Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki cd z drugiej ręki do 500 pln

mazor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam Eposy i amplituner Cambridge Audio 540R. Do tej pory moim źródłem było DVD niskiej klasy. Zauważyłem, że na Allegro jest dużo odtwarzaczy w bardzo niskiej cenie. Chciałbym zakupić jakieś CD, aby poprawić jakość brzmienia. Proszę o radę, jaki odtwarzacz byłby najlepszy do mojego systemu? Od razu zaznaczam, że będę zmieniał obecny wzmacniacz na Creek-a 5350 SE. Będzie to grało na kablach DNM RESON.

https://www.audiostereo.pl/topic/37626-jaki-cd-z-drugiej-r%C4%99ki-do-500-pln/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To wydaj troszkę więcej - około 800 zł i kup od QBA jakiegoś starego, tuningowanego Philipsa.

Kiedyś takim grałem - w tej cenie to rewelacja. Dają gwarancję na pół roku. A dźwięk ze starych dobrych odtwarzaczy jest godny uwagi.

Jezeli Philips to tylko CD 830 na TDA 1541A. W srodku siedzi naped CDM4 - laser nieosiagalny, ale kupujesz na Allegro CD 614 za 50 zl i masz naped na podmianke ;-)

Gra to przyzwoicie.

A jak chcesz cos lepszego tej firmy to poszukaj na niemieckim e-bay Grundiga CD7550, gra naprawde ladnie.

I najwazniejsze - wydasz na to max 300 zl a gra jak aktualne CD w cenie 15000 - 2000 zł.

NAD 512

cena: 570zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-2990-100009794 1194992879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony na dwóch TDA1541A:

Ukryta Zawartość

I można sobie dać spokój ze wszelkimi Philipsami i Marantzami na tych przetwornikach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym "prawie jak Meridian" to przesada, ale sprzęt do rozważenia.

Ukryta Zawartość

No wporzatku tylko ze ten Sony Cdp 557 ES i ten EXPOSURE 2010 pojdą "troszke" wiecej niz za 500 zł.

Co innego mozesz polecic do tej kwoty? ... moze cos z Denonow typu DCD 1290/1460/1560 ?

Fajnie. dziękuje za pomoc, w tej chwili znalazłem na allegro kilka cd z wyżej wymienionych modeli, za kilka dni jeden z nich będzie u mnie podpięty do systemu. Jak ktoś może jeszcze coś polecić to proszę o wpisy.

mazor,

świat nie kończy się na Allegro. Cy popatrzyłeś po forumowych ogłoszeniach? po anonsach na forum HFiM oraz na samej stronie HiFi i Muzyka? są też ogłoszenia na stronie miesięczników Audio i Audio-Video czy na stronie www.hifi.pl

w tutejszych ogłoszeniach jest m.in. NAD C541i, b. solidny odtwarzacz, imho wart "wywoławczych" 800 pln ->

Ukryta Zawartość

czy np. Harman Kardon HK 755. tu już z mniejszym "dźwiękowym" przekonaniem wrzucam linka ale za to CDek jest jeszcze na gwarancji - za wywoławcze 700 plnów ->

Ukryta Zawartość

dołóż do tych 500 pln ze dwie stówy, poczytaj, poszukaj, popytaj... i coś fajnego znajdziesz.

x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver. Widzę że się zdenerwowałeś. Ale jestem zupełnym laikiem, a czym więcej się wgłębiam w temat tym bardziej się gubię. Twoje propozycję były OK, licytowałem tego Exposure ale cena jest dla mnie już za wysoka, ten Soniak też był poza moimi możliwościami. Gdyby cena była kup teraz to niebyłoby problemu.

Nie zdenerwowałem się. Naprawdę jeden piernik czy CD63 czy CD67. One się różnią w zasadzie tylko scalakiem sterującym pracą wyświetlacza i klawiszy.

Poza tym uważam że nie ma się co napalać na to co się aktualnie poniewiera po allegro, tylko poszukać czegoś naprawdę konkretnego. Nawet jeżeli trzeba byłoby poczekać.

Szkoda kasy na CD63 tańszy jest CD53 ale i tak na allegro trzeba zapłacić za niego ok. 200 zł, są bardzo ładne (piękne czytelne wyświetlacze), sam mam taki ale używam wyłącznie jako transport... i to głównie dlatego, że pilot od niego steruje też siłą głosu mojego wzm. Thule :))

Tylko że CD53 gra znacznie gorzej niż CD63 lub 67. Natomiast jeśli kupować w celu zrobienia tuningu, to faktycznie lepiej CD53 lub 57. Płyty główne są identyczne, a różnica to jakość zastosowanych komponentów (a te podczas tuningu i tak się zmienia).

No właśnie, ale jaki tam tuning, wystarczy wymienić parę kondensatorów i ew. opampy. Można też usunąć układ Mute i kondy na wyjściu... dodatą Masterclock i taki oryginalny CD63Ki można se w buty włożyć.

dokładnie nie pamiętam ale jakieś 10 szt... a i w CD53 odpada problem tego filtra jak on tam się nazywał... HDPM czy jakoś tak :))

Cały koszt elementów do tuningu to: kondensatory ze 20 zł, opampy... 15 zł no góra 30 zł za 2 (zależy jakie się wstawi), no i ew. zegar... taki uruchomiony JockoClock można kupić od DeToma za 70 zł (ale jego instalacja wymaga już minimum wiedzy o elektronice, no i najlepiej byłoby zrobić do niego zasilacz... a tego już nie zrobi sam kompletny laiki - koszt zasilacza 30-40 zł).

Reasumując jeśli Marantz to szczerze polecam CD53... a sprawę tuningu można rozważyć później. Dobrze gra i bez tuningu a po tuningu gra lepiej.

ps. sam mam jeszcze Marntza CD40 (bez tuningu... no ale z dorobionym wyjściem coaxialnym), Philipsa 750 (bez tuningu), Marantza CD53 (z nowym laserem i po delikatnym tuningu) i Pioneera PDS-505 po mocnym tuningu (trzy trafa, masterclock, wyjście coaxialne :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.