Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman D113 czyta CDR tylko po restarcie

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Luxmana D-113 z dziwną przypadłością - tłoczone krążki czyta bez problemów, natomiast nagrywane na komputerze CD-R co prawda widzi zawsze (pokazuje liczbę ścieżek itp) ale żeby zacząć odtwarzanie muszę wyłączyć i ponownie włączyć odtwarzacz z tą konkretną płytką w środku. Jeśli tego nie zrobię, to odtwarzacz kilka sekund próbuje odtwarzać, po czym rezygnuje. Wydaje mi się, że nie jest to chyba problem z jakością lasera, ponieważ KAŻDA procedura restartu daje pozytywny skutek.

Co ciekawe, jeśli już zacznie odtwarzać, to bez problemu działają wszystkie opcje (następna/poprzednia ścieżka, przewijanie, pauza itp.), ale wystarczy, że nacisnę "stop" a do ponownego uruchomienia odtwarzania niezbędny będzie kolejny restart.

Jeśli ktoś może wskazać przyczynę takiego zachowania, to bardzo proszę o poradę. Chętnie dowiem się również jaki laser siedzi oryginalnie w tym CDku (w środku nie mogę znaleźć symbolu).

Przy okazji zapytam również czy do tego CDka da się dopasować pilota uniwersalnego (o oryginalnym RD-113, to chyba mogę tylko pomażyć :)

Pozdrawiam

Udało mi się ustalić typ lasera: KSS-152A. Jego cena to około 50 zł. Pytanie tylko czy to rzeczywiście kwestia lasera czy może elektroniki odtwarzacza? Trochę głupio bym się czuł po zapłaceniu 50zł, czyli prawie tyle co dałem za cały odtwarzacz i okazałoby się, że usterka mimo to nie zniknie :)

Znajdzie się ktoś z dobrą, fachową radą?

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.