma być zgrabny monitorek z basem dostosowanym do małego pomieszczenia. Bezkompromisowo to ja bym zrobił kolumnę aktywną na Excelu i TIW200XS jak już pisałem wcześniej.

Filc wg. mnie zabiera objetosc, przecwiczylem to a mialem taki:

Ukryta Zawartość

bardzo twardy i zbity. Za to, filc jest jednym z nielicznych(moze jedynym?) materialem tlumiacym, ktory nie "zamula" srednicy. 4mm filcu na boczne scianki, dolna i gorna przy obecnych rozmiarach monitora to okolo litr objetosci mniej, wiec sporo. Zwrotnica, zwlaszcza w wersji z filtrami elektrycznie trzeciego rzedu, tez sporo obj. zabierze.

Ukryta Zawartość

Ja tam wcale nie byłbym taki pewny że filc zabierze objętość. Czy BR przestraja się wyżej po dodaniu filcu?

Na pewno trzeba będzie poeksperymentować z wytłumieniem "objętościowym".

Przy danej objetosci obudowy, dodanie filcu- przynajmniej takiego jak z linku wyzej, zmniejsza obj. netto i podwyzsza strojenie. Pytalem o to marko3t i potwierdzil moje spostrzezenia, ze obj. filcu trzeba odjac w celu otrzymania obj. netto. Materialy objetosciowe strasznie zamulaja dzwiek w BR, dlatego im ich mniej tym lepiej. Nie wiem jak to by bylo w kolumnie z MB;)

Trzeba będzie spróbować różnych wariantów. Wytłumienie w 2-way to w ogóle parszywa suka, basowi szkodzi a środkowi - pomaga i trzeba szukać kompromisu.

Z tego co wypatrzyłem na sieci to dostępne są:

Ukryta Zawartość

bardziej techniczny i gęsty , raczej używany do wyciszani scian i samochodów.

Ukryta Zawartość

dedykowana wełna - tej chyba nie trzeba odejmować od objętości netto ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.