Skocz do zawartości
IGNORED

KABELEK MILITARNY

dino

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadło mi w rece takie cudo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- typ kabla M17/94-RG179

Ma impedancje 75 Ohm - czy mozna go uzywac do połaczen audio (z PCB do gniazd wejsciowych)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/37882-kabelek-militarny/

Impedancja falowa dla sygnałów akustycznych (do 20kHz) nie ma znaczenia.

Zjawiska falowe zaczynają zachodzić, gdy długość kabla przekracza długość fali, która dla 20kHz wynosi około 15km, więc chyba nie ma o czym mówić.

amazarak, 22 Lis 2007, 17:17

>Ehm, to raczej chyba kabel pomiarowy?

Z tego co mi wiadomo, to w przyrządach pomiarowych stosuje się kabel RG58, czyli 50 Ohm.

https://www.audiostereo.pl/topic/37882-kabelek-militarny/#findComment-932180

No wiec

Uzylem go do podpiecia wejscia VSPS (by ahaja) bo kabel "typowy" (bez podłaczenia wkładki) ewidentnie mikrofonował (nie testowałem z podłaczona wkładką). Działo sie tak przy zastosowaniu OPA 637, z ktorymi mam caly czas problem - np NE5534 nie mikrofonuje (ale to zrozumiałe biorąc pod uwagę parametry NE)

Generalnie - walcze z VSPS dual mono - zasilacze osobno jak z pierwotnego projektu ahaji (staby na płytce zasilacza po nich 2x4700 mf z dławikami daleko (10cm) od płtki z OP + bypass ma płytce, na zasilaniu (SMD) z tantala 2,2mikro + 100 n ceramik wlutowane bezposrednio od spodu płytki do nózek zasilania i masy.

OPA 637 wzbudza sie w momencie podnoszenia ramienia nad płytą na ok 1 s (brum w kolumnach) potem działa wyciszanie gramofonu.

Gramofon (Dual 714Q) ma wyciszanie (mechaniczne i na przekaźniku na starcie i koncu płyty)

Szukam zródeł tego wzbudzenia stad pytanie o kabel.

Natępna rzecz to impedancja kabla a impednacja wkładki (mam nadzieję że nie ma wpływu)

ps. drugi kabelek (tak samo wygladajacy i kupiony w tym samym miejscu) ma opis ASTOLAB WARREN.

Harbour podaje jako przewodnik solid silver covered copper clad steel (SCCS) - co to jest?

https://www.audiostereo.pl/topic/37882-kabelek-militarny/#findComment-932903

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.