Skocz do zawartości
IGNORED

Stereofonia i konturowość w Jolidach

flojd

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkuje od pewnego czasu cd Jolidy jd 100a i jedyne zastrzeżenie jakie mam odnosi sie do budowy sceny muzycznej generowanej przez to cd. Chodzi o słabą konturowość instrumentów, innymi słowy obraz w środkowej części sceny muzycznej jest nieco rozmyty i nie da się precyzyjnie śledzić dźwięków. Wiem że podobny efekt jest też w przypadku wzmacmiaczy Jolidy. Barwa, brzmienie i inne aspekty tego cd są wg. mnie więcej niż satysfakcjonujące, tylko nieco przeszkadza mi ta mgła.

Czy taka już "uroda" tego sprzętu czy też da się to jakoś skorygować?

"dobrej klasy sieciówka załatwi sprawę"

... pod warunkiem posmarowania olejkiem wężowym

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

>Wiem że podobny efekt jest też w przypadku wzmacmiaczy Jolidy. Barwa, brzmienie i inne aspekty tego

>cd są wg. mnie więcej niż satysfakcjonujące, tylko nieco przeszkadza mi ta mgła.

>Czy taka już "uroda" tego sprzętu czy też da się to jakoś skorygować?

Zgadza się, mam Jolide502 oraz Pliniusa8200 którymi napedzam AP Virgo2 które są bardzo dobre w budowaniu sceny.

Jolida daje generalnie przyjemniejszy dźwięk zwłaszcza niskie, bas jest bardziej spójny z jolki, ale traci się na precyzji.

Tutaj Plini jest zdecydowanie górą, instumenty są jak wykrojone nożem w przestrzeni.

Z jolką troszeczkę się poprawiło jak wstawiłem małe lampy pre i odwracające fazę które były sparowane również pod kątem przesunięć fazowych.

Wiekie dzięki za podpowiedzi.

Jesli chodzi o sieciówkę to spróbuje to przetestowac już w najbliższym czasie. W odpowiedzi spoza forum podpowiedzino mi też, że do Jolidy trzeba dobrać resztę komponentów grających ciepło i niezbyt dynamicznie. To potwierdza też teza o sieciówce bo ta też powinna uspokoić dźwięk.

Spróbowałem więc testowo zmniejszych natężenie tonów wysokich na wzmacniaczu (Cambridge A500 ma pokrętła regulacji basu i wysokich) i jest rzeczywiście zauważalny efekt na plus, konturowość znacznie się poprawia, chociaż daleko do "powycinanych żyletką" a i dźwięk jest spłaszczony, ale to potwierdza to co napisano powyżej.

Cambride jest i tak do wymiany ale czego w takim razie szukać? Jakieś doświadczenia ze spokojnym wzmacniaczem do 5 tys. PLN?

Co do lamp: JD 100A ma dwie 12AX7, nie wiem jeszcze jakiego producenta mam lampy w moim egzemplarzu ale sie dowiem. Martens, masz doświadczenia z lampami różnych producentów? Może jesteś w stanie coś podpowiedzieć? Jestem w stanie zrezygnować z części innych zalet dźwięku tego cd na rzecz tej konturowości, jeśli któreś z lamp mogą to trochę podciągnąć.

Jeśli chodzi o 12AX7 za kultowe uważa sie NOSy Telefunkeny (diamond bottorm) i Mullardy, obecnie już dosyć drogie jak na małe lampki, w grę wchodzą też Siemensy

U mnie natomiast dobrze sprawia się ruska kopia Mullardów. A mam też oryginalne mulardy 12AT7 na inwerterze fazy.

Kupiona tutaj,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kosztuje tylko 16$ w porównaniu 130$ za oryginał/sztuka.

Ruscy są całkiem dobrzy w lampowej produkcji, w odróżnieniu od chińczyków dużo równiej trzymają parametry

Koniecznie trzeba wybrać opcje parowania najlepiej (matched+ballanced)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem prawie pewien że w Jolidach "seryjnie" montują chińskie lampy, więc namiar na coś konkretniejszego na pewno się przyda i trzeba będzie pomysleć o zmianie, ale chyba dopiero po zakończeniu gwarancji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.