Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny JBL ES80

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

Znów się zacznie nudna naparzanka "poważnych" audiofilów, z fanami JBL-a serii E/ES, którzy po prostu lubią swoje kolumny, bo dobrze na nich się słucha muzyki rozrywkowej, szarpidrutów i innych nagrań, gdzie potrzeba pazura, pierdnięcia itp. a nie analityczności, oddania barwy i super kontrolowanego basu, którego nie słychać ;)

jasne, jasne... tak jakby w tych mocno rozrywkowych gatunkach jak to nazwałeś tak dobrze grały, bieda nic więcej...

a "najlepszy" w nich jest ten super mocny bas :D to prawdziwy koszmar, schodzi równie "nisko" jak bas w podstawkowcach, czyli obcięty i tylko podbity ostro - każde byle co z equalizerem potrafi tak zagrać - jak zrobić takie JBL z innych kolumn ? oto przepis - wystarczy zjechać pierwszym suwakiem z lewej na sam dół a drugi z lewej przestawić na max :)) dalej w prawo typowy uśmieszek :))

slucham w pracy JBL E80 z ampli SONY 3200ES i totalnie gownianym zrodlem i...brzmi to bardzo milutko.

rzeczywiscie, najlepsze do mlucy ale np. Dire Straits tez na tym brzmi przyzwoicie, natomiast zupelnie nie rozumiem opini ze sa jazgotliwe na gorze, jest wprost przeciwnie, uwazam wrecz ze jest nieco zbyt wycofana.

polecam posluchac milosnikom mocnego grania zanim wejda w audiofilskie suchotniki-jazgotniki:)

radul najpierw powiuedz mi ile ty masz lat bo ja ci powiem szczerze mam 46 lat więć wiem lepiej od ciebie co jest dobre a co nie jeśli chodzi o sprzęt audio a JBL niewiem czy wiesz robi najlepsze głośniki na świecie na rynek profesjonalny za cenę 4000 zł za głośnik a nie za kolumnę i harman kardon nie kupowałem w mediamarkt tylko w sklepie audiofilskim a po czwarte to harman kardon gra zajebiście na JBL ES80 bo niewiem czy wiesz ale ta firma ze sobą współpracuje więć te połączenie jest idealne a jak już się wcześniej wypowiadałem że focale za 20 tysięcy złotych wysiadały przy JBL

bo wiesz jak tu radul pisał na temat Tonsila to jest szajs nie firma boże toż to śmiech na sali nawet nie robi dobrych kolumn a już napewno nie Hi -End a piszecie tu na temat JBL że bass nie jest kontrolowany zależy pod co podłączysz te JBL nawet kolumny JM lab Grand utopia be za 345 tysięcy złotych zagrają bardzo źle na nieodpowiednim wzmacniaczu bądź amplitunerze

JBle te tanie są do kina domowego nie do stereo jedynie JBL TL260 grają bardzo dobrze jak na za tą cene 9000zł jbl e80 napewno grają lepiej i głośniej niż tam jakieś focale czy cóś za 10000zł bo są barziej wytrzymałe ale to tylko do muzyki rocka albo techno bo w jazzie są do kitu

vgnas, 19 Sty 2009, 09:45

>pokazywałem to swoim kolegom w pracy w audiofilu to nieźle nam Radul humor poprawiłeś śmiech był

>zawalisty

Cieszę się, że PANOM DRESIARZOM, wielbicielom "kultowego szajsu", jakim są badziewiaste Jble z serii ES tak podobają się moje wpisy.

Czy Ta praca w "audiofilu" to "krojenie" frajerów na mieście? - nie wyobrażam sobie, żeby jakaś szanująca się firma zatrudniała takie 46-letnie" dzieciaki, które nawet poprawną polszczyzną nie umieją się posługiwać.

Zresztą w swojej opinii o tym przereklamowanym amerykańsko-meksykańsko-chińskim gównie nie jestem odosobniony, przeciwnie - remizowi wielbiciele takiego łomotu na audiofilskich forach są w zdecydowanej mniejszości.

Chociaż myślę kolego, że (jak ostatnio kilku innych) robisz sobie teraz na forum konkretne jaja...

Jeżeli jednak (jakimś cudem, lub raczej złym zrządzeniem losu) jesteś posiadaczem tych pudeł - rozkręć je i sprawdź co jest w środku - na przykład zwrotnica na elementach podobnej jakości co w STX i AUDIOMEGA, to robi wrażenie (taka szanująca się firma co "robi najlepsze głośniki na świecie na rynek profesjonalny za cenę 4000 zł za głośnik a nie za kolumnę")

"harman kardon gra zajebiście na JBL ES80 bo niewiem czy wiesz ale ta firma ze sobą współpracuje więć te połączenie jest idealne a jak już się wcześniej wypowiadałem że focale za 20 tysięcy złotych wysiadały przy JBL"

Skąd się biorą TAKIE MISIE?

Radul, ostro pojechałeś z tymi DRESIARZAMI :D Trochę dystansu, to tylko zwykłe pudła do KD najniższej serii, dla przeciętnego Kowalskiego :) Poniżej, dresiarskie, czy nie dresiarskie, ale wg. wielu dzwięk wystawy (widocznie sami dresiarze tam byli) ;) he, he.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

po kolejnych wpisach vgnas'a można się uśmiechnąć, wypowiedzi wychwyalające JBL rodem z reklamy proszku do prania w tv :))

a już to poważne uświadamianie wszystkich o tym, że JBL i HK są z jednej stajni i brzmią idealnie, do tego podając drogaśny wypasiony amplituner do kina mmmmm, czyli w skrócie to "legendarne" brzmienie HK+JBL :)) nieeeeee, to musi być prowokacja :)) ale przyznam, że humor nam poprawiłeś vgnas :))

Wesoły wątek :D Zawsze zerkam na tematy o JBL-u, tu zawsze naparzanka ;) Kurde, co to za salon audio, gdzie robi się porównania JMLab electra vs. JBL es na harmanie :D Może tam kiedyś zajrzę, fachowcy napewno mi coś doradzą!

może koledzy audiofile grupą sobie wypożyczali na odsłuchy domowe takie wypasy typu Focale Electry :P

a potem naparzali na tym wypasionym Harmanie w trybie prologic jakieś hip hopy i gangsta rapy :)))

jakość brzmienia była mierzona wzrokowo i polegała na ocenie wychyłu membram :)))

ja ci powiem jedno RADUL słyszałeś kiedyś kolumny JBL te z okresu lat 1970 - 1989 bo ja ci powiem że słyszałem i dźwięk był przepiękny no może teraz się z tobą zgodzę że nie grają tak jak powinny ale nie grają tragicznie jak się jeszcze pod HK podłączy bo JBL w tamtym okresie robił sprzęt najwyeszej klasy i wtedy to był sprzęt hi-end bo wtedy bardziej się brało pod uwagę jakość Dźwięku nie to co teraz bardziej na ilość niż na jakość kto się ze mną zgodzi i kto słuchał JBL z tych lat 1970, 1980, 1990

Jbl hp 580 to jest dopiero hi-end bardzo ciężko dostać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

jak już wyższe serie JBL to i ja wkleję coś za czym do dziś czasem tęsknię :))))

może i nie jest to jeszcze najlepszy dźwięk JBL (chociaż całkiem sobie pogrywają), jednak na moje oko nie ma piękniejszych JBL !!!

post-10320-100006256 1232465571_thumb.jpg

to jest hi-end ze stajni JBL dopiero najwyższa półka i cena w polsce kosztują one 200 tysięcy złotych za parę i to jest chyba jedna taka para w polsce jedynie na zamówienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Michal098

Dzięki za wklejenie tej foty, nie znałem tego modelu! JBL w swojej 60-letniej historii kombinował z najbardziej zakręconymi kształtami skrzynek, aby niwelować fale stojące itp. Inżynierowie tej firmy nie boją się generalnie trudnych kolumn, no ale siedzą tam "starzy wyjadacze", co jeszcze Aleca pewnie pamiętają, he, he, np. pan Greg Timbers, projektował Everesty stare i nowe, TiK, K2, TI, Array i inne zacne modele, oby nieprędko poszedł na emeryturkę :P TiK to dla mnie też mistrzostwo świata jeśli chodzi o kształt skrzynek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JBL seria HP

Ukryta Zawartość

post-18363-100006242 1232473360_thumb.jpg

post-18363-100006243 1232473360_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta seria hp została wyprodukowana w dani. 8 lat temu kumpel kupił je używane za 4000zł wiele razy je słyszałem grają bardzo dobrze mają chyba najlepszą przestrzeń jaką słyszałem na max regulatorze nic nie trzeszczy membrana w miejscu stoi a ogłuchnąć idzie ta seria gra na 100% lepiej niż jbl seria e,es może studio l ale basu takiego nie mają

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Poważnie nie spotkałem się z tym wczesniej! Wygląda z obrazka, że mają 2 basy wewnątrz? coś w stylu kef relerence 3.2 ?

Mnie bardziej intryguje ta stara seria L. na fotce L100 - też ciekawie to wygląda :L

post-10320-100006239 1232476298_thumb.jpg

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

RADUL, 20 Sty 2009, 19:28

>Fajne ta Jble ze zdjęcia, tyle, że z serią ES mają tyle samo wspólnego co gówno z czekoladą.

No właśnie tylko nazwa jest JBL, a ludzie potem ciupają całość dorobku firmy na podstawie Serii E, ES i L

Byłem kiedyś zainteresowany starą serią L. Mam chyba na kompie skany recenzji z niemieckich magazynów audio z konca lat 90-tych. Osiągały najwyższe noty w zakładce hi-end, jako absoluten Spitzenklasse!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.