Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kabli głosnikowych - np klotz

2_D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po poprzednim systemie zostały mi kable IMG z bananami IXOS (wg tego co napisane na rogoz audio - studyjne bo takie tez kupowałem) - w Technicsie grają super ale w nowym Denonie 1500AE dźwięk dosłownie kuje w uszy wysokimi tonami, zupełnie sie nie nadają.

Wczoraj zapiąłem kable Phonar - zwykłe, siedmioletnie, bez konfekcji - przekrój 1,5mm2 i jest dużo lepiej, więcej kultury, bardziej neutralnie ale i mniej dynamicznie.

Pisałem do Rogoz Audio i pan Rogoz (swoją drogą spoko gościu) oferuje za dopłatą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiec musiałbym z przesyłką dopłacić do interesu jakies 200zl i nie wiem czy warto.

Oczekiwania to neutralna barwa dźwięku.

Sprzęt taki jak w "o mnie".

Ukryta Zawartość

Rozsądnym rozwiązaniem byłby zakup neutralnie brzmiących głośników. Polecam posłuchać np. Monitor Audio RS6. Używanie kabla jako equalizera to wg. mnie drobna ekstrawagancja. W ostateczności możesz spróbować troszkę przyciąć wysokjie tony, denon 1500 ma odpowiednią regulację zdaje sie.

ZA BARDZO NIE ZNAM SIE NA KABELKACH SAM POSIADAM KLOTZA GłOSNIKOWEGO w bi wire , ale mam wrażenie ,że jest to najgorsza część systemu , która zamula go troszkę (na HD-600 mam zupełnie inne wrażenia odsłuchowe) niestety chwilowo z uwagi na taki a nie inny roztaw i urządzenia pokoju kabelki te bedą dłużej w systemie aczkolwiek napewno nadejdzie zmiana....Rogoz audio ok sprzedawca sumienny i bardzo komunikatywny kabelki z ładną konfekcja -facet dba o klienta

pozdrawiam

>Rozsądnym rozwiązaniem byłby zakup neutralnie brzmiących głośników. Polecam posłuchać np. Monitor

>Audio RS6. Używanie kabla jako equalizera to wg. mnie drobna ekstrawagancja. W ostateczności możesz

>spróbować troszkę przyciąć wysokjie tony, denon 1500 ma odpowiednią regulację zdaje sie.

No niestety na zakup nowych głośników nie mam co liczyć w najbliższym czasie chociaż miałem okazje posłuchać ale także zobaczyć te RS6 - powalająca jakość wykonania.

Co się tyczy kabli to może trochę źle się wyraziłem tzn chciałbym aby nic nie dodawały od siebie, nie miały wpływu na dźwięk w systemie oraz kosztowały rozsądne pieniądze bo proponowane przez Pana Rogoza kabelki są już jakimś wydatkiem. Z drugiej strony kable zamulacze także nie są u mnie mile widziane...

wiesz, moze to nie az tak duzo jak sobie przeliczysz, ze srednio odleglosc miedzy wzmakiem/amplitunerem a kolumnami jest min. te 2,5 metra. Takze wezmy kabelek sredniej polki np. taki real cable, za metr sie placi 20zł teraz to przelicz razy 4(bo potrzebujesz 2 kablekow kazdy po 2,5 metra) plus ewentualny koszt bananow i wyjdzie Ci 150zł ;)

co prawda taniej, ale z tego co wiem to sklep pana janusza oferuje tez inne tansze i bardzo dobre kable. Ten kabelek to model referencyjny wiec jego cena nie powinna dziwic. Z drugiej strony, kazdy ma wlasne kryteria ile moze dac na kabelki w stosunku za ile nabyl swoj sprzet itd.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

2_D, 23 Lis 2007, 21:55

>Co się tyczy kabli to może trochę źle się wyraziłem tzn chciałbym aby nic nie dodawały od siebie,

>nie miały wpływu na dźwięk w systemie oraz kosztowały rozsądne pieniądze bo proponowane przez Pana

>Rogoza kabelki są już jakimś wydatkiem. Z drugiej strony kable zamulacze także nie są u mnie mile

>widziane...

Na budżetowych głośnikach bardzo trudno będzie usłyszeć realny wpływ kabli. Piszesz, że masz już 2 pary kabli, jak rozumiem i nie jesteś do końca zadowolony z brzmienia. Wydatek 100 - 200 zł przyniesie pewnie efekt, ale bardziej psychologiczny.. Dobrze jest spróbować coś poprzestawiać w systemie, przesunąć głośniki o kilkanaście cm, zmienić miejsce odsłuchu, fale stojące, odbicia od ścian mają dużo większy wpływ na brzmienie i można uzyskać poprawę tanim kosztem a kasę schować na nowe głośniki czy płyty. Porządne wygrzewanie systemu ( przyzwyczajanie uszu ;) ) też jest zalecane..

tu sie w pelni zgadzam :) pisalem tez o tym w moim watku i dostalem tez bardzo dobre porady i odpowiedzi, za ktore jeszcze raz dziekuje. tu link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z tanich kabli najlepsze co znalazłem to ProCab LS25. Kosztuje coś 4-5zł za metr. Po zakupie tego kabla można zapomnieć o wszelkich druciszczach po 20-30zł za metr.

Popieram McGyvwera. ProCam to najlepszy wybor w cenie do 20-30 zł za metr a kosztuje niecale 5 zł.

Wielu moich znajomych ma tym Procabem okablowany caly sprzet i nie moga sie wprost nachwalic.

Znajdziesz je na www.onstage.pl

Jak stwierdziłem, że mój ładny kabelek bardzo dziwnie (jak na miedź) oddziaływuje z magnesem to też postanowiłem wymienić... Kierując się opinią z Forum zakupiłem ProCaba LS25 ze stronki podanej powyżej. Zamówiłem w weekend a we wtorek przesyłka była już u mnie w domu. Polecam.

A tak przy okazji... czy mylę się mówiąc, że stal nie jest zbyt dobrym dodatkiem do kabli głośnikowych? ;)

Na stronie www.onstage.pl zauważyłem z pozoru zwykłe "komputerowe" kable zasilające. W odróżnieniu od komputerowych sieciówek 3x0,75mm są jednak wyposażone w kabel 3x1,5mm. Byc może to najtańszy sposób na poprawę zasilania zestawów budżetowych, które zapewne też wiele tracą przy podłączeniu wzmacniacza zbyt cienkim kabelkiem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.