Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7000 - wymiana potencjometru.

marc

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwierć gałkę i nasadź ją tak żeby zero było we właściwym miejscu.

Witam serdecznie, chyba również mam problem z moim PM-7000, tylko poza problemem z głośnością w dolnych zakresach mam problem z różnicą w dźwięku. Kiedy wyłączam opcję source direct i balansem sprawdzam dźwięk na kolumnach, to na każdej mojej płycie słychać delikatną różnicę w ich graniu. Na jednej za każdym razem są ładniejsze i bardziej wyraziste soprany, podczas gdy na drugiej są one przytłumione. Różnica nie jest ogromna, ale czuję ją i straszliwie mnie to drażni. Nie wiem, czy to może być spowodowane wadą potencjometru ?? Jutro chcę zamówić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecane przez forumowego kolegę McGyver'a.

Wszystko ok, tyle, że na zdjęciu ten potencjometr wydaje się mieć 8 nóżek, podczas gdy mój ma 6. Czy ja źle patrzę, czy to po prostu fotka poglądowa ?? Proszę odpiszcie, to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Masz racje w tym jest 8... Foto Ci wyjaśni co trzeba zrobić.

Ukryta Zawartość

Jak mieszkasz blisko sklepu to idź z miernikiem i wybierz z najmniejszym rozrzutem miedzy kanałami. Ja kupiłem przez internet i ma rozrzut nie taki jak ten Alpsa co był obecnie ale jest słyszalny…

Ja myślę kupić na test potencjometr DACT 21 krokowy logarytmiczny rezystory smd 1%

Konstrukcja MBB - Make Before Break - pady w kształcie litery "S", element stykowy to "miotełka"

Piny są kompatybilne z popularnymi potencjometrami ALPS.post-13464-0-89958100-1309873891_thumb.jpg

Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, za info, już zamówiłem tego z nowego elektronika, zobaczymy... Niestety do sklepu mam dobre 700km ;) Więc muszę liczyć na szczęście. Czyli mówisz, że ten rozrzut może odpowiadać nie tylko za różnicę w głośności, ale również za barwę dźwięku ??? Pozdrawiam.

Tak jest to wina potencjometru... Dźwięk w ciszej grającym kanale jest trochę przytłumiony. Ja jeszcze przekładałem cały silniczek z Alpsa do tego z nowego elektronika raz że pracuje ciszej a 2 nie trzeba łączyć kabelkami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.