Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Sonus Oliva

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn nie wystarczy być osłuchanym, trzeba posiadać jasno zdefiniowane wyobrażenie dźwięku, do którego dążymy.

Na każdym etapie naszego rozwoju również w tej dziedzinie mamy różne spojrzenie na tę kwestię.

Duże osłuchanie pozwala nam wznieść się ponad podziałami i zaakceptować brzmienie, którego kiedyś nie uznalibyśmy za obiektywnie lepsze.

Ja tam uważam, że zawsze wpierw należy posłuchać gotowych produktów i ze wszystkich wybrać ten co odpowiada najbardziej.

(Wskazane osłuchanie i "wiedzenie" czego się chce.)

Nie ma takich kolumn (klocków, kabli, itp.), które by "starczyły" na całe życie to 2.

(Ewolucja jest nieunikniona i wpisana w to hobby - 3.)

Odsłuch poprzedzający zakup, obowiązkowo ze swoimi zabawkami i - jak się da - w swoim pom. odsłuchowym.

* * *

* * *

A ad. ciekawych (z pomysłem na brzmienie) i IMHO, b. udanych,a niewiarygodnie niedrogich kolumn, polecę Pro Tonsila smukłe podłogówki z 3 przetwornikami.

Grały na ostatnim AS'07. IMHO, efektownie, świeżo i wciągająco. Mógłby z nimi żyć. (BTW szacuneczek i uznanie dla konstruktora.)

Membrany z włókna szklanego. Tweeter nie wiem jaki ale też produkcji Tonsilu.

Naprawdę klasa dźwięk za nieduże pieniądze. (Bodajże 1800zł para /myślałem, że to żart i cena za sztukę ale nie/.)

I tak to bywa. Cena niepoważna, a dźwięk kapitalny :)

Trochę trudno uwierzyć ale można sprawdzić i samemu ocenić.

Ja byłem, słuchałem i stąd swoje wiem.

* * *

Kolumn p. Andrzeja Witka za dużo nie słuchałem więc nie mam wyrobionego zdania.

Jednak myślę, że p. Andrzej zna się na tym co robi i tyle.

Osobiście nie zamówiłbym kolumn u nikogo bez uprzedniego odsłuchania.

To byłby totolotek.

...hmmm, mogę tylko powiedzieć tak:

1. nie uważam niszowego produktu, jakim są kolumny Sonus Oliva na zasługujący na określenie legendarny;

2. kiedyś dla mnie marzeniem i legendą były B&W matrix 805 - dzis moge je mieć używane za 1600 PLN z ogłoszenia i... nie kuszą mnie, legenda wyblakła jakby przez te, bagatela, 15 lat około.

3. nie ma pojęcia czy moje Sonus Oliva grają lepiej od Spendorów 2/3 - bo co prawda kiedyś jakieś Spendory słyszałem w SIR-ze ale... to było kiedyś.

4. wiem natomiast, iż moje kolumny zagrały znacząco lepiej od poprzednio przeze mnie posiadanych, przy plus/minus 10% różnicy ceny... I to jest argument ZA tymi kolumnami.

A kwestia osłuchania - kiedyś słuchałem w Nieporęcie cedeka Wadii, wzmacniacza Metaxas wielkiego jak stół i jakichś Sonus Faber - było to dla mnie super doznanie. Ale i sprzęt z wysokiej półki.

Ostatnio słuchałem w SIR-ze wzmacniaczy lampowych Quada na zmianę z elektroniką NAIM-a i Densena i:

kolumn Sonus Faber za około 11 tys, Quad 11 lub 12L za trochę ponad dwa tysiace i Eposów za zbliżoną cenę. I najlepiej grały dla mnie Quady, potem Eposy, a Sonusy po prostu nudziły... Generalnie fajnie wszystko grało ale nirwany czy szoku nie było. Nie miałbym kompleksów z moim domowym dźwiękiem.

Zmierzam do tego, iż produkty z Nieporętu jawiły mi sie jako wzorce w swoich przedziałach (kolumny, wzmak, cedek), teraz już wiem że niekoniecznie...

Można to nazwać osłuchaniem lub... całą tą filozofią, że gra system nie klocki, że nie ma powtarzalnych warunków odsłuchowych, że tak naprawdę nic nie wiemy dopóki nie posłuchamy i nie porównamy tu i teraz!

Reasumując: skąd pewność że to spendory w tym konkretnym przypadku stanowią lepszy wybór?

Pewności nie ma, ale to klasowe, 100% powtarzalne monitory o pięknej średnicy, w przemyślanej konfiguracji do każdego rodzaju muzyki, parowane, dobrze dopasowujące się do pomieszczenia kolegi.

Teraz staną na środku pokoju a po przeprowadzce będą mogły troszkę się schować.

Jeżeli kolega brzmieniowo wie czego chce, może zamawiać garnitur szyty na miarę.

Jeżeli kolega jest na początku drogi - garnitur proponuję kupić ze sklepu.

Swego czasu spodobały mi się kolumny Wejcherowskiego Akkusa i już byłem gotowy je zamówić........

był tylko jeden problem, musiałbym wpierw wyłożyć kasę na kolumny.

A prototyp ,którego słuchałem miał pewne mankamenty.

Czyli miałem niejako wyłożyć kasę zakładając w ciemno ,że orginał nie będzie miał mankamentów prototypu.

Nie zdecydowałem się .

też słuchałem produktów akkusa

oprócz innych różnic, kwestia budowy skrzynek - spendor robi "miękkie, grające" obudowy, wiekszość producentów bardzo sztywne/bardzo sztywne skrzynie - doznania spektakularnego efektownego basu.

W spendorze bas z ograniczeniem (chyba 55 Hz), ale wielobarwny.

Gdyby sugerować się ostatnim AS to akkus już chyba wreszcie ma pełną ofertę do odsłuchu.

no to zatem:

1) monitory nowe z salonu do 3000 (jakie?)

2) monitory od Witka do 3000?

3) kolumny od Witka dwudrożne do 3000?

Ma to wygładzić ostrą górę NADa 314. (zdecydowany nadmiar wysokich, zbyt ostre przy małych monitrorkach BW601s3)

Podkreslić jego dynamikę NADa. Nie psuć szczegółowości.

NAD troszke będzie zmodyfikowany. Nie wiem czy nazwac to tunningiem.

W żadnym wypadku nie chce wydać więcej niż 3000. To ABSOLUTNA GRANICA.

co powiecie?

Z całym szacunkiem, tylko proszę nie zrozum mnie źle.

Czy nie powinieneś najpierw wymienić wzmacniacza - i potem szukać kolumn????

Tzn. ja kiedyś grałem NADem 314. I wiem, że - delikatnie mówiąc - zabawa zaczęła się po jego sprzedaży.

stachu7012 ->

na co się przesiadłes??,

tez bede się zbierał na wymiane wzmacniacza, bo moje Liberty by SO coś czuje nie pokazuja wszystkiego

Mysle o przesiadce z CA A640 na A740 lub 840 bo podoba mi się dzwięk w CA

Pozdr

O i sytuacja się klaruje

Sprzedajesz koledze kambodżę, do tego kolega dokupuje ACOUSTIC ENERGY aelite coś tam (podłogowe) i to już zagra, AE kiedyś miał w ofercie gdański SIR i pewnie będzie można tego posłuchać przychodząc ze swoim wzmacniaczem do sklepu.

Cena AE była chyba około 3000.

Znam osobnika, który kupił taki zestaw ze wzmacniaczem o którym piszesz i cd kamodżańskim :)

M@riusz,

Kiedyś miałem NAD314. Potem przesiadłem się na lampowego Pocahontasa czyli Andrzej Marków IA8417. I prawdopodobnie zawsze będę już grał lampą. Teraz oczekuje na Lorelei.

Pocahontasa kupiłem nowego za 2,2 kzł. Różnica między NAD-em a Pocahontasem - PRZEPAŚĆ.

stachu7012->

bedziesz sprzedawal swoj wzmacniacz??,

jak on gra??, moze bym się skusił :)

jesteśmy z trojmiasta nie bedzie problemow z odłuchem,

ciekawy jestem jak sie ma kambodża do pocahontas'a

pozdr

Chciałem zmienić wzmacniacz. Ale 2x Roksan Caspian mi uciekł. I narazie się wstrzmałem.

Poza tym zawsze jest tak, że usłyszysz coś lepszego, bardziej uniwersalnego, bardziej pasującego do twojej filozofii dźwieku. Zatem "po sprzedaży... zaczyna się zabawa" mało celne moim zdaniem.

Najchętniej wziąłbym teraz Accuphase E206 i do niego bym szukał kolumn, ale poprostu nie mam pieniędzy na wszystko od razu. Z reszta nie należe do tych, którzy chcą mieć wszystko odrazu. Mając okazję popracowac trosze z ludźmi ze wschodu zapamiętałem: "Cierpliwy łyżeczką dół wykopie".

Zatem do nada 314 mając max 3000zł co byście polecili? I chyba jednak monitory.

No tak. Tylko musisz mieć świadomość, że z NADa wielu rzeczy po prostu w muzyce nie słychać. Tzn. nie że się czepiam. Ale ważne, żebyś miał tego świadomość. Takie aspekty jak dynamika, przejrzystość, klarowność, przestrzeń, szczegółowość - nie są niestety jego dobrą stroną (tak go niestety zapamiętałem). I jak będziesz kupował/dobierał kolumny to weź może jeszcze od jakiegoś zaprzyjaźnionego audiofila inny wzmacniacz - tak abyś wiedział na pewno co kupujesz w tym sensie, że dobór kolumn musi być raczej "trochę na wyrost". No bo jak kiedyś zmienisz wzmacniacz to .....

Pzdr

Witam!

Od roku używam kolumn pana A. Witka. Przed zakupem słuchałem różnych głośników w różnych kategoriach cenowych. Od 5 do 20 kzł. Postanowiłem wtedy nie wydawać pieniędzy na fabryczny sprzęt a zaryzykować i zakupić kolumny podłogowe zaprojektowane przez p. A. Witka. Prace trwały długo ale efekt jest powalający. Głośniki w zestawie, które zaproponował p. Andrzej są z wyższej półki. Nawet z moimi klockami Rotel RA02 i RCD02 brzmią fantastycznie, i ma jeszcze bardzo duży zapas jakości brzmienia. Zestaw wiernie oddaje barwy i szczegóły. Przestrzeń jest ogromna. Wokół instrumentów słychać powietrze i rozmach (klasyka i jazz). Zestaw nie gubi się nawet na dużych składach orkiestrowych, a szczególnie pięknie wypada fortepian. Naprawdę polecam te konstrukcje. Pan Andrzej jest bardzo przystępny i otwarty. Potrafi doradzić i zaproponować doskonałe rozwiązania w dobrej cenie. Takie mam o nim zdanie. pozdrawiam. Jeżeli jest ktoś zainteresowany podam szczegóły mojej konstrukcji.

proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17375-100008757 1196014112_thumb.jpg

post-17375-100008758 1196014112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, słuchałem różnych konfiguracji od 5 do 20 tyś, przed zakupem w celu wyrobienia ucha ;) . Wiem że mój wzmacniacz jest raczej słaby i zamierzam go na początku przyszłego roku wymienić.

• 3 miesiące później...

To i ja dodam kilka slow.

Moj kolega mial Proaki 125. Za moja namowa pojechalismy do Staszka_s (Staszek z racji przesiadki z tranzystora na slabsza lampe je sprzedawal) posluchac i porownac te Proaczki do kolumn made in Andrzej Witek. No i Proaki sprzedane, a kolumny Sonus Oliva graja u kolegi Piotra.

Przez dwa dni mialem je u siebie. Podpialem je pod Baltlaba i NAD S500. To, co uslyszalem, udalo mi sie drugi raz w zyciu z Baltlabem. Poraz pierwszy tak pieknie brzmiacego Baltlaba slyszalem na kolumnach Thiel 1.6 i niedawno wlasnie na kolumnach Pana Andrzeja. Glosniki tych dwudroznych kolumn, to scan speak revelator - oba, zreszta kolumny bardzo przypominajace Thiele - pochylone. O ProAc Studio 125 nie bede sie rozpisywal, bo nie warto. Moim zdaniem, nawet gdyby kosztowaly 3500 zł za nowe, nie bylyby okazja...

Witam,

Nadaje z Elbląga. Od 1,5 roku mam kolumny od Pana Andrzeja, szukałem długo.

Zależało mi na nowych kolumnach, a u Pana Andrzeja z cenę ze sklepu otrzymuje się model co najmniej 2x droższy...

Wybrałem stolarkę Pana Andrzeja, która wygląda jak ze sklepu. Pan Andrzej jest fachowcem najwyższego lotu, prawdziwy entuzjasta dobrego dźwięku, dżentelmen w każdym calu.

Długo czekałem na wykonanie i finalne szlify.

Efekt jest zdumiewający. Bez 2 zdań. Absolutnie nie do podpicia w tej cenie.

Osłuchany ze swoim systemem, na AS 2007 spędzałem w pokojach najwyżej 15min, inne opuszczając po 2 z bólem uszu. (dopiero Wilson Audio....)

Pan Andrzej wie jak robić dobre Audio. Należy zaufać jego wieloletniemu doświadczeniu.

Ukryta Zawartość

post-822-100006905 1206042452_thumb.jpg

post-822-100006906 1206042451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.