Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie potenciometry stosuje się w audio

tomekkoko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno od mojego nauczyciela urządzeń elektronicznych dostałem referat.

Temat, "Rodzaje potencjometrów używanych w sprzęcie audio". Nie wiem dlaczego ale ten temat, niby prosty jednak dla mnie jest dość trudny. Wiem że są 3 główne rodzaje potencjometrów:

A- to potencjometr o charakterystyce liniowej

B- to potencjometr o charakterystyce wykładniczej

C- to potencjometr o charakterystyce logarytmiczne

Z tego co wiem to A i C używane są właśnie w sprzętach audio. Jednak nie wiem na jakiej zasadzie są one dobierane i jakie powinny mieć parametry, ważne w audio. Wiem że istnieją jeszcze potencjometry tzw. "cyfrowe", impulsatory i całkiem cyfrowe na układach cyfrowych.

Liczę na waszą pomoc.

Tomek

A może trochę inne podejście: np. wykonanie - suwakowe, obrotowe, drabinki rezystancyjne + przłącznik mechaniczny. Potencjometr klasyczny lub elektroniczny ( sterowanie napięciem lub wewętrzna drabinka rezystancyjna).

W sprzęcie audio do regulacji głośności uzywa się głównie potencjometrów o charakterystyce logarytmicznej - cel jest taki, żeby subiektywna zmiana głośności była mniej więcej proporcjonalna do kąta o jaki obracamy gałkę.

Spotyka sie jeszcze krzywe MN (do balansu) a także W - do regulatorów barwy. Potencjometry o charakterystyce liniowej mogą być używane np. do przestrajania filtrów w subwooferach.

Krzywe te można znaleźć pod adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sprzedają potencjometry ALPS, można doklikać sie do wykresów (rezystory -> potencjometry ->tablicowe -> stereo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też da się zassać karty katalogowe ALPS'a, do tego mają w ofercie drabinkowe DACT'y

Co do parametrów - liczą się głównie jakość kontaktu ślizgacza ze ścieżką (żeby nie trzeszczał w czasie kręcenia) i współbieżność kanałów.

Niektórzy uważają potencjometry za zło wcielone i uciekają np. w 24-pozycyjne przełączniki z drabinkami na rezystorach (DACT z oferty Akkusa). Co do potencjometrów na układach scalonych - temat rzeka, na forum było trochę takich projektów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja bym tak nie dramatyzował z tym ze potki psują dźwięk, ALpsy niebieskie są lepsze od "zwykłych" rezystorów, drabinki rezystrowoe zaczynają mieć przewagę dopiero jak się zapłaci już odpoweidnio za rezystory..

używam dwóch alpsów niebieskich, jeden z silniczkiem i drugi bez, ten z silniczkiem jest dużo lepszy jeśli chodzi o trzymanie parametrów na początku ścieżki, pierwszy odrazu robi "głośno", nie ma płynnego przejścia od najcichszej głosności do głoąsniejszej ;(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.