Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny JBL ES80

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

tradycyjnie ktos pisze o JBL i juz stado przeciwnikow musialo sie znalesc i zaczac swoje wywody

jak zwykle nic nowego dla tego forum ale mam porade dla tych co szukaja czegos w tym temacie oprucz dziwnych komentarzy :

wklejcie dla przeciwnikow moze jakies siesty to bedzie spokuj - tylko nie za duze fotki bo poza achami i ochami mozecie natknac sie na zbiorowy onanizm lub masturbacje

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ostryga57, 31 Sty 2009, 19:56

Ze zdjęć powiedziałbym, że więcej! Ja mam 4,5 x 6 x 2,5 :) więc w sumie kubaturowo podobnie!

Ti5000 na pewno nie są za duże na ten pokój! Jednak te kolumny mają kilka wad i ja bym się za nie nie brał (kiedyś też mi się marzyły:) A do noszenia to jedne z najgorszych pudeł jakie JBL wymyślił :P

ciężkie bydle i nie ma jak solidnie złapać haha.

Co do odsunięcia - u mnie jest duża różnica na + po wysunięciu. Dziwne jest to co piszesz, tym bardziej przy tylnym b-reflex!

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

a co do tematu - E60 warto zamienić na E80, miałem te i te i jak dla mnie różnica duża na + dla E80!

Jednak do nich trzeba troszkę mocniejszego pieca niż do E60, ale za to są szybsze i łatwiej je ustawiać. Największa różnica na + to średnica! E60 po prostu jej nie mają :/

ES bym sobie odpuścił, ew. studio L880 warto wziąć pod uwagę.

Dzięki mastero za radę w sprawie Ti5...,jeśli możesz mi napisać o tych kilku wadach?Byłbym wdzięczny.Nie zamierzałem ich zbyt często nosić.JBL L-100 to u mnie już koniec poszukiwań.Super są zgrane z Krelem i te Audioqesty.Słuchałem już parę zestawów za ponad 30k i mnie nie powaliło.a tym bardziej te ,,szczupłe Panienki,,z głośnikami o śr,12-15cm.Powiem Ci że byłbyś zaszkoczony jak to u mnie gra.Napisz do mnie skąd Jesteś?Pozdro.

o to JM lab grand utopia be

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jasne.Zawsze coś będzie lepsze od JBL,ale Utopia to istna utopia w większości mieszkań szanownych audiofili.Wydaję mi się że każdy powinien się cieszyć z tego co już posiada,i w miarę swoich możliwości szukać swojego optimum.Zawsze można kupić autobus,który będzie większy od Audi czy Mercedesa.

• 2 tygodnie później...

...aktualnie na allegro są wystawione L150, L200,ti250,THX-nie pamiętam jakie.Jesli chodzi o JbLe nowe i stare to....moich starych L50 za które dałem 800zł nie sprzedałbym taniej niż 2000 i nie zamienił na żadne z serii E ani ES....chyba że na te L150 lub L200 z allegro;))).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...a to moje "monitorki" ,pokój 12m*...na basik nie narzekam,jak trzeba to i wymiecie kurz spod szafy u sąsiadki:))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz pozostało mi tylko słuchać i słuchać i słuchać,Temat zmian zamknięty na lepsze czasy.Oto mój aktualny kącik odsłuchowy.Pozdro wszystkich na tym FORUMIE.

Ukryta Zawartość

post-21729-100003541 1234971790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

lepszy od E250, dziebko szybszy, 2000zł absolutnie nie wart! max 1200zł bym dał za to...

do muzyki się nie nadaje, w KD też brak zejścia, chociaż jest już lepiej niż w muzyce

nie polecam :)

bo posiadam do tego kolumny JBL 4343 poniżej umieszczam fotke jaki to model konkretnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

fontanero, 2 Mar 2010, 20:27

>Jak to jest, że kolumny JBL ES80 w rankingach czasopism "Hi-Fi" oraz "Audio" otrzymały maksymalne

>noty, a na forum co jakiś czas czytam niezbyt przychylne temu produktowi opinie?

Bo to są kolumny do niedrogich, niezbyt wyrafinowanych wzmacniaczy.Zagrają jeszcze w miarę dobrze z łagodnie grającym Denonem 1500AE ale jeśli podepniemy choćby Cambridge Audio 840A, to są jeszcze bardziej widoczne ich wady takie jak zgranulowane, niezbyt naturalne wysokie, czy podbity wyższy bas.

Brzmienie staje się zbyt ofensywne, napastliwe. Słuchałem i tak je odbieram. Ale co kto lubi :-)

Wydaje mi się, że dużo zależy od tego jakim wzmacniaczem się je napędza, w jakim pomieszczeniu.

Myślę, że wszystko zależy od parametrów słuchanej muzyki. W mojej płytotece znajdują się przede wszystkim czarne krążki wydane w latach osiemdziesiątych. Miałem możliwość słuchania ich na sprzętach różnej klasy i zauważyłem, że tylko część z nich jest nagrana very, very good. Czy w związku z tym warto jest inwestować w bardzo drogi sprzęt, czy w "przeciętnym" pomieszczeniu, dajmy na to 3m na 4m, jesteśmy w stanie wychwycić muzyczne niuanse?

fontanero, 2 Mar 2010, 20:27

>Jak to jest, że kolumny JBL ES80 w rankingach czasopism "Hi-Fi" oraz "Audio" otrzymały maksymalne

>noty, a na forum co jakiś czas czytam niezbyt przychylne temu produktowi opinie?

Na forach internetowych dystrybutor tego chłamu nie ma może wszystkim forumowiczom płacić za dobre recenzje, więc większość z nich jednak woli pisać prawdę...

Sek w tym ze JBLe sa moim zdaniem za drogie za to co oferuja.

Sluchalem ich po raz kolejny niedawno w MM. Koles wlaczyl nam bodajrze ES100 czy ES80, a potem najtansze Magnaty Supreme 2000 i powiem tyle ze w niczym one nie byly gorsze od JBL, a kosztowaly 2 razy mniej.

?👈

• 4 tygodnie później...

Miałem ostatnio możliwość dłuższego "przyjrzenia" się pracy tych kolumn. Kolumny przetestowałem na kilku płytach m.in. Madonna "Madonna" (wersja zremasterowana), Depeche Mode "Enjoy The Silence" (Maxi CD, Made in U.S.A), Earth, Wind & Fire "Dance Trax" (LP, CBS, Made In Holland). Moje odczucia - jeżeli płyta jest dobrze nagrana, to dźwięk z kolumn jest bardzo przyjemny, jeżeli płyta jest "gorzej" nagrana (np. z "mniejszą" ilością basu) to kolumny JBL ES80 zdecydowaną większość wad wypunktują. Na koniec chciałbym zaznaczyć, że moja opinia jest opinią osoby, która nie ma audiofilskich ambicji. Chcę się muzyką (po prostu) cieszyć, a to oznacza, że m.in. nie zależy mi na "poszukiwaniu dźwięku poruszających się po mchu mrówek" :)

>jeżeli płyta jest dobrze nagrana, to dźwięk z kolumn jest bardzo przyjemny, jeżeli płyta jest "gorzej" nagrana (np. z "mniejszą" ilością basu) to kolumny JBL ES80 zdecydowaną większość wad wypunktują.

To niestety nie masz jeszcze doświatczenia w brzmieniu, ale to twoja opinia.

Te kolumny słuchałem kilkaktrotnie i są po prostu słabe w moim odzczuciu i nie tylko moim (biorąc jeszcze pod uwagę cenę nowych) Tu niestety brzmienie bardzo dyskotekowe, choć przyznam nie tak przejaskrawione i płaskie jak w tanich tandetach. Ale jednak słabiutko.

Nie ma mowy, aby pokazywały czy tak naprawdę nagranie jest dobre czy złe, bo one same grają w wielkim przekłamaniu.

Z tym, że dla niektórych jak czują mocny bas, albo kłujące wysokie - pozornie wyraźny, zwarty dźwięk to jest dobrze.

Wtedy się mogą spodobać, tymbardziej że to JBL (Harman).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.