Skocz do zawartości
IGNORED

RLS - wszystko na temat tych głośników

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Iceman,

ja mam najmniejsze Rls-ki Callisto. I są to mini - mini monitorki, ale do rzeczy: to najdłużej posiadane przeze mne głośniczki - 6 lat. Kiedy one akurat grają, goście rozglądają się za subwooferem (w 10m) a w 16m pokoju poprostu super. Są bardzo precyzyjne i zrównoważone. Zespolenie pasma - wybitne. Dźwięk jest tak naturalny, że nie skupiam się na jakiejkolwiek próbie jego oceny. Nie nadają się na imprezkę, ale chyba nikomu, kto ma takie oczekiwania nie przyszło by do głowy je kupować. Wiele lat pisałem recenzje płyt z muzyką do prasy nieaudiofilskiej, dla ludzi poprostu i muszę Ci powiedzieć, że to właśnie dzięki Callisto, aż chciało mi się pisać i zarywać noce (bo "jutro zamykamy numer"). Spokój, precyzja, równowaga i kapitalne rozciągnięcie pasma jak na maluchy.

Pozdrawiam.

Callisto grały u mnie z: Sound Project Model 3 SE, lampowy Chopin od ŚP Pana Raczaka, Darkul, Copland CTA 402, NAD C 320 BEE, Fatman 252, Naim Nait3. Wzmaki przemijają, a te kolumny zostają. Najbardziej podobają mi się na Naimie. Dzisiaj ;)

• 11 miesięcy później...
  • 1 rok później...
  • 2 lata później...

Sorki, że odgrzebuję stary temat, ale mam konkretne pytanie - Czy Rls Callisto zagrają z Naimem XS w pokoju o powierzchni 22-25 m2? Czy to za duży pokój dla takich małych monitorków? ;)

Miałem RLS Tritony, pięknie grały w 18 i następnie w 20 m2, po przeniesieniu ich do 27m2 bas zniknął, dźwięk stracił pełnię i barwę.

Efekt ten wystąpił przy ustawieniu na krótszej ścianie, gdy RLS stały przy dłuższej ścianie sytuacja wróciła do normy.

Poniżej załączam zdjęcie mojego "pokoju odsłuchowego" - jak widać jest to 19m2, ale otwarte na korytarzyk o powierzchni 5m2. Ustawienie kolumn zaznaczyłem kółkami. W pokoju oprócz sprzętu audio będzie też cała reszta "gratów" (łóżko, biurko, itd.). Czy taki układ metrażu cokolwiek zmienia w temacie? Mikson pisze, że zagrały dobrze na 24m2, ale boję się, że rzeczywiście zabraknie basu... Ech, trudny dylemat ;)

Nereidy pewnie byłyby strzałem w dziesiątkę, ale kosztują dwa razy więcej niż Callisto...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 9 miesięcy później...

Witam

Ja osobiscie posiadam od wielu lat Tritony a Pana Jurka mialem okazje poznac na pierwszym odsluchu u siebie w domu...

Kolumny graly przez pare lat w 17m a pozniej z powodzeniem przenioslem sie do bardzo duzego open space gdzie rozwinely prawdziwe skrzydla!!

Bardzo goraco polecam!

W zwiazku z moim nowym zakupem AP gdyby ktos byl zainteresowany RLS TRITON od jedynego wlasciciela od nowosci to prosze o kontakt.

Atrakcyjna cena do uzgodnienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.