Skocz do zawartości
IGNORED

PGA2311 problem ze wzbudzaniem się

wojtekr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem z PGA2311:

raz na jakiś czas (rzadko) po włączeniu ze wzmacniacza (Symasym 5.3) wydobywa sie brumienie i pomaga tylko wyłączenie z prądu. Dzieje się tak od momentu kiedy zacząłem używać Kustagona.

W takim przypadku PGA2311 zaczyna dosyć mocno się grzać więc stał się pierwszym podejrzanym.

Moje robocze spostrzeżenie jest takie, że cały układ zachowuje się dosyć chimerycznie i jest czuły po stronie wejścia sygnału/masy: lekkie "strzelenie" z naelektryzowanego palca w obudowę, przewiezienie do innego lokalu, duża zmiana temperatury. Wiem, że są to czynniki, które nie powinny mieć znaczenia ale przytaczam to co pamiętam przed wystąpieniem tegoż brumienia. Generalnie przez ostatni rok zdarzało się tylko parę razy i to od momentu zakończenia prac i podłączenia Kustagona, który notabene jest w pudełku od pizzy, czyli bez obudowy.

I teraz pytania:

1. czy wina może leżeć po stronie cyfrowej czy analagowej.

2. czy to może byc wina zasilania (jednego lub drugiego)?

2. Czy winna może być odległość kond. 100nf od PGA: w sekcji cyfrowej jakieś 3-4cm a analogowej 1-2cm

pod poniższym adresem są wszelki szczegóły selektora, którego używam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten sam selektor u znajomego (też z symasymem) wzbudził się kiedyś podobnie w następującej konfiguracji:

symasym podłączony do DVD przez Audio L i R a amp Yamaha podłączona do tego DVD przez Coax. Symasym pędził dwa głośniki a Yamaha pozostałe 3. Wszystko było ok do momentu włączenia z pilota Yamahy. Elementem wspólnym była tylko masa Coax. i OUT L,R w DVD.

Ciężko jest mi to zagadnienie ogarnąć więc jeszcze ciężej opisać ale chętnie odpowiem na wszelki pytania.

Cały selektor został zrobiony w oparciu o schemat z noty katalogowej:

Ukryta Zawartość

(oczywiście ze zmienionymi napięciami części analogowej)

dzięki

w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie,

zdiagnozowałem objawy: wyładowanie elektrostatyczne w obudowę daje ten efekt- PGA zawieszą się, grzeje i buczy. Nawet wtedy gdy cały ukłąd nie jest podłączony do obudowy. Uziemiłem wszystko co się dało i nadal to samo. Przelutowałem kondy 100nf pod nóżki PGA ale nic to nie dało.

Jakiś pomysł? Jakikolwiek?

W dokumentacji napisane jest, że bypass capacitors powinny być as close as posible to PGA. Czy to dotyczy też kondensatorów 10uf?

upewnij sie ze masa gniazd (np. RCA wyjsc) jest odizlolowana od obudowy, przy nie do konca uwaznej obrobce otworow moga one wchodzic na mase rca a tym samym powodowac przechodzenie impulsow z obudowy od ukladu

Mam preampa na PGA2310 i zachowuje się podobnie, ale zamiast brumienia układ się wycisza do zera, wystarczy wtedy ruszyć regulacją głosnosci zeby załadować rejestr wewn. PGA i działa.

Nie próbowałem jeszcze temu zaradzic bo zdarza mi się to rzadko ale na twoim miejscu oprocz kondow odsprzęgających jak najblizej układu dałbym jeszcze jakąś szybką diodę między nózki zasilania w kier. zaporowym.

sprawdz zasilanie czesci cyfrowej, pga ma to zasilanie polaczone chyba wewnatrz z analogowym przez jakas diode czy cos i mozliwe ze zasilasz uC z napiecia analogowego przez pga , stad to grzanie. A najlepiej daj oddzielne zasilanie na czesc cyfrowa, oddzielne na analogowa i oddzielne na uC. i sprawdz czy na pewno masa cyfrowa laczy sie gdzies z analogowa.

Ja nie mam wcale takich problemów. To chyva sprawa zasilania i projektu połączeń i płytki.

Mam zupełnie oddzielne zasilanie dla płytki procesora i oddzielne dla płytki z PGA. Nawet są to dwa osobne trafa. Nie ma nawet połaczenia mas miedzy płytkami - stosuje optoizolatory.

Według specyfikacji, masa cyfrowa PGA i masa audio PGA powinny byc połaczone w jednym miejscu i jak najbliżej PGA.

Przy zasilaniu wszystkiego z jednego zasilania - ten warunek jest nie do spełnienia.

Jar1

Też mam osobne zasilanie części cyfrowej i analogowej PGA ( procek sterujący mam podpiety do części cyfrowej pod ten sam zasilacz ) masę połączyłem w jednym miejscu przy samym układzie, niestety nie mam optoizolacji.

Wydaje mi się że to chodzi o coś innego, te układy są bardzo czułe na wyładowania elektrostatyczne i takie "wyciszanie" zdarza mi się kiedy naelektryzowaną ręką dotknę metalowej obudowy połączonej z masą i przeskoczy iskra

ja tez mialem rozne dziwne problemy z PGA, to nie kwestia plytki albo zasilania ale sa egzemplaze PGA ktore sie dziwnie zachowuja. Z tego co pamietam to msfalcon bardzo dokladnie to opisal i opisal tez jak z tym walczyc. Problem wystepuje najczesciej w ukladach w ktorych PGA sa polaczone szeregowo, tak jak zaleca producent, ze dane z jednego sa dalej przesowane do drugiego. Pomaga zakladanie malych szybkich kondow na linie sygnalowe i generalnie lekkie zwalnianie zboczy cyfrowych sygnalow - ale polecam przestudiowanie tego co wpisywal kiedys msfalcon. Ja obecnie na codzien uzywam kilku roznych wersji PGA2311 na plytkach msfalcona i nie mam zadnych problemow.

Tu nie chodzi o linie sygnałowe z procesora, ja przynajmniej nie mam z tym najmniejszych problemów i nie stosuje po drodze żadnych filtrów wygładzających zbocza impulsów. Chodzi o to że PGA się resetuje kiedy pojawi się potencjał na masie

>jar1

>możesz zerknąć na moje płytki (linki są powyżej)? Połączenie masy analogowej i cyfry są pod PGA.

>dzięki

Oglądałem. No nie. To jest cały czas ta sama, pojedyncza masa idąca z zasilacza.

z dwóch różnych zasilaczy jeden (ten symetryczny) idzie do części analogowej (pin12 i 13 PGA) ze złącza potrójnego po prawej stronie PGA a zasilanie 5V idzie z lewej strony z listwy pod lewym przekaźnikiem (pin1)

Ale może czegoś nie kumam

>Według specyfikacji, masa cyfrowa PGA i masa audio PGA powinny byc połaczone w jednym miejscu i jak

>najbliżej PGA.

Jak najbliżej? nie nie, pisze że ma być w jednym punkcie, ale takie masy łączy się jak najdalej :) tzn przy zasilaczu a właściwie na mostku i pierwszych kondach filtrujących za trafem. Chyba że zasilanie cyfrowe i analogowe pochodzi z DWÓCH ROZNYCH transformatorów/ uzwojeń z odseparowaną masą wtedy łączymy je przy najczulszym urządzeniu.

Myślę że jeszcze problemem mogą być kabelki od złącza J2, bo wejścia cyfrowe nie są zaterminowane, możesz podłączyć diody zabezpieczające i ew rezystory podciągające, jak na rys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kamillos

>masa i 5v przy samym stab - chodzi o to, że te kondy mają być przy stab?

Nie, mają być jak najbliżej diod, tylko chodzi o to aby ścieżki zasilające (czyli masa i 5V) były prowadzone gwiaździście od kondensatora zasilającego, tak jak na rys.

Ponieważ w układach cyfrowych prąd płynie impulsowo, to mimo że taki procek ciągnie średnio 5mA, to w impulsie przełączania może popłynąć nawet koło ampera, a to powoduje że na długich śceżkach pojawiają sie zakłócenia. Dlatego każdy układ musi być bezwzględnie zbocznikowany 100n i kilka uF (10..47uF) i to najlepiej tantalowym, gdyż impulsy przełączające mają f=kilka Mhz a kondensator elektrolityczny dla wyższych f zachowuje się jak cewka (dlatego czasami 22uF lepiej tłumi niż 2200uF).

Jak ciągniesz masę i zasilanie do najbliższego miejsca (czyli najczęściej szeregowo) to zakłócenia z jednego układu zakłócają pracę drugiego itd.

Jak masz długie przewody sterujące, a na wejściach masz tylko wysokie impedancje wewnątrz układu to zakłócenia z zasilania indukują się w kablach i masz fałszywe impulsy. Np dla prądu masy=1A f=20Mhz L kabla =10nH masz Xl=6.28*20*10E3*10*10E-9=1.26Ohm dU=1.26V, więc zamiast 5V możesz mieć 6.26 albo 4.74 co ci może resetować scalaka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę nt zakłóceń z uC:

Ukryta Zawartość

a dla bardziej ciekawskich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kamillos

to oznacza, że w przypadku dwóch płytek połączonych przewodem wielożyłowym muszę masę prowadzić 4 przewodami?

a nie można tak, że te tantale i diody będą na płytce z PGA połączone jedna masą z płytka zasilacza i uC?

Czyli tak:

Zasilacz->uC->przewodem na drugąpłytkę->rozgałęzienie masy na przekaźniki i PGA?

>Zasilacz->uC->przewodem na drugąpłytkę->rozgałęzienie masy na przekaźniki i PGA?

chyba jednak nie... :)

Ale od początku.. Najpierw poprowadź dobrze zasilanie (+5V i masę). Do PGA prosto z zasilacza, oddzielne kable niech lecą do uC, a oddzielne na PGA. Jeśli dalej układ jest czuły to dodaj diody zabezpieczające przy wejściach cyfrowych PGA, ewentualnie też rezystory podciągające do +5V. Podłącz je albo do zasilania przy PGA, albo tak jak na zielono. I sprawdź co się dzieje.

A jak masz uziemioną obudowę?? Podłącz obudowę do masy przy zasilaczu cyfrowym, oraz może rozłącz masę analogową i cyfrową przy PGA i podłącz je kablem od kondensatora zasilacza analogowego do cyfrowego. Masy gniazd RCA też nie powinny stykać się z obudową, tylko iść do kondensatora przy zasilaczu analogowym.

A jak dalej coś nie działa to popraw luty na masie cyfrowej PGA, bo więcej możliwości nie widzę..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Tak będzie ok? Wszystko spotyka się przy C13.

Ukryta Zawartość

post-8810-100007336 1197231685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jakoś zupełnie inaczej niz w specyfikacji...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>To jakoś zupełnie inaczej niz w specyfikacji...

nie wiem jak Ty na to patrzysz, ale ja widzę na płytce Wojtka oddzielne zasilacze dla części cyfrowej i analogowej (tak jak na rysunku), oraz tak jak w specyfikacji +5Vdigital idzie od zasilacza bezpośrednio na PGA, zauważ że na rysunku który wkleiłeś jest narysowana linia ukośna z +5Vd prosto do PGA (a nie do Host i z host do PGA) co sugeruje aby właśnie tak jak to zrobił Wojtek podprowadzić +5Vd.

Co do masy to na PCB jest fajna zworka JP3 i można w ten sposób sprawdzić co się stanie jak ją rozłączymy i podłączymy masę na płytce z PGA. Ale ja bym jednak najpierw testował ze zwartym JP3.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.