Skocz do zawartości
IGNORED

JVC/Shigaclone- problemy z uruchomieniem

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Sadząc z wpisów w wątku "robimy shigaraki transport / CD Flatfish" kilku osobom nie udało się uruchomić Shagiclona używając jako dawcy boomboxa JVC.

Mnie też to dotknęło....

W wątku tym proszę wpisywać problemy i sposoby usunięcia usterek.

Zacznę:

1. Brak napięcia 8 v z fabrycznego zasialcza JVC:

-problem został opisany w wątku głownym - opisany,wyjaśniony w wątku o Shigaraki

Mój problem( i mam wrażenie- kilku osób : ) jest innej natury-

po podłączeniu zasilania 8 V ( zrobionego na LM317 ) tansport nawet nie drgnął. Na wyświetalczu przy włączeniu TOC migają tylko dwie poziome kreski. Podejrzewam , że padł uklad sterujący silniczkami MM1469 ( zamiennik to ka9258 ).

Wszystkie inne problemy ( brak styków ) próbowałem wykluczyć. Jak sprawdzić czy napewno padł ten scalak ?

A może to nie to jest przyczyną.... Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/38081-jvcshigaclone-problemy-z-uruchomieniem/

>jurek

A jakią masz pojemność w zasilaczu ??? za mostkiem .

Jakie napięcie ustawiłeś . W oryginalnym zasilaczu jeżeli się nie mylę jest 8,4 V . Może masz zamało wydajny zasilacz że niechce ruszyć .

Pozdrawiam

Kajo

Jurek

Sprawdź czy z tego MM wychodzi stabilizowane 5V, czy przycisk od klapki jest w odpowiednim położeniu, podaj więcej info, czy silnik płyty lub soczewka się rusza, czy laserek świeci?

Po podłączeniu zasilania świeci jedynie wyświetlacz - na początku pokazuje "00", powłozeniu płyty i

po zwarciu styków TOC wyświetla się sygnał "-- " , reszta ani mru-mru.

Nie zmierzyłem napięcia na wyjściu MM, będzie trochę zabawy z odlutowaniem blaszki osłaniającej.

Witam

To z tego co widzę to się dzieje tak samo jak miałem z pierwszym dawcą JVC . Takie same objawy , nie ruszył a drugi śmiga aż miło . Może nie które typy tak mają .

Pozdrawiam

Kajo

Nie wolno lutować w nocy...

Wszysko żle pomierzyłem.

Napięcie dochodzi jak trzeba ( 8,5 V ) wyjście regulowane z MM-a- 4,9 V, Bias 2,5 V. Wszysko w normie.

Nic dziś już nie wymyśle...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.