Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego lampa tak gra ?

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze słyszałem wiele o ciepłym lampowym graniu ale raczej nie miałem okazji tego doświadczyć a to co okreslano mianem ciepła było raczej zamuleniem dźwięku . Uderzająca była namacalnośc i detalicznośc średnicy ale za to bas był kiepsko kontrolowany , rozjechany lub za skromny a góra wyraźnie wycofana .

Dzisiaj zakończyłem konstruowanie głosników o dośc wysokiej efektywności , który miał byc dedykowany do lampy . Mając na uwadze ograniczenia skrajów pasma lamp pozwoliłem sobie na widoczne podbicie góry . Pomiary robiłem przy pomocy wzmacniacza tranzystorowego . Jednak na koniec postanowiłem zrobic pomiar przez lampowy PP na lamkach ecc83 i el84 . Nie spodziewałem sie wielkiej róznicy ale moje zaskoczenie było ogromne .

Na czerwono pomiar charakterystyki zestawu głośnikowego podłaczonego do wzmacniacza tranzystorowego a czarny tego samego głosnika podłaczonego przez wzm. lampowy .

To chyba wiele mówi .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/37530-dlaczego-lampa-tak-gra/

Po pierwsze - silne przyzwyczajenie do nienaturalnego dźwięku tranzystorowca ze sztucznie podbitymi krańcami pasma - to specjalny wynalazek dla głuchych.

Po drugi - co z tego, źe nagle masz trzy lampowce, gdy żaden nie jest wystarczającej klasy?

Trzeba szukać dalej - jeżeli słuch w tym nie przeszkadza.

trioda jest bardzo liniowa. problemy zaczynają się w transformatorze wyjściowym. myślę że jakbyś dogadał się z p. Ogonowskim zrobiłby ci trafo lepsze niż te sprzedawane gotowce. kwestia ceny ;).

dla mnie kiedyś trafa nawijała zatra, dokładnie według mojej specyfikacji. to były transformatorki dla EL84 a większe to to było od niejednej współczesnej produkcji dla o wiele mocniejszych lamp. tak, tak wiem że teraz są lepsze blachy itp.

to był najlepszy dźwięk z el84 jaki słyszałem. i wcale nie było tam żadnego ograniczenia pasma.

tomant, 9 Lis 2007, 20:48

No tak , ale jak swierdzałes występowanie czy brak tych ograniczeń ? Na słuch ? Porównywałes bezpośrednio tranzystor z lampą ? Robiłeś jakieś pomiary ?

To mnie zastanawia . Dlaczego pomiary pokazują tak rozbieżne wyniki . Dla przykładu zamieszczam pomiary układu na el84SE .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

ecc81 - macie jakieś doświadczenia ? Jak to gra ? Ostatnio kupiłem kwadrę Mullardów i mysle o zrobieniu czegos na tych lampkach . Preamp ? Zintegrowany ? Co polecacie ?

...there is no spoon...

Tu chodzi o rodzaj zniekształceń harmonicznych, jakie wprowadza lampa i tranzystor, a nie przenoszenie pasma. Trioda robi głównie drugą i trzecią harmoniczną, tranzystor - trzecią, piątą, siódmą, itd. - z amplitudą malejącą w tempie n-silnia. Poza tym w lampie jest krótszy lub dłuższy liniowy zakres pracy, w tranzystorze bipolarnym czegoś takiego nie ma, zawsze jest to odcinek krzywej wykładniczej, co najwyżej na tyle mały odcinek, że mocno przypomina prostą.

Jasne że duotriody, podobne jak słynne 12AX7, tylko z mniejszym o 30% wzmocnieniem. Mam takie na wejściu pentodowego push-pulla, NOSy General Electric. Te grają dynamicznym, detalicznym, ale gładkim dźwiękiem z obszerną, poukładaną stereofonią.

,,grają dynamicznym, detalicznym, ale gładkim dźwiękiem z obszerną, poukładaną stereofonią."

To dobrze bo słyszałem niezbyt pochlebne opinie ,że ecc81 gra górą i bywa metaliczna , podobno jest dość nieliniowa .

Niestety nie znalanzłem żadnego ciekawego schematu .

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.