Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft E810 & Metal.

satan696

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników muzyki i sprzętu :D

Od jakiegoś czasu przymierzam sie do wymiany sprzętu grającego, lecz nie jest to proste :/ Posiadam marny Philips MC 50 (to raczej jakieś plastikowe pudło z plastikowym brzmieniem). Nie przeszkadzało mi to początkowo w sumie wtedy muzykę tylko słyszałem a nie słuchałem jej. Mam dylemat co kupić, nie mam pojęcia co by nadawało sie idealnie do ciężkich brzmień. Zastanawiam sie nad Yamaha Pianocraft E810 i Philips MCD 908. Mój budżet wynosi 2 tys. Nie che sprzętu używanego.

https://www.audiostereo.pl/topic/37826-pianocraft-e810-metal/

W cenie do 2 kzł najlepszym, wg mnie, rozwiązaniem są Paradigm Mini Monitor v.5 (nowe 1,5 kzł) + używany wzmak (np. Rotel, NAD jest zbyt łagodny) + cd yamaha. Ciężko znaleźć lepsze rozwiązanie w tej cenie do METALU. Monitory będą mieć spory zapas i będą solidną bazą do dalszych eksperymentów z elektroniką i kablami. Zanim je zmienisz minie sporo czasu :-)

Obecnie słucham jak grają Paradigm Performance Titan - grały świetnie z Rotelem Ra 935 oraz 713 (?), Pioneer 676 ułagodził je, dopiero końcówka Yamaha P2150 pokazuje pazur. A monitory wciąż te same, czyli potencjał spory. A co dopiero mówić o Paradigm Mini Monitor v.5 ;-) A wszystko osłuchiwane na metalu, tym lżejszym jak i ciężkim.

W jednej kapsułce pewnie się da, ale to będzie zestaw "ogólnego przeznaczenia". Z doświadczenia (niewielkiego, ale jednak) wynika, że takie składanie daje najlepsze efekty. Jeśli masz możliwość to odsłuchaj te Paradigmy, może zmienisz zdanie na temat "składaków" :-)

tak jak wyżej. sprzęt do radosnego plumkania, który może zagrać fajnie (pianocraft) ale na tym się skończy. sprzęt do metalu i rocka musi mieć pazur, wygar i kopnięcie na basie. pianocraft i tego typu wynalazki, to najgorszy wybór. szukaj używanego sprzętu. to, co napisali koledzy może się sprawdzić naprawdę dobrze i ciary będą Ci latać po plecach. warto powalczyć o dobry dźwięk. zwłaszcza jakiś używany wzmak Rotela może dać tu radę.

Bierz Piano Crafta. Ma niezły wykop. Na Allegro za 1500zł. A jak Ci będzie za mało bumbania, to sobie dokup od razu subwoofer Yamahy YST-SW012 albo YSW030 za 350zł lub 500zł. Pozdrawiam

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

ja np. złożyłem zestaw stereo za 1800 zł, patrz o mnie. tylko musze dokupic jeszcze CD i bedzie OK !!!

AE do metalu nie bardzo ale ja słucham czegos innego i mi pasują. TY jak poszukasz to tez cos złożysz ale musisz uwazać !!!!!!!!!!! Naprawde mozna zle skompletować a po drodze jesczze natknąć się na oszusta !!!

Bezpiecznie jest kupić pianocrafta, jak sie wysilisz to poczytasz to kupic uzywke i bedzie napewno lepiej.

Aha z miniwierz do metalu to moze Philips, ma wstęgowe twetery a one grają moze nie tyle ostro co dość dosadnie !

To może ten Philips MCD 908??? Czytałem o nim wiele i nie jest ponoć tak tragicznie. Co do Pianocrafta to niby obsługa mp3 lipas. W sumie nie zależy mi bo większość muzyki mam na nośnikach Audio. Także LuZ!

Moim zdaniem Pianocraft nie nadaje się do metalu. Najlepszym rozwiązaniem będą jakieś paradigmy. Nowe modele są bardziej stonowane niż stare. W nowych siedzą chyba gwizdki na kształt poprzednich modeli studio-tam góra jest bardzo oszczędna i spokojniejsza, co niektórym się nie podoba (osobiście góra ze studio mi nie leżała-za bardzo stonowana ze skróconym wybrzmieniem, w metalu czuło się dyskomfort)

Na Twoim miejscu kupiłbym starsze Paradigm titan i potem będziesz miał punkt odniesienia do szukania brzmienia jakościowo lepszego, chodź uważam że wcale nie koniecznie będziesz chciał je szybko zmienić-stosunek brzmienia do ceny jest ciężki do pobicia. Te kolumny mają to coś, co sprawia że metal brzmi na tym bardzo dobrze. No i nie tylko metal-są w miarę uniwersalne. Oczywiście są obarczone wadami klasy niższej typu płaska scena, płytki bas itp. no ale całokształt brzmienia sprawia, że nie zwraca się na to uwagi :)

Kwestia tylko dostępności-bardzo ciężko kupić używane, no i chcesz poza tym nowe.

Poza tym średnica w swej cofniętej i przybrudzonej charakterystyce jest bardziej naturalna niż w większości kolumn dużo droższych :) Takimi werblami mało które budżetowe kolumny potrafią zagrać...

Np. werble w serii studio to jakieś nieporozumienie :)

Nie wiem o co generalnie Wam chodzi z tym ze 13 cm głośnik do metalu jest nie teges. :) Od lat słucham metalu na 13 cm głośnikach. Przecież to nie ma łupać basem tylko grać. Widać jakie macie pojęcie o metalu. pozdr

jako posiadacz Piano Crafta od prawie 3 tygodni;) chce napisac pare rzeczy. W moim pokoju 12 m2, niegdy nie bylo glosniej niz na godz 11. bo po prostu jest za glosno. Slucham muzyki roznej, wiecej w "o mnie". Brzmienie Pianocrafta jest ok, glosniki musza sie wygrzac, ja mam tylko zmieniony interkonekt na klotza la grande. Brzmienie z ladna srednica, neutralna ale potrafiajaca przejac paleczke gdy tego oczekuje nagranie.Wysokie dzwieki graja z otwartoscia i nie boja sie wyjsc przed srednice. Bas jest kontrolowany, szybki, nie dal sie zagiac na tak szybkiej muzyce jakim jest 2step czy dub step. Co prawda nie schodzi najnizej, ale dla mnie jest go wystarczajco. Mikrodynamika jest na wysokim poziomie. Mowiac krotko jesli chcesz miec sprawdzone rozwiazanie w tej kategori cenowej to bierz smialo.Co prawda muzyka metalowa nie jest moim konikiem ale od czasu do czasu czegos poslucham jak mam ochote, i mi koncert Metalici "cunning stuns" gra az milo.W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego, chociaz posluchaj jeszcze zestawu Onkyo CS-V815-gra ciut inaczej, tazke masz wybor w brzmieniu zestawow. Ja sie na Piano nie zawiodlem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Małe co nieco nt Paradigm Performance Titan v.5:

słucham na nich takich ekstremów jak Vital Remains, oraz dziwadeł w stylu Cradle of Filth, i muszę powiedzieć że te monitory mają tego kopa. Wymagają jednak solidnej końcówki mocy, tak z 80-90W na kanał. U mnie dopiero z Yamahą p2150 zagrało to tak jak należy, czyli stopka wyraźnie słyszalna, nawet w 9m2 :-) Ale nawet z budżetową elektroniką zagra to nieźle, byle by nie łączyć z czymś grającym "lampowo", bo może być zbyt spowolnione. Wadą też może być tylny bas-reflex, który wymaga tych 50 cm od ściany.

Jednak nade wszystko zalecam odsłuch wygrzanych w salonie audio - każdy ma inny słuch/inne preferencje.

prawde mowiac sam wybieralem miedzy Pianocraftem a klockami skladanymi - wybralem skladanie- bo a) Piano mnie jakos do konca nie przekonalo; b) wiecej zabawy i potencjalu w uzywanych klockach

Z tym ze jak 2tys to raczej uzywki, ja sam mam uzywana elektronike,nowe kolumny i kabelki.

2 tys kosztuje Piano z allegro plus standy i kabelki wiec w tej cenie cos uzywanego mozna wyhaczyc bez problemu.

Z kolumn tanszych np ELtax 1+, 3+, tannoy m1,m2 (choc tannoye do metalu raczej nie) , Raziel pewno do metalu poleci Mission m31,m32 , ja Mission m33i ( zaskoczylo mnie jaka w zestawieniu z Rotelem dysponuja dynamika i basem), moga byc uzywane Eltax 5+ moze jakies uzywane Paradigmy ( badz z nowych Titany) badz B&W ( DM 303 sa calkiem niezle).

Ze wzmacniaczy dynamiczne z kopem sa Rotele ( z nowych polece 04ke, ze starszych do metalu dobry powinien byc 971), z nowych polecany reloop HA-210 (ale nie slyszalem), w miare niezle sa Yamaszki.

Z CD tanie i dobre sa Denony - mam i polecam,tanie i dobre; kuzyn ma Onkyo 7211 - tez przyzwoity i mozna wyhaczyc za nieduze pieniadze.

Kabelki na poczatek jakies DIY albo Procab ( sam mam i robione i ProCabowe i porownywalem z audioquestem za 150zl i srebrnymi za podobna cene i Procabowe uwazam ze sa naprawde niezle i glosnikowe i IC).

Moim zdaniem powinienes zrobic mix starych klockow z nowszymi czasem mozna na allegro badz z ogloszen dostac naprawde sprzet w swietnym sprzecie za pol ceny. Do tego warto zwrocic szczegolna uwage na wzmacniacz i kolumny bo CD moze byc tansze (warto cos porzadnego z tanim laserem za 200zl zebys mial spokoj na jakis czas).

Pojawiło się coś takiego jak NAd C-715. Może to jest alternatywa dla Pianocrafta. Tyle, że droższy no i kolumny trzeba dobrać-więc pewnie wyjdzie ze dwa razy drożej, ale urządzenie wydaje mi sie ciekawe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

satan696, 20 Lis 2007, 17:54

>Obsłuchiwał ktoś Yamahe i Philips na Metalu???

Parę dni temu był u mnie znajomy w celach zupełnie innych niż słuchanie muzyki, ale... bez muzyki się nie da. ;) Tak czy inaczej, puściliśmy Frontside'a, Moonspella i Dimmu. Powiedział, że wszystko fajnie, ale brakuje mu basu i, że ogólnie mówiąc jego Pianocraft E810 lepiej się nadaje do tego typu zastosowań. Gość rzadko słucha innego brzmienia, więc jest to pewną referencją. Myślę, że warto by było posłuchać.

A co powiecie o Tym ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

że takie sobie;P Kolummny jak już napisał aleck, paradigmy. jeśli 2000zł, to bym proponował na razie kolumny + wzmacniacz, i np do komputera podpiąć, a za jakiś czas dołożyć odtwarzacz, bo za 2000zł to na te 3 części cudów nie będzie.

Yamaha + Rotel + Paradigm =Metal Nirvana (Philips jeśli już coś to miał dobre odtwarzacze CD i DVD) .A i tak w ostatnim stadium rozwoju wylądujesz na sprzęcie studyjnym (tak jak ja). hehehe .Powinieneś zapomnieć o Pianocrafcie bo to strata twojej kasy

e tam trudno dostępny. Jak chcesz nowe, to prodigy hd2 karta muzyczna z opampami nowymi +marantz 7001. hmm, no niestarczyło na głośniki, to może powodować pewne braki w dźwięku zapewne... ;D

moze jakieś Dali np. concept2 , albo właśnie wymieniane JbL (w obu przypadkach ok 800zł- nowe)+ np. to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub inny wzmak, musi dojść jeszcze CD ale to kwestia grosza i masz jakiegoś soniacza z allegro, a piano zagra jak piano przy metalu choć też dało by rade, warto pomóżdżyć i złożyć zestaw, będziesz mógł coś zmieniać i kombinować z elementami a z piano zwiążesz sie na dłużej, (jak napisałeś w opisie zaczynasz słyszeć, może usłyszysz całkiem odwrotnie) przysyłam pozdrowieia

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.