Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer PD S904 - raz jeszcze !

Gość czubsi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

do informacji wszystkich :

Założyłem ten wątek w nadziei na to, ze obalę pewne - moim zdaniem - nie do konca trafne oceny 904. Potencjalny słuchacz szuka z reguły pewnych cech urządzenia i ułatwieniu mu sprawy w wyborze ten wątek ma służyć. Jeśli ktoś uważa, że zestawiając (w swoim mniemaniu) sprzeczności służy w/w celom to ja wysiadam. Miałem cichą nadzieję, ze sobie ufamy i nikt nie będzie próbowął podważać wzajemnie naszej wiarygodności ale widzę, że chyba kogoś tu przeceniam ...

uważa, że

czubsi

Zwróciłem tylko uwagę, że 801 nie posiada cyfrowego coaxa.

Na optyku to się nic nie porónuje.

801 to bardzo przeciętne brzmieniowo urządzenie.

Nie miałem co do tego żadnych złudzeń już po pierwszych odsłuchach w domu ('93 rok).

A 904 to na oczy nie widziałem.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że mnie po prostu opatrznie rozumiesz ... cóż trudno jest pisząc na forum tłumaczyć każdemu swoje racje i liczyć na to, że się zostanie właściwie zrozumianym. Poza tym - zapomnijmy o różnicy zdań (jeśli takowa była - bo sdam już nie wiem ...) i dzielmy się swoimi odczuciami co do tematu wątku .

to znowu ja,

Hmmm, z tego wątku czuję, że autor wątku oczekuje potwierdzenia trafności wyboru ...

Do tego już się ustosunkowałem - wszystko zależy od ceny ... jeżeli wydałeś mało a cieszy cię dźwięk to OK! Jeżeli przepłaciłeś a kumpel kupił CDeka za połowe tego co ty i brzmi lepiej niż twój to Sorry ... masz mentalny problem ...

Nie wiem co napisać: każdy sprzęt (przynajmniej dla mnie) jest tak dobry jak radość płynąca z jego słuchania nie skarzona wydanymi tysiącami i kredytem hipotecznym ...

Nie zbieram kondensatorów, transformatorów i lamp tylko kupuję narzędzie służące mi do słuchania - proste!

Mam w nosie jak wygląda - może mieć jedną gałkę i nie migać i świecić, jeżeli gra tak, że ciarki przechodzą i komornik nie puka w międzyczasie to extra ... nalezy iść otworzyć butelkę wina i cieszyć się chwilą nadal!

A może moja krakowska pazerność daje znać o sobie chyba nie ... raczej pragmatyzm ...

Ludzie, to przecież secondhandowy total budżetowy klocek (niejeden z was zarobi na niego za dzień, dwa!) dziś jest na półce jutro go nie ma ... ślubu nie braliśmy ... nad czym tu dywagować ...

Odpowiadając ciurem:

Nighwish brzmi fajnie podobnie jak i inne gotyckie księżniczki w stylu Within Temptation, Mandragora Scream czy Diva Destruction czy wiele wiele innych (rytmiczna muzyka plus wokal kobiecy to to co mi na nim dobrze brzmi).

Z Kobiecych wokali kocham słuchać też na duecie 904 + Naim >>> Kate Bush (wszystko tak jak lubię).

NAIM NAIT3 to typowa integra

No i 904 na ebay'u za 200 dolców

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Szperaczy!

Nikx

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie, nie chcę oceny trafności wyboru swojego nabytku - po prostu nie miałem lepszego pomysłu na zainwestowanie środków za sprzedanego Technicsa SUA 900 a przy okazji miałem możliwość sprawdzić trafność ocen o nim - stąd też załozenie wątku. Do sprzętu mam osobiste podejście - tak jak do rodzaju muzyki. Pionek mi się spodobał i nie zmieni tu nic fakt negatywnych jego ocen - podobnie jak Technicsa SLPS 840 - to chyba wiarygodny dowód prawda ? Chcę tylko by móc sprecyzować z czym może grać z czym nie. Bo tak jak zacząłem w wątku nie do końca się zgadzam z jego oceną znawców tematu.

A co konkregtnie chciałbyś powiedzieć na temat Technicsa SL-PS840? Mam ten model i zamierzam go nieco zupgradować. Na razie ze średnim skutkiem, gdyż kondensatory, które podmieniłem na chwilę okazały się gorsze od tych starych fabrycznych Panasów. Kolejna przymiarka to op-ampy, a potem zegar, jak dojdzie kwarc.

Pytam o SL-PS840 w kontekście porównania go do jakichś innych grajków, bo ja do tej pory miałem możliwość usłyszeć różnice między nim, a np. takim SL-P1200, albo Theta Generation V DAC + DSP + transport. Nie wiem, czy kasa, jaką w niego właduję nie okaże się lepiej wydana, gdybym kupował inny odtwarzacz albo zbudował wewnętrznego DACa i zamontował w środku, zamiast motać się z zastaną konstrukcją.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

w porównaniu do CD, które miałem powiem tak :

w 840

użytym jako CD wszystko jest przeciętnej jakości : nic nie wkurza ale i nic nie czaruje (generalnie stara się brzmieć poważnie i dostojnie - jeśli wiesz co mam na myśli). w tej roli mi bardziej odpowiada 740 bo jest żywsza i energiczniejsza.

użyty jako napęd - wszystko oczywiście zależy od DAC-a ale generalnie góra czysta i delikatna jednak na pewno nie jest to jasno brzmiący odtwarzacz ! środek wyraźnie za kotarą bez barwy , suchawy - wokale są fajnie osadzone ale zdają się brzmieć za sceną ... Bas jest niski, średnio kontrolowany i mi (podkreślam to słowo) go nie brakuje. robi wrażenie lekko miękkawego . Ocena ogólna - brzmienie refleksyjne , spokojne bez fajerwerków

ale poprawne i mogące się podobać szerokiemu gronu słuchaczy .

Na mój gust w celu poprawy zrobiłbym coś :

- by dodać wokalom otwartości oraz delikatnej poświaty

- by dodać odrobinę basom więcej kontroli i konturów

- góra wbrew pozorom nie jest zła i ma zadatki na "audiofilowe" brzmienie , nic nie przerysowuje i brzmi tylko wtedy gdy faktycznie powinna. przy tym odtwarzaczu zapominamy, że są głośniki wysokotonowe góra jest jak przyprawa do reszty - to rzadkie bo z reguły wysokotonówki grają swoją muzykę ...

Z tym odtwarzaczem musisz być ostrożny (laser nie do zdobycia) można łatwo zabić tą jego chwaloną dostojność i powagę brzmienia. Suma sumarum myślę , że to całkiem ciekawy odtwarzacz i pod pewnym względem wyjątkowy w swojej cenie bo gra w sposób cechujący odtwarzacze z innych zakresów cenowych (tu zgadzam się z oceną w przeprowadzonych na łamach AUDIO testów). Ja go akceptuję bez zmian - jeśli uda Ci się coś w nim poprawić to daj znać. Nie chcę zmieniać jego charakteru a jedynie wpłynąć na ułomności o których pisałem

Pozdrawiam !

czubsi,

Dzięki za opis! Zgadzam się z nim. Wczoraj wybadałem, jak można znacząco zmienić jego syngaturę brzmieniową. Wystarczy podmienić 2 kondensatory elektrolityczne, a jak ktoś chce iść dalej, to więcej. To jest najprostsze co można zrobić. Op-ampami jeszcze nie żąglowałem, gdyż nie mam w domu stacji wylutowującej do SMD, a zabawa z knotem miedzianym mnie denerwuje. Po prostu będę musiał kiedyś przytargać płytę do firmy i tu podmieniać.

Wracając do brzmienia - przetestowałem kilka posiadanych marek kondensatorów, i sens miała tylko zamiana na EPCOSa. Dźwięk się zrobił energiczny, twardy, dosadny, znacznie więcej góry, a cały woal zniknął. Niestety, tak mnie wystraszył ten dźwięk, że wróciłem do tego, co było, ale niepokój w duszy pozostał, bo po włożeniu z powrotem firmowych kondów zrobiło się tak, jak to opisujesz. Dźwięk raczej pełny, wokal nieśmiały, nieco suchy, ale gładki i dobrze osadzony, nie rozlewający się. Góra to jak niezbyt połyskliwa nitka wpleciona w tkaninę, bardziej dodatek niż fundament brzmienia. SL-PS840 nie gra jasno, ale też daleko mu do dystyngowania SL-P1200. Od niego jest szybszy, gra krótszymi dźwiękami, ale bas zbytnio wyokrągla i nieco go "dematerializuje". Tak więc jestem ostrożny w modyfikacji, gdyż nie chciałbym zmian "coś za coś", a raczej ogólnej poprawy, zwłaszcza słabych stron brzmienia. Jeden kolega, z którym koresponduję, coś teraz kombinuje z op-ampami, pewnie da mi znać, co z tego wyszło.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

powiem Ci szczerze , że miałem już w domu na testach mnóstwo przeróznych CD (nie zapisuję symboli bo to co mi się podoba po prostu zostawiam ...) i Technics nie bez powodu ... pozostał. Np. Oddałem wszystkie Nady w tym 502 bo - no nie po mojemu grają i tyle. Tak też trafił do mnie Sansui AU X911DG - to jest po prostu rewelka

rozjaśnia mi mroki niewiedzy co do przydatności reszty klocków - jest do bólu prawdziwy i dosadny .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czubsi ja zwyczajnie porownuje 904 do topowych urzadzen Pioneera z najlepszych czasow - jednego z nich po upgrade slucham na co dzien i (jak sie okazalo) jest to zrodlo ktore nie pozwolilo sie zdolowac znakomitemu Audio Note CD 3 ktorego sluchalem wczesniej w kilku innych konfiguracjach w tym w bezposrednim starciu z Meridianem 506.24 (opinia Koobala wlascieciela Audio Note jest taka ze moje zrodlo gra na poziomie Meridiana). W tym cdeku jest jeszcze troche do zrobienia a 904-ka przy nim wypadla jak ubogi krewny syczacy szeleszczacy i bez wyrazu. Tyle.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Więc serdzecznie Ci gratuluję ! zabrzmiałeś trochę tak jakbym to ja stworzył 904 - kę ... Słyszałem 904 w porównaniu z którymś ze starszych CD Accuphase i powiem szczerze , że mnie zmiotło ... ale co z tego ?

Accuphase nie chcę bo raz, że mnie nie stać a druga sprawa nie chcę mieć klocka za kilkanaście tys. bo ja realizuję swoją filozofię życia w inny sposób niż wydawanie majątku w przewratościowywanie do granic bólu kawałka metalu ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Druga sprawa , ze odczuwam w Twym wpisie potrzebę usłyszenia, ze Twoja 9300 jest po prostu najwyższych lotów a 904 czubsiego jest śmieszna . Więc doczekałeś się ! : Tak drodzy Państwo uważam , że klocek Pana discomaniaca71 miażdży każdy inny a w konkury to tylko z Meridianem i jemu podobnymi ! Ja o jednym Ty o drugim . Nie rozumiem Cię. Czy ja piszę, że 904 jest the best ? Zobacz z czym ja go porównuję ! Jak możesz kalać CD za 2 tys. zł w starciu z klockami kilkanaście razy droższymi ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

nie pieprz czubsi bo rzygac sie chce - chcialem napisac kilka slow jak nie to nie - bye

ps poczytaj watek o spotkaniach w Krakowie zobaczysz jaki mam stosunek do swojego klocka

Gość czubsi

(Konto usunięte)

koledzy !

Chcę trochę uporządkować rozmowę bo zaczynamy się tylko przekomarzać i w zasadzie nie wiem czemu ma to służyć. tematem jest 904 i wasze odczucia co do jej stosowania w róznych aplikacjach. Porównywanie jej z innymi

klockami nie ma służyć dołowaniu czy wywyższaniu jednego nad drugim tylko potwierdzaniu swych osobistych tez. Niech to nie będą narzędzia do umniejszania komuś a czysty środek do wydobywania sedna tematu.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

discomaniac 71

Nie chciałem Cię urazić - po prostu w którymś momencie mnie "dotknąłęś" podając przykład wzorcowych urządzeń w stosunku do klocka z tematu wątku i tyle. Czytam Twoje posty w innych wątkach i miałem nadzieję, że u mnie podzielisz się swoją niezaprzeczalną wiedzą. Przeszkadza mi jedynie to, ze w poszukiwaniu lepszego brzmienia zatraciłeś odniesienie do przyzwoitego budżetu - tematu tego wątku. Nie odbieraj delikatnej krytyki jako jak to określiłeś "pieprzenie" bo nie przystoi to człowiekowi o takiej wiedzy o doświadczeniu jak Twoje

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czubsi byc moze postawilem zlych zawodnikow dla 904 - tez kiedys chcialem go kupic (mialem wtedy 604) kosztowal wowczas 1800zl w sklepie, kupilem 8700 z II reki i nie zalowalem, 9300 nie bylo nigdy w ofercie w polskim salonie, nie wiem czy byl wowczas nawet na zamowienie.

nie chodzi mi o to ze mam lepszy klocek - lepszy/gorszy to bywa wzgledne - najwazniejsze ze w moim systemie gra dobrze ale raczej o to ze zestawianie 904 z modelami z poprzednich serii (innej polki cenowej) nie ma najmniejszego sensu bo ani nie ma porownania w dzwieku ani w cenie dlatego 904 nalezy porownywac z urzadzeniami do 2kzl za nowy, wtedy bedzie sprawiedliwie.

mimo wszystko pozdrawiam. R.

Chłopaki a tak było miło - dajcie spokój, przecież tak sympatycznie pogawędzić o sprzęcie a i piwko otworzyć można ... Może ja się starzeję ale naprawdę męczą mnie tego typu dywagacje ...

Dla rozweselenia powiem wam historię z morałem, ze mam kumpla, który tuninguje swoje altusy od 15 lat wydał już na nie .... nawet już ciężka zliczyć ... w każdym razie kupiłby za tą kasę przyzwoity zestaw a on cały czas jedno ... jak to się wspaniale dźwięk zmienił bo wymienił kondesatory na sumę kilkuset zł ... albo kable po 150 zł za metr - a to wciąż te same altusy i tak samo tragicznie brzmią - ale to jego życie! hobby! i pasja ... i żeby mu zrobić przyjemność dałem mu stare kolce - chłopak oszalał ... ale ja go szanuje i od 10 lat nigdy źle na temat jego ukochanych altusów wystanych we wrześni nie powiedziałem.

Nawet targałem te klocki by zrobić test na moim sprzęcie jego modyfikacji i był remis wg mnie moje lepsze o twierdzi, że mnie zdeklasował ... i co z tego dalej chłopaka lubię i te jego altusy też ... to taka historia z morałem.

PS już tylko czekam jak położy lakier fortepianowy ;)

Reasumując:

porównujmy sprzęty z jednej półki przecież 904 vs 9300 to inne wagi ... znam dziesiątki CDków, które brzmią o niebo lepiej od 904urki ale primo trzeba je kupić, secundo czy będą dla ciebie best buyem? A może resztę życia spędzisz pisząc na forum posty o wyższości wszystkich świętych nad helloween i będziesz się irytować gdy dyskusja pójdzie nie po twojej myśli ...

Sam mam jeszcze NADa i Denona DCD1015 i w małych składach i jazzikach denon bije pioneera ale jak zakręce rockową płytką to wolę Pioneera ... każdy lubi co ma, lub idąc dale co może mieć a forum to sposób na miłe pogaduchy by tanio sprzedać swoje doświadczenia innym, którzy poszukują ... i równie taniu kupić tą wiedzę, której nie mamy ...

Tyle moralizowania ...

Pozdrawiam

Nikx

>>> discomaniac

uważasz, że porównywanie 904 do sprzętów do 2000 zł za nowy to będzie sprawiedliwie :) ?

Na dzień dzisiejszy możesz ją porównywac tylko do sprzętu z drugej ręki do 1000zł (i tu już przesadziłem) i nowych w podobnej cenie ... Jeżeli jednak 904 za 500zł brzmi jak CDek za 2000zł to już nasza radość z dobrze wydanych pieniędzy!

Znasz kogoś pragmatycznego kto mając do wyboru odtwarzacz za 500zł (np 904) i podobnie grający za 2000zł wybierze ten za 2000zł?

Może źle postawiłem pytanie - bo raz byłem świadkiem w sklepie jak facet wybrał inny wzmacniacz bo ten z pierwszego wyboru do półki mu nie wchodził - ale to już inny sort audiofilizmu ;)

>>> disco

coś pamięć cię zawodzi kiedyś o tym rozmawialiśmy :) Zdjęcia ci obrabiałem o aparatach gadaliśmy - pamiętasz?

Mieszkałem w Krakowie 12 lat teraz wyprowadziłem się na wieś :) Ale cały czas mam 20 min do Krakowa autostradą ... a co do odsłuchów - wiesz korciło mnie kilka razy by się wprosić ale jakoś tak wyszło ... co się odwlecze to nie uciecze ... traktuję to jako zaproszenie do poczekalni ;)

A co do Denona kosztował chyba 1900zł więc to ta półka ...

PS: wiesz co mnie męczy ... kiedyś ci obiecałem fajny prospekt Pioneera made in UK - taki niespotykany w formacie ala "koziołek matołek" wiesz o czym mówię ... ale nie mam jak zeskanować bo wmiędzyczasie wymieniłem komputer i nie ma już portu LPT i muszę kupić nowy scaner ... ale pamietam :)

nikx, poświęć te 20 min. na drogę i przyjeżdżaj, bo ten facet ma dar przekonywania:) Jak mnie wyciągnął na odsłuchy i to wbrew mnie samemu, to szok:)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Janusz jak mnie kiedys zdenerwujesz to Ci przekleje Twoj wpis na temat towarzystwa odsluchowego z Krakowa:) Myslalem ze nigdy nie uda mi sie Ciebie przekonac - a jednak:) Ale ciesze sie bo kolejny klawy pozytywnie zakrecony gosc pojawil sie w Krakowie. Tak trzymac:)

taaa, takie odsłuchy kończą się kompleksami, drżeniem rąk i obsesyjnym myśleniem o wymianie sprzętu a w najgorszym razie kondensatorów ... ;)

Ale piwo warto wypić i pomyśleć między jednym a drugim, że nie tylko ty masz zmiany w mózgu :)

nikx, to są *** ODSŁUCHY W KRAKOWIE ***, nie sugeruj się czymś innym.. O czymś takim jak wspomniałeś to możesz zapomnieć! Oczywiście chodzi mi o te domniemane negatywy. Możesz się nieźle zdziwić, spokojna Twa głowa.

A teraz żegnam panów, wena wzywa, pozdrowienia:))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

nikx

pieknie to ująłeś - właśnie o to chodzi. Każdy z nas gdzieś tam natknął sie na ciekawe zestawienie znanych i nieznanych klocków. Jako, że zostawiło to potem niezatarte wspomnienia to chce to omówić - normalna potrzeba ludzi.Dla szukających używki w omawianym przedziale cenowym nasza polemika może dać kompendium wiedzy dla tych którzy mają konkretne preferencje. Jestem całym sobą za luźną przyjacielską rozmową. Pozdrawiam wszystkich !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.