Skocz do zawartości
IGNORED

regeneracja laserow

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

może podam na przykładzie kss151a. dziad handlarz sprzedał mi cd które słabo "ciągnęło" . umyłem laser i nic lepiej. Sprawdziłem regulację focus i była ok. laser się świecił więc była szansa nieco podciągnąć moc. podciągnąłem i było ok przez pewien czas. potem znowu podciągnąłem i było dobrze. za trzecim razem była już lipa. tak więc, na początku myślę, że trzeba umyć, żeby wyeliminować tą wadę. sprawdzić czy przyczyna nie tkwi w złym wyregulowaniu focusa i na koniec - jeśli nic nie pomogło - odrobinę podciągnąć. jeśli radykalnie poprawia się za podciągnięciem mocy to znaczy że trzeba zabierać się za szukanie lasera. to mój sposób przetestoany na własnej skórze.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

takich wpisow nie powinno byc w tym watku... nie wolno sie poddawac. Wymiana calego mechanizmu to nie regeneracja :P

Gdybym sie poddal z modyfikacja cdx590 to nie zdawalbym sobie sprawy co to za sprzet. Az mi zal tych wszystich godzin sluchania przed modyfikacja :(

Jak tylko bede mial mozliwosc to bede zamienial diody. Na pierwszy rzut chyba bedzie jakis kss z innym kss'em. Wieksze prawdopodobienstwo ze dlugosc fali taka sama przez co i fotoreceptory powinny lapac... Gorzej jesli chodzi o innych producentow np CDM. Moze np CDM 2 z jakims 'dzisiejszym' cdm'em>?

Ps. CDX810 zostal dawca BLACK GATE'ow z czego jestem bardzo zadowolony :D ale z 2 strony to olbrzymia porazka w temacie regeneracji :(

Mycie nie pomoglo...

spoko, jutro dostanę dawcę do przeszczepu więc zobaczymy jak ta wymiana się udaje. Mam przeczucie, że ważne jest jedynie dobranie diody. To skomplikowany mechanizm i bez doboru nie przejdzie. spróbuj może "podkręcić" starą diodę.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 lata później...

czytajac na temat diod laserowych na pierwszym miejscu wszyscy podaja ze latwo jest je zalatwic elektrostatycznie. to tlumaczy czemu dioda wylutowana z lasera i wlutowana na powrot juz nie dziala.

ostatnio probowalem podmienic diody w innym typie lasera i tak wlasnie bylo. wylutowanie i wlutowanie diody ja uszkadza. (nie zastosowalem sie do warunkow elektrostatycznych).

na poczatku wiec nalezy pocwiczyc z jakims starym/umierajacym laserem. jesli wylutowanie i wlutowanie diody nic nie zmieni (nadal bedzie dzialal) to mozemy myslec o podmianie diody.

kolejna rzecz to ustalenie jakiej polaryzacji jest dioda. moga byc np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mył ktoś lasery w myjkach ultradźwiękowych?Podobno daje to niezłe rezultaty,a mam taką myjkę w pracy na stanie.Tylko nie wiem jaki najlepiej płyn myjący wykorzystać.Też zwykłą wodę z ludwikiem czy może izopropanol?

Oczywiście metoda z płukaniem lasera w słoiczku z ciepłą wodą z domieszką ludwika sprawdza się jak najbardziej.Kiedyś tak podniosłem laser z PS2.Podczas tych zabiegów warto na koniec nasmarować części prowadzące mechanizm smarem silikonowym i zębatki

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

>...warto na koniec nasmarować części prowadzące mechanizm smarem...

nasmarowac : czesto przyczyna nieprawidlowej pracy sa zaciecia mechaniczne, wystarczy delikatnie przeczyscic, podregolowac i nasmarowac precyzyjne czesci prowadzace. Sam spotkalem sie z takimi przypadkami, i nie trzeba bylo wymieniac lasera,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.