Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 900zł

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podczepie sie pod ten watek... ;)

Posiadam zestaw CA 500 (wzmak+CD) i kolumny AA Mimas II.

Czy myslicie, ze wymiana wzmacniacza np. na Rotela RA 01 lub 971 doda troche dynamiki

muzyce? Szczerze mowiac o ile w muzyce jazzowej, ktorej chetnie slucham, CA 500

sprawdza sie dobrze, to w rock'u (Kazik, Kult, Myslovitz) brakuje mi czesto uderzenia...

Jakie ew. mielibyscie dla mnie propozycje w cenie do 1000pln za wzmacniacz?

Czy wymiana samego wzmacniacza wystarczy - tzn. czy z CA D500 SE zagra dobrze z

ww. Rotelami?

Pozdrawaim.

McGyver

Tzn. Reloop HA-210 ?

A jak wg Ciebie zagra to z reszta mojego osprzetu?

Skoro Reloop gra tak dynamicznie, to czy nie ucierpi na tym muzyka bardziej "klimatyczna"?

Wiem, ze nie ma wzmakow uniwersalnych-zwlaszcza w tej cenie-ale odsluchy robilem na

jazzie i CA spelnil moje oczekiwania, natomiast jak puszcze Kult to na tym wzmaku nawet

jeden wlos nie chce mi sie zjerzyc z przejecia... ;)

Nie mowie tu wcale o glosnym sluchaniu-mieszkam w bloku, wiec galka nie przekracza nigdy 9:00.

O tak Rotel 971 dynamiki mial az nadto, takie mocno , zywe super dynamiczne granie z dobra przestrzenia ale muzyka klimatyczna troche cierpiala ( nie ze grala zle) , bas krotki , zwiezly, tylko wysokie kluja troche niestety.

Witam,

i ja podepnę się pod temat. Przyszła pora aby wysłużonego Radmora odstawić za szybkę ;-). Mam zamiar zakupić jakiś Amp i chcę na niego przeznaczyć ~1000zł. Im więcej czytam forum, tym większe zamieszanie w głowie mi powstaje. Bardzo proszę, abyście pomogli dokonać wyboru. Nie ukrywam, że bardzo podobają mi się klocki Vintage. Pod uwagę brałem takie wzmaki:

- Pioneer SA-9500, SA-8800, SA-9800 (ten nieco droższy),

- Pioneer SA-757(MKII), SA-777,

- Yamaha AX-900,

a może macie jakieś swoje propozycje w tej cenie (Denon, Marantz...)? I jeszcze jedno pytanko: jak ma się dźwięk tych starych klocków, jak z pierwszej w/w pozycji, do współczesnych ~kilkuletnich wzmacniaczy? Czy np. taki SA-9800 wart jest tych 1500zł? Chciałbym aby pieniądze zostały wydane na prawdę rozsądnie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ma czegos takiego jak SA 757 czy 777. Sa to wzmacniacze z poczatku lat 90-tych i maja oznaczenia A. Graja miekkim cieplym dzwiekiem z misiowatym chwilami basem. Potrzebuja jasnych lub bardzo jasnych kolumn. Ich przeciwienstwem jest jasna detaliczna Yamaha AX 900. Znacznie lepsza np od Denona PMA 1560 brzmiacego podobnie. Tutaj potrzeba nieco cieplejszych kolumn. Konstrukcje z lat 70-tych nawet mega hiper hi-end mnie nie interesuja i mam niewiele do powiedzenia na ten temat. Pozdrawiam.

z tanszych wzmacnaiczy wydaje mi sie ze dobrym wyborem bylby tez Rotel RA-931, porownywalem z 971 i RA-04 - wnioski?

Najnowsza wersja Rotela 0x od 4ki w gore jest bardzieij udana od 01-02-03 gra cieplej ale dynamicznie, jest lepsza od starszej 9xx

931 gra dla mnie przyjemniej od 971 , ten ostatni gra super dynamiznie, ze zwartym szybkim basem ale jst zbyt agresywny na gorze, 931 gra nieco cieplej, po prostu mozna go dluzej sluchac i jakbys mial okazje wyrwac za 450-550zl to warto.

Widzialem tez PMA-560 za 240zl ale z urwanym potencjometrem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogolnie z tego co sluchalem do muzyki dynamicznej i ze sporym basem Rotel chyba bardziej sie nada od Yamahy.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kopaczmopa

o mnie | ignoruj | PW

stat: 301 / 300 / 0

18 Lis 2007, 12:20

z tanszych wzmacnaiczy wydaje mi sie ze dobrym wyborem bylby tez Rotel RA-931, porownywalem z 971 i RA-04 - wnioski?

Najnowsza wersja Rotela 0x od 4ki w gore jest bardzieij udana od 01-02-03 gra cieplej ale dynamicznie, jest lepsza od starszej 9xx

931 gra dla mnie przyjemniej od 971 , ten ostatni gra super dynamiznie, ze zwartym szybkim basem ale jst zbyt agresywny na gorze, 931 gra nieco cieplej, po prostu mozna go dluzej sluchac i jakbys mial okazje wyrwac za 450-550zl to warto.

Widzialem tez PMA-560 za 240zl ale z urwanym potencjometrem...

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=25252&pid=250561&start=0&am...

Ogolnie z tego co sluchalem do muzyki dynamicznej i ze sporym basem Rotel chyba bardziej sie nada od Yamahy.

Zalezy od ktorej Yamahy. AX 900 to wyjatkowy piec i zaden Rotel nie ma co szukac - chyba ze dzielony.

>>>Zalezy od ktorej Yamahy. AX 900 to wyjatkowy piec i zaden Rotel nie ma co szukac - chyba ze

>dzielony.

Moze byc jak mowisz bo 900tki nie sluchalem - ja mowilem o bardziej budzetowych Yamaszkach -570,590, 496 - czyli troche nowszych lata 90te i pozniej.

To tez niezle wzmacniacze w porownaniu do CA np. ale Rotel wydaje mi sie troche dynamiczniejszy, tj akurat nadajacy sie do muzy z duza dynamika jaka tworca tego tematu chcialby uzyskac.

"Ten soniak mi się podoba ale mnie nie stać teraz mam dylemat nad tym PIONEER A - 777 oraz MARANTZ PM-7000 to jest jakieś 400zł óżnicy na allegro czy warto?? kupować tego pionka (jest bardzo zadbany)"

Polecam jednak Marantza. To uniwersalny wzmacniacz o bardzo dobrym stosunku jakości do ceny. Przed pięciu laty bardzo opłacalny był jego zakup w cenie 2200 zł - a dzisiaj w cenie 800-1000 zł to po prostu bajka. PM 7000 mogę porównać tylko do niedawno posiadanych Sony TA-570, Musical Fidelity A2, PM7001.

To jest wzmacniacz, który pozostanie u mnie przez dłuższy okres czasu. Pozostałe miałem max. 3 miesiace.

Co do tuningu - warto tylko pod warunkiem posiadania dobrych elementów systemu stereo. Przy "słabych kolumnach i misiowatym CD nie usłyszysz różnicy".

Pozdrawiam

No widzę że temat się rozwiną tylko że PM 7000 który chciałem kupić niestety juz niema, aukcja zakończona dużo przed czasem ale nie wiem czemu a szkoda bo byłem bardzo napalony na ten wzmcniacz pisałem d tego gościa ale nic nie odpisał.

I szczerze powiem jak kolega wyżej że im więcej czytam tym większe siano mam w głowie i sam juz nie wim co mam kupić co leprze do czego.

"PM 7000 to jest stary PM 68 w nowej obudowie. Gra to tragicznie dokad nie zrobi sie tuningu"

Daleko idący skrót myślowy, gra tragicznie w porównaniu do czego? - lampy? wzmacniacza za 6 tys.?

Ponato gusta to najważniejszy czynnik w naszej ocenie określonego sprzętu.

Dla mnie jest to bardzo dobry wzmacniacz - co nie znaczy, że najlepszy i równie dobry dla innych (czyt. Disco...)

Jak tak będziesz pytał to nigdy nic nie kupisz. Lepiej posłuchać - ponadto jak tego PM7000 kupisz, a nie spodoba Ci się ten sprzęcik to możesz go sprzedać praktycznie bez straty. Taki to jest urok sprzętu używanego i allegro.

W sumie to masz racje jak tak będę pytał to z czasem będzie coraz więcej tych wzmacniaczy i nic nie kupie.

Tylko na tą chwilę nie ma już żadnego na allegro jeden gościu unieważnił aukcje a drugi sprzedał za 880zł a ja zostałem bez niczego.

Poczekam jeszcze trochę to może się cos pojawi tzn PM 7000 był wcześniej do kupienia tylko że aż za 1400zł po jakimś delikatnym tuningu.

Słuchał ktoś Yamaha AX-730? Czego można się spodziewać po tym wzmaku? Dodam tylko że parametry ma obiecujące: (20-20000Hz) 0.005% THD 8ohm 130W / DF 500 (1kHz, 8ohm)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cóż - mój 1 wpis na forum! więc pozdrawiam na początku.

co do tej yamahy - również ją posiadam - i chyba nie do końca wiesz jaki skarb miałeś - albo była po czymś co sie nazywa tuningiem ponaprawowym.

Ja sobie przywiozłem nową na początku lat 90tych z Niemiec - mam ją od nowości - cały sezon była na 1 miejscu testów (nie pamiętam i nie chce skłamać jakiego czy jakich czasopism, mieszkałem tam i śledziłem rynek by sobie coś kupić). Ale na 1000% była wybitna - 1 miejsce w Spitzenklasse 1 (powyżej tylko klasa hiendowa) - odsłuchy na niej pamiętam do dziś(pod nią sa spitzenklasse2 oberklassy 2 i dopiero klasa średnia). acha 3 miejsce w spitzenklasse 1 miała AX900 która była już zabójczo droga.

moja kosztowała 1060DM, do tego mam KX-R700 deck też za taką cenę.

Wczoraj odnowilem sprzęt i kupiłem Robicony - to co ona robi można nazwać cudami. Żadne HK czy marantze do 3000 nie grają z taką poprawnością stereofonii.(a na tym odsłuchiwałem je również)

b dobry model, wtedy wchodziła nowa linia, mam poprzednika który był wybitny lecz 730 nic wielkiego nie osiągnął. Mam z resztą oryginalne foldery tych modeli z tamtych lat (Niemieckie)

1 wpis tyczy się AX-700,

AX-900 kosztowała z tego co pamiętam 2000DM i o dziwo była parę miejsc niżej w rankingu.

Dla mnie to i tak były kosmiczne pieniądze..

O dziwo w tym sezonie jedynie magnetofon miał końcówkę 30 - choć obudowę takie jak z serii z końcówkami 00 (czyli 730 i 700).

AX 730 miał zupełnie inny dźwięk i inne rozwiązanie i elektronikę loudnessów - brzmiała zupełnie inaczej - w testach niedoceniana - ale co do odsłuchów - zależy od gustu - ja ją uważam za b dobry model.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.