Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę mów jak to gra? Mam podobnie zrobić. Tez mam panel od Irka tylko muszę drug kupić. A jak nadstawki aktywnie cięte czy jak? Z membraną bierną te SS czy closed?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

>kondrax

Że abuq nie ma MB to chyba widać ;-)

>abuq1

...jednak dobrze, że wzięłem heban a nie wenge... tzn. wenge też ładne, ale jednak heban wygląda efektowniej... no malina po prostu ;-)

Jeden skręcony i gra... ufff... jutro może uda się zrobić drugi ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10771-100004259 1223074656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z okazji 1000 dni na forum siedziałem wczoraj do 1 w nocy i złożyłem obydwa głośniki ;-) A potem do drugiej słuchałem. Na razie membrany są bez obciążenia, poczekam aż trochę głośniki się wygrzeją i popracują swobodnie. Położyłem jedną warstwę wygłuszenia włókniną z polinku o grubość 2cm. Po wyściełaniu boków wyciętymi 'plasterkami' materiał nachodzi jeszcze na górę i dół.

Pierwsze dzwięki pokazały niezwykłą przestrzeń dzwięku, bardzo ładnie rysuje się scena (plan i lokalizacja), duży plus to brzmienie wysokich tonów - są wyraźne i detaliczne, podkreślone, ale nie rzucają się na pierwszy plan i nie dominują, scharmonizowane ze średnicą. Początkowo kiepski był bas - pudełkowy. Ale z każdą minutą się zwiększał i wypełniał, choć nadal brak mu kontroli. Myślę, że 'dociążenie' będzie niezbędne.

Zastanawiam się jeszcze nad wytłumianiem... Jaki wpływu na bas i średnicę można się spodziewać ujmując materiału na górnych i dolnych ściankach???

abuq1 i ganzz_gut,

gratuluje ukonczenia projektu i cierpliwosci:) Bardzo fajnie Wam to wyszlo. Jestem tylko ciekawy, kto ostatecznie zbudowal skrzynki. Napiszcie na priva;)

ganzz_gut,

ktora wersja zwrotki gra u Ciebie?

Pozdr.

Emil

A tak w ogóle to ktoś wie co jest z misiomorem? W żadnym wątku się nie udziela, wyszukiwarka wskazuje ostatni post chyba pod koniec sierpnia... nawet na drugim forum nie bywa.

To kolejne, po zyblu, zagadkowe zaginięcie osoby zaangażowanej w projekt ;-)

>ulan66

Na razie pracują bez obciążenia, trochę kombinuje jak to z głową zrobić - zwykłe podkładki jakie można kupić w sklepie są aluminiowe i dość lekkie, nabicie tych 40g na trzpień będzie nieco problematyczne. Eksperymenty z obciążeniem i wygłuszeniem będę robił w weekend (jeżeli tylko będę miał czas). Na pewno zdam relacje. Ale te kilka gramów trzeba dać na pewno, bo bas jest trochę nijaki - bez kontroli, rozciągnięty...

Też o tym myślałem, tylko na razie nie namierzyłem tokarza w okolicy ;-)

A głośniki na pewno potrzebują czasu, tylko na razie poprawę słychać w każdym innym aspekcie niż bas...

ganzz_gut,

bez dociazenia memmbrany biernej obudowa tej wielkosci dostrojona jest do 55-60Hz i dlatego bas jest tragiczny.

Tak wysokiego strojenia to nawet producenci w mini-monitorach nie stosuja;)

Doloz obciazenia tak, aby wyszlo Ci strojenie okolo 35Hz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tu się kolego mulisz że producenci nie stosują. Ja oglądam gazety audio dokładnie żeby jak najwięcej zobaczyć jak mi dziewczyna z empiku pożyczy na jeden dzień :D

Przykład rodaków :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wykres impedancji

Dla nie wtajemniczonych objaśniam. Strojenie w Hz jest to minimum napięciowe - ten dołek miedzy dwoma tymi górkami patrząc od lewej strony wykresu na moje oko wygląda na 62 lub 63 hz :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondrax,

ten dolek nie zawsze, a wlasciwie malo kiedy, odpowiada czestotliwosci strojenia.

Pewnosc czestotliwosci strojenia daje dopiero rysunek podobny do tego 6a ze strony Akustyka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz akurat mam tą gazetę na biurku. Autor testu Andrzej Kisiel. A co do strojenie to mnie tak uczona na tutorialu od speakerorkshop.

Tokarza w okolicy niet, zatem kupiłem podkładki m8. Jedna waży ok. 6g, a na trzpień weszło 6 sztuk + podkładka m4 i śrubka, czyli c.a. 35gram. No i zupełnie inna bajka - basik przyjemnie mruczy, zdyscyplinowany, dość sprężysty (ale bez przesady), nie za krótki. I co ważne nie dominujący, bo tego się trochę obawiałem. Morphine, które poszło na początek testów, brzmi na prawdę rewelacyjnie, głosu i gitary Sandmana nigdy nie słuchało mi się tak przyjemnie ;-)

Teraz to już chyba tylko kosmetyka z tłumieniem i kilka kwesti 'praktycznych' - jak mocowanie zwrotnic i porządek z kabelkami...

Misiomor - chapeau bas!!!

W odpowiedzi na liczne zapytania podsumuje trochę projekt ;)

Przetworniki: produkty seasa: srednio-niskotonowy 18RNX/P + wysokotonowy 27TBFC/G i membrana bierna SP18R, obciążona na 35g

Obudowa: Oryginalnie była planowana z 22mm mdf-u (i do takiej poniżej załączone są rysunki), ale ostatecznie zrobione z 25mm płyty + fornir. Zewnętrzne rozmiary to – 210 x 390 x 360mm (szerokość x wysokość (w najwyższym punkcie) x głębokość). Tym samym szerokość wewnętrzna też jest o 3mm węższa niż planowana – wynosi 155mm. Przednia ścianka pochylona o 15stopni, 90stopni górna względem przedniej. Fazowania z boków przedniej ścianki. W środku boki oklejone matą bitumiczną 2mm + belka wzmacniająca między bocznymi ściankami… Generalnie bardzo solidna i sztywna skrzynia. Jak ktoś ma odpowiedni kalkulator to może policzyć dokładnie, ale pojemność to około 11-12litrów. Na razie wytłumienie włókniną (z polinku, o gęstości 350gr/m2) obejmuje wszystkie ścianki, ale będę z tym jeszcze ‘eksperymentował’. Fornir – heban, piękny ;-)

Zwrotnica: drugi rząd – Zdecydowałem się zacząć zabawę od prostszej wersji zwrotki, bo 1. zawsze można ‘upgradować’ 2. zawsze to trochę taniej 3. wydawało mi się, że nie warto wsadzać takiej ilości elementów do wersji 4th i komplikować (czyli zgodnie z zasadą im prościej tym lepiej) – patrząc na wykres symulacji zmiana polega głównie na ‘gładzeniu’ zejścia przetworników w paśmie wspólnym... a nawet gdybym się mylił w punkcie 3. to patrz punk 1. ;-) Komponenty zwrotnicy to cewki drutowe z polinku, rezystory superes i kondensatory - niebieskie clarity cap (px)

Brzmienie: Tak jak zapowiadał misiomor (chyba zapowiadał, albo ja sobie wmówiłem, że tak będzie) – równowaga, harmonia, przestrzeń. To, co zwraca uwagę już od pierwszych dźwięków muzyki to świetna scena i stereofonia, bardzo naturalne wysokie tony – są wyraźne, bez zniekształceń. Środek wysycony i barwny. Bas – w zależności od strojenia MB – przy braku obciążenia kiepski, pudełkowaty z podbicami. Przy 35gramach obciążenia, teoretycznie w tym litrażu powinien schodzić do 35hz, jest ciepły i miękki, ale też kontrolowany i zwarty. Nie ma w nim jakiejś potęgi, wykopu i na pewno nie stanowi jakiejś solidnej podstawy dla całości brzmienia. Jest zaznaczony i pozwala usłyszeć brzmienie strun w gitarze basowej, ale nie wysuwa się na pierwszy plan. Całościowo brzmienie można określić jako barwne i ciepłe, raczej powolne… Możliwe, że zwolenników szybkiego, gitarowego łomotu będą rozczarowywały, ale jazzowe składy z wokalem brzmią naprawdę cudnie. No ale to może tez być kwestia reszty toru, bo ani wznak ani CD-k primare to raczej nie są raczej demony prędkości…

I to chyba wszystko (?)

I jeszcze rysunki - obudowa i schemat zwrotki. Jutro postaram się zrobić ładne fotki gotowych kolumn.

Ukryta Zawartość

post-10771-100003455 1224102069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto moja, rozbudowana wersja tego projektu.

Wpadłem na pomysł aby coś takiego poskładać już jakiś czas temu. Założyłem wątek z moimi założeniami:

Ukryta Zawartość

Po dyskusji na temat, wybrałem właśnie ten projekt misiomora jako monitorki do mojej konstrukcji.

Do rzeczy. Mój zestaw jest oparty o pierwszą, bardziej rozbudowaną wersję zwrotnicy. Użyłem, cewki powietrzne, rezystory superes, kondensatory Jantzen Audio Standard Z-Cap MKP, okablowanie wewnętrzne Jantzen Audio solid core.

Skrzynki wykonane są z 25mm MDF'u, i góra i dół to obudowy zamknięte, posiadają wewnętrzne wieńce wzmacniające. Obudowy monitorków mają ok 8L pojemności, natomiast suby mają ok 17L pojemności. Całość wnętrza wyklejona jest 4mm matami bitumicznymi polimerowymi. Do wytłumienia użyłem wełny owczej, jest luźno ułożona i wypełnia całe objetości obudów. Pomiędzy monitorki i suby dałem specjalne absorbery.

W subach znajdują się głośniki Scan Speak 23W4557, jedyne dostępne głośniki na rynku, potrafiące w tak małej obudowie zamknietej zejść ze spadkiem 6db do 26HZ! Ceną za takie parametry jest bardzo niska ich skuteczność, jednak nie ma to żadnego znaczenia w przypadku mojej konstrukcji ponieważ są one napędzane aktywnie, dwoma wzmacniaczami wbudowanymi w tylne ścianki subów. Wzmacniacze to konstrukcja p.Irka z forum diyaudio, legitymują się mocą 300W sin przy 4ohm, posiadają wszystkie regulacje niezbędne do prawidłowego zgrania subów z monitorkami. Popełniłem na nich mały tuning zwiekszając pojemność w zasialaniu z 20000uF do 44000uF.

W tym momencie monitorki jeszcze grają pełnym pasmem, ale niebawem zostaną aktywnie odfiltrowane od dołu.

Brzmienie.

W większości zgadzam się z tym co napisał już ganzz_gut. To co sie rzuca od razu to swoboda, rewelacyjna przestrzeń, oraz świetne wysokie tony, bardzo czyste i detaliczne, lecz nie kłujące. Co do basu, to z racji zastosowanych podstawek z 23W4557 oraz konstrukcji OZ, sprawa wygląda oczywiście inaczej niż u kolegi. Bas jest czytelny i szybki, posiada bardzo dobre zejście i duże możliwości dynamiczne, w końcu oprócz wzmacniacza stereo system ma dopalcz w postaci dwóch monobloków po 300W każdy. Dodatkowo, można regulować ilość i częściowo charakter basu do własnych upodobań lub repertuaru, za pomocą regulatorów znajdujących się na panelach wzmacniaczy. Konstrukcja ta, nie ma też litosci dla źle nagranyc płyt, raczej nic nie upiększa.

Kolega napisał: " Całościowo brzmienie można określić jako barwne i ciepłe, raczej powolne". Barwnie jest, lecz u mnie napewno nie jest powolnie i ciepło. Częściowo może to być związane z lepszą odpowiedzią impulsową zastosowanych przeze mnie obudów zamkniętych. Wydaje mi się jednak, że ta konstrukcja jest przeźroczysta dla systemu i dobrze oddaje charakter elektroniki z jaką współpracuje. U mnie gra to z przerabianym cd Denona S10, oraz z zestawem pre-koncowka Audio Analogue Bellini, Dionizetti.

Jako podsumowanie mogę napisać, iż udało mi sie poskładać dobrze brzmiący zestawik ze sporym potencjałem dynamicznym, zamknięty w naprawdę niewielkich skrzynkach. jestem zadowolony z rezultatu ;]

Ukryta Zawartość

Zwrotnica przed lutowaniem i wzmacniacze subów od środka

Ukryta Zawartość

post-13709-100003445 1224113701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.