Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

To ja zadam kompletnie lamerskie pytanie... co będzie jak w tych 12 litrach zamiast MB zrobimy jednak BR? Albo inaczej - dlaczego przy mniejszej pojemości lepsza będzie MB?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość w udzielaniu odpowiedzi ;-)

misiomor, 6 Lis 2007, 21:52

Zatem rura najpierw kanalizacyjna - i zabawa z długością (wiadomo jest tania), kiedy już otrzyma satysfakcjonująca długość zakupić rurę odpowiednio zbliżoną z kołnierzami na obu końcach i w razie potrzeby poszerzyć delikatnie otwór??

Co do tłumienia to 10% tłumienia samą watą wystarczy ?? żadnych gabek czopowych?? jeśłi tak to jaki rozkłąd tej waty ścianki czy tył a może wrzucona luzem??

Ganzz_gut:

12dm3 40Hz - rura 5cm średnicy musiałaby mieć 27cm długości - takich rur na rynku nie ma, poza tym miałaby problem ze zmieszczeniem się w tak małej obudowie. Natomiast membraną bierną możemy dostroić taką budę nawet do 28Hz uzyskując charakterystykę impulsową prawie jak z obudowy zamkniętej. Na czymś takim to w małym pomieszczeniu możemy pokusić się o słuchanie prawie że najniższych zejść organów.

Placek:

Z rurą - dokładnie jak piszesz. Co do wytłumienia - to kwestia własnych eksperymentów. Ja tam bym nie przetłumiał obudowy.

Jeszcze jedno - jeżeli te 20cm szerokości ścianki komuś przeszkadza w osiągnięciu "zgrabności" monitorka, to jej poszerzenie o np. 2cm nie powinno przynieść jakichś dramatycznych zmian charakterystyki SPL.

>misimor

Dla mnie 'zgrabne' oznacza jak najmniejszych rozmiarów - i tu mite są wzorem ;-)

Z pobierznych wyliczeń wynika, że obudowa a'la anima lub tylko z pochyloną przednią ścianką powinna mieć minimalne wymiary 20x37x28 (ze ściankami z 18mm MDF-u) a i tak wliczając pochyłość i wypełnienie te 12 litrów to tak niecałkiem wyjdzie...

...tak czy siak pomylę nad tym projektem... a może ktoś mi podpowie jakiś projekcik o małych rozmiarach i 'mega' dzwięku???

ganzz_gut, 7 Lis 2007, 10:47

>...tak czy siak pomylę nad tym projektem... a może ktoś mi podpowie jakiś projekcik o małych

>rozmiarach i 'mega' dzwięku???

'mega' znaczy?

mega-efektowne, mega-detaliczne, mega-basowe, mega-przestrzenne, mega-przezroczyste, mega-efektywne, mega-muzykalne, mega-subtelne ...

jakie chcesz?

to tak jakbyś zapytał 'doradźcie mega samochód'. Jeden Ci powie: TVR a drugi: Biełaz.

Ganzz_gut:

Wzór na efektywność mocową (sprawność) głośnika (dla Fs w hercach i Vas w litrach) wygląda tak:

n0 = 9.64e-10*(Fs^3)*Vas/Qes

Z g..na bata nie ukręcisz - mała obudowa, niskie zejście i efektywność to rzeczy ze sobą niestety sprzeczne. Dlatego jeżeli chcesz coś małego o mega dźwięku - najpierw określiłbym:

- jakie najniższe częstotliwości ma to przetwarzać (żeby tam dostroić BR/PR)

- f3, f6, f9 - na podstawie już słuchanych konstrukcji

A do tego - jeżeli chcesz dźwięk z równowagą tonalną jak w mega konstrukcjach, poświęciłbym trochę efektywności na rzecz większej kompensacji baffle step.

PS. Przy niskich efektywnościach - a więc możliwości osiągnięcia niskiego zejścia z małej obudowy, ładujemy się w problemy ze strojeniem BR, w takim przypadku warto jest rozważyć zastosowanie membrany biernej.

Kondrax:

Sub i wcale niekoniecznie po problemie. Łączenie subów z monitorkami to nie taka prosta sprawa - żeby to zrobić dobrze, trzeba móc odfiltrować basy monitorkowi (najlepiej żeby monitorek miał obudowę zamkniętą), w najprostszym przypadku oznacza to grzebanie we wzmaku, chyba że mamy końcówkę łączoną z preampem przy pomocy kabla - wtedy można spróbowac dać konda na kablu.

Wiem rozmawialiśmy o tym na PW. Ale zgodzisz się ze mą ze z 18 nie będzie SPL ani F3. Nie będzie mega bassu, mega zejscia, jak człowiek wali w bęben, to z 18 cm ciśnienie nie będzie waliło po klatce. Z takich monitorów to może być mega wysokie i średnie tony.

Jak ktoś potrzebuje wrażeń nie tylko słuchowych ale i cielesnych (tak jak ja) to chyba najlepszym rozwiązaniem jest subwoofer. Mniej miejsca jak duże kolumny i spełnia swoje zadanie - uzupełnia niedoskonałości monitorów oczywiście tak jak mówisz po prawidłowym zgraniu całości. Ja już teraz wiem że w życiu to tylko interesuje mnie 2 monitory + sub.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Misiomor

a moze pokusisz sie o zaprojektowanie zwrotki do W18e+27TBFC?

Przy obecnym, bardzo niskim kursie dolara i cenie magnezowego seasa 175$, taki monitor nie bylby bardzo drogi. Monitor 15 litrowy, strojony rurka do 38Hz(fs ze strony zapha W18ex) to mysle ciekawa opcja. Tylko szerokosc przedniej scianki zrobilbym 25cm, ze sporymi scieciami wygladaloby ok, bryla kolumny przy tym litrazu bylaby bardziej akceptowalna;)

EMiL:

Excele mają wyjątkowo podłe zniekształcenia w basach, do tego ich break-up jest nisko. Dlatego IMHO ich przydatność do pełnopasmowej konstrukcji 2-way może być wręcz niższa od L18RNX/P. Poza tym - nie licz że takie ceny na madisound utrzymają się długo, w końcu będą musieli sprowadzić z Norwegii nową partię.

Co do ścianki - moje pomiary były zrobione na ściance 20cm. Mogę oczywiście przemodelować baffle step w edge - dla 20cm, odjąć od pliku pomiarowego a następnie modelować dla 25cm i dodać, tym niemniej to już nie będą pomiary "prosto od mikrofonu". Tak czy siak róznice nie będą wielkie nawet dla przejścia 20 -> 25cm, IMHO nawet zastosowanie zwrotki robionej dla 20cm nie powinno dać jakichś dramatycznych różnic.

Kiedys mi napisales, o ile dobrze zrozumialem, ze przy relatywnie cichym sluchaniu owe znieksztalcenia na basie nie objawialyby sie. W sumie wiec taki projekt W18e+27tbfc, z niskim strojeniem Br, uzywany w malym pokoju bylby jak najbardziej ok.

Break-up nisko, ale nic nie zapowiada, zeby w przyszolsci byl wyzej, nowe W16 tez maja niski break-up. Przy podziale 1,7kHz jak to zrobiles w swoim projekcie i pochylej przedniej sciance raczej byloby w porzadku:) a trud wlozony w aplikacje magnezowego excela odwdzieczylby sie ciekawym brzmieniem.

Marko3T:

Thiel o ile wiem stosuje membrany bierne z dość sztywnymi resorami, co skutkuje tym, że częstotliwości Fb (strojenie obudowy) i Fp (rezonans własny membrany biernej bez obudowy) są dość blisko siebie, przez co mamy bardzo strome zbocze SPL kolumny w zakresie pomiędzy nimi.

Przy sztywnym resorze jego wytrzymałość na deformację pod wpływem zawieszonej masy jest większa, tym niemniej charakterystyki impulsowe są mocno zdegradowane w porównaniu z BR czy PR z bardziej miętkim zawieszeniem.

Przemodelowałem sobie w edge różnicę między ścianką 20cm a 25cm - róznice nie przekraczają 1dB dlatego ten projekt można stosować nawet dla ścianki 25cm, zwłaszcza jak krawędzie będą zrobione w skosy.

>kubedes, misiomor

>'mega' znaczy?

>mega-efektowne, mega-detaliczne, mega-basowe, mega-przestrzenne, mega-przezroczyste, mega-efektywne,

>mega-muzykalne, mega-subtelne ...

>jakie chcesz?

'mega-dzwięk' to oczywiście skrót myślowy ;-)

Przed klonami mite grały ushery s-520 i muszę powiedzieć, że mite są bliżej poszykiwanego dzwięku - przestrzenny, barwny, detaliczny... i zdaje sobie sprawę, że można lepiej - więcej barwy i pasteli, większa precyzja sceny, subtelność brzmienia. 'Mega' bas mnie nie interesuje, choć jeżeli będzie go trochę więcej (i niżej) niż z klonów to się ucieszę... Wolę w niskich tonach usłyszeć strunę niż pudło ;-) Wokal ma być z przodu, wysokie tony naturalne, bez przebarwień i przesyceń (syków i metaliczności). Przy założonym budżecie (ok 2k PLN) to wiem, że takich rzeczy nawet era mieć nie będzie, ale może uda się trochę zbliżyć... ;-)

Dlatego rozważałem wykorzystanie aluminiowych seasów, bo z różnych wypowiedzi wnioskuję, że oferują detaliczność i barwę + dobrą przestrzeń

Wychodzę z założenia (i chyba taka filozofia by mi towarzyszyła w 'kleceniu' kolejnych kolumienek), że małe jest piękne i potrafi zadziwić ;-)

Znalazłem w sieci taki projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale chyba 10cm na dole, to jednak będzie mało...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ganzz_gut, 7 Lis 2007, 21:05

>przestrzenny, barwny, detaliczny... i zdaje sobie sprawę, że można lepiej - więcej barwy i pasteli,

>większa precyzja sceny, subtelność brzmienia. 'Mega' bas mnie nie interesuje, choć jeżeli będzie go

>trochę więcej (i niżej) niż z klonów to się ucieszę...

Rozwiązanie, które powinno spełnić oczekiwania:

Lipinski Sound L-707

Ukryta Zawartość

+ ew. sub wspomagający doły L-150

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kubedes

Ciekawe, ale nie spełniają podstawowego parametru - czyli 'niewielkie rozmiary'... zresztą co to są za przetworniki? Nie znam się na tyle, żeby je zidentyfikować...

Ukryta Zawartość

nie chcąc zakładac nowego wątku na stronie seasa są umieszczone dwa nowe projekty.

szczególnie dobrze udokumnetowany jest ten o nazwie bifrost

( swoją drogą powinien być tańszy w wykonaniu w stosunku do innych projektów z tej strony )

bardzo interesujący jest dla projektu bifrost wykres pokazującu SPL przy 0 , 20 , 40 st ( małe odhylenia od poziomu SPL przy 0 st ) powinny świadczyć o dobrym dopracowaniu projektu

myslę , że mogłaby to być alterantywa dla projektu z tego wątku , ale może misiomor swoim okiem na to spojrzy.

mi osobiście podaoba się kolejny projekt 2,5 drożny deling z bardzo prostą zwrotnicą ale tutaj głośniki będą raczej drogie.

Ukryta Zawartość

Tak się zapalilłem do tego projektu i wychodzi mi coś takiego jak na rysunkach.

Dopytywalem w Polinku i MB beda mieli za kilka tygodni. Komplet u nich to 1060zł brutto, znacie moze jakies tanńsze zródło.

Planuję wykonac takie obudowy i to od razu 6 par, czyli 5 byłoby do wzięcia. ale wszystkie musza być w tym samym fornirze. PŁyta MDF 22mm koszt około 550 zł/para.

Ukryta Zawartość

post-10639-100000343 1194521918_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby było zainteresowanie, mógłbym spróbować jeszcze zrobić alternatywną zwrotnicę akustycznie 2nd order na filtrach elektrycznych 1st order. Na pewno coś takiego będzie bardziej "upiększać" zniekształceniami, ryzyko spalenia gwizdka będzie większe ale niewykluczone że właśnie taka zwrotnica da niektórym lepsze brzmienie, zbliżone zresztą "ideologicznie" do firmowej konstrukcji na której jest wzorowana obudowa zaproponowana przez Zybla.

To mogłoby mieć walor edukacyjny - jakie możliwości daje pochyła ścianka przy 2-way na metalowych membranach - albo 4th order o niższych zniekształceniach nieliniowych niż na ściance pionowej albo 2nd order o niższych zniekształceniach fazowych.

Membrana bierna - jest droga, nie polecam kategorycznie ale na pewno daje możliwość łatwego próbowania wielu strojeń obudowy 12dm3 - od 28Hz (charakterystyka zbliżona do sporej obudowy zamkniętej na większym głośniku) do nawet 50Hz (dzwoniące strojenie z "wykopem") z najniższym w sensie f3 i f6 zejściem gdzieś pomiędzy - w celu łatwiejszego przestrajania przydałoby się zrobić metalowe gwinty do śrub mocujących membranę bierną.

Dodo:

Bifrost jest na Excelach (w tym kopułka Crescendo), a więc znacznie droższy "materiałowo" niż moja konstrukcja - gwizdek pewnie wyszedłby ze 1400PLN za sztukę (i pewnie z tej racji Polink w ogóle nie ma go w ofercie), do tego midwoofer 660PLN i już mamy 4kPLN za głośniki do pary. W takiej sytuacji dylemat membrana bierna czy BR w ogóle traci na aktualności.

>misiomor

>Gdyby było zainteresowanie, mógłbym spróbować jeszcze zrobić alternatywną zwrotnicę akustycznie 2nd

>order na filtrach elektrycznych 1st order.

To chyba by było coś dla mnie ;-) Jeżeli jesteś w stanie coś takiego wykonać, będę wdzięczny. Może na tańszych elementach da się poćwiczyć alternatywne zwrotki i wybrać najlepszą... Ja chyba wolę dzwięk 'upiększony' - charakterystyka mite, jest masakrycznie poszarpana, ale ujeła mnie swoim 'życiem' bardziej, niż równości s-520...

Mite mają bardzo prostą zwrotke i przy mojej preferencji grania raczej do spalenia by nie doszło (bo rozumiem, że żeby to zrobić trzeba by im dać dużo 'prundu'???).

>Membrana bierna - jest droga, nie polecam kategorycznie ale na pewno daje możliwość łatwego

>próbowania wielu strojeń obudowy 12dm3 - od 28Hz (charakterystyka zbliżona do sporej obudowy

>zamkniętej na większym głośniku) do nawet 50Hz (dzwoniące strojenie z "wykopem") z najniższym w

>sensie f3 i f6 zejściem gdzieś pomiędzy

Ze względu na moją ignorancję, gdybym mógł prosić o wytłumaczenie 'po chłopsku' jak wygląda strojenie obudowy z MB - bo domyślam się, że z BR to w dużym stopniu kwestia długości i średnicy BR ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.