Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer PD S904 - raz jeszcze !

Gość czubsi

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzedziłeś mnie z fotkami ....

Może w sobotę powalczę i cos porozkręcam ...

Wygrzebałem relację odsłuchową 904 z Magazynu HIFI nr5/95, który kupiłem w owym czasie za 35 000zł :)

Potwierdza ona nasze obserwacje ...

Przypomniała mi się jeszcze inna historia - chyba z 10 lat temu miałem okazję być w domu dość dużego szkockiego dystrybutora audio (poznałem go przypadkiem w jednym z jego sklepów, ja kupowałem interkonekt a on zaczął dyskusję o lotnikach polskich i tak się zaczęło) - więc, szedłem na kawę ale w myślach już widziałem ten zestaw za tysiące funtów ....

Siedliśmy włączył płytkę - kawa była przednia - potem kontem oka zerknąłem za siebie i wiecie co grało?

NAD302 + B&W DM601 + CD NAD (nie pamiętam już modelu) ... chyba zauważył moje zaskoczenie na twarzy i zapytał o co chodzi ...

Potem skwitował mój wywód tak - "ja przychodze z pracy do domu by odpocząć i posłuchać muzyki ze szklaneszką Glenfiddich'a w ręce ..."

Gość czubsi

(Konto usunięte)

904 można polubić nie za to jak idealnie i audiofilowo gra ale za różnorodność jaką daje , za umiejętność ciekawej prezencji kontrastów i z ato, że jest dokładnym przeciwieństwem 840 opluwanego Technicsa. Lubię je oba. Doszedłem do przekonania , że idealne CD o którym każdy z nas prawi to krzyżówka tych dwóch urządzeń +

odrobina klasy. (a , zapomniałbym - mam jeszcze do ożywienia CD Parasounda bodajże CDP 2000 - na razie leży u znajomego elektronika i czeka na danie życia) Słyszałem o nim wiele dobrego ale nie tu na forum - ktoś chyba sugerował , że to teraźniejszy C.E.C.

To ja zrobię streaptease mojej 802, w sumie jedna rodzina.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9137-100008237 1196423487_thumb.jpg

post-9137-100008238 1196423487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

.

Ukryta Zawartość

post-9137-100008235 1196423541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

W zasadzie można by jeszcze pomyśleć o wyjściu analogu na tranzystorach albo lampach. Ale i na opkach gra przyzwoicie, już się paru zdziwiło i to naprawdę osłuchanych.

zwolennik łagodności

Gość czubsi

(Konto usunięte)

w miarę oswajania się z brzmieniem 904 moge sprecyzować jeszcze bardziej jej cechy. Oto do czego doszedłem :

904 została zaprojektowana w taki sposób by pokazać wszystko na płycie (również kurz :-)... Porównam 904

do szeroko otwartego okna przez które swobodnie przelatuje powietrze jednak czasami może to spowodować

....przeciąg - i myślę że to jest dla tego odtwarzacza tematem tabu. nazywamy to różnie : szeleszczeniem syczeniem itd. jedno jest pewne ten CD przypomina , że w skład kolumny wchodzą wysokotonówki. Jednak jest

też inna prawda i to myślę (przynajmniej z moich i znajomych wielokrotnych porównań) bardzo istotna : do tego CD trzeba wzmacniacza ,który zapanuje nad tak soczystym materiałem dźwiękowym i poukłada scenę . (jak zawsze wykluczam sekcję analogową bo na mój gust ona jest pierwszym elementem, który nie wyrabia tego co podaje cyfra i objawia się to rozmyciem górnej średnicy oraz ogólnym zabałaganieniem sceny). Jednym słowem

odniosłem wrażenie, że często to wzmacniacze nie dawały rady panować nad przekazem ... Dosłownie kilka klocków zabrzmiało wspaniale , zwiewnie i swobodnie bez żadnych szeleszczeń pozostających syknięć itp.

Nie podam przykładów bo zaczniecie sugerować, że klocki były z niskich , średnich czy zbyt wysokich półek. chcę tylko zwrócić uwagę, że ten CD musi bezwzględnie zostać spasowany ze wzmacniaczem - nie ma tu mowy o kompromisie . Pozdrawiam wszystkich !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

nie dziwię się też , ze czasami bardzo krytycznie się o 904 wypowiadacie gdyż słyszałem go z Denonem (wysoki model - nowy wypust) i po prostu mrużyłem oczy - tego nie szło słuchać ! I gdybym swój pierwszy kontakt oparł na tej prezentacji to zmieszałbym 904 z g....m.

Zaleta tej serii odtwarzaczy pioniera (pd-s801 do pd-s904) jest dosc duza latwosc modyfikacji. Nie znam dokladnie pd-s904 ale ze zdjec wnetrze wyglada podobnie do pd-s801, ktory kupilem w 1992 roku zamiast nieco drozszego pd-s901. Chyba wszystkie plytki maja identyczne i obudowy tez wiec latwo zamienic 801 w 901. Nawet otwor na gniazdko coax jest i jest opisane.

Najwieksza zaleta wczesnych pd-s jest stable platter. Juz przez to, ze laser swieci z gory zmniejsza wielokrotnie stopien zbierania sie pylow na soczewce. Poza tym ten drive jest bardzo solidnie zrobiony. Rowniez kazdy kanal ma swoj DAC.

Mam tu pytanie do autora modyfikacji przedstawionych na zdjeciach. Jak sprawuje sie ad797? Jest to doskonaly opamp. Szkoda tylko, ze nie jest 2-3 razy szybszy. Prawie do wszystkiego w audio by sie nadawal.

janusz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

vik

o mnie | ignoruj | PW

stat: 12 / 1 / 0

5 Gru 2007, 09:27

Zaleta tej serii odtwarzaczy pioniera (pd-s801 do pd-s904) jest dosc duza latwosc modyfikacji. Nie znam dokladnie pd-s904 ale ze zdjec wnetrze wyglada podobnie do pd-s801, ktory kupilem w 1992 roku zamiast nieco drozszego pd-s901. Chyba wszystkie plytki maja identyczne i obudowy tez wiec latwo zamienic 801 w 901. Nawet otwor na gniazdko coax jest i jest opisane.

Najwieksza zaleta wczesnych pd-s jest stable platter. Juz przez to, ze laser swieci z gory zmniejsza wielokrotnie stopien zbierania sie pylow na soczewce. Poza tym ten drive jest bardzo solidnie zrobiony. Rowniez kazdy kanal ma swoj DAC.

Mam tu pytanie do autora modyfikacji przedstawionych na zdjeciach. Jak sprawuje sie ad797? Jest to doskonaly opamp. Szkoda tylko, ze nie jest 2-3 razy szybszy. Prawie do wszystkiego w audio by sie nadawal.

janusz

Dzwiekowo na pewno nie jest to jedna linia. Modyfikacje wbrew pozorom sa bardzo trodne (przynajmniej 901). Poza tym kolega czubsi powinien zazczyc ze porownuje jak sprawuja sie owe odtwarzacze jako NAPEDY (bez DAC) a nie cdeki sensu stricte.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

do kolegi Discomaniac75

Proszę o uwagę w czytaniu moich wpisów !

np. 04.12.2007 r gosz 13.03

"(...) (jak zawsze wykluczam sekcję analogową bo na mój gust ona jest pierwszym elementem, który nie wyrabia tego co podaje cyfra i objawia się to rozmyciem górnej średnicy oraz ogólnym zabałaganieniem sceny).(...)"

• 2 lata później...

Odkopię :)

Witam czy ktoś wie gdzie mogę dostać główny zasilacz do pd 904?

taki jak na foto?

Ewentualnie wysokość napiec wyjściowych z transformatora.szukałem w manualu ale tam nie ma :(

• 2 lata później...

Witam

Nie tworzę nowego wątku choć może trochę nie na temat. W moim 904 jest kłopot z otwieraniem szuflady. Są dwie możliwości, albo coś poszło w środku albo wysechł smar którym natarta jest szyna. Orientujecie sie co to za smar? Ewentualnie gdzie goi kupić? To taka biała maź.

pozdrawiam

A

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.