Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

nowy>>twoj swierzy sposob myslenia dowodzi ze na tym zdjeciu z militariami to jestes juz ty.Ale dlaczego tylem?Czyzby przod nie nadawal sie do pokazania.Czyzby oczowytrzeszcz albo napad placzu po niechybnym wzruszeniu po przejezdzie czolgow leopard ktore nam NIEMCY PODAROWALI i ktore wystarcza zeby gonic stonke po polach.

zildjian,

przykro mi, Nowego2 to ja już od dłuższego czasu mam w... ignorowanych, podobnie jak dudivana i resztę tego panoptikum IV RP i nie będę zmieniał tego ustawienia przy tych panach. więc powołując się na ich rewelacje nie dajesz mi możliwości dalszej dyskusji...

pytałem się o Twoje domysły, że wywiad minister SZ, A. Fotygi został rzekomo źle przetłumaczony w der Dzienniku, łże-Gazecie i innych jak to mówicie "polskich" mediach... ja odnoszę się np. do tego artykułu ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i prosiłem Cię, abyś ocenił publicznie na forum, jak on ma się do oryginału w International Herald Tribune ->

Ukryta Zawartość

... oraz szukałem reakcji polskich władz dot. ew. nadużycia i manipulacji tekstem wywiadu pani Fotygi. i nic więcej.

ale to już nieważne, jak wszystko co wiąże się ze schyłkową IV Przenajświętszą... masz rację - pracuj dalej, nie przeszkadzaj sobie, z tego będzie więcej korzyści.

x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale to jest dopiero wstrząs! to tłumaczy zniknięcie wicepremiera Gosiewskiego...

- Intercity planuje wycofać pociąg "Kordecki" z Częstochowy do Warszawy, zatrzymujący się we Włoszczowie – dowiedziało się RMF FM. reszta tu ->

Ukryta Zawartość

uprzedzam panów z IVRP, że wiem - RMF to też nie jest polskie radio... najpierw należało do tego Żyda - Tyczyńskiego, a teraz do Niemca - Bauera należy ;-)

x.

Ukryta Zawartość

Jerzyk23 - fajnie ,ze zacytowales ,ale przeca Nowy podal link. A wszyscu tu tacy swiatowi i angielski znaja, "co nie"?

Gdzie do ch.... pana jest mowa o niemieckim upokarzaniu ? Gdzie do k... nedzy jest mowa o spisku Niemiec z Rosja ? Gdzie Niemcy jako "historyczny wrog"? Czy wywiad jest u3many w ogole w takim tonie?

A teraz Polactwo do urn i glosujcie jak jedyne slusznie prawiace media wam kaza

Pozwolę sobie podkreślić opinię International Herald Tribune o p. Fotydze - ciekawa opinia - z artykułu powyżej:

"But Fotyga, a soft-spoken minister in spite of her reputation in the Polish and German media as an aggressive, incompetent diplomat, says the reason for Warsaw's run-ins with Berlin, Brussels and Moscow is simple: Poland is not being treated as an equal partner."

Dość ciekawa opinia Angoli "soft-spoken minister" a nie "aggressive, incompetent diplomat" - musicie przyznać, cokolwiek inna niż w naszej lokalnej prasie:-).

Zildjian 16 Sie 2007, 14:13

Dzięki za ten post, bo na swych wyimaginowanych wrogów cienkie bolki reagują uczuleniowo.

Mam nadzieję, że już teraz nie będą mogli rżnąć głupa, że nie rozumieją o co tu idzie.

Podoba mi się cholernie ten wykreowany superracjonalizm xanaxa, że jeśli nic nie ma na stronach MSZ, to co napisali w Dzienniku to musi być echte prawda.

lenam, 16 Sie 2007, 13:23

Dla tych, którzy potrafią myśleć, a nie tylko coś-tam-czuć, wczorajszy dzień był powodem do

>wstydu za rządzących i do smutku z powodu polskiej historii.

Wstydu za ktorych rzadzacych i za co? A historia faktycznie smutnawa.....

>Przedwojenne wymachiwanie szabelką na koniku skoczyło się tragicznie, oby tym razem było inaczej.

Rozumiem,ze bylbys za anschlussem II RP a w plebiscytach glosowalbys za Niemcami. Pamietaj ze 1 wrzesnia mielismy gwarancje co poniektorych mocarstw :-)) Jedno z nich przyjmujac iles tam set tysiecy naszych rodakow do pracy myja dzis raczki za zdrade tak we wrzesniu 39 jak i w Jalcie. Potem jeszcze nie pozwolono nam wziac udzialu w defiladzie.....

zadałem sobie trochę trudu i przeczytałem oba artykuły - w International Herald Tribune i w Dzienniku...

niestety ale minister Fotyga używa zwrotów, jakie przytacza Dziennik w leadzie i potem - w omówieniu artykułu z IHT. różnica jest tylko taka,że w IHT jest pełen wywiad, a raczej - artykuł oparty na wywiadzie, jaki pani minister udzieliła tej gazecie.

z kolei Dziennik przytacza dość obszerne, ale jednak skróty... i trudno mu się dziwić, że wybiera najbardziej "krwiste" fragmenty... i to powoduje, że w Dzienniku artykuł jest mocny, natomiast w IHT - dość mocne słowa giną wśród innych wypowiedzi pani minister i rozmaitych opinii i didaskaliów dopisanych przez żurmnalistę-etranżera ;-)

no i to by było na tylez mojej strony.

x.

Xanax

He,he, wycofujesz sie jak rak. Wstyd mi...za ciebie. Ale coz ,sterowane zacietrzewienie widac silniejsze. Lektura Bratkowskiego, Tyma czy Skalskiego (w prasie rezimowej ) robia swoje.

Gdziez padly slowa ,ktore zacytowal jar ? Poza tym,czy jest cos w tym wywiadze z czym kategorycznie sie nie zgadzasz ?

zildjian, 16 Sie 2007, 14:31

>Wstydu za ktorych rzadzacych i za co? A historia faktycznie smutnawa.....

Za wciąż niestety rządzących. Za co? W tym przypadku za żenujący pokaz bezsiły militarnej, co miało niby służyć budowaniu narodowej dumy. Ech...

>

>Rozumiem,ze bylbys za anschlussem II RP a w plebiscytach glosowalbys za Niemcami.

Zdecydowanie źle rozumiesz. Rzecz w tym, że tuż przedwojenna II Rzeczpospolita była do wojny nie tylko źle przygotowana (jak cała zresztą Europa poza Niemcami), ale i fatalnie rządzona. Buńczuczne pokrzykiwania i realna mizeria militarna - to chyba fakty, co nie? Ten rozdźwięk, to zakłamanie władzy, ta hipokryzja - czyż to nie specjalność polskiej klasy politycznej, wtedy i teraz.

Pamietaj ze 1 wrzesnia mielismy gwarancje co poniektorych mocarstw :-)) Jedno z nich przyjmujac iles tam set

>tysiecy naszych rodakow do pracy myja dzis raczki za zdrade tak we wrzesniu 39 jak i w Jalcie. Potem

>jeszcze nie pozwolono nam wziac udzialu w defiladzie.....

Święte słowa, dlatego marzy mi się Polska, która nie musi naiwnie liczyć TYLKO na sojusze, ale jak najbardziej na samą siebie. Jak by przyszło co do czego, to pewnie na USA moglibyśmy liczyć tak samo jak na Great Britain 70 lat temu. Bez złudzeń.

zwolennik łagodności

a tymczasem z zupełnie innej beczki:

Ukryta Zawartość

Może prezydent też nie wie o przeszłości Kryże, Wassermana (jakieś takie nie polskie nazwisko, nie ucieli mu tam czego?) i Jasińskiego?

Ukryta Zawartość

Sytuacja przed wojną była dość skomplikowana i szło o to kto kogo wyroluje. Zachód chciał pchnąć Rzeszę na Wschód, Rosjanie po pakcie Libentropp-Mołotow liczyli na linię graniczną na Bugu i wykrwawienie się Niemców na Zachodzie. Francja szybko się poddała wraz z innymi zachodniakami (woleli kolaborować niż być pod komuną), a W. Brytanię uchroniło położenie geograficzne, mocna flota i lotnictwo oraz radary i to spowodowało, że Hitler zmuszony został do realizacji planu Barbarossa. Rosji, a właściwie Stalinowi szło o eksport rewolucji na Zachód (były już przymiarki w Niemczech i Hiszpanii) o czym świadczyły ówczesne plany takiego, a nie innego dozbrojenia Armii Czerwonej. Chodziło o zwiększenie jej mobilność na szosach Zachodniej Europy. Pod koniec do tego bajzlu włączyli się Amerykanie, by nie dopuścić Rosjan zbyt daleko za Łabę. Właściwie jedynym państwem z którego Kraj Rad wycofał się, to Austria. Rozmawiałem z tuziemcami, którzy pamiętają trochę rosyjskich słów ze szkoły (schemat ten sam co zawsze). Sami Austryjacy żartują, że ich negocjator był tęgim opojem o mocnej głowie, więc Rosjanie pierwsi zalegli pod stołem i stąd przepili Austrię. Ponoć wdowa owego Austryjaka żyła dostatnio po sprzedaży sporej kolekcji butelek.

Niech ktoś teraz powie co Polska miała lub mogła zrobić w tych okolicznościach?

zildijan,

z niczego się nie wycofuję... wyżej napisałem,że moim zdaniem Dziennik w swojej publikacji

Ukryta Zawartość

powtórzył dokładnie to, co powiedziała Fotyga w artykule International Herald Tribune

Ukryta Zawartość

i wszystkie te słowa, jakie padły w Dzienniku są również do przeczytania w publikacji IHT.

i przestań wreszcie kłamać - wystarczy tylko przeczytać obie publikacje, no i znać język angielski i polski w stopniu średniozaawansowanym i jest jasne - Fotyga powiedziała dla IHT to, co później napisał u siebie Dziennik.

moim zdaniem, nie ma szans, by prosić Axela S. o sprostowanie - KOMPLETNIE ŻADNYCH SZANS. wiem co mówię, bo zajmuję się monitoringiem mediów od dłuższego czasu...

a minister Fotyga - nie jest moją minister, tak, jak rządy Marcinkiewicza czy Kaczyńskiego - nie były moimi rządami, a twór znany jako IV RP - nie jest moja ojczyzną.

czekam spokojnie na powrót Polski do normalności... bo to co się dzieje obecnie normalne nie jest. i -czego byś nie zrobił - mam prawo tak sądzić.

x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zildjian, 16 Sie 2007, 14:43

>Gdziez padly slowa ,ktore zacytowal jar ? Poza tym,czy jest cos w tym wywiadze z czym kategorycznie

>sie nie zgadzasz ?

zildjian, Ty nie rozumiesz, co to jest cytat a co własna opinia.

Jeśli konkretnie wskażesz dokładnie moje cytaty dotyczące tego artykułu (podkreślam cytaty) , to Cię przeproszę za zamieszanie. Jeśli nie, to zostaniesz zwykłą agenciną PiSokomuny :-)

Właściwie jedynym państwem z

>którego Kraj Rad wycofał się, to Austria.

Wlasciwie zastanawiam sie dlaczego. Austricy byli rownie gorliwymi "wykonujacymi rozkazy" zolnierzami jak Niemcy.

xanax, 16 Sie 2007, 14:58

>moim zdaniem, nie ma szans, by prosić Axela S. o sprostowanie - KOMPLETNIE ŻADNYCH SZANS. wiem co

>mówię, bo zajmuję się monitoringiem mediów od dłuższego czasu...

a tuś mi bratku! :))

lenam, 16 Sie 2007, 10:44

>Taaak, defilada była wspaniała! W tłumie gapiów dostrzegłem Dudusia, który - o ile się nie mylę -

>patriotyczną łzę miał w bystrym oku. Było pięknie i wzruszająco. Przejechało 26 czołgów, które

>akurat były na chodzie, w tym 13 poniemieckich, ale jeszcze sprawnych. Imponująco wyglądała eskarda

>śmigłowców, bodajże 15, choć przy sokołach było trochę strachu, czy nie runą w tłum. Postawiono na

>szybką akcję i po kwadransie mieliśmy obraz całej naszej wspaniałej armii, chyba jednak większej od

>tej Księstwa Liechtenstein. Oprawa zaś wedle najlepszych wzorców etiopskich. Brawo!

>Nieładnie zachował się tylko jednen z nagrodzonych generałów, który do wyciągniętej ręki Prezia

>odwrócił się, tak, straszne, dupą, i niewiele brakowało, a byłby akcent analny. Generał był

>oczywiście z układu (warszawskiego?).

>Wszytkiemu cierpliwie przyglądał się z cokołu Marszałek, pewnie trochę rozczarowany słabą

>reprezentacją konnicy. Choć z drugiej strony może i dobrze, bo niejeden koń pewnie by się uśmiał.

Lenam, tobie nic się nie podoba.

Moralność ci sie nie podoba, patriotyzm ci się nie podoba, wzruszenie ci się nie podoba.

Tobie podoba się tylko bezmyślne istnienie dla zabicia nudy urozmaicane ewentualnie kopulacją (jak ci się akurat chce, w co wątpię patrząc na twoją apatię).

Tacy jak ty w zależności od okoliczności zostają albo komsomolcami albo Volksdeutschami albo talibami, zeby tylko uchroni to swoje nędzne życie i pokopulować dla urozmaicenia. Chociaż nie, w ostatnim przypadku nie ma urozmaicenia.

Jesteś bezużyteczna dla nikogo galareta, bladawiec, meduza.

Pożyjesz, pokopulujesz, zdechniesz i tylko smród po tobie zostanie.

Tacy jak ty zatrzaskiwali okiennice kiedy wyruszała I Kadrowa.

Nowy2

Niech ktoś teraz powie co Polska miała lub mogła zrobić w tych okolicznościach?

Militarnie? Pewnie niewiele więcej, niż zrobiła - a zrobiła bardzo dużo. Ale pozostaje jeszcze wymiar polityczny i społeczny. Przedwojenna propaganda tak namieszała ludziom w głowach, że naprawdę byli pewni zwyciestwa nad Niemcami. Dziadek mojej żony, wysoki oficer WP, w czasie kampanii wrześniowej prywatny samochód zostawił w stodole u chłopa za pokwitowaniem (zachowało się w rodzinnym archiwum), pewny, że za parę tygodni wróci i auto odbierze.

Widzę pewne podobieństwa do poczynań konusów. Odnosząc się do wywiadu Fotygi - zastanawia mnie skąd u niej oczekiwanie, że będziemy "treated equally"? Niby z jakiej racji? Kimże my jesteśmy, żeby aspirować do równości ze światowymi mocarstwami? Właśnie pora się nauczyć prowadzić skuteczną politykę kraju, który NIE jest i nie będzie jeszcze długo traktowany jak Francja czy Rosja.

zwolennik łagodności

muls, 16 Sie 2007, 11:22

>Spoleczenstwo spelnia wszelkie wymogi spoleczenstwa z statystyczna 70 % iloscia idiotow

>narodowych.

Muls, stary, zgorzkniały dziadu!

Napisz że 70% Żydów to idioci, najlepiej na jakimś forum międzynarodowym.

Nie podoba ci się TO sp***dalaj!

Na Białoruś albo na Madagaskar albo do innej ciężkiej cholery Francji.

WON!

jar1, 16 Sie 2007, 14:58

>zildjian, Ty nie rozumiesz, co to jest cytat a co własna opinia.

>

>Jeśli konkretnie wskażesz dokładnie moje cytaty dotyczące tego artykułu (podkreślam cytaty) , to Cię

>przeproszę za zamieszanie. Jeśli nie, to zostaniesz zwykłą agenciną PiSokomuny :-)

O kur...! jest jeszcze gorzej niz myslalem. W wyniku Twego niechlujstwa w uzywaniu " " uznalem ,iz caly tekst poza "Dziennik" jest cytatem. Tym wiec gorzej dla Ciebie - to Ty jestes manipulatorem-agencina.

Rzetelny i wywazony wywiad skondensowales do "..w rozmowie tej pani minister mowi,ze Niemcy chca nas upokorzyc i spiskuja z Rosja. Minister spraw zagranicznych nazywa tez Berlin "historycznym wrogiem". Wiec jesli caly tekst nie jest cytatem to "historycznym wrogiem" z pewnoscia.

dudivan, 16 Sie 2007, 15:10

>Jesteś bezużyteczna dla nikogo galareta, bladawiec, meduza.

O, widzę nasz moralizator i megarecenzent dziś w dobrym nastroju, inwektywy nawet jakieś takie poetyckie. A, to pewnie po wczorajszych uniesieniach. Napatrzył się w ukochane oblicze wodza, to i pogodny wstał.

>Pożyjesz, pokopulujesz, zdechniesz i tylko smród po tobie zostanie.

Ciekawi mnie, czy masz dla siebie jekieś inne plany, bo te wydają mi się dość uniwersalne.

A tak serio. Napiszesz, jak wczoraj pięknie było? Dałeś goździka czołgiście?

zwolennik łagodności

Lenam aleś ty popierdzielony! Załóżmy, że zaprosiłbyś mnie do swego domu i poczęstował zamiast schabowego panierowanym smierdzącym pomywakiem rzuconym z przystawką do metalowej miski obok legowiska twojego psa. I co? Mam byc zadowolony?

lenam, 16 Sie 2007, 15:11

zastanawia mnie skąd

>u niej oczekiwanie, że będziemy "treated equally"? Niby z jakiej racji? Kimże my jesteśmy, żeby

>aspirować do równości ze światowymi mocarstwami?

Nie rozumiem,qrw,skad w narodzie taki defetyzm,poczucie nizszosci. A bo qrw dlaczego nie treated equally? Podpisalismy traktat tak unijny jak i militarny na tych samych warunakch jak inni.

lenam, 16 Sie 2007, 15:11

>Militarnie? Pewnie niewiele więcej, niż zrobiła - a zrobiła bardzo dużo. Ale pozostaje jeszcze

>wymiar polityczny i społeczny. Przedwojenna propaganda tak namieszała ludziom w głowach, że naprawdę

>byli pewni zwyciestwa nad Niemcami.

Gówno wiesz, amebo! Nikt nie był pewny ani nawet nie wierzył ale było coś takiego jak Obowiązek i Honor.

Wartości dla bezużytecznej i tylko smrodliwej ameby, kt.óra musi przeżyc za wszelką cenę, właściwie nie wiadomo po co.

> Dziadek mojej żony, wysoki oficer WP, w czasie kampanii

>wrześniowej prywatny samochód zostawił w stodole u chłopa za pokwitowaniem (zachowało się w

>rodzinnym archiwum), pewny, że za parę tygodni wróci i auto odbierze.

Postąpił zwyczajnie zgodnie z prawem. A co, miał oblać się benzyną razem z tym samochodem i podpalić?

Ty spieprzyłbyś na Transatlantyku do jakiej Argentyny razem ze swoim samochodem.

>Widzę pewne podobieństwa do poczynań konusów. Odnosząc się do wywiadu Fotygi - zastanawia mnie skąd

>u niej oczekiwanie, że będziemy "treated equally"? Niby z jakiej racji? Kimże my jesteśmy, żeby

>aspirować do równości ze światowymi mocarstwami?

Myśląc w ten sposób nigdy nie będziemy "aspirować".

Piłsudski, też był głupi że aspirował.

Kim wy jesteście zawodowo - zbieraczami puszek?

K***a mać, za takie dołujące pieprzenie na niwie zawodowej np. w firmie amerykańskiej wypieprza się zwyczajnie z roboty jako "nierokującego".

Masz walczyć, piąć się do góry, iść naprzód a nie narzekać że trudno, ze nie można, że konkurencja, że gdzie nam do kogoś...

Audiofile... wydawałoby się że ludzie, a to szmaciarze beznadziejni!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.