Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje pomocy przy montażu CLOCKA

Danielus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Na początku tygodnia przyszedł clock do mojego CD-ka. Niestety jak dotąd nie udało mi się go zainstalować. I tu prośba dla bardziej zaprawionych w bojach odemnie. Poniżej wklejam zdjęcie miejsca gdzie był oryginalny clock i tego gdzie wpiołem ten nowy.

Niestety nie mam oscyloskopu i nie mogę sprawdzić czy on faktycznie działa, więc jak by ktoś z Warszawy lub okolic mógł mnie w tej kwesti też wspomóc.

Urządzenie to Exposure 3010 i oryginalny clock to był kwarc, dwa kondensatory, rezystor i bramka 74HC04.

Dodam jeszcze że zailanie dla Clocka jest zewnętrzne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na pocieszenie wygląda, że dobrze zaznaczyłeś - kwarc, kondy i rezystor do wywalenia

na nóżkę nr 13 wyjście z clocka, masa albo do tego co zaznaczyłeś albo poniżej (tam gdzie teraz dochodzą kondensatory od kwarcu)

pytanie więc czy zegar działa i czy ma 5V na wyjściu

na początku clock sprawdź zwykłym radiem - gdzieś powinieneś słyszeć zakłócenia od zegara. To prymitywne ale..... zawsze. R125 z reguły zostawiam. spróbuj dolutować też wyjście clocka obok, może to drugie połaczenie do układu scalonego cd jest właściwe - któreś musi być ok. powinno ruszyć jeśli clock jest ok.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

no to przejedź na początek radiem - czy pracuje generator, potem możesz na prędce zrobić na dwóch zwykłych diodach sondę wcz - schemat kiedyś podałem na forum. można nią zmierzyć w przybliżeniu ile volt wcz wychodzi z zegara a to już ważny parametr.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ukryta Zawartość

kondensatory - w granicach rozsądku - mogą być inne, diody tak samo

Ukryta Zawartość

pot. montażowy można w tym przypadku pominąć, tak więc 5 min pracy i jest sonda

Z racji tego że musiałbym wszystkie elementy nabyć może podejdę do jakiegoś serwisu RTV gdzie będę mieli oscyloskop i tam sprawdzę generator. Chyba że nie będzie to opłacalne to wtedy pojadę i kupie części do zrobienia sondy, ale ze względu na brak czasu to będzie raczej po weekendzie.

Może odezwje się jakiś forumowicz z Warszawy, który posiada oscyloskop i mi pomoże?

A czy może być jakaś innsa przyczyna że clock nie napędza CD? Bo z tego co znalazłem na forum były przypadki omijania bramki.

OK! Więc zegar sprawdzony i działa. Profilaktycznie zostało podniesione napięcie Vpp z 4 na 5. Narazie czekam, aż wróci do mnie spwrotem. Mimo to chciałbym żebyścię się jeszcze wypowiedzieli jaka może być jeszcze inna przyczyna tego że nie działa. Bo może podniesienie napięcia nic nie da.

Tym razem wklejam dokładniejsze zdjęcie. Zaznaczyłem w nie jak wychodzi sygnał z bramki.

A więc sygnał zegara jest podany na nóżke numer 13. Wychodzi on nóżką 12, która jest bezpośrednia podłączona z nóżką 11 i jednocześnie przez R125 z 12. Z 11 sygnał przechodzi przez bramkę i wychodzi 10 (zaznaczone żółtym kolorem. przechodzi przez R124 i jest połączony w WCKL ukłądów PCM1704. Po drodze podłączony jest jeszcze do jakiegoś scalaczka, ale nie mogę odczytać oznaczeń. Oczywiście wyjście z 10 jest połączone z wejściem na kolejną bramkę nózka 9. I oczywiście wychodzi 8(zaznaczone różowym kolorem) i przez R137 idzie do napędu, a przez R116 do układu DF1706.

Może coś jednak było źle podłączone?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK! Jest rozwiązanie, okazało się że przyczyną był zewnętrzny zasilacz. Podłączyłem go za włącznikiem i w momencje kiedy uruchamiałem urządzenie mijał zbyt długi czas zanim się ładowała pojemność i włączał się clock. Teraz zasilanie podpiołem przed włącznikiem i zegar chodzi 24h na dobę. I w takiej konfiguracji działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.