Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki cd z drugiej ręki do 500 pln

mazor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no przepraszam McG rozbawiłeś mnie... ale co to znaczy "tuning" wyjaśnij mi... bo do tej pory nie wiedziałem ??

ps. nie jestem specjalnym miłosnikiem tuningu, też bym wolał mieć tyle kasy aby pójść do sklepu i kupić sobie jakiś super hujendowym odtwarzacz... ale życie jest okrutne

Też nie jestem miłośnikiem "tuningu" rozumianego jako podmiana kilku elementów na "lepsze". Takie działania czasem przynoszą więcej szkody niż pożytku.

Odrób lekcje, poczytaj forum, TNT-Audio i inne strony o tuningu CD63. Może się czegoś nauczysz. Tu na forum m.in Rambo i ja pisaliśmy sporo o tuningu CD63 i pochodnych.

McG ja już się o elektronice uczyłem 6 lat... to mi wystarczy, ale ty McG nie wierz we wszystko co ci tzw. "superkonstruktorzy" wypisują.

Rozumiem, że podając koszt części do tzw. mega wypas tuningu czyli ok. 200 zł psuję ci "rynek"... no przykro mi ale wiesz... zawsze możesz wmówić "klientowi", że twoja wiedza jest "bezcenna" :P

Zresztą za robocizne też się należy... więc nie widzę problemu.

Bez urazy McG ale w Polsce jest wielu naciągaczy... raz widziałem na allegro, że poszedł CD53 po tzw. "tuningu" za prawie 900 zł... (tuning robiła jakaś Spółka z o.o. był do niego taki "certyfikat tuningu" :) ) a ten tuning polegał na wymianie paru kondensatorów i opamówb na BB i tyle... nawet zegara nowego nie wstawili i takim praktykom należy powiedzić

NIE NIE NIE

Łomatko, człowieku, czytaj ze zrozumieniem. Czy ja neguję szacunkowy koszt części? Nie. Neguję tylko pierdoły które wypisujesz o tym jakoby tuning miał polegać na podmianie elementów na lepsze. Najwyraźniej sześcioletnia nauka poszła w las. Kompletny brak praktyki. OK, podam Ci na tacy na początek link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja cie McG nie obrażam. To że traktujesz to forum jako miejsce na swoje usługi... o przepraszam odpłatną pomoc... to wój problem. Ale Ty i Senicz jesteście przykładami AMATORÓW którym się wydaje, że wszystkie rozumy pozjadali... nie używam tu słowa AMATOR w negatywnym znaczeniu bo są tu świetni ludzie z dużą wiedzą i jeszcze większą praktyką, którzy też nie są elektronikami z wykształcenia np. Molibden.

A oto przykład tego co ty uważasz za wiedze "objawioną" a ja za prostą robotę do wykonania przez każdego bez pomocy "megakonstruktora", korzystając jedynie z pomocy (darmowej !!!) innych forumowiczów nie nastawionych tak merkantylnie do życia jak Ty.

Cytuje za tobą:

"zrób dobre zasilanie na dobrych kondensatorach, zobacz czy minus 15V nie leci na DAC razem z analogiem, jak tak, to oddziel zasilania DACa osobnym stabem, wymień opampy na choćby OPA2134, wywal tranzystory mutujące, wypiernicz kondensatory wyjściowe i daj tam jakieś foliowe 10uF albo polipropyleny 4,7uF i się zdziwisz jak to gra.

do plusa i minusa zasilania każdego opampa podlutuj jakieś 220nF foliowego na nóżki od strony druku

w filtracji zasilania dla każdej kości cyfrowej daj kondensatory Sanyo Oscon

duże kondy w zasilaniu daj Nippon Chemicon LXY,LXV, LXZ, lub w ostateczności SXE. Możesz też dać niebieskie Philipsy lub BC components.

na zasilaniu opampów warto dać coś lepszego. Może być 180uF Rubycon seria ZL

elektrolity o pojemnościach do 4,7uF warto powymieniać na MKT Wimy albo Evoxa, takie same wartości.

pozostałe elektrolity w zasilaniu całej cyfrówki zbocznikować foliowcami lub ceramikami

w analogu bocznikować tylko elektrolity przed stabilizatorami.

diody wszystkie wymienić, najlepiej na BYV26C, a jak nie to na schottky

jak masz stabilizatory low drop, to je tam wsadź zamiast tych zwykłych

no i warto do tego zegar zrobić"

i gdzie tu ta głęboka wiedza... nie zrozum mnie źle to co napisałeś w powyższym cytacie ja właśnie uważam za tuning... ale gdzie tu "głęboka" wiedza potrzebna !!??

zoltar7, 17 Lis 2007, 12:30

>Ja cie McG nie obrażam.

A ja to Cię niby obrażam? Gdzie? Cytaty proszę. Unosisz się kolego.

>To że traktujesz to forum jako miejsce na swoje usługi... o przepraszam

>odpłatną pomoc... to wój problem.

Teraz to sam sobie zaprzeczasz. Piszesz o mojej "odpłatnej pomocy" a zaraz potem cytujesz jeden z moich licznych wpisów w których udzielam dość dokładnej instrukcji co, jak, i z użyciem jakich części stuningować. No to mi teraz mądralo powiedz kto mi płaci za te wpisy? Lukar może? Bo na pewno nie ci, którzy czują się na siłach skorzystać z moich porad udzielanych na forum. Owszem, są ludzie którzy nie czują się na siłach samodzielnie to zrobić, bądź boją się uszkodzić CD czy inny sprzęt (w przypadku wzmacniaczy lampowych dodatkowo dochodzi obawa przed wysokimi napięciami) i tacy wolą zlecić komuś zrobienie tego, ale to ich wybór i Tobie ani mnie nic do tego.

>Ale Ty i Senicz jesteście przykładami AMATORÓW którym się wydaje,

>że wszystkie rozumy pozjadali...

To Tobie się wydaje że wszystkie rozumy pozjadałeś, i wiesz doskonale jak się tuninguje wszystkie cedeki świata. Forum jest pełne Twoich objawionych mądrości o tym jakoby to Pioneer PD-S505 to było to samo co Theta Miles, a Scan-Speak sprzedał licencję na głośniki Usherowi. Weź się człowieku zastanów nad sobą i swoimi wydumkami, bo wielu mądrych ludzi Ci pisało że bzdury wypisujesz, a Ty nadal brniesz w zaparte.

>nie używam tu słowa AMATOR w negatywnym znaczeniu bo są tu świetni

>ludzie z dużą wiedzą i jeszcze większą praktyką, którzy też nie są elektronikami z wykształcenia np.

>Molibden.

>

>A oto przykład tego co ty uważasz za wiedze "objawioną" a ja za prostą robotę do wykonania przez

>każdego bez pomocy "megakonstruktora", korzystając jedynie z pomocy (darmowej !!!) innych

>forumowiczów nie nastawionych tak merkantylnie do życia jak Ty

>Cytuje za tobą:

>

>"zrób dobre zasilanie na dobrych kondensatorach, zobacz czy minus 15V nie leci na DAC razem z

>analogiem, jak tak, to oddziel zasilania DACa osobnym stabem, wymień opampy na choćby OPA2134, wywal

>tranzystory mutujące, wypiernicz kondensatory wyjściowe i daj tam jakieś foliowe 10uF albo

>polipropyleny 4,7uF i się zdziwisz jak to gra.

>do plusa i minusa zasilania każdego opampa podlutuj jakieś 220nF foliowego na nóżki od strony druku

>w filtracji zasilania dla każdej kości cyfrowej daj kondensatory Sanyo Oscon

>duże kondy w zasilaniu daj Nippon Chemicon LXY,LXV, LXZ, lub w ostateczności SXE. Możesz też dać

>niebieskie Philipsy lub BC components.

>na zasilaniu opampów warto dać coś lepszego. Może być 180uF Rubycon seria ZL

>elektrolity o pojemnościach do 4,7uF warto powymieniać na MKT Wimy albo Evoxa, takie same wartości.

>pozostałe elektrolity w zasilaniu całej cyfrówki zbocznikować foliowcami lub ceramikami

>w analogu bocznikować tylko elektrolity przed stabilizatorami.

>diody wszystkie wymienić, najlepiej na BYV26C, a jak nie to na schottky

>jak masz stabilizatory low drop, to je tam wsadź zamiast tych zwykłych

>no i warto do tego zegar zrobić"

ta... zarobiłem na maksa na napisaniu tego tekstu. Wstawiłem go na forum, bo mi za to zapłacili. Weź się facet puknij w czerep, bo sam sobie zaprzeczasz. Jasne, jak inni piszą porady na forum, to jest darmowa pomoc. Jak McGyver udziela porad na forum, to pewnie za pieniądze. No to wytłumacz mi mądralo ile kosztuje skorzystanie z porady mojego autorstwa którą raczyłeś łaskawie zacytować? Ile trzeba mi zapłacić za czytanie tego, i stosowanie w praktyce? Hę?

>i gdzie tu ta głęboka wiedza... nie zrozum mnie źle to co napisałeś w powyższym cytacie ja właśnie

>uważam za tuning... ale gdzie tu "głęboka" wiedza potrzebna !!??

Głęboka czy nie głęboka, jakaś wiedza jest potrzebna, to rzecz oczywista. Gdyby nie była potrzebna, to ludzie nie zadawaliby pytań co i jak zrobić bo każdy sam z siebie by to wiedział. A powyższy cytat jest przecież niczym innym jak odpowiedzią na jedno z takich pytań. Jak odrobisz lekcje i przeczytasz ze zrozumieniem cały wątek to znajdziesz dalej również bardziej skomplikowane porady, na przykład jak zmodyfikować obwód zegara w tym CD czy jak zrobić dla jego obwodu separowane zasilanie. Przestań więc stosować tanie chwyty polegające na cytowaniu fragmentów wyrwanych z kontekstu.

Nie obrażasz ??? tylko imputujesz mi że nie wiem co pisze... dziwne masz mniemanie o sobie??

Kurna nie ściemniaj ludzi McG... twoja strona o mnie to jedna wielka reklama.

Nie wiem, gdzie wyczytałeś, że ja napisałem, że za wpisy bierzesz kasę... niby to miało być cwane :))

Ale jak nie pamiętasz jak cyckałeś ludzi bez "nie ma zlituj" to przeczytaj sobie wątek o swoim pseudotuningu kolumn Tomka Skury... tuning jaki był taki był ale... skasowałeś gośćia równo... i jeszcze ten kit mu wcisnołeś o membranach SS :))

Fakt dobry jesteś.

Zarabiaj sobie... mnie to wali...

tylko nie traktuj audiostereo jako darmowej reklamy (patrz twoje "o mnie").

Pa pa McG... ale takim "superkonstruktorom" dziękujemy... :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.