Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjonery- budowa , czesci , info

dyzman69

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zbudowac kondycjoner do mojego systemu. Czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia w tej dziedzinie? Kopia urzadzen dostepnych na rynku raczej nie wchodzi w gre bo newralgiczne podzespoły sa ukryte pod nierozbieralnymi pokrywami a dostep do schematów i projektów raczej nie istnieje. Licze na Wasza pomoc w tej dziedzinie i za wszelkie info bede bardzo wdzieczny. Od 7-8 lat jade na kondycjonerze który zbudował mój kolega elektronik . Jest to projekt oparty na Helionie 1700 z niewielkimi przeróbkami i zmianami wynikajacymi z dostepnosci projektu i czesci. Działa jak do tej pory bardzo dobrze i w brzmienie ingeruje w sposób który jest przeze mnie porzadany. Chciałbym jednak pokusic sie o urządzenie , a raczej jego budowe, które bedzie przypominało swoja konstrukcja , uzytymi podzespołami i jakoscia najlepsze krajowe dokonania w tej dziedzinie czyli polskie kondycjonery z przedziału 2500-4000 zł . O drozszych nie wspominam bo sa to urzadzenia bardzo zaawansowane technicznie i trudno bedzie im dorównac budujac cos na zapleczu domowym. Chce zbudowac proste urzadzenie jesli chodzi o ilosc gniazd bo mój system nie jest zbyt rozbudowany. Wystarcza mi 3 góra 4 gniazda z czego przynajmniej 1 musi byc separowane . Zakładam jednak mozliwosc zastosowania 2 takich gniazd z mysla o przyszła rozbudowe systemu do wzmacniacza dzielonego gdzie drugie gniazdo separowane uzywałbym w przypadku pre. Pierwsze oczywiscie do cd. Ograniczona liczba gniazd wpłynie tez niewatpliwie na koszt całego urzadzenia. Nie chciałbym jednak oszczedzac na komponentach i zastosowac jak najlepsze bez popadania w przesade oczywiscie. Nie chciałbym sie tez ograniczac do jednego tylko rodzaju filtracji i zabezpieczen bo jakosc dzwieku i bezbieczenstwo jest dla mnie priorytetem. Prosze o wszelkie wskazówki i informacje .

https://www.audiostereo.pl/topic/37802-kondycjonery-budowa-czesci-info/

>Chciałbym jednak pokusic sie o urządzenie , a raczej jego budowe, które bedzie przypominało swoja

>konstrukcja , uzytymi podzespołami i jakoscia najlepsze krajowe dokonania w tej dziedzinie czyli polskie

>kondycjonery z przedziału 2500-4000 zł . O drozszych nie wspominam bo sa to urzadzenia bardzo

>zaawansowane technicznie i trudno bedzie im dorównac budujac cos na zapleczu domowym.

no co Ty - w droższych masz tylko więcej marketingowej ściemy za więcej kasiory

Tak mam 3 przewody w scianie i instalacja jest nowa bo kilkuletnia. Przewody to 3 x1,5 mm ale zaraz po nowym roku robie odzielna linie tylko dla audio na bazie ekranowanego przewodu Lapp lub helukabel 3x 2,5mm z odzielna sekcja bezpiecznikowa na tabilcy.

Rzuć okiem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chcesz mogę Ci wysłać materiały jakie udało mi się znaleźć w sieci (duuuużo). Opis własnego cuda opóźnia mi się miesiącami (problemy techniczne i brak czasu) ale jest szansa że niedługo gdzieś zamieszczę :)

Ukryta Zawartość

aSIKI , ZA WSZYSTKIE INFO ITP BEDE BARDZO WDZIECZNY. Jesli nie masz czasu na opis swojego kondycjonera to chociaz napisz jakie sa twoje wrazenia po podłaczeniu sprzetu do niego. Czyli jak było przed i jak jest teraz? Pozdro.

Zobacz jeszcze tutaj - dobry jest ten drugi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dyzman69, podaj emaila na prv to Ci wyślę. Po spakowaniu jest tego ok 30MB.

A wrażenia: trudno mi się wdawać w detale, nie robiłem bezpośrednich porównań, na pewno dźwięk zyskał dużo kultury i spokoju, ogólne uporządkowanie. Podłączyłem, stwierdziłem że jest lepej i tak zostało, nie zastanawiałem się co i jak gdzie itp. Kondek nie skończony i dużo jeszcze pracy przede mną, nie ominą mnie więc testy porównawcze. Jak znajdę czas na rozbudowę, wszystko skrzętnie Wam opiszę, ale to za jakiś czas.

Pozdrawiam,

Asiki

• 8 miesięcy później...

Witam.Chciałem sie poradzić osób które maja doświadczenie w budowie tego typu urzadzen : chodzi mi o to czy warto , a raczej należałoby sie pozbyć tego pudełka z napisem Aerovox. Biorac pod uwage fakt ze patrzac na schemat który jest tam zamieszczony i z którego wynika ze są tam dwie cewki niewielkich rozmiarów, które wg mnie pewnie wiecej przynosza szkody niz pozytku. Jakie jest wasze zdanie? Usunać czy zostawić?

Ukryta Zawartość

post-14386-100008345 1218226707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chcę Cię martwić, ale... jednak Cię zmartwię. Nie najlepiej to wygląda.

1. Kable cieniutkie

2. Wsuwki jako złącza

3. Kilometry kiepskich kabli w środku

4. Jest tam jakiś bezpiecznik?

5. Filtr o który pytasz zostaw, ale nie dla wszystkich gniazd. Końcówkę mocy zasilaj bezpośrednio - omijając filtr lub prosto z gniazdka w ścianie. Dobrym rozwiązaniem jest mieć osobny filtr dla każdego urządzenia - aby wzajemnie się nie zakłócały.

6. Zamiast nas pytać - najlepiej sprawdź ;) Ale koniecznie opisz jak lepiej! ;)

Pzdr,

Asiki

Dzieki za podpowiedż. Do tego urzadzenia mam podpiety jak na razie tylko interkonekt aktywny DP Audio Sound Rafiner.Wczesniej miałem tam podpietego Densena Beat 100,odtwarzacz CD Miusical Fidelity A2.Densen z CD MF zagrał czyściej na wysokich i bardziej spokojnie .Ale był tez efekt uboczny gorszy wykop na basie i ogolnie mniejsza dynamika.Po tym doświadczeniu obecne urzadzenia podłączyłem bezposrednio do listwy zasilającej wlasnej budowy z wykorzystaniem trzech osobnych dośc grubych kabli.

witam,

mialem 2 sztuki tego urzadzenia (mowa o tym na zdjeciu). jedno stalo sie dawca organow a drugie zostalo lekko zmodyfikowane (dolozylem 2 dodatkowe filtry, tak by jeden filtr przypadal na 2 gniazda wyjsciowe). glownie chodzilo mi o ochrone przed przepieciami. moja siec jest niestety dwuprzewodowa - stary blokas.

asiki - kable nie sa cienkie. urzadzenie jest przygotowane na max. obciazenie 10A. bezpiecznik (w tym przypadku tzw. circuit breaker) jest i nie tylko. urzadzenie sygnalizuje zamiane fazy - tak ze na obudowe nigdy nie "pojdzie" przewod goracy, mowiac prosto. dodatkowa atrakcja jest porzadne zabezpieczenie, a raczej porzadnej jakosci vdr-ami.

racja, ze muli. dlatego mam pod nie podlaczony tv, tuner sat i kablowy, komputer. audio nie podlaczalem, poniewaz yamaha jak i gainclone - strasznie stracily. podczas uzytkowania mialem jeden smieszny wypadek. przeciazylem jedno z gniazd wyjsciowych i nastapil przeskok iskry. wsuwki sie zbytnio zblizyly.

pozdrawiam

> kable nie sa cienkie.

Ok, skoro tak mówisz. Na zdjęciu wyglądają filigranowo, ale wiadomo, to tylko zdjęcie.

>bezpiecznik (w tym przypadku tzw. circuit breaker) jest i nie tylko.

No to super. Pytałem bo nie widać.

> urzadzenie sygnalizuje zamiane fazy - tak ze na obudowe nigdy nie "pojdzie" przewod goracy

?!?!?!?! Jak na obudowę może pójść faza? W każdym normalnym urządzeniu obudowa jest podłączona co najwyżej do uziemienia, a od przewodu zerowego i fazowego zawsze jest odizolowana. Jedyna szansa żeby mieć fazę na obudowie to przebicie w urządzeniu albo totalnie spaprana instalacja elektryczna (kołek uziemiający podłączony do fazy). Nie chcę tu dyskutować o tym czy włożenie wtyczki tak czy tak ma wpływ na dźwięk, ale fazy nie ma prawa być na obudowie.

>racja, ze muli.

Hehe, osobiście zdziwiłbym się gdyby było inaczej ;)

A próbowaliście do źródła?

asiki,

>>urzadzenie sygnalizuje zamiane fazy -

> [...] ale fazy nie ma prawa być na obudowie.

masz racje - nie ma prawa. ale ma taka funkcje - lampka "polarity" daje o tym znać. i nie mamy co dyskutowac. po prostu firma tak to sobie wymyslila.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.