Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning wzmacniacza Philips FA960 MkII

torque

Rekomendowane odpowiedzi

Ten wzmacniacz ma sporo mniejsza sprawnosc anizeli 70%

Zobacz na napiecia zasilajace koncowke mocy,wynasza one +/-55V

Obliczmy jego sprawnosc dla 8ohm

zaluzmy ze napiecie pod obciazeniem przysiadzie do 50V,zeby osiagnac 100W(dane z katalogu dla tego wzmacniacza dla 8ohm)potrzebne jest napiecie na wwyjssciu wzmacniaczza o wartosci okolo 28v,reszta napiecia odlozy sie na raditorach

Skoro 50V=100% to 28V=56% sprawnosci

sprawnosc tego wzmacniacza dla 8ohm wynosi 56%

liczmy dalej

skoro 200w mocy wyjsciowej to 56% to 100% rowne jest 357w i to jest pobor z trafa od uzwojen wtornych,do tego dolicz sprawnosc trafa i juz przekraczasz dane katalogowe,,,,,i robi sie perpetum mobile:P

nie wspomne o mocy przy dwoch ohmach ktora jest wieksza od pobory z sieci:D

Podam realny przyklad yamaha m80 ktora stoi u mnie na polce ma moc wyjsciowa dwa razy okolo 500w przy 2 ohmach w kanale a poboru ma 1700w:p

technics se a5 ktory rowniez u mnie stoi na polce ma moc 2 razy 210wat przy 4 ohmach i ma poboru 1000wat:P

Teraz rozumiesz??philips naciaga nieco dane podane w katalogu,tak jak wiekszosc obecnie produkujacych firm sprzet audio,czasy udciwosci sie skonczyly:P:P

Nawiasem. Skoro tak dobrze trzymasz się teorii to wiesz pewnie że rózne firmy mają różne standardy podawania poboru mocy?

Ps. Trzymając się tego trafa "360W" to ja bez obliczeń wycisnę z niego 360W mocy ciągłej - po prostu zbuduje koniec mocy i zapnę pod obciążenie i oscyloskop

nie wiem czy zwróciliście uwage ale te dane w DIN sa przy 1kHz i sporych zniekształceniach, te dane wyżej są bardziej prawdopodobne i tam jest uwzględnione od 20-20 000 kHz

ALTON - tak zupełnie na serio. Czym się kierować przy doborze transformatora do wzmacniacza. Wiadamo, że musi mieć odpowiednią moc ale jak ją zakładać. Napięcie może nieco skakać i tak będzie przy oddawaniu mocy. Wydaje mi się, że wówczas mogą powstawać szpilki zakłócające na kondensatorach ale układ też ma zdolność tłumienia zakłóceń. Powstaje więc sprawa doboru wielkości pojemności filtrujących. Poza tym rodzaj trafa ... powszechnie stosuje się toroidy ale one przenoszą też więcej różnego rodzaju zakłóceń do układu. Najwłaściwsze wydają się więc trafa EI lub CC, jednak cenowo przegrają z toroidami.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo Wzmacniacze w klasie AB mają dość niewielką sprawność. Oddają również moc w postaci ciepła. 99% wzmacniaczy dawnych japońskich manufaktur jest tak skonstruowanych, że transformator mocowo jest dobierany do mocy wyjściowej na "styk". Jak wzmacniacz ma 2x150W to trafo ma 280-320W. Jak już wspominałem elektronika jest bardzo elastyczna, więc ten już załóżmy teoretycznie trochę za słaby transformator "nagnie się" w momencie nagłej potrzeby na prąd. Dla przykładu. Trafo 200W może oddać przez jakiś czas znacznie więcej bez uszczerbku na zdrowiu - dlatego też fabryki nie dają traf większych niż trzeba. Nie mówię o dzisiejszych konstrukcjach typu krell ponieważ tam dają zgodnie z teorią ogromne transformatory (w końcu za coś trzeba zapłacić te niebotyczne sumy). Jeżeli chodzi o kondensatory z tym jest ciężej. Trzeba je po prostu tak dobrać, żeby było ok. Ale z drugiej strony.. kiedy jest ok?

Dzięki za odpowiedź. Do tej pory zakładałem w swoich konstrukcjach dość prosto - trafo było mocowo 2 razy większe niż maksymalna moc wyjściowa wzmacniacza. Przez różne wypowiedzi przejawiają się poglądy "typu Krell" - im większe trafo tym lepiej. Im grubszy drut w trafie - też lepiej. Chodziło mi więc o to czy jakość dźwięku w jakimś stopniu zależy od tych ogromnych transformatorów ..... . No i rzecz najciekawsza, której nie podjąłeś - same kondensatory filtrujące. Jeden jest pogląd, że im więcej tym lepiej a drugi, że niekoniecznie i trzeba je dobrać w zależności od pobieranego prądu ale przy tym nie przesadzać z pojemnością. Ostatni podzielam i tak robię ale jestem otwarty na różne poglądy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie podjąłem ponieważ nie mam jakiegoś specjalnego podparcia mojej tezy. Osobiście daję takie pojemności, jakie uważam za odpowiednie (że tak powiem.. na wyczucie). Powracając na chwilę do traf. Cenowo trafo 200W od trafa 400W różni się o kilkanaście zł. Idąc tym tokiem myślenia co szkodzi dołożyć i kupić zamiast 200 - 400 ? :-). Tu się zgadzam. Można sobie dać zapas. Chce jednak obalić mity o trafach z zapasami o 100% - a co lepsze. Niektórzy ludzie mówią, że jak takiego zapasu niema to wzmacniacz po prostu "Nie działa" :).

wiem ,że to są trudne problemy, dlatego na pocieszenie przytoczę słowa Jocko :

You can't say that one is always best. Like any aspect of engineering, it is always a series of compromises. You have to decide which parameters are the most important, and the ones that can be overlooked.

When it comes to amps, most of the time, you are listening to the supply. The way that the caps and transformer interact with each other is not as obvious as you might think. Too much C, it may help the bottom end, but the peak rectifier currents are higher, and the transformer may do odd things that mucks up the high end. Too low, and you have other problems.

Then you have to deal with ESR and ESL..........is it better to have one big cap or several small ones in parallel.......maybe with small R in between them....? And what about how all that interacts with the PSRR of the amp?

Wish there was an easy answer.. I have been building amps for over 30 years, and making ones for sale going on almost 20. I still have the same questions on each and every amp. You have to willing to try everything and anything. And then be prepared to listen.

BTW.........I have heard some stuff with SMPS..........some are not bad.

Regulators for amps............in most cases....they seem to hurt dynamics.

Seem to.........

Jocko

i jeszcze:"Usually, yes. The larger transformer will more easily handle the short high current pulse when the filter cap is charging. A lot of us believe that it is during that point of the waveform the transformer lets garbage from the mains line through. Don't forget the noise generated by the diodes, also. But that has other solutions. Larger transformers with higher values of leakage inductance may move the diode noise to a more manageable frequency range. Never measured it...just a guess. "

witam ponownie

powiesz szczerze ze dla mnie prawie wszystkie uwczesne modele wzmacniaczy to nic nie warty zlom,onkyo,panasonic,philips.... masakra

Firmy te zamiast skupic sie na produkcji sprzetu na coraz lepszym poziomie pakuja kase w reklame i na jak najbardziej zaawansowanej produkcji oszczednosciowej................

Co mi po wzmacniaczu ktory daje dwa razy 200wat i ma pobor 350wat????

Moc wedle starej szkoly mierzy sie pod nominalnym obciazeniem przy np 1 khz i przez jedna godzine,wesmy taki wzmacniacz o mocy 200W razy dwa i poborze 350w,daje sobie lep obciac ze cos w nim splonie

drodzy koledzy moc o ktorej wy mowicie jest moca chwilowa,a nie rms:D,czy znamionowa

różnice da się odczuć na przykładzie wzmacniacza se a3 technics wg katalogu ma on 1000 poboru i 2x220W przy 4 Ohmah i to jest moc znamionowa, wzmacniacz ten jednak jest praktycznie nie do przesterowania w warunkach domowych na skali ma 2x300W przy 8Ohm [teoretycznie 2x600 przy 4] i powiem szczerze ze czasem zdarza mi sie słuchać tak że wskazówki wychodzą daleko poza skalę i nawet nic w nim nie pierdnie

prędzej mozna zauważyć przygasanie żarówek w całym domu :)

zróbcie to ze swoimi wynalazkami

życzę powodzenia ;)

laa83 proponuję zrobic wzmacniacz dac pewne napięcie zasilania X, do jednej obudowy włożyć trafo policzone na styk. typu 2x200W trafo 400-500W do drugiej 2x200W trafo 1kW. Za cholerę nie usłyszysz różnicy. Mówię to z własnego doświadczenia bo przechodziłem etap wzmacniaczy 2x100W i transformatora 600w jak i wzmacniaczy 2x400W i traf 1,5kW, mowa cały czas o klasie AB. podobnie jest z ilościa uF w zasilaniu:)

Dodatkowo trzeba brac pod uwagę ze takie wzmacniacze jak Philips FA960 to jest klasa max HI-FI(klasa średnia), a tam dużą role odgrywają księgowi, czasem chyba większa niż inżynier.

Doskonale wiem o co Ci chodzi,tak naprawde przy moczch wyjsciowych zedu 100w ciezko na ssluch okreslic czy idzie 100-200,sluch ludzki charakterystyke logarytmiczna

Wiem po swoim sprzecie,jest duza roznica miedzy jednym watem mocy wyjsciowej a 10,miedzy 10 a 50 prawie nie ma,slychac ja dopiero okol 100W na wyjsciu,potem nasepny skok okolo 300w

Zreszta masz racje ze nie ma co wymagac z tego philipsa cudow,klasa srednia to klasa srednia,w takich sprzetach mozna sobie pozwalac na produkcje rdzeni ransformatorowych o twardych charaktereystykach przy bardzo malych gabarytach

A jesli chodzi o wyciaganie z trafa co tylko bozia da to wystarczy wziasc wykombinowac wzmacniacz dwa razy 40 wat przy 8ohm,zasilic go napieciem -+45v,dac dobre radiatory,tranzystory z wielkim zapasem i zmostkowac

taki uklad z trafem o mocy 360w bedzie miec o wiele wiecej anizeli samo trafo,tylko dla mnie to pol srodki,,,,,,,u mnie za wszelka cene liczy sie jakosc,moc nie jest az tak istotna

udało mi zlikwidować jak na razie zanikający dźwięk, przelutowałem całą końcówkę mocy i znalazłem parę miejsc w których był kiepski lut, zmienił się po tym charakter dźwięku, może później napiszę konkretnie co (muszę osłuchać), mam jeszcze jedno pytanie dlaczego na dwóch kondensatorach w zasilaniu (6800 uF) utrzymuje się (po wyłączeniu wzmacniacza) napięcie około 28V natomiast na dwóch tych bliżej przekaźników napięcie powoli spada i szybko się rozładowują, czy to normalne czy akurat te kondensatory są już wysłużone?

No chyba coś jest nie tak, skoro następuje taki spadek napięcia - jak dobrze pamiętam, u mnie utrzymywało się w okolicach 50v. Być może zrobiło się jakieś zwarcie scieżek, bo kondensatory powinny trzymać...

Zobacz czy przypadkiem z tych napiec ktore spadaja szybciej nie jest brane napiecie na stabilizatory przedwzmacniacza,zabezpieczenia i tym podobne,rozni producenci czesto tak robia...........

• 1 rok później...

Wszystkim posiadaczom tego wzmacniacza polecam prosty upgrade, który bardzo dużo poprawi. Chodzi oczywiście o zasilanie - najpierw wymieniłem 4x 6800uF na 4x Nichicon KG Gold 10000uF, co już wniosło bardzo duzo.. jednak troche się jeszcze pobawiłem i dolutowałem dodatkowo przy samych mostkach te stare 4x 6800 i przed tranami po jednym 330uF (w sumie 4x). Ogromna różnica na plus :) Polecam!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.