Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Krótko i na temat. Ale oni patrioci są, i to dlatego. Inni patrioci nie są, i to jest główna różnica. Poza tym ja w kwestii formalnej: dlaczego jeden z nich nie nosi już wąsika? Żyłoby się nam łatwiej.

Walery12 Cze 2007, 13:22

Ale chłpina sam znajduje, nie wysyłają mu mailem jak Tobie;-)

Dlatego się chełpi, bo znalazł. ;-)

Skąd możesz o tym wiedzieć? A, chyba żeś jest nadawcą tych maili. ;-)

Jar, co ty z tymi Michnikamik i Kuroniami w więzieniach siedzącymi?

Wczoraj był w TVP1 dokument o masowych mogiłach znalezionych w Bykowni. Przed wojną kagiebowcy rozstrzeliwali tam Ukraińców, po rozpoczęciu wojny - Polaków a później tych kagiebowców co rozstrzeliwali na początku rozstrzeliwali inni kagiebowcy a tych z kolei następni...

Beria też w więzieniu siedział i poniósł męczeńską śmierć.

Jakieś wnioski dotyczące tych "męczenników"?

Dudi polecam Twojej uwadze. Tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię problemy ;-)

A to odnosnie lustarcji:

Całość pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"....Współczesność -politowania godna. Czemu służy obecna skundlona uchwała lustracyjna? Ona ma służyć temu samemu, czemu służyła w czasach zamierzchłych, czyli utrzymaniu władzy. Co odróżnia tę technikę spawania lędźwi do stołków od techniki poprzedniej. Otóż różnią się radykalnie, przede wszystkim stopniem ostrożności, inaczej mówiąc karły przestały zachowywać się jak prawicowe oszołomy, a przemówiły, nie przymierzając językiem redaktora Adama. Trzeba uważać, aby bliźniemu nie zarobić krzywdy, nagle się okazuje, że ubecy jednak manipulowali przy teczkach, patrz teczka I karła, poza tym nie każdy TW był taki zły, patrz zamykanie ust Isakowiczowi. Skąd ta radykalna zmiana? Stąd co zawsze, z kompleksów i strachem przed powrotem do symbolicznej opozycji. Teraz kiedy w rządzie koalicyjnym mamy z jednej strony Macierewicza, a z drugiej jednego z TW umieszczonych na jego liście, czyli Maksymiuka, kiedy wiceministrem sprawiedliwości jest esbecki sędzia z czasów stanu wojennego, kiedy ministrem skarbu jest pezetpeerowski aparatczyk współpracujący z przybudówka esbecką w Płocku, a moralnym przewodnikiem syn Edwarda gierka, nieostrożna lustracja może dokonać cudu niepożądanego. Cud maiłby polegać na tym, że w partii PiS pęka błona i pojawia się pierwszy TW w szeregach nieskazitelnych. W całej tej lustracji i karłowatym puszeniu się, śmieszą mnie dwie rzeczy. Pierwsza rzecz to pseudolustracja, dozowana przez politbiuro według bieżących potrzeb, by nie popełnić już takiej gafy jak wykoszenie Wielgusa, ulubionego TW toruńskich Talibów. Druga rzecz to ta jak mantra powtarzana formułka o zwycięskiej partii PiS i frustracji pozostałych, dziwnie to brzmi w ustach autsajderów w gatunku mongolskich kolaży, którzy przez 17 lat zbierali cięgi i włóczyli się gdzieś pod koniec peletonu trzykrotnie zdublowani. "

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Jar, co ty z tymi Michnikamik i Kuroniami w więzieniach siedzącymi?

Wczoraj był w TVP1 dokument o masowych mogiłach znalezionych w Bykowni. Przed wojną kagiebowcy rozstrzeliwali tam Ukraińców, po rozpoczęciu wojny - Polaków a później tych kagiebowców co rozstrzeliwali na początku rozstrzeliwali inni kagiebowcy a tych z kolei następni..."

Tak, to oczywiście wszystko zmienia. "A mógł zabić..." - to dla odmiany o Stalinie. Wynikało z tego, ze Stalin był spoko gość. Tak samo z twojego zestawienia wynika, że wszyscy mieszkańcy więzień w PRL to nikczemnicy, w porządku byli tylko przedwojenni nieboszczycy i ci, którzy siedzieć nie poszli. KOCHAM logików prorządowych, już za PRL mieli kłopot tłumacząc, dlaczego nic nie jest takie, jak wygląda. A jak ktoś gości złapie na takim twórczym wykorzystaniu rozumowania, to mu tłumaczą w popłochu, że wykręca kota ogonem. Jajcarze.

Dudi, a kiedy będzie moje ulubione, że Jareczek odbierając łopatkę Zosi jest dobry, bo zły Oleś (albo ktokolwiek inny) robił tak samo? Przeciętnie raz dziennie widzę ten ciąg logiczny, i jakoś się przyzwyczaiłem wiązać go trwale z dorobkiem myślowym prawicy narodowej. Wprawdzie od kiedy w wieku pięciu lat zostałem wyśmiany przez rodziców za stosowanie podobnego chwytu, sam się nim nie posługuję, ale chętnie obserwuję go u tych, którym w dzieciństwie nie stawiani tak wygórowanych wymagań.

Józwa, jak męczennik po swoim odsiedzeniu swoim męczeńskim uchachany cały pije wódzię z klawiszem to dla mnie taki widok wystarczy by stwierdzić kto jest porządny a kto nie.

A propos "porządnych", przed ponad godziną zakończyła się w "Trójce" audycja o niemieckich roszczeniach dot. mienia na dawnych terenach będących pod ich panowaniem. Dzwonił m.in. z Mazur Krzysztof Daukszewicz i opowiadał jak jego sąsiedzie pakują się na dniach i wybywają pod most i że coś z tym koniecznie trzeba zrobić.

Co teraz powiedzą panowie Geremek, Mazowiecki, Skubiszewki, Bartoszewski, którzy tych co wieszczyli taki scenariusz wyzywali od oszołomów, rozdrażniaczy? Którzy uspokajali i chawlili jaki to piekny traktat z Niemcami mamy? Gdzie oni teraz są? Może przyjmą gajowego, sąsiada Krzycha Daukszewicza pod swój dach? Jako "człowieki honoru"? Wypadałoby, nie?

Jakaś jałowa ta dyskusja, bo ogranicza się tylko do argumentów kto z kim pił, na karpika całował się lub kto ile lat siedział w więzieniu. Przecież szła ostra walka o stanowiska, rząd dusz i ogromne pieniądze.

Podrzucam temat roli stanu wojennego w uwłaszczeniu nomenklatury. Dzięki Molibdenowi za porzucenie tematu.

Słyszę,że muls protestuje, więc dla niego mam oddzielne zadanie - Porównanie metod Stalina i Jaruzelskiego w ubezwłasnowolnianiu społeczeństwa polskiego na przykładzie Katynia i wprowadzenia stanu wojennego w PRL.

Proponuję wziąć pod uwagę dwa fakty, że Jaruzel dał tylko gębę, a w rozbijackiej robocie często przez ciebie przywoływany Stalin był geniuszem, więc już wiesz kto od kogo ściągał.

Do działania proponuję oddelegować jozwę maryna, jako osobę mającą aparat naukowy opanowany na blachę, a na I sekretarza naszego płodnego kolegę jarmaryja.

Życzę owocnej pracy i liczę, że Lukar pozwoli Wam opublikować wyniki pracy w specjalnie na tę okoliczność założonym wątku.

• Redaktorzy

Aha, zmieniamy temat. Nie mam nic przeciwko, pod jednym warunkiem: idź i napisz regulamin dla zwalnianych z więzienia, jak mają sie zachowywać, zeby nie urazić twoich uczuć. Powiedz im wyraźnie, że ich zachowanie jest przedmiotem twojej troski jako Polaka i że nie może być tak, że jak siedzieli w pudle, to teraz mogą robić, co chcą. Bo ty nie pozwolisz. Tylko nie zapomnij przekazać go im osobiście, drogi moralisto.

dudivanie, oczywiście nie dotyczy to tego postu o rewindykacji nominalnie polskich majątków przez Niemców. W kolejce stoją już następni Niemcy, Żydzi, Ukraińcy, a może i Rosjanie się załapią.

Oj, jozwa, jozwa! Znowu pokrętność wielka cię napadła.

Jarmaryja obraził mnie za kilka postów na forum (słowa, słowa) imputując mi, iż w ostatnią wojnę zapewne w getcie stałbym po stronie hitlerowców. Ciekawe drogi jozwo co zrobiłby mi ów forumowicz za tzw. czyny.

Czy nadal optujesz za Kamyczkiem dla więźniów politycznych? Pamiętaj, że u takich więźniów świadomość jest zdecydowanie wyższa niż przeciętna.

wtorek. no i wyszło na to, że red. Starybrat z Radia Zet miał rację mówiąc "Roman, przestań pieprzyć!".

sondaż GfK Polonia dla rządowego organu "Rzeczpospolita" wskazuje, że 2/3 badanych, uznaje że działalność Romana Giertycha dyskwalifikuje go, jako ministra edukacji a co drugi respondent jest przekonany, że wicepremier z "Ligi Polskich Trocin" szkodzi oświacie.

(na fot.) minister edukacji narodowej tuż po ogłoszeniu wyników sondażu GfK Polonia ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

biedaki ---to że niemcy się dopominają -to nie ma co się dziwic.Normalni prości ludzie ,ala duduś ,z takim samym prostym rozumem.Problemem jest polska administracja panstwowa, która przez te wszystkie lata nie zdążyła zrobic tak prostej rzeczy jak księgi wieczyste.-nawt obecni właściciele też nie zrobili nic w tej materii.Jeśli się liczy na CUD boski, to o ile wiem takich liczących pan bóg ma raczej w dupie.In nie jest to wina pana boga.

A to też dobry tekst:

Ukryta Zawartość

..."Napisało się tego trochę, ale to i tak duży skrót, bardzo duży, pora na pointę, jednak zanim pointa, to proste pytanie. Co to ma wspólnego z przezywaniem naszego prezydenta per `kartofel'. Otóż ma to wiele wspólnego, bo tylko Polak, który nie ma do siebie i własnej historii dystansu, może robić sprawę narodową z głupoty i pospolitego chamstwa. Trzeba być wyjątkowym megalomanem, aby postawić szczeniacką inwektywę jako racje stanu. Trzeba być wyjątkowo małym, ale nie fizycznie, a wewnętrznie, duchem i rozumem, by artykuł niskich lotów uznać, za obrazę majestatu. To typowo polskie zachowanie, tu już kulbaczy się konie, przypina pióra do ramion i macha szabelką po lufach. Wolniej wolniej wstrzymaj konie Polaku, i posłuchaj co ci powiem. Pointa! Historia twojego kraju, to historia twojej głupoty, pamiętaj Polaku, że ochrzcił cie Czech, nawracał Krzyżak, którego sam sprowadziłeś, pierwszego rozbioru dokonał twój własny władca dzieląc Polskę na dzielnicę, a ten co sioła zamienił w miasta, nie jest tak ważny jak ten co polskie dzieci w Warszawie posłał na rzeź. Pamiętaj Polaku, że trzeba było Litwina by wyzwolić cię z krzyżackiej niewoli, że trzeba było Francuza by dać ci namiastkę polskości w Warszawie. Pamiętaj Polaku, że gdyś po stuleciach odzyskał niepodległość, pierwsze co zrobiłeś to zrywałeś sejmy, ustrzeliłeś własnego prezydenta i trzeba było sanacji, żeby cię posadowić twardo na ziemi. Historia twojego kraju, to historia twojej głupoty i próby cywilizowania cię przez inne narody, a ty zaraz powiesz, że ja zdrajca i kosmopolita, ty zaraz nastawisz Chopina i do romantycznej nuty będziesz szukał w `Dziadach' czterdzieści i cztery, szaty darł będziesz i krzyczał jam Polak prawdziwy i po bożemu żyję, polskiej słucham nuty i polskim raczę się słowem. Racz się rodaku, tylko pamiętaj, że słuchasz Poloneza napisanego prze pół Francuza i czytasz poezję pół Litwina. ..."

Ukryta Zawartość

jozwa maryn, 12 Cze 2007, 14:39

>Aha, zmieniamy temat. Nie mam nic przeciwko, pod jednym warunkiem: idź i napisz regulamin dla

>zwalnianych z więzienia, jak mają sie zachowywać, zeby nie urazić twoich uczuć.

Licytowanie się kto dłużej siedział obraża moje męskie uczucia.

Stalin i Beria podzielili swoich poddanych na tych którzy rokują i nierokujących w przyszłości. Nierokujący trafiali od razu do Katynia i Bykowni, ci reformowalni (czyli cała reszta) mieli trochę więcej szczęścia - gułag, więzienie.

W późniejszych czasach było podobnie choć już mniej brutalnie - jedni przeżywali męczeństwo swe w luksusowych ośrodkach wczasowych MSW (Wałęsa w Arłamowie), względnie w więziennej celi a la Paris Hiltos, gdzie było co zjeść i czym zakąsić a i klawisz papier dostarczył i długopisy kiedy męczennik miał fantazję jakąś odezwę napisać a inni zbierali swoje świeżo wybite zęby z betonowej posadzki. O tych pierwszych trąbiło na okrągło RWE, rozdymając ich martyrologię a o drugich nie mówił nikt (celowo). No, może jak któremu ONEMU puściły nerwy, to od oszołomów i ekstremy wyzwał.

>Powiedz im wyraźnie,

>że ich zachowanie jest przedmiotem twojej troski jako Polaka i że nie może być tak, że jak siedzieli

>w pudle, to teraz mogą robić, co chcą. Bo ty nie pozwolisz.

Ależ niech robią sobie co im się podba! Tylko niech nie rzną głupa i męczenników nie udają!

Piszczyki!

muls, 12 Cze 2007, 14:58

>biedaki ---to że niemcy się dopominają -to nie ma co się dziwic.Normalni prości ludzie ,ala duduś

>,z takim samym prostym rozumem.Problemem jest polska administracja panstwowa, która przez te

>wszystkie lata nie zdążyła zrobic tak prostej rzeczy jak księgi wieczyste.-nawt obecni właściciele

>też nie zrobili nic w tej materii.

HA!!!

A kto ta "polska administracja", słodziaczku, smoczku majowy, kto???

Konkretnie, nazwiska!

Kto kręcił świrki na czole gdy oszołomy krzyczały "że tak bedzie", kto?

Kto na hurra do Unii parł zamiast pozabezpieczać to i owo?

Co pisała Gazetka?

Chociaż Gazetce się nie dziwię, to organ określonej grupy interesów a temu interesom akurat takie zabezpieczenia by nie służyły.

jar1, 12 Cze 2007, 15:06

> To typowo

>polskie zachowanie, tu już kulbaczy się konie, przypina pióra do ramion i macha szabelką po lufach.

>Wolniej wolniej wstrzymaj konie Polaku, i posłuchaj co ci powiem. Pointa! Historia twojego kraju, to

>historia twojej głupoty, pamiętaj Polaku, że ochrzcił cie Czech, nawracał Krzyżak, którego sam

>sprowadziłeś, pierwszego rozbioru dokonał twój własny władca dzieląc Polskę na dzielnicę, a ten co

>sioła zamienił w miasta, nie jest tak ważny jak ten co polskie dzieci w Warszawie posłał na rzeź.

>Pamiętaj Polaku, że trzeba było Litwina by wyzwolić cię z krzyżackiej niewoli, że trzeba było

>Francuza by dać ci namiastkę polskości w Warszawie. Pamiętaj Polaku, że gdyś po stuleciach odzyskał

>niepodległość, pierwsze co zrobiłeś to zrywałeś sejmy, ustrzeliłeś własnego prezydenta i trzeba było

>sanacji, żeby cię posadowić twardo na ziemi. Historia twojego kraju, to historia twojej głupoty i

>próby cywilizowania cię przez inne narody, a ty zaraz powiesz, że ja zdrajca i kosmopolita, ty zaraz

>nastawisz Chopina i do romantycznej nuty będziesz szukał w `Dziadach' czterdzieści i cztery, szaty

>darł będziesz i krzyczał jam Polak prawdziwy i po bożemu żyję, polskiej słucham nuty i polskim raczę

>się słowem. Racz się rodaku, tylko pamiętaj, że słuchasz Poloneza napisanego prze pół Francuza i

>czytasz poezję pół Litwina. ..."

Pięknie! Czy to pisane z inspiracji "Polnishe Wirtschaft", czy Narodu Wybranego?

Głupota i cywilizowanie przez inne narody? Znaczy Rosja nas po rozbiorach - cywilizowała? Kaganek oświaty przyniosła? Chociaż nie, u nich się to troche inaczej nazywa. Kibitka.

A ten "pół Francuz" Chopin to pisał POLONEZY, mazurki (mazur, kujawiak, oberek) czy gawoty i menuety?

A "pół Litwina" tytuł działa brzmi "Księgi pielgrzymstwa i narodu litewskiego"?

Śmierdzi ten tekst Gazetą Wyborczą z daleka. Poznaję ten charakterystyczny smród cybuli który otumania mózgi niczym dym z podkurzacza - pszczółki!

duduś.....no własciwie to masz racje .To gazetka i Układ.Było siedzieć u moskala.Ale ci się już du.......y.Ale to nie z upałów.A w tych urzedach to sami zydzi czy sami niemcy byli zawsze.Niemiec niemcowi czy zyd niemcowi czy to wszystko zydzi zydom? bo jakoś nie wychodzi dodawanie.Ale ty to wyjasnisz.A sami zamieszkujący to tez zydzi czy polacy, co znowu poskładać nie umieli ?A te rzady debatujące nad becikowym, a sprawy zasadnicze do morza?Ty duduś jedz jogurt i módl się.O rozum.

>dudivan

Właśnie takie pojmowanie historii Polski cechowało J. Kaczmarskiego i stąd mój post w wątku NIENAWIŚĆ.

nowy2 - Kaczmarski? Jego niektóre teksty, szczególnie z "Sarmatii", świadczą o jego sporym antypolonizmie, który objawia się nagromadzeniem wielu szyderstw i prześmiewczym opisaniem bohaterów tego czasu. Odrzuca cały historyczny aspekt bycia Polakiem z lekka go dezawuując. Po odrzuceniu tego rodzaju świadomości proponuje tzw. "polakowi" naukę w szkołach, emigrację i pracę w RWE. Dzisiaj ten model jest niezwykle trudny do wypełnienia, bo nie ma już RWE.

Jak o tym napisałem na forum, to wtedy jar1, który jeszcze nie był jarmaryj przyssał się do mnie i natarczywie żądał wytłumaczenia, więc moją odpowiedź otrzymał.

nowy2 - Jar1, nie lękaj się tych myśli, co to pod kopułką Ci się lęgną. Tak, właśnie o tym myślałem w inkryminowanym poście. A swoją drogą dlaczego tak usilnie dociekasz cytuję - "takiej bzdury"?

Przeczuwasz, że ten tekst jest faktycznie o Tobie? :))

Skonsultuj się. Zadzwoń do jozwy.

Teraz podobne rzeczy o Polsce i Polakach z uwielbieniem cytuje z kurnej_maci.

Nowy2, 12 Cze 2007, 16:22

>>dudivan

>Właśnie takie pojmowanie historii Polski cechowało J. Kaczmarskiego i stąd mój post w wątku

>NIENAWIŚĆ.

No właśnie. Kaczmarski i jego pobratymcy mogliby się nieco powściągnąć.

Z ostatniej chwili: manifestujący lekarze głoszą hasło "chcę zarabiać tyle co glazurnik".

Dlaczego nie zaczną układać glazury?

Tyle się mówi o elastyczności, o tym że przeciętny amerykanin to w ciągu swojego życia... itd.

No rozumni ludzie to mówią... leberałowie... wartoby posłuchać...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.