Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy kolejny skandal ogórkowy: premier dał do zrozumienia że wciąż jest także mężczyzną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gdyby 747 nie odleciał z Obamą obwiniłby Tuska,a tak nikt nic nie wie.

Zaraz zapewne wróci, jest misja do spełnienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

no to Wam zaproponowali a nie chcecie, całkowicie bezobsługowy "kandydat"

A o kogo chodzi?

Aby mianować Chrystusa królem Polski trzeba zmienić konstytucję bo na razie jesteśmy republiką.

nie pamiętasz? - to Twój tekst

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zaraz zapewne wróci, jest misja do spełnienia:

Ukryta Zawartość

Obawiam się ,że nie zdąży i padnie w obronie Macierewicza przed uniewinnionymi komandosami z jatki w Nangar Khel.

Ukryta Zawartość

Ale jest Żydem!

Ja chcę Piasta!

Piasta to musiałbyś odkopać a tu kandydat wiecznie żywy

zdążysz się nawrócić, koniec bliski :)

Nie ,no wiem Piastów już nie ma od XVIIIwieku( zniemczonych).Może hiszpański Bourbon?Rodzina katolicka sprawdziła się w Hiszpanii w wychodzeniu z totalitaryzmu.Spokrewnieni z np.Lubomirskimi ale nie,to akurat wada! bo ci z kolei spokrewnieni z dr.Janem.

W dniu, w którym sąd wydał orzeczenie warto sobie przypomnieć jak "wszystkowiedzące" PiSsyny oceniały żołnierzy po tragicznych wydarzeniach w Nangar Khel.

Czy sprawę żołnierzy z Nangar Khel "uszyły" Służby Kontrwywiadu Wojskowego? Według informacji "Rzeczpospolitej" i "Gazety Wyborczej", wojskowi eksperci nie obwiniali żołnierzy o ostrzał wioski. Ich zdaniem pociski miały trafić w zabudowania przypadkowo. Ale swój raport przygotowały także służby Antoniego Macierewicza. Trafił do ówczesnego ministra obrony Aleksandra Szczygły. I sprawa w prokuraturze wojskowej nabrała tempa.

Ukryta Zawartość

Proces polskich żołnierzy oskarżonych o ludobójstwo w Nangar Khel jest haniebny i na zlecenie polityczne. Choć początkowo śmierć sześciu osób w Afganistanie uznano za wypadek, to Antoni Macierewicz (ówczesny szef SKW) napisał i przyniósł do MON nowy scenariusz - że była to zbrodnia ludobójstwa dokonana przez Polaków.

Ukryta Zawartość

Żołnierze z Nangar Khel ofiarami gierek Macierewicza?

Żandarmi, którzy ustalali fakty na miejscu, w Afganistanie, nie uznali ostrzelania przez polskich żołnierzy wioski Nangar Khel za celowe działanie. Sytuacja zmieniła się kiedy do akcji wkroczyli ludzie z SKW. Ci sami którzy pokończyli 17 dniowe kursy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ciekawy stosunek do żołnierzy miał ówczesny minister obrony.

Wypowiedź Szczygły pokazał 11 lutego "Superwizjer" TVN. Szczygło, pytany o swoją wiedzę na temat zajścia powiedział, że "trwa postępowanie, które ma wyjaśnić wszystkie okoliczności sprawy". Odchodząc, wyraźnie poirytowany, powiedział do dziennikarki: "proszę nie mówić do mnie, że ja mam jakąś odpowiedzialność za to, że banda durniów strzela do cywili".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętam dobrze atmosferę wokół tej tragedii w mediach.I pamiętam doskonale jak Szczygło puszył się przed kamerami i najczęściej powtarzane przez niego słowa to były ludobójstwo i dożywocie.Teraz to jest już oczywiste,że była to nagonka w wykonaniu Macierewicza.Tak to jest jak służby odda się w ręce psychopaty.

PiS wysłał ich na wojnę (nazywając ją misją stabilizacyjną) a potem ścigał za coś co na wojnie zawsze może mieć miejsce.

zginęli niewinni ludzie przez beztroskę,niemniej był to wypadek a nie ludobójstwo.

Tak samo jak do opinii i ocen KK nie mam zaufania do armii.Biskup czy generał nie dostrzegam większej różnicy

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

lecz nie ogórki winne.Niemcy narazili Hiszpańskich producentów warzyw i owoców na ogromne straty.

Najlepsze ogórki uprawiane są na nawozie naturalnym. W Polsce odkąd pamiętam używa się do tego celu (za przeproszeniem) gówna świńskiego, krowiego, końskiego lub ptactwa domowego (najwartościowsze gołębie). Nigdy nie słyszałem, aby taki nawóz skaził ogórki albo tego co pod tę uprawę stosuje. Coś jest na rzeczy, a politycy unijni czy niemieccy nie bardzo wiedzą jak (lub chcą) to wyjaśnić. I tym razem nie chodzi o pieniądze.

zginęli niewinni ludzie przez beztroskę,niemniej był to wypadek a nie ludobójstwo.

Tak samo jak do opinii i ocen KK nie mam zaufania do armii.Biskup czy generał nie dostrzegam większej różnicy

Nie ma ludzi niewinnych - szczególnie Muzułmanów. To stwierdzenie to po trosze świadoma prowokacja. Nie wiem jednak, czy obiektywnie możemy oceniać zachowania polskich żołnierzy w tamtych realiach. Dla mnie pewnikiem jest, że nie powinno ich tam być w ogóle. Co do armii - całkowicie zawodowa to totalny niewypał. Szczególnie jeśli na obronę Polska wydaje mniej niż Estonia lub Bułgaria. Uważam, że w przyszłości nastąpi powrót do koncepcji armii z poboru z w pełni zawodową kadrą (w formie zmodyfikowanej). Armia wg PO demoralizuje się niestety.

"Co do armii - całkowicie zawodowa to totalny niewypał."

3 dni wstecz podano o 12 ofiarach - dzieci (!) - które zginęły przez "pomyłkę" NATO

skończyło się wyrazami ubolewania (nasi rodzinom zapłacili) - taka jest wojna

to działania Szczygło podchodzą pod kryminał

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

3 dni wstecz podano o 12 ofiarach - dzieci (!) - które zginęły przez "pomyłkę" NATO

Tak się jakoś dziwnie składa,że armie rzadziej teraz walczą z innymi armiami, a częściej z terrorystami lub tak nazywanymi z braku innego określenia lub nie tylko. Polska armia też walczy, ale nie w obronie niepodległości, tylko za interesy Wasze i nasze - przeważnie Wasze. Walczy na podstawie amerykańskich regulaminów wojskowych i w amerykańskich mundurach nawet. Co o ile nie uwłacza godności żołnierza - to powinno uwłaczać prawu zdaje się, ze nie tylko polskiemu. 12 ofiar, o których piszesz albo 8 ofiar polskich żołnierzy cóż to jest - terroryści w takim Iraku potrafią zabić w jednym zamachu 60 dzieci i nikt tego nie nagłaśnia. Bo przecież Bush zrobił swoje i obalił zbrodniczego dyktatora. Niech żyje demokracja!

Klich jak chorągiewka.

Monika Olejnik: : Murem za żołnierzami stanął Bogdan Klich, były minister obrony narodowej Radosław Sikorski, uśmiecha się pan...

Waldemar Skrzypczak: : Pan, minister Sikorski zawsze stał za żołnierzami, natomiast poglądy ministra Klicha ewoluowały, najpierw nie był za żołnierzami, natomiast teraz, kiedy już sytuacja zmieniła obrót – dobrze, wspiera żołnierzy to na pewno będzie dobrze odebrane przez wojsko. Natomiast przypomnę, że to minister Klich oskarżał żołnierzy tego batalionu, 42 żołnierzy tego batalionu, że są przestępcami i o tym wojsko nie zapomni też.

Monika Olejnik: : Czyli wojsko pamięta, tak?

Waldemar Skrzypczak: : Wojsko pamięta i pamiętać będzie, nie wolno oskarżać polskich żołnierzy o to, że są przestępcami, a przecież to żandarmeria wojskowa lat temu trzy przygotowała materiał, który oskarżał tych żołnierzy, łamiąc prawo, naruszając ich dobra osobiste, bo przecież udowodnione zostało przez gen. Wójcika, dowódcę VI Brygady, którego potem minister Klich wyrzucił z armii, że żandarmeria uchybiła prawu.

Monika Olejnik: : A czy Amerykanie byli zdumieni tym naszym procesem?

Waldemar Skrzypczak: : Tak, od początku

Monika Olejnik: : Pana koledzy, generałowie.

Waldemar Skrzypczak: : Pierwszy to był pułkownik Szwajcer, który dowodził polskim wojskiem i powiedział, że to nie była żadna zbrodnia, że to był wypadek i stanął w obronie polskich żołnierzy i moi koledzy generałowie cały czas się dziwili, jak to jest możliwe, żeby w sytuacji działań bojowych oskarżać żołnierzy o zbrodnię ludobójstwa. To był jedyny przypadek w całym NATO, że żołnierz oskarżono o ludobójstwo.

Monika Olejnik: : Powiedział, był pan pierwszym obrońcą żołnierzy, powiedział pan, że jeżeli zostaną skazani zdejmie pan mundur, odejdzie pan z wojska.

Waldemar Skrzypczak: : Czy jako dowódca mogę zrobić inaczej? Przecież ja czułem się też odpowiedzialny, ja wtedy powiedziałem, że ławka oskarżonych jest za krótka, na niej powinni być wszyscy, włącznie ze mną i ci moi przełożeni, którzy to wojsko wysłali na tą wojnę, czyli też i politycy. Bo my ponosimy wszyscy odpowiedzialność za tych żołnierzy, ja ich przygotowuję, ja ich wysyłam na wojnę, czuję się tak samo odpowiedzialni jak oni. Zresztą, wie pani, żołnierz wtedy jest dobry, kiedy wierzy w dowódcę, jak nie wierzy w dowódcę to nigdy na polu nic z tego nie będzie.

Warto przeczytać całość. Mnie z tego obrazu jak zwykle wynika, że "w razie czego" politycy chowają się do budy a inni ponoszą odpowiedzialność również za nich. Jakże inne jest poczucie odpowiedzialności żołnierza, generała a jak odmienne od niego pana polityka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Klich jak chorągiewka.

Monika Olejnik: : Murem za żołnierzami stanął Bogdan Klich, były minister obrony narodowej Radosław Sikorski, uśmiecha się pan...

Waldemar Skrzypczak: : Pan, minister Sikorski zawsze stał za żołnierzami, natomiast poglądy ministra Klicha ewoluowały, najpierw nie był za żołnierzami, natomiast teraz, kiedy już sytuacja zmieniła obrót – dobrze, wspiera żołnierzy to na pewno będzie dobrze odebrane przez wojsko. Natomiast przypomnę, że to minister Klich oskarżał żołnierzy tego batalionu, 42 żołnierzy tego batalionu, że są przestępcami i o tym wojsko nie zapomni też.

Monika Olejnik: : Czyli wojsko pamięta, tak?

Waldemar Skrzypczak: : Wojsko pamięta i pamiętać będzie, nie wolno oskarżać polskich żołnierzy o to, że są przestępcami, a przecież to żandarmeria wojskowa lat temu trzy przygotowała materiał, który oskarżał tych żołnierzy, łamiąc prawo, naruszając ich dobra osobiste, bo przecież udowodnione zostało przez gen. Wójcika, dowódcę VI Brygady, którego potem minister Klich wyrzucił z armii, że żandarmeria uchybiła prawu.

Monika Olejnik: : A czy Amerykanie byli zdumieni tym naszym procesem?

Waldemar Skrzypczak: : Tak, od początku

Monika Olejnik: : Pana koledzy, generałowie.

Waldemar Skrzypczak: : Pierwszy to był pułkownik Szwajcer, który dowodził polskim wojskiem i powiedział, że to nie była żadna zbrodnia, że to był wypadek i stanął w obronie polskich żołnierzy i moi koledzy generałowie cały czas się dziwili, jak to jest możliwe, żeby w sytuacji działań bojowych oskarżać żołnierzy o zbrodnię ludobójstwa. To był jedyny przypadek w całym NATO, że żołnierz oskarżono o ludobójstwo.

Monika Olejnik: : Powiedział, był pan pierwszym obrońcą żołnierzy, powiedział pan, że jeżeli zostaną skazani zdejmie pan mundur, odejdzie pan z wojska.

Waldemar Skrzypczak: : Czy jako dowódca mogę zrobić inaczej? Przecież ja czułem się też odpowiedzialny, ja wtedy powiedziałem, że ławka oskarżonych jest za krótka, na niej powinni być wszyscy, włącznie ze mną i ci moi przełożeni, którzy to wojsko wysłali na tą wojnę, czyli też i politycy. Bo my ponosimy wszyscy odpowiedzialność za tych żołnierzy, ja ich przygotowuję, ja ich wysyłam na wojnę, czuję się tak samo odpowiedzialni jak oni. Zresztą, wie pani, żołnierz wtedy jest dobry, kiedy wierzy w dowódcę, jak nie wierzy w dowódcę to nigdy na polu nic z tego nie będzie.

Warto przeczytać całość. Mnie z tego obrazu jak zwykle wynika, że "w razie czego" politycy chowają się do budy a inni ponoszą odpowiedzialność również za nich. Jakże inne jest poczucie odpowiedzialności żołnierza, generała a jak odmienne od niego pana polityka.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Oskarzenie-o-Nangar-Khel-wymyslili-jego-ludzie,wid,13468995,wiadomosc_video.html

Generał Skrzypczak jakby był "prawdziwym" generałem to w cywilu co najwyżej publikowałby swoje Prace z teorii wojskowości. Dlaczego tak często nie "praktykował" jak był w służbie czynnej?

Też mi odkrycie. Giną niewinni? dzieci? swoi od tzw. friendly fire..., panuje zniszczenie i gwałt? Coś takiego. Naiwność takich tekstów jest porażająca. Nie wiem czy niektórzy forumowicze zdają sobie z tego sprawę, ale znajdują się wśród 30% części ludzkości żyjącej w dostatku. Nawet Białoruś przy Ruandzie to pieprzona Kalifornia.

To jest właśnie cena za komóreczki, komputery, (i drogi sprzęt audio :), samochody, ropę, mieszkania i te wszystkie pierdy, które są nam niezbędne do życia. Przemoc i niesprawiedliwość jest w to wpisana. Przemoc rodzi przemoc. A nasze życie aż kipi od przemocy i niepsprawiedliwości.

Już Rzymianie wiedzieli, że nie ma czegoś takiego jak sprawiedliwa wojna. Wojna to zniszczenie i śmierć, a nie kolejne wydanie "Call of Duty".

I czy armia jest zawodowa, czy z poboru, czy ludowa jest to bez znaczenia. Skończyły się wojny o obronę ojczyzny. Teraz mamy wojny o obronę naszych portfeli. Proste.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Też mi odkrycie. Giną niewinni? dzieci? swoi od tzw. friendly fire..., panuje zniszczenie i gwałt? Coś takiego. Naiwność takich tekstów jest porażająca. Nie wiem czy niektórzy forumowicze zdają sobie z tego sprawę, ale znajdują się wśród 30% części ludzkości żyjącej w dostatku. Nawet Białoruś przy Ruandzie to pieprzona Kalifornia.

To jest właśnie cena za komóreczki, komputery, (i drogi sprzęt audio :), samochody, ropę, mieszkania i te wszystkie pierdy, które są nam niezbędne do życia. Przemoc i niesprawiedliwość jest w to wpisana. Przemoc rodzi przemoc. A nasze życie aż kipi od przemocy i niepsprawiedliwości.

Już Rzymianie wiedzieli, że nie ma czegoś takiego jak sprawiedliwa wojna. Wojna to zniszczenie i śmierć, a nie kolejne wydanie "Call of Duty".

I czy armia jest zawodowa, czy z poboru, czy ludowa jest to bez znaczenia. Skończyły się wojny o obronę ojczyzny. Teraz mamy wojny o obronę naszych portfeli. Proste.

Poważnie?!

Generał Skrzypczak jakby był "prawdziwym" generałem to w cywilu co najwyżej publikowałby swoje Prace z teorii wojskowości. Dlaczego tak często nie "praktykował" jak był w służbie czynnej?

A bardziej zrozumiale możesz to napisać?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A bardziej zrozumiale możesz to napisać?

Tak trudno Ci to zrozumieć?! Jak był czynnym generałem to nie widział "zła", które niszczy WP? Protestował przeciwko ekspedycji do Afganistanu czy Iraku? Jedno przemówienie na pożegnanie zabitych żołnierzy to nie wszystko! Miał wystarczająco dużo czasu i możliwości, aby zmieniać armię! Teraz niech pisze o działaniach przeciwpartyzanckich na współczesnym polu walki wa przykładzie Afganistanu albo leczy hemoroidy. A z resztą niech da sobie spokój.

Tak trudno Ci to zrozumieć?! Jak był czynnym generałem to nie widział "zła", które niszczy WP? Protestował przeciwko ekspedycji do Afganistanu czy Iraku? Jedno przemówienie na pożegnanie zabitych żołnierzy to nie wszystko! Miał wystarczająco dużo czasu i możliwości, aby zmieniać armię! Teraz niech pisze o działaniach przeciwpartyzanckich na współczesnym polu walki wa przykładzie Afganistanu albo leczy hemoroidy. A z resztą niech da sobie spokój.

Moja ocena tego żołnierza jest kompletnie inna od Twojej ale cieszę się, że swoją przedstawiłeś w sposób zrozumiały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.