Skocz do zawartości
IGNORED

Witam jedno pytanko max 2 na temat lamp

voldemort

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

mam pytanie dziś na audio show słuchałem rożnych wzmacniaczy lampowych powiem szczerze ze tak dokładnie to pierwszy raz w życiu a , wiedz do czego zmierzam jaki jest div wzmacniacz lampowy w po dobie jak pass w zakładce div czy popularny gc chciałbym zbudować sobie wzmacniacz lampowy nalepiej monobloki i co polecacie

co jest "na topię" jak tak to można nazwac

Div = D.I.Y jak się domyślam?

W świecie lampowym chyba nie ma odpowiednika Gainclone. No, może kity Audio Note?

Chłopaki budowali tu ich kopie, użyj wyszukiwarki.

Może jeszcze wzmacniacz Williamsona?

Ale to wciąż nie jest GC ani pod względem rozpow... nie, rozplenienia ani pod względem łatwości budowy i uruchomienia.

zależy do jakich kolumn.

jak wysokoefektywne to może być jakikolwiek EL84 single ended.

jak wrzucisz googlowi frazę: "EL84 single ended" to Ci pokaże ~30 000 stron wynikowych.

wybierz jakiś prosty. dźwięk i tak zależy od traf głośnikowych i zasilania.

jak mniej skuteczne (>90db) to 'jakiś push-pull na EL34 albo 6L6, ew. na KT88.

ale to koszty...

same trafa głośnikowe minimum cały GC razem z obudową.

dudi ma racje - GC nie ma odpowiednika w lampowym świecie - tu trzeba myśleć. nie wystarczy zastosowanie się do wskazówek.

Wzmacniacz jednolampowy to nawet nie jest stare Hi-Fi...

Charakterystyki lamp mocy są mało prostoliniowe - a wykorzystuje sie je od konca do konca, po to sa. Transformator to straty tak w basach (tym większe, im przy danej mocy mniejszy - dlatego dziś zasilacze są często impulsowe, przy kilohercach malutki transformatorek zastąpi kilogramy blachy i miedzi), jak i przy wysokich tonach - tu z kolei szkodza charakterystyki żelaza (większe straty przy większych częstotliwościach) i pojemności międzyzwojowe - im większe trafo, tym gorzej z "wysokimi". Więc kompromis.

Dochodzi do tego praca transformatora przy podmagnesowaniu stałym pradem anodowym - to skraca charakterystykę magnesowania i czyni ją niesymetryczna. Dla wzmacniaczy tego typu moc znamionową podawano dla THD=10%

Rzecz jasna, wszystko można do pewnego stopnia poprawić ujemnym sprzęzeniem zwrotnym (nfb) z zacisków wyjściowych trafa - ale we wzmacniaczu tranzystorowym też. Krótko mówiąc - pojedyncza lampa mocy zagra gorzej niż przeciętny scalak. To było we wszystkich starych radiach i telewizorach.

outsider, 11 Lis 2007, 03:21

>Wzmacniacz jednolampowy to nawet nie jest stare Hi-Fi...

NIE MA wzmacniaczy jednolampowych. Na samej EL84 żadnego wzmacniacza nie zbudujesz. Można na 1 bańce ale to i tak są minimum 2 lampy (kombinowane np. ECL86).

>Charakterystyki lamp mocy są mało prostoliniowe

A to ciekawe. Oscyloskop da się zbudować na lampach czy nie?

A taki mikrofon Telefunken U47 na przykład to bardzo dupiasty jest? Bo ma w środku lampę?

>Transformator to straty tak w basach (tym większe, im przy danej mocy mniejszy - dlatego dziś

>zasilacze są często impulsowe, przy kilohercach malutki transformatorek zastąpi kilogramy blachy i

>miedzi)

To spróbuj wstawić do lampowca impulsowy zasilacz anodowy. Życzę przyjemnego słuchania!

>Dochodzi do tego praca transformatora przy podmagnesowaniu stałym pradem anodowym

W push-pullu też?

moje kolumny się budują ale jest to projekt podobny ja w akkus V3

Typ konstrukcji trójdrożna

Typ obudowy bass-reflex, wolnostojąca

Wymiary zewnętrzne 1150x300x440 mm

Parametry

Impedancja znamionowa 6 ohm

Efektywność 87.0 dB/W/m

Moc znamionowa 150 W

Pasmo przenoszenia (+/-3dB) 31...30000 Hz

Zalecany do pomieszczeń 20-50 m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

aa co sądzicie o tej konstrukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dudivan, 11 Lis 2007, 09:35

>outsider, 11 Lis 2007, 03:21

>

>>Wzmacniacz jednolampowy to nawet nie jest stare Hi-Fi...

>

>NIE MA wzmacniaczy jednolampowych. Na samej EL84 żadnego wzmacniacza nie zbudujesz. Można na 1 bańce

>ale to i tak są minimum 2 lampy (kombinowane np. ECL86).

Mówię o odróznieniu wzmacniaczy przeciwsobnych od stopni jednolampowych. Asymetryczne stopnie moc nigdy nieczego wspólnego z Hi-Fi nie miały.

>>Charakterystyki lamp mocy są mało prostoliniowe

>

>A to ciekawe. Oscyloskop da się zbudować na lampach czy nie?

Jakie zniekształcenia są dopuszczalne w oscyloskopie - a jakie w dobrej klasy sprzęcie audio? W oscyloskopach lampowych wysokośc ekranu nie przekraczała z zasady 60 mm - 1% THD nie miał znaczenia. A i tak wykorzystanie napięcia anodowego było mniejsze niż w stopniach mocy wzmacniaczy akustycznych - co oznacza większą liniowość. Pozwolę sobie zresztą zauwazyć: w oscyloskopach nie stosuje się wzmacniaczy asymetrycznych, a o takich tu mówimy.

>A taki mikrofon Telefunken U47 na przykład to bardzo dupiasty jest? Bo ma w środku lampę?

Szkoda że jest Ci wszystko jedno, czy mówimy o wmacniaczach małosygnałowych (jak przedwzmacniacz mikrofonowy) - czy o stopniach mocy. W tym pierwszym przypadku nie ma problemu ze zniekształceniami - wykorzystujemy tylko drobną część charakterystyki. W stopniach mocy musimy wykorzystac niemal cała charakterystykę lampy.

>>Transformator to straty tak w basach (tym większe, im przy danej mocy mniejszy - dlatego dziś

>>zasilacze są często impulsowe, przy kilohercach malutki transformatorek zastąpi kilogramy blachy i

>>miedzi)

>

>To spróbuj wstawić do lampowca impulsowy zasilacz anodowy. Życzę przyjemnego słuchania!

Nie mam zamiaru. Wskazuje tylko pogladowo związek między wielkością transformatora a częstotliwością przenoszonego przezeń prądu. Chociaż w takim pececie (też źródło sygnału muzycznego) wszystko - łacznie ze stopniami małosygnałowymi, z natury rzeczy wrażliwszymi na zakłócenia - jest zasilane z zasilacza impulsowego: zatem możliwe to jest.

>>Dochodzi do tego praca transformatora przy podmagnesowaniu stałym pradem anodowym

>

>W push-pullu też?

Nie. Ale o tym właśnie piszę - o róznicy miedzy przeciwsobnym a jednolampowym stopniem mocy.

Voldemort:

Gościu chwali się jakie dobre elektrolity dał na płytce zasilacza - która "nie wchodzi w skłąd aukcji"...

Na płytkach wzmacniaczy nie widać żadnych - a bedą potrzebne choćby w katodach lamp koncowych.

• 1 miesiąc później...

szukam jakiegoś wzmacniacza do max 1 tys wiem ze nie jest do duza kawota znalazłem cos takiego

Ukryta Zawartość

czy warte swojej ceny a może coś innego polecacie w tej cenie wiem że duzo o tym było ale nie w tej cenie

kolumny

to b&W 700

Ukryta Zawartość

Nie chcę cię zmartwić, ale masz co najmniej o połowę za mało. Może coś ustrzelisz za 1000 pln ale to już jak gra w totolotka. Jesli koniecznie chcesz lampowca to poczekaj jeszcze trochę i "uciułaj" choćby te 2000 pln.

Słucham tylko muzyki.

Niestety KOOBAL ma rację..;-(

Ja też tak myślałem że za 1 tys pohulam..

Kupiłem wzmak za 800 pln po czym szybciutko dołożyłem prawie 2 tys ;- (robocizna, części itd)

Łudziłem się ze w lampach można tanio---NIE MOŻNA.

BTW. Mam ochotę sprzedać ten wzmak i się przesiąść na SE na 845. Jak masz ochotę zagadaj na PW

Niestety cena to 1,6 tys ;-( Wiem że więcej niż zakładałeś ale ja już więcej nie mogę dokładać do biznesu .;-((

Art

Ja mam WAD kel34, trochę tiuningowany.

Jak chcesz możemy pogadać.

Dla mnie właśnie mija te pół roku , i czas przesiąść się na coś innego.

To jest 2x30PP albo gdzieś 2x18 w triodzie.

WAD to fajny projekt DIY, dobrze gra. Znam ten model, kolega miał. A ja sam miałem mocniejszego WADa na lampach KT88 (schemat ten sam, inne trafa wyjściowe).

Godny uwagi.

macie racje szarpne sie na Aniołka 845 znalazlem na ebay.uk nowke w dobrej cenie z tego co czytalem na jego temat po

niewielkimwkladzie bedzie hig end dzieki ze mnie odwleklisce od gow...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.