Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Poseł Kaczyński wchodzi na najwyższe obroty:

"- Czymś niebywałym jest, że nikt nie poniósł odpowiedzialności za katastrofę. W normalnym kraju rządu już dawno by nie było, a jego członkowie nie mieliby czego szukać w polityce. A u nas rząd kwitnie. Inny człowiek, który ma dziwne wypowiedzi na sumieniu jest prezydentem. Nie można mówić o demokracji, jest tylko przezroczysta fasada - powiedział Jarosław Kaczyński.

Słowa te padły z ust prezesa PiS przed wejściem na spotkanie rodzin ofiar katastrofy prezydenckiego Tupolewa z prokuratorami prowadzącymi w tej sprawie śledztwo."

Wygląda na to, że Kaczyński sam się stopniowo nakręca. Napięcie kolejnych wypowiedzi narasta. Punkt kulminacyjny będzie musiał być - siłą rzeczy - w momencie ogłoszenia wyników pracy komisji i prokuratury w sprawie katastrofy. W tym momencie Kaczyński stanie wobec wyboru: przyjęcie do wiadomości wyników ich pracy, czy ich odrzucenie, co będzie stanowiło publiczne i jednoznaczne zanegowanie prawomocności państwa i jego instytucji. Pierwsza opcja byłaby w sprzeczności z tym, co mówił przez cały czas śledztwa (z wyjątkiem kampanii wyborczej) i oznaczałaby kolejne ośmieszenie się. Możliwe więc, że Kaczyński ostatecznie odrzuci państwo i spróbuje postawić się na czele ruchu "ludowego nieposłuszeństwa" wobec Polski, próbując wywalczyć sobie tron w całkowitej opozycji wobec mechanizmów demokracji. Zastanawiam się nad prawdopodobieństwem tej opcji, bo dotychczas sądziłem, że porzucenie dobrego wyniku wyborczego i zwrócenie się z powrotem do stałego elektoratu oznaczało rezygnację z ambicji zdobycia władzy i chęć stałego przejścia na garnuszek dotacji do działalności partyjnej - partia o stabilnym poparciu rzędu 20% nigdy nie będzie cierpiała głodu, a jednocześnie też nigdy nie będzie musiała wziąć odpowiedzialności za kraj. Rozmyślne porzucenie takiej perspektywy na rzecz walki z całym państwem świadczyłoby o posiadaniu jaj wielkich jak u strusia, o co mimo wszystko prezesa nie podejrzewałem.

A przecież działając przebiegle i rozsądnie PIS mógłby w końcu znów sięgnąć po władzę - przecież bycie opozycją wobec PO to nie taka znów trudna rzecz. PO popełnia wiele błędów, nie znajduje sposobów na najważniejsze polskie problemy, jest leniwa, a do tego skrępowana rozmaitymi powiązaniami interesów. Z sensownym, spójnym i odważnym programem modernizacyjnym, ograniczeniem do koniecznego minimum polityki historycznej i zmianą dyskursu PIS miałby spore szanse. Mógłby NAPRAWDĘ zmianiać polską scenę.

A tak zostanie tylko niesmak oglądania wulgarnej szamotaniny.

• Redaktorzy

PiS jest od dłuższego czasu partią osobistą jednego polityka, jak "partie" magnackie w 17-18 wieku w Polsce. W związku z tym wykazuje te same cechy, jakie polityk osobiście ma. W tym wypadku jest to głównie brak panowania nad sobą. Przed jak dotąd najdłużej trwającym eksperymentem z panowaniem nad sobą, jakim była kampania prezydencka 2010, był eksperyment pod kryptonimem "Paprotki", podczas trwania którego J.Kaczyński panował nad sobą około miesiąca, zanim popuścił. Obecny wynik (dwa miesiące z hakiem) to na dziś rekord. Ciekaw jestem swoją drogą, jak w czasie trwania eksperymentów z panowaniem nad sobą Kaczyński odreagowuje stres. Niszczy meble? Oczywiście, nie każdy dla zrobienia jakiego takiego wrażenia na otoczeniu musi koniecznie panować nad sobą. Są osoby, które same z siebie są odbierane pozytywnie. Jednak wygląda na to, że J.Kaczyński do nich nie należy.

Gdyby Mozart żył współcześnie z pewnością zamiast "Łaskawości Tytusa" napisałby "Łaskawość Jarusia".

"Prezes PiS zapewnił też, że zasugerował Bogdanowi Święczkowskiemu, żeby w trakcie zatrzymania Blidy nie stosował takich metod jak wobec Emila Wąsacza (został publicznie zatrzymany i w kajdankach przewieziony do prokuratury) - Sugerowałem, żeby było to zrobione grzecznie. Prosiłem, żeby w stosunku do kobiet nie stosować tego wyprowadzenia w kajdankach, uważałem to za bezzasadne - powiedział.

Kaczyński powiedział, że liczył, iż prośba zostanie przekazana funkcjonariuszom dokonującym przeszukania i zatrzymania. Podkreślał, że nic nie wiedział, by był plan aresztowania Blidy, znany mu był tylko zamiar zatrzymania"

wszystko co pisalem tutaj przez kilka lat bylo nasiąkniete wlasnie brakiem alternatywy dla PO, nie jestem zwolennikiem PO jako takim, ale jestem przeciwnikiem PIS gdyz wiem czym sie konczy nieokielznane zaklamanie, pochwala glupoty i zwykle chamstwo na najwyzszych szczeblach wladzy, PIS jest dokladnie taki jak duza czesc polakow (wiekszosc?) i jako partia dokladnie ma opanowane dzialanie na target, ludzi zagubionych, niewyksztalconych, bojacych sie odpowiedzialnosci i wolnosci,leniwych, ciemnych , wreszcie nieudacznikow i tzw. 'odrzuconych', nie ma tutaj miejsca na spojny program dla polski .....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

zabawne ale wreszcie ktos sie wział za tych odwaznych co to mna laweczkach wykrzykuja- zydzi do gazu,nie oddamy zydom krzyza.A wział sie Palikot.I bardzo dobrze.I zobaczymy co prokuratura...wymysli.

• Redaktorzy

Również nie jestem zwolennikiem PO jako organizacji, która koniecznie miałaby rządzić Polską. Uważam, że każda partia rządząca potrzebuje sprawnej opozycji, która będzie tropiła jej nieprawości i nie pozwalała, aby krętacze robili na boku interesy z ministrami. Niestety PiS nie sprawdza się nawet w roli opozycji. Co z tego, że przyłapią jakiegoś ministra na autentycznych ciemnych interesach, skoro jako rasowi durnie jednocześnie wymyślą dziesięć afer zupełnie bzdurnych, w natłoku których afera prawdziwa zniknie, zostanie zbyta wzruszeniem ramion. Ja bym chciał, żeby minister-złodziej albo krętacz znalazł się na bruku albo w więzieniu. Niestety. PiS owszem, nie ma nic przeciwko temu, ale bardziej chce, aby na bruku lub w więzieniu znalazł się jakiś osobisty wróg prezesa - niezależnie od jego przewinień lub ich braku. Poza tym, PiS ma tak samo brudne ręce, jak inne partie. Wiadome sa początki interesów politycznych Kaczyńskich, wywianowanych z państwowego majątku, ale przecież to w rządzie PiS znalazł się minister-przestępca, to w rządzie PiS odbywało się polowanie na wicepremiera (uprzednio wielokrotnego przestępcę), to rząd PiS zachowywał się, jakby miał prawo w swej bajecznie kolorowej dupie. Kto tu ma więc pilnować przestrzegania prawa? Chyba kot prezesa.

jozwa - od dawna jedynym ratunkiem dla polskiej demokracji jest powstanie partii, centrowej powiedzmy, o czystych jeszcze rękach

i tu problem bo uczciwi i mądrzy do polityki się nie pchają i nie zmienią tego okręgi jednomandatowe

czyżby pozostawał jedynie samorząd jako naprawa demokracji?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

jaozwa amryn

>Co z tego,że przyłapią jakiegoś ministra na autentycznych ciemnych interesach,skoro jako rasowi durnie jednocześnie wymyślą dziesięc afer zupełnie bzdurnych..

Miro,Grzechu,Zbycho zostali odkryci przez tych idotów,jak ich nazywasz ale POpaprani wszystko skasowali-tacy biedacy-mniejsze zło.Jakoś widać,że nie każdy ze zwolenników PO,głosował na to zasrane mniejsze zło.Dobre wytłumaczenie,teraz to mniejsze zło szykuje podwyżke VAT-u do 25%-brakuje im jak widać na nowe b.potrzebne,kolejne etaciki.Zamiast wywalić 30% tej niepotrzebnej zgraji na bruk.

Jaby ktoś miał wątpliwości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Mam wątpliwości, czy w społeczeństwie, w którym wciąż jest dość powszechne (choć nieoficjalne) przyzwolenie na "organizowanie" sobie tego czy owego, jest możliwe powstanie partii o czystych rękach. Pamiętamy, że dla posłów PiS naturalne było fikcyjne uczestniczenie w posiedzeniu, co dawało im 300 zł. Dla 90% Polaków, tego typu drobna kombinacyjka w życiu codziennym jest usprawiedliwionym manewrem. Nie mówię tego tonem potępienia, bo sam nie jestem ideałem. Tylko skąd tu brać aż całą partię, która by nie postępowała w ten sposób? Jednego człowieka tu i ówdzie, czemu nie. Ale całą partię? W zwiazku z tym uważam, ze w Polsce zapotrzebowania na tego typu partię i rząd nie ma i przez jakiś czas jeszcze nie będzie. A jednym ze źródeł klęski PiS jest fakt, że będąc z grubsza takimi samymi krętaczami jak pozostali, głośno domagali się czegoś wręcz przeciwnego, żądali na pierwszym miejscu odnowy moralnej (od innych!), po czym dawali sie przyłapać. A nawet dla takiego społeczeństwa jak polskie (czyli przynajmniej częściowo zdemoralizowanego) nie ma nic śmieszniejszego, niż moralista przyłapany w burdelu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To własnie rządy tych znamienitości,orłów i sokołów.Idole wladzia,mulsa i innych...wydaje mi się,że muls by świetnie zarządzał razem z wladziem..tylko powinien odstawić to gówno co źre.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Miro,Grzechu,Zbycho zostali odkryci przez tych idotów,jak ich nazywasz ale POpaprani wszystko skasowali"

Nie zrozumiałeś, o czym piszę. Nie "popaprani" skasowali. Społeczeństwo skasowało, dając im ponownie wygrać w wyborach. Czy to nie daje do myślenia?

jozwa maryn

O czym piszesz?Jakie społeczeństwo i jakie głosowanie/wybory?Zamietli pod dywan i tyle,inaczej mówiąc-skasowali.Nie pamiętam żadnych wyborów parlamentanych...chyba,że coś przgapiłem.

Problemy dopiero przed nimi,okaże się czy są Liberałami czy POpulistami.Lada moment.Podatki pokażą.

aaa mamy wysyp cudotworców- co to male podatki ,duze wynagrodzenia, darmowa sluzba zdrowia pasłowie anielscy.My sie wydaje ze tyle idiotów forumowych gwarantuje taka stała ilośc idiotów w sejmie.Niektorym sie wydaje ze idiota forumowy, to cós mnie groznego od sejmowego.Nic bardziej błednego....

• Redaktorzy

"Większość" (w rzeczywistości mniejszość) nie poszła na wybory, bowiem nie przeszkadza jej żaden prezydent, którego mogą sobie wyobrazić. Nie jest to żadna "milcząca większość", która popiera kogoś cichcem, albo protestuje w ten sposób (poza nielicznymi wyjątkami). Uważają, że prezydent nie ma żadnego związku z ich sytuacją ani z tym, co robią, a więc tym samym go akceptują - tak samo Komorowskiego, jak i by zaakceptowali Kaczyńskiego. Szukanie właśnie tam jakiejś nowej siły jest naiwnością. Nowa siła może się z tego wyłonić tylko wtedy, gdy rudymenty istnienia będą zagrożona, np. w przypadku inwazji fnuli.

Natomiast co do wpisu modrzewia, to jeśli nie zauważył w ostatnim miesiącu żadnych wyborów, które dałyby legitymację rządzenia PO, to trudno mi się na ten temat wypowiadać. Ja tam zauważyłem.

muls

To zdejm majtasy,załóz okulary i POczytaj program POpapranych...z jakim naczelnym hasłem szli do wyborów?Bez majtek powinienes zapamiętać..czy nie ważne jus?Było minęło?Podatki w dół..tak sie wydzierali.Dla mnie ważne,bo oddałem na nich głos..teraz mam prawo ich rozliczać.Nie dotrzymali słowa,zmienili postanowienia..to ban.

Nie bredź,nie mamrotaj,pisz o co ci chodzi i nie bełkoc...dzidziusiu..poproś mamusie o nocniczek,do siusiu.

modrzewek nie bede czytał, bo progamy som dla idiotów .A generalnie takie programy maja najlepsza ceche taka ze...som.I tylko tyle.I czego sie mozna spodziewać.Modrzewku.jak bóg da.Zwykle nie daje wszystkiego a czasami zabiera.jak sobie fundniesz króla modrzewku na 20 lat to potem mozesz go zciac .A poki co zdejmuj majtki..przed siusianiem.

program napisany lata temu,dla sytuacji lata temu.W ktorym jest dla idioty tego, troche dla idioty tamtego i jeszce troche dla matki z dzieckiem.Modrzewek ..naprawde mi cie ...żąl.tak cie... wydudkali.ja bym ci sprzedał coś złotego....nie kupisz?złoto idzie w gore.

muls

Jak widać masz problem z czytaniem..a z tym siusianiem też..każdy sądzi według siebie.Nie bełkoc,nie bleblaj..mama ci nie mówiła?Widać właśnie po twoich wpisach,jaki naród jest i jak naród, tak ty inzinier,musi chodzić do cieciówki.Jak sobie pościelisz,tak sie wyśpisz.Nie czytaj dalej..programów,bo po co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.