Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne monitory studyjne - co tak tanio

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

ps2. "w studiach nie ma potrzeby z jakością" i z tego powodu w abbey road studios stosują m. in. "taniusieńkie" i "kiepściusieńkie" B&W Nautilus 801 w konfiguracji 5.1 ( !!! ) ROFL

Zamiast gdybać o jakości kart muzycznych przydałoby się zorganizować forumowy ''ślepy'' test kart od live24bit po Lynxa i dopiero wtedy okazałoby się jakie są rzeczywiste różnice ;) ,póki co z testów odsłuchowych IXBT wyłania się taka kolejność :

Gorszy jest E-MU 0404 pci

Od ESI Juli@ lepiej gra E-MU 0202 USB E-MU 0404 USB,

RME Fireface 400 lepszy od ESI Juli@ i prawie jak 1616M

Lepsze od powyzszych to : E-MU1212m E-MU 1616M (ProdigyHD2 ?) ,Lynx Two i są BARDZO ciężkie do odróżnienia.

Potem długo nic ..

I na końcu znajduje się bezkonkurencyjny Lynx Aurora 8

W studiach uzywaja np. tanich sluchawek i to powszechnie. Bo sprzet ma byc neutralny a nie ladnie grajacy i musi nie meczyc swoja "jakoscia". Co do wzm to uzyte w takich kolumnach to jest syf. Tanizna jakas w klasie d lub na calakach do TV. Glosniki to tez kapciowate wiecej. Bo to ma byc plasko czestotliwociowo i bez pobarwien. Niby tak powinno byc ale bez zbednego przetwarzania okladnego sygnalu. ma grac tak jak przecietne kolumny bo inaczej moze sie okazac ze nie da sie tego luchac na wiezach i boombox-ach. A zreszta kto powiedzial ze b&w sa ok?

Z monitorami jest tak jak samo jak z całym sprzętem audio-video. Są tanie i są drogie. Są M-Audio za 330 PLN i są Genelec od 3300 PLN. Są Yamahy HS-50 i są Yamahy NS7. Są ADAM za 3000 PLN i są ADAM za 22000 PLN. Moazna sobie sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy autor mógłby wyłączyć Senicza? Znowu przypełzł popierdolić bez sensu i za chwile się tego czytać nie da.

Senicz, jełopie, tanich słuchawek ty używasz siedząc na swoim fotelu typu późny Gomułka i słuchając przez tonsile kitu avt, który nazywasz "sławkiem". Ostatnim studiem jakie widziałeś było "Studio 2" gdzie w słuchawkach mogłeś zobaczyć Zenona Laskowika.

Ukryta Zawartość

Czy Senicz to nie ten gość z filmu "PSY"... co to się martwi, że robotę w SB traci, a nic innego poza przesłuchiwaniem nie potrafi. Na co Linda daje mu radę, aby poszedł do "Polskich Nagrań".

Pewnie Senicz z doświadczenia życiowego wie jakich słuchawek tam używali :P

senicz, 15 Gru 2007, 17:12

>to ma byc

>plasko czestotliwociowo i bez pobarwien.

Zapomniałeś dopisać maksymalnie czytelnie/maks "rozdzielczo" - to jest właśnie to co najlepsze ... jeśli jeszcze przy tej detaliczności i neutralności nie będzie męczyło to wręcz wspaniale.

Sprzęt studyjny moim zdaniem zmierza najkrótszą drogą do max wierności, neutralności czyli po prostu dokładności bez dodawania czegoś od siebie ... a sprzęt z segmentu "hi-Fi" niekoniecznie

Zauważ - jak na tym forum jest jakiś człek który chce kupić nowy zestaw to najczęściej ludzie pytają (lub od razu sam pytający pisze) czego słucha ... po co ? - chyba tylko po to by polecić mu zestaw z podbitymi pewnymi częstotliwościami.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Krak_oN, 15 Gru 2007, 15:35

>Zamiast gdybać o jakości kart muzycznych przydałoby się zorganizować forumowy ''ślepy'' test kart

Powiedziałeś i masz. Zorganizuję cos takiego.

Do posłuchania (z posiadanych przeze mnie kart):

E-mu 1820m

M-Audio Audiophile

RME 96/8

Creative Audigy

Realtek HD 828 (zintegrowana na płycie Asusa)

i jeżeli uda sie pożyczyc coś ze studia od moich znajomych to jakiś Digidesign.

Proponuję na razie ograniczyc się do tych kart aby nie przeciążać mozliwości percepcyjnych słuchaczy.

Co do Lynxa - nie wiem czy zdąży dotrzec do mnie w tym terminie z USA, więc nie proponuję go na razie na odsłuch.

Proponuję ślepy test na np. 5-6 fragmentach (1 minuta) utworów zgranych EAC-iem na hd do wav-a, odtwarzanie 16bit/44,1 kernel streaming i ASIO.

Tor:

Asus P5B, Core Duo 4300, 2 GB RAM, HD Samsung 500 GB,

Audiomatus AM250, Audiomatus Pre 003, Yamaha NS 690 Ns II, kable Furutech, listwa zasilająca Furutech.

Myślę że 28-29 grudnia u mnie (Cholerzyn, 2 km od Krakowa) to wykonalny termin.

Krak_oN i Rafael - zapraszam.

Co Wy na to?

Gdyby się WAM udało "skombinować" jeszcze aktywne monitory z wyższej półki (np. Genelec 8050 ?) i połączyć je z testowanymi kartami symetrycznie przez TRS lub XLR (wiadomo live! tego nie umożliwi) ...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kyle, 15 Gru 2007, 18:49>

Niestety nie mam takiej mozliwości w tej chwili.

Nie mniej uważam że moje Yamahy dają bardzo przejrzysty przekaz i nadają się do czynienia porównań.

Tutaj macie krótkie podsumowanie tego czego niektórzy używają i uznają za niezłe w temacie recordingu.

Ukryta Zawartość

Na Mytec-a nikt nie głosował, co dziwne, bo moim zdaniem (i wielu moich kolegów) to jedne z najlepszych przetworników. Zresztą mieliśmy okazję z kolegami posłuchać niedrogiego modelu z aktywnymi monitorkami APS.

Ukryta Zawartość

Słyszałem już o tych "majtkach" - cena 3K - podobno dewizą firmy jest robić tak by dobrze było i w pomiarach i na odsłuch. W środku toroid ... nieźle jak na "głupi" przetwornik ;)

Jeszcze wygrzebałem z forum IXBT ;)

Mam zamiar przeprowadzić szczegółowe porównania LynxTWO vs. E-MU 1212M i LynxTWO vs. Lynx Aurora na monitorach ADAM 2.5A. cała ta instalacja teraz znajduje się w naszym studiu.

Na monitorach KRK V8 i EVENT ASP6 różnicy między LynxTWO a EMU 1212M nie usłyszałem, a karty klasę niżej brzmią ledwo gorzej. wyciągajcie wniosek.

zmierzone parametry E-MU 1212M nawet lepiej, niż w LynxTWO

Ukryta Zawartość

post-15085-100006774 1197761214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te karty które wymieniłeś to już bardzo wysoka klasa - nie dziwi mnie że nie było słychać różnicy między nimi na starych KRK V8 ... na tak wysokich progach KRK VXT8 to chyba rozsądne >minimum< do badań ... a najlepiej oczywiście gdyby mieli KRK Expose

Gość rochu

(Konto usunięte)

Krak_oN, 16 Gru 2007, 00:26>

Być może nie usłysze róznicy pomiedzy LynxTWO a E-MU 1820M. Masz wtedy u mnie duuuże piwo.

Wiem jedno u mnie na monitorach Yamaha Ns 690 II róznica pomiedzy E-mu 1820m a RME Digi 96/8 jest i to duża. Przy czym nie jest to jedynie moja własna konstatacja lecz kilku osób które porównywały obydwie karty.

Dalej uważam że E-mu to wysmienity produkt i róznica która jest do usłyszenia w żaden sposób nie uchyba jej wartości. W oparciu o tę karte mozna zbudowac na prawde wysmienite źródło.

Kyle,16 Gru 2007, 00:56

>Te karty które wymieniłeś to już bardzo wysoka klasa - nie dziwi mnie że nie było słychać różnicy między nimi na starych KRK V8 ...

Nie ma problemu do monitorów ADAM S2.5A masz zaufanie ?

Fragment z testu karty E-MU 1616 ,tłumaczenie jest na szybko ..

Ukryta Zawartość

Było przeprowadzone porównanie jakości odtwarzania E-MU 1616M od 1212M i 1820, LynxStudio LynxTWO, LynxStudio Aurora 8. LynxStudio Aurora 8 wystąpiła w charakterze rutera...........podłączone do ADAM S2.5A....

1616M w jakości przewyższa 1820 (nie M) w szczegółowości dźwięku, czytelności WCz, w ataku,lepsza stereopanorama i barwie oddaniu pogłosu.

Porównanie 1616M z LynxTWO i 1212M wykazało, że te urządzenia są takiej samej wysokiej klasy, różnica między nimi nieistotna(znikoma). Aurora 8 brzmi jeszcze bardziej jakościowo.

Ukryta Zawartość

>Krak_oN

>Aurora 8 brzmi jeszcze bardziej jakościowo.

K... Przepraszam, ale w tym momencie już nie wytrzymam. Krak_oN, tak się składa że miałem dość długo w posiadaniu Aurora 8 więc ją znam z autopsji i bardzo ciebie proszę wytłumacz mi, totalnemu laikowi - co dla ciebie oznacza przepisany skądś -tam termin, bo na pewno nie doświadczony: "brzmi jeszcze lepiej jakościowo"???? Wytłumacz mi proszę, bo tutaj mogą wystąpić 2 alternatywy:

1. Jestem idiotą i nie wiem co teraz piszę,

2. ty (...) - wolę nie pisać..

Co ty pisząc w ten sposób chcesz osiągnąć? Tutaj toczy się jakaś dziwna wojna na przepisywane teksty, z ukrytą zawiścią między wierszami.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek,16 Gru 2007, 09:53

>co dla ciebie oznacza przepisany skądś -tam termin, bo na pewno nie doświadczony: "brzmi jeszcze lepiej jakościowo"

Jakbyś przeczytał wszystkie recenzje kart z ixbt to byś wiedział że w tym przypadku autor użył skrótu myślowego ,w innych porównawczych testach były bardziej konkretne określenia brzmienia Aurora 8 np ''Aurora8 różniła sie w dźwięku bardziej i na lepsze, z bardziej drobiazgowym dźwiękiem i lepszym atakiem.''

I nie mów więcej ''przepisany skądś -tam termin'' bo akurat np firma E-MU nazwała testy z ixbt ''Najbardziej kompetentnymi na świecie''

''iXBT.com does some of the most comprehensive and technical product reviews on the planet,''

Rozumiem że ty masz większy poziom wiedzy ,doświadczenia ,radzą się ciebie producenci kart muzycznych ,jesteś uznanym na świecie autorytetem od algorytmów kart muzycznych ,autorem programów pomiarowych itp .

Udowodnij mi że to ty masz właśnie rację ?.

>Krak_oN

Ręce opadają. Czy przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem? Weź, posłuchaj, pisz - proponuję taką kolejność.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Krak_oN, 16 Gru 2007, 02:26>

Czy może zamiast przepisywac bezkrytycznie cudze recenzje spróbuj czegoś posłuchac sam i potem opisac.

Czy oprócz Techniksa z Twojego "o mnie" słyszałeś cokolwiek innego?

Słyszałeś kiedyś jak gra którakolwiek E-mu?

Tak słyszałem większość HI-end, hi-fi (oprócz Mark Levison) , tym bardziej że bywałem w sklepie setki razy u znajomego bez większych ograniczeń czasowych , miałem też kumpla co sprowadzał hi fi z wyższej półki z niemiec i nie raz coś niecoś z wyższej półki bywało u mnie w domu . A to co posiadam aktualnie w domu nie jest żadnym wyznacznikiem mojego doświadczenia odsłuchowego ;) .

Co do testów z ixbt to są one tym bardziej wiarygodne że w porównaniach pomiędzy kartami stosują pomiary poziomu na wyjściach i regulują je do takiego samego poziomu ,ponieważ nawet minimalne różnice w poziome sygnału na wyjściu będą odbierane jako zmiany w barwie dźwięku szczegółowości i wiele innych . I tylko odsłuchy w takich warunkach mają sens .

Temat jest o monitorach studyjnych.

W związku z tym mam pytanie. Jaki dobry odsłuch aktywny, który ma wzmacniacz na mosfetach z opóźnionym włączaniem i zabezpieczeniami przeciwzwarciowymi?

Nie wszystkie to mają. Podobno nie jest to problemem w użytkowaniu profesjonalnym. Z drugiej strony stare Rotele też nie miały opóźnionego załączania. Mimo wszystko jednak wymagane jest minimum komfortu. Więc, który odsłuch ma opóźnione włączanie i zabezpieczenia??

>zmierzone parametry E-MU 1212M nawet lepiej, niż w LynxTWO

I to przy zwykłych wzmacniaczach operacyjnych JRC (DAC ten sam co w Lynx) ,nie jest żadnym problemem wlutować do 1212M OP275 firmy analog devices takie same jak są właśnie w Lynx albo nawet inne lepsze , i wtedy dynamika ,thd ,s/n będzie jeszcze na wyższym poziomie .W Lynx płaci się za takie bajery jak synchronizacja z kartami video ,AES/EBU,LS-ADAT, LS-AES i za to się płaci i to kosztuje poza tym Lynx jest produkowany w o wiele mniejszej ilości sztuk .

Dobrze. Wszysy jesteście wspaniali i macie oczywiście rację.

Ale teraz do cholery, wróćcie do tamatu monitorów studyjnych! Dla przypomnienia dodam, że karty dźwiękowe, to nie sa monitory studyjne.

->wernen

APS AEON mają masę zabezpieczeń ... i są więcej niż dobre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Poznaniu słuchaliśmy Aeonów z jedwabną kopółką. Całkiem fajnie to grało. Miałem kilka uwag do dźwięku, bo moim zdaniem nie wszystkie barwy dźwięków były do końca naturalne, ale odstepstwo od tej neutralnosci było naprawdę niewielkie. To faktycznie dobre głośniki. Pewien niedosyt pozostawiły jak dla mnie blachy, ale ponoć z metalową kopółką jest lepiej. Jesli tak, to pewnie poleciłbym każdemu - przynajmniej do posłuchania, bo warto.

Jako źródła używaliśmy 3 CD-ków (może koledzy dopowiedzą jakich, bo nie specjalnie pamiętam) i przez chwilkę gramofonu, przetwornik dołączył producent głośników (Mytec).

To są dzieła konstruktorów TLC AMS-1 z dawnego Protonsila?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zmienili głosniki na SEASY, ale już AMS-1 były chwalone za wyrównanie pasma i osiągi (może trzeba dorwać uzywki bo AMS-1 nie są już produkowane).

Trochę drogie te AEON. Ale swoją drogą, oni podeszli do sprawy audiofilsko, od razu przewidując zastosowanie domowe. Wartoby tego posłuchać dłużej.

Czy w przedziale do powiedzmy 2400 za parę można dostać opóźnione włączanie? Bo w tej cenie co AEON dostępne są już chyba studyjne Dynaudio, które zapewne maja sporo zabezpieczeń i dobre wzmacniacze (tylko głosniki mniejsze).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.