Skocz do zawartości
IGNORED

studio 16 Hz Vector

don genaro

Rekomendowane odpowiedzi

lancaster;

Wiesz doskonale , sam się przekonałeś , byłeś nie raz na odsłuchach w Twojej zresztą okolicy i wiesz że kolumny 16 Hz są jednymi z lepszych kolumn na rynku.

Tylko Twoje aspiracje konstruktorskie nie pozwola Ci tego napisać.

Ponadto obawiasz się że harmonia będzie zburzona jeżeli za duzo zadowolonych posiadaczy kolumn 16 Hz będzie np. na forum.

Jak nie Kefy to każde inne zapraszam do nas z najlepszymi kolumnami na rynku ,wg niejednych ProAc, Audiophysic i co tam jeszcze.

Zawsze to cenna informacja dla posiadacza tak cenionych marek.

Nie chcę tu podkreślac że w każdych aspektach nasze kolumny wygraja ,ale w sporej ich części.

16Hz, daj spokój...co to za texty ?

Porównywałem Minasy między sobą(wersje na XT i MH)i z cremo zdaje sie...ogólnie z tej trójki najbardziej podobały mi sie te na XT...te na MH uwazam za nieporozumienie...coś sie tam rozjechało....Cremo to taki przeciętny dosc burczybas. Credo....uffff, niech sobie graja jak ktoś chce wydać 13Kzł i mieć za to spory mebel i drogie drivery...słuchalem też Minasw premium na Seasach vs B&W1NT...opisy również wna forum...ogólnie nie było faworyta odsłuchu....słuchaliśmy na zmiane jednych i drugich do końca odsłuchów...wiecz często tak jest ze przy lepszym dxwieku sie zostaje....a pomieszczenie działało zdecydowanie na niekorzysć 1NT, bo to monitory jasno grające...mimo to Minasy premium potrafiły czasami sieknać góra mocniej...choć i bardziej syropowato :)

Kilku osobom polecałem Minasy jako dorą kolumnę, choć na dobrą sprawe nie stawiałem przy nich nigdy niczego konkretnego...i to w zasadzie wszystko...na pociechę Ci powiem ze bywają firmy z oferty których nie polecilbym nic...co nie znaczy ze sie komuś mogą nie podobać....

....aleś postawił diagnozę...hehehehe...credo mi sie podobają tylko nie chcę tego przyznac....dobre:)

Pozdrawiam

studio Hz...w bezpśrednim porównaniu AP Yara(jak już o AP mowa:)) mają średnicę lepszą od Credo pomimo zastosowania tańszych głośników w AP...już miałem okazje słuchac Waszych flagowców vs kolumny tańsze i bez rewelacji....obok stały też Thiel CS1.6 i tez grały naturalniej, z wiekszą werwą...choc za małe byly do pomieszczenia odsłuchowego...15cm basowiec thiela to mniej niż średnitonówka z credo.

Zresztą bas to jedno czy Wasze flagowce w takim bezposrednim porównaniu wygrały...swoboda może sie podobać...to chyba nomalne ze kolumna tych rozmiarów nie bedzie grała jak minimonitor :)

Pozdrawiam

Ja nie chce byc tutaj odebrany ze do kogos pije itd. Po prostu staram sie dyskutowac i wyciagac wnioski, czy mam racje czy nie. Na konstrukcji kolumn nie znam sie zupelnie, a dywaguje o nich jedynie jako klient/sluchacz roznych produktow i patrze na to przez pryzmat uszu, a nie znajomosci konstruowania kolumn....

Zatem idac dalej za ciosem moje wnioski sa takie ( i odbierzcie mnie neutralnie!) ze jakosc przetwornikow to jedno, a nastrojenie to drugie, wielokrotnie slyszalem kolumny na gorszych przetwornikach grajace duzo lepiej niz inne na sporo lepszych.....(to tak apropos Vify o ktorej piszecie)

Osobiscie uwazam ze skonstruowanie dobrej kolumny jest za......scie trudne, to w koncu pudlo rezonansowe i samo wladowanie dobrych komponentow nie gwarantuje sukcesu. To tak jak z dwoma gitarami - wymiary identyczne, struny tez, a jedna gra pieknie, a innej sie sluchac nie da.... Nie wystarczy po prostu kupic dobrych strun do byle czego i nie bedzie gralo...

Zastrzegam - napisalem to jako swoje prywatne zdanie nie wskazujac na zadne konkretne przyklady ;-)

Pozdrawiam!

rafko, bardzo mądrze piszesz. Moje doświadczenia apropos cen komponentów vs produkt gotowy - dźwięk są identyczne. Czesto ludzie piszą ze w drogich kolumnach siedzi tani głośnik...siedzi...i że to księgowi podyktowali...podyktowali...no to konkurencja powinna go zjeść :)

...stawiasz jedne obok drugich i ...no właśnie :)

Pozdrawiam

rafko;

Właśnie uderzyłeś w sedno sprawy głośniki to jedno a aplikacja drugie.

No my "wyciskamy" wszystko co się da z każdych przetworników bo potrafimy aplikacją tak skonstruowac kolumny na np. Vifach TC które zagrają lepiej od kolumn producentów na dużo droższych przetwornikach i w dodatku jesteśmy tacy tani !!!

Ale to jest prawda oczywista .

Dowód ? Ktoś powiedział że nie da się zrobić szybkiego basu z Vif TC ,a tu jest VECTOR.

Brzmi to jak reklama ,wierzcie mi jest sposób na dobry bas z celulozowej Vifki.

Był u nas klient konstruktor w zeszłym tygodniu .

Przywiózł podłogowe kolumny zbudowane na Revelatorach SS , tweeter pierścieniowy .

Koszt budowy -wysoki.

Zestawiliśmy je z MIMO (Vifa XT+Morel)

Wnioski klienta i nasze :

W Mimo :lepsza średnica ,żwawszy dzwięk ,piękna góra i plastyczny dźwięk.

W kolumach SS wszystkiego tego nie było poza basem ten w istocie był b.dobry.

I klient "jak to ,przecież to scanspeaki"

No właśnie nie twierdzimy że jesteśmy najmadrzejsi na świecie ale pierwsze studio na Ciasnej w Tychach 1996 r. kiedy pojawiły się osławione najlepsze marki głośnikowe ,dały nam wiedzę zdobytą na rozkręcaniu,analizowaniu a później upgradowaniu zdawałoby sie dobrych rozwiazań.

Sorki że się wcisnę w wątek

Kiedy robicie jakiś "odsłuch " w okolicach Tych, Mikołowa lub Katowic ? ( na czymś trzeba się wzorować :) )

Chętnie podjechał bym posłuchać .

POZDRO

2- way 18w8531+R2904/7000

W Tychach mamy siedzibę ,więc zawsze organizujemy odsłuch jak tylko umówi się klient chcący posłuchać -porównać, wymienic poglądy i dostać nieco wiedzy.Wszystko gratis.

16Hz, kto to był ten "ktoś" kto powiedział, ze z TC nie da sie zrobic szybkiego basu ?

W recenzji Vivace w Audio recenzent zachwyca sie super basem, a AudioAcadmy Hyperionach bs jest znów "naturalny"...ogólnie ecenzujący brdzo zadowolony :)...moze trzeba faktycznie umiec go wydobyć....

....moze z TC wyciskacie w temacie średnica wiecej niż ktoś z drogich drivrów...ałuhałem Mimo, znajomy odpalił na nich znaną mi płytę...taki w sumie antyk ale dobrze nagrany i wypadło to na 4...a wzmak użyty podczas prezentacji - MPM był pewnie lepszy od tego którego znajomy używa w swoim systemie.

Można coś tm zwalic na pomieszczenie wSobieskim, cała prezentacja nwypadła dobrze na tle całokształtu wystawy...no ale kurcze bez przesady z tym ze wyciskacie maxa z wzystkich głośników...słuchałem juz sporo lepiej brzmiacych 8535 niż w Waszej aplikacji....uczciwie też napisze ze słuchałem 4 aplikacji Vify XT(w tym 2 Waszych) i te akurat na tle konkurencji wypadły moim zdaniem lepiej...w jednym wypadku porównywalnie, ale konstrukcja drozsza to fakt.

No i co ciekawe...jeszcze nie syszałem dobrze grajacej 18 revelatora...najlepiej zagrała do tej pory z tych które słyszałem w ESA Credo...

Panowie, co Wy z tym watkiem reklamowym ??... Poprostu założyłem ten topik gdyz byłem na kupnie kolumn z takim, a nie innym budżetem. Zapytałem na forum czy ktos słyszał i nie było odpowiedzi... Więc skoro ja wreszcie usłyszałem, postanowiłem sie podzielić swoimi wrażeniami. Podtrzymuję tezę, że 16Hz robi dobrą kolumnę Vector, która jest dobrze zestrojona i pasuje mi taki dźwiek. Przesłuchałem kilka różnych propozycji w przedziale cenowym do 3k i to było dla mnie to... Skoro coś jest dobre to nie widzę powodu, aby o tym nie napisać.

ja nie widze nic dziwnego w tym zeby chwalic konstrukcje krajowych producentow - zeb niby czemu ich nie wolno a takie B&W, Mission, KEF czy inne wolno - dlaczego mamy ulatwiac dystrybutorom czy sprzedawcom tychze kolumn ich sprzedaz a tym z naszego podworka nie?

Jsli Vectory sa fajne to je chwalic jak najbardziej, prawde mowiac zaluje ze Lodz jest tak daleko od Tych(ów) bobym chetnie przyjechal posluchal, sam szukalem czegos taniego dobrego a na ten czas na Minasy mnie nie stac. Przyznam ze najwieksze wrazenie w cenie do 2k zrobily na mnie Phoebe ale w koncu wybralem Mission m33i czego na poczatku zalowalem ale teraz jest dobrze ( wygrzanie? wymiana elektroniki? przyzwyczajenie? cholera wie). Jasne ze sie zgadzam ze niekoniecznie lepsze glosniki musza zagrac lepiej ale jednak jest tego wieksze prawdopodobienstwo, z drugiej strony w kolumnach formowych typu KEF to raczej cena wyprzedazowa -1800zl jest blizsza prawdziwej niz cena 4000. Innymi slowy jak Studio 16Hertz ma sie wypromowac inaczej niz przez pozytywne opinie swoich 'sluszatieli'. Jest to jak najbardziej fair, jesli mozna pisac opinie negatywne to pozytywne chyba tym bardziej.

kopaczmopa, bardzo dobry pomysł z tym zeby firma promowała się przez pozytywne opinie swoich klientów.

Własne opinie na temat własnych konstrukcji powinna jednak zamiszczać na swojej stronie/materiałach informacyjnych/wątku sponsorowanym. Nie widzialem zeby przedstawiciel np. B&W wypowadał się na temat wyrobów firmy w której działa podczas dyskusji na forum internetowym :)

Jest kilku polskich producentów, o ktorych wyrobach od czasu do czasu mówi sie na forum, jednak oni sami nie uprawiają tu działań marketingowych. Wyroby bronią sie bez tego.....a jezeli już to info w wątku sponsorowanym.

Do pisania opinii słuzy zakładka opinie...jakbyś tam przeczytał opinię producenta na temat własnych konstrukcji i poczytał ze wyciągnął maxa z głosników bo porównywał z przecenionymi KRFami to byś sie uśmiał pewnie tak jak jak czytając ten wątek...

don, jesteś z kolumn zadowolony, to wyskrob opinie w odpowiednim dziale....zdaje sie ze 16Hz nie ma żadnej....az dziwne ze nikt w opiniach nie napisał recki np minasów...taka popularna kolumna na forum :)

Pozdrawiam

lancaster

"az dziwne ze nikt w opiniach nie napisał recki np minasów...taka popularna kolumna na forum :)"

A co w tym dziwnego !

Gdybyś takowe posiadał,to też z wrażenia odebrałoby ci mowę ,a i zdolności pisarskie również.

:-)))))))

lancaster to prawda - bralem pod uwage racje producenta.

Z jednej strony jest przeciez tak ze jednak jakis 'dystrybutor' sprzedawca itp itd tez moze skrobnac opinie o kolumnach ktore zalegaja mu na polkach i nikt tu nie bedzie wiedzial ze to sprzedawca. McGyver czy inny konstruktor jest jawny wiec czytajac jego opinie wiesz ze nie musi byc tak jak mowi bo w stosunku do swoich kolumn nigdy nie bedzie obiektywny.

Co do opinii klientow - wiekszosc nabywcow danych kolumn nie bedzie ich tez szykanowac chyba ze po ich sprzedazy:)

W kazdym razie prawda jest ze nie mozna twierdzic ze 'moje kolumny sa najlepsze w tej cenie ' itp itd bo to bezsens - szacunek za dobre glosniki, fachowa robote ale beda tacy ktorym spodobaja sie inne, o tym tez tu mowie - szacunek za takie Minasy ktore mi sie podobaly ale do ostrego rzniecia Paradigmy czy JBL beda lepsze, ja takiego ostrego grania slucham tylko troche wiec nie szukam tajkich kolumn ale znajda sie tu i tacy i dla nich bedzie wsio rawno czy beda mialy Vify czy srify wiec troche pokory i rodzimym producentom sie przyda bo co jesli ktos przyniesie kolumny ze slabszymi glosnikami i z ktorych producent wycisnal mniej niz mozna a i tak zagraja lepiej niz Studia 16 hertz, przeciez nie wszystkim sie wszystko musi tak samo podobac, jeden szuka w kolumnach tego , drugi czego innego.

sam jednak rozumiem jak ciezko jest zablysnac krajowym producentom. Klient woli kolumne ktora w razie czego sprzeda nie tracac az tyle ile by stracil sprzedajac krajowa malo ogolnie znana firme. Tanie JBL kupi laik, tanie Vectory juz raczej nie. Na razie to jest bardziej zakup dlugofalowy albo biorac pod uwage zakup wyzszego modelu kolumn tej samej firmy i doplate w razie wymiany.

Tyle offtopa, bo przyznam ze zeby oceniac musialbym przesluchac omawianego tu modelu vectora.

Frank, zdolności pisarskie to chłopaki z tego co czytałem mają, tyle ze nie w dziale "opinie" :)

...no ale przyznam, ze gdybym któregoś ranka po przebudzeniu stwierdził, ze mam w chacie minasy to do porannej kawy nie wiedziałbym co o tym myślec :))))

...niezła impreza dzień wcześniej by musiała być ;)

Pozrawiam

lancaster, bo wychodzę na montaż sprzetu i dopiero wieczorem poczytam co tam napisałes.

Jezeli zostaniesz recenzentem sprzętu to napewno do Twojej redakcji dostaniesz do testu Minas Anor. Podobały Ci się , zatem jezeli nie zmienisz zdania to test powinien być co najmniej na 4 -kę, a może i lepiej.

Jedną recenzję juz nam zrobiłeś ,były to duże 3 -dożne CREMO.

...gra szybkim, barwnym i przejrzystym dźwiękiem.

Całość zagrała dźwiękiem z dużych kolumn.

Jeżeli ktoś mówi ,że monitory potrafią zabrzmieć jak podłogówki to na

pewno nie TE podłogówki. Bas był naprawdę konkretny, czasami jak na mój

gust nawet za konkretny:) No, ale przynajmniej nikt się nie rozczaruje

słuchając takich skrzyń jakimś mikro basem, który dobrze potrafią

wytłumaczyć chyba tylko recenzenci pism Audio. Cremo operują basem

swobodnie, w tym konkretnym zestawieniu był on minimalnie wolniejszy

niż z Minas Anor, za to rozciągniecie bezdyskusyjnie lepsze w Cremo.

A może to tylko kwestia tego, że Minas Anor nie miały takiego zejścia.

W każdym razie bas OK. Cała reszta tak jak pisałem barwna i detaliczna,

ale po stronie ciepłych barw.

Ogólnie Cremo zagrały romantycznie w zakresie średnio-wysokotonowym .

Minas Anor nieco żywiej, co nie zawsze oznaczało "lepiej". Ogólnie

jestem bardzo zadowolony z odsłuchów, miło spędzonego czasu i wycieczki.

Lancaster

Wiem ze masz nieco inne preferencje ,dlatego tak dobrze oceniłeś Minasy Lutka , ale szczerze dziekuję .

Pozdrawiam

Grzegorz

Ja jestem jak najbardziej za promowaniem polskiej produkcji. I mysle ze zdajac sobie z tego sprawe, jak trudno jest wejsc na rynek, wieszanie psow na Studio16Hertz jest bez podawania konkretnych przykladow i porownan nie na miejscu. A gdybanie sobie i tak tu nic nie wnosi. Forum jest od pisania swoich spostrzezen, dlatego wszelkie porownania, czy wnioski z odsluchow Vectorow sa jak najbardziej wskazane - a inni potencjalni klienci Studio16Hertz sami wyciagna sobie wnioski i zdecyduja czy sie w to pchac, czy nie.

Znam osobiscie i Grzegorza i Adama i na prawde zycze im jak najwiekszego sukcesu!

don genaro:

>Panowie, co Wy z tym watkiem reklamowym ??...

Nie chodzi tu oczywiście ani o twoje relacje, ani o opisy wrażeń innych słuchaczy - są jak najbardziej pożądane. Mowa o rzewnych wpisach producenta rozwodzącego się nad tym, jakie to jego wyroby są świetne, tanie i w ogóle najlepsze na rynku. To już nic innego, niż ordynarna reklama.

Teo, 7 Gru 2007, 13:05

>Mowa o rzewnych wpisach producenta rozwodzącego się nad tym, jakie to jego

>wyroby są świetne, tanie i w ogóle najlepsze na rynku. To już nic innego, niż ordynarna reklama.

Takie rzeczy powinny byc w watku sponsorowanych. W "zwyklym" jest miejsce na opisy i porownania uzytkownikow....

studio 16 Hz V

"Recenzja":

"Słuchałem jakiś miesiąc temu kolumny tak, więc miałem dużo czasu aby posłuchać jak grają. Góra jest OK, Vifa D26TG-35-06 cyka sobie bardzo fajnie, wysokich tonów mogę słuchać i słuchać bo są przyjemne dla ucha i nie wdzierają się do niego na siłę, słychać nawet najdrobniejsze szczegóły. Średnie tony są bardzo czyste i wyraźne (też są godne uwagi) .Schodzą dość nisko, miękki i głęboki bas nie zagłusza reszty. Muzyka od tego czasu jest inna, kiedyś była fajna teraz jest piękna. Słucham tych kolumn na Marantzie PM68 do tego CD Philipsa. To jest inna lepsza muzyka. Na koniec dodam iż wyglądają pięknie i pięknie grają za te pieniądze.

Wmarcinw"

Oryginał recenzji:

"Kupiłem jakiś miesiąc temu u McGyvera kolumny tak, więc miałem dużo czasu aby posłuchać jak grają. Góra jest OK, Vifa D26TG-35-06 cyka sobie bardzo fajnie, wysokich tonów mogę słuchać i słuchać bo są przyjemne dla ucha i nie wdzierają się do niego na siłę, słychać nawet najdrobniejsze szczegóły. Średnie tony są bardzo czyste i wyraźne (też są godne uwagi). Średnioniskotonowe to Magnaty"

Jeżeli posty ,recenzje,naganiaczy są dla ewentualnego "jelenia" miarodajne to smutne.

Wystarczy forumowa wyszukiwarka,Wmarcinw,grafton & multum tzw. zachwyconych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.