Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki dla fanów rocka/metalu

wildchild

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, noszę się z zamiarem kupienia słuchawek.

Szukam słuchawek:

- otwartych

- wyłacznie do słuchania w domu

- przede wszystkim do słuchania muzyki (czasem tv)

- do słuchania muzyki głównie rockowej i metalowej (generalnie: gitarowej)

- do ok. 300 zł

- o jak najlepszej jakości dźwięku oczywiście :)

dotychczasowe poszukiwania:

Szukam od kilku tygodni. Nie jestem fachowcem, audiofilem, ale lubię dobre brzmienie. W Saturnie przesłuchałem:

SENNHEISER HD 555 - nie podobał mi się, zbyt mocne basy i strasznie zamulone brzmienie. Może i dobrze bo dla mnie troche za drogie :)

Technics RP-F880E - tu wydawało mi się, że jest za mało basów. Ogólnie lepiej mi sie na nich słuchało i było całkiem niezłe. Poza tym znacznie lepszy design. W ogóle nie słyszałem zadnych opinii o tych słuchawkach. Może ktoś się wypowie?

Oczywiście rozważam też inne firmy

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

"SENNHEISER HD 555 - nie podobał mi się, zbyt mocne basy i strasznie zamulone brzmienie. Może i dobrze bo dla mnie troche za drogie :)"

Mam od niedawna te słuchawki. Może nie słucham metalu ale dobrym brzmieniem gitarowym nie gardzę. Nie zauważyłem ani mocnego basu, ani zamulonego brzmienia.

Zapewne to wszystko zalezy od sprzętu do którego są podłączone. Ciekawe do czego to podłączyli w Saturnie ? ;-)

Może i nie są do 300 zł. ale można czasami trafić okazję poniżej 400 zł. - czasami warto dołożyć 50 - 60 zł.

Jak się posłucha Grado, to i HD595 są zamulone. Bo są, bez względu na źródło. HD595 są o tyle lepsze do rocka od HD555, że się tak na nich średnica nie zlewa, a krańce pasma są lepiej wydobyte. Właśnie gdy kupowałem ponad rok temu HD595, to sobie porównywałem z HD555 przed zakupem na nu-metalu, i HD595 bardzo ładnie separowały gitarę, wokal, scratche, itp. HD555 nieco się gubiły. Natomiast Grado raczej zmiotą Sennheisery ze średniej półki, jeśli chodzi o rocka, tyle że nie jestem przekonany, czy SR60 kontra HD595 dałyby radę, zwłaszcza że te fabryczne gąbki na nich odbierają nieco basu i ciepła. Może SR80, tam od razu są bowlsy założone?

Ja slucham na Grado takiej muzyki. Polecę Grado SR-80 - maja nieco ostrzejsze brzmienie-to kwestia gustu oczywiscie. Pisze tak bo mi takie bardziej odpowiadaly. Swietna dynamika. Do tego uzywam wzmacniacz Holdegron, ale prawda jest aka iz mimo, ze jest on niezly obecnie slucham bezp z Denona i nie widze wiekszej roznicy. Moze mam za kiepski sluch, a moze sluchawki sa na tyle dobre, ze roznica jest znikoma. pozdrawiam

To:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i umrzesz zaspokojony :-))

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Raziel ja tez czesto slucham moich HD580 czy sr60 z integry Rotela i jest naprawde dobrze.

Co do sr60 vs HD595 - no nie daja rady ale do 300zl nie kupi HD595 ani sr80 (chyba ze uzywane) tylko najwyzej HD555 a mysle ze i sr60 by mu sie spodobaly.

Lenam ma racje, Alex Lifeson z Rush też ma racje:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Chris D

a jak Twoje Echo? :) Ja sprzedałem swoje DT-150 i przerzuciłem się całkowicie na ortho :) Ale może jeszcze kiedyś DT-150 sobie sprawię, bo to świetne słuchawki - autorowi wątku polecam dołożyć te 9 dyszek i wziąć DT-150, będziesz miał spokój na lata, a może i na zawsze? Ze słuchawkami typu Sennheiser HD-555 nawet nie ma co porównywać!

Pozdrawiam,

szwagiero, 13 Gru 2007, 10:54

>>Chris D

>

>a jak Twoje Echo? :)

Echo służą mi dzielnie w pracy. Szukam teraz naprawdę hi-endowych słuchawek ortho. Może Ukraińcy zrobią na zamówienie?;)

>Chris D, 13 Gru 2007, 11:00

>szwagiero, 13 Gru 2007, 10:54

>

>>>Chris D

>>

>>a jak Twoje Echo? :)

>

>

>Echo służą mi dzielnie w pracy. Szukam teraz naprawdę hi-endowych słuchawek ortho. Może Ukraińcy

>zrobią na zamówienie?;)

Wątpię, Ukraińcy zaprzestali też produkcji Echo niestety. Chcesz kupić nowe ortho? Pozostał tylko Fostex T50RP. Ze starych jest sporo słuchawek znacznie lepszych od tych Echo, są też lepsze modele z czasów byłego ZSRR. Jak potrzebujesz jakieś info to pisz na PW.

Pozdrawiam,

Dziękuje wszystkim za opinie. Widze, ze każdy swoje zachwala :) Przypomniało mi się, że mam jeszcze możliwość kupna słuchawek w Londynie. Może wyjdzie taniej. Musze tylko napisać siostrze jakie modela mam mi sprawdzić. Biorę w takim razie pod uwagę:

Grando SR60 i SR 80

Sennheiser HD 595

Beyerdynamic DT-150

A czy ktoś miał okazję słuchać Technics RP-F880E? W ogóle jakie macie opinie o techniksie? Ja nie wiele tu czytałem o tej firmie wiec pewnie słabe :) Trochę mnie dziwi bo kiedyś Technics był utożsamiany z tą najwyższą klasą.

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Muzyki na tych słuchawkach będę słuchać z płyt audio, ale także mp3. Zawsze zrzucam płyt do dobrej jakości (256 lub 320), ale na takich słuchawkach wychodzi słabość skompresowanego dźwięku.

Jak byście ocenili wymienione w tym temacie modele słuchawek w konfrontacji z muzyką w formacie mp3 (ogólnie muzyką kompresowaną, używam też formatu ogg)?

HYBRYD, 13 Gru 2007, 11:21

>aha i jeszcze pytanko, czy sa to sluchawki w miare uniwersalne ?

>poza rockiem da sie na tym sluchac jazzu, klasyki ?

DT-150 są neutralne i wyrównane (może z wyjątkiem basu) więc można powiedzieć że są uniwersalne, mają zabójczą dynamikę i są szczegółowe, co sprawia że grają spektakularnie, i nie dla każdego jest to zaleta. Mają też wady - są raczej niewygodne, przestrzeń jest przeciętna, grają "w środku głowy", ale moim zdaniem te wady rekompensuje z naddatkiem ich unikalna zdolność do oddawania naturalnej barwy dźwięku. Ich dynamika, szybkość, rozdzielczość sprawia, że "gęsta" muzyka taka jak rock, metal, symfonika brzmi naprawdę widowiskowo. Z odtwarzacza CD grają przyzwoicie, ze wzmakiem słuchawkowym każdy podzakres jest lepiej wyartykułowany, bas jest mniej męczący - lepiej kontrolowany.

wildchild

>Jak byście ocenili wymienione w tym temacie modele słuchawek w konfrontacji z muzyką w formacie mp3

>(ogólnie muzyką kompresowaną, używam też formatu ogg)?

Na każdym lepszym sprzęcie wyraźnie słychać kompresję mp3. Najlepiej używać bezstratnego formatu FLAC (kompresja mniej więcej 40-50% oryginalnego rozmiaru). Poza tym można znaleźć w internecie bardzo bogate źródła muzyki w tym formacie.

to nie tak ze kazdy zachwala swoje - ja mam np sr60 i HD580 nie dlatego ze juz musze tak miec ale dlatego ze w wyniku porownan z innym sprzetem albo wolalem swoj albo niespecjalnie oplacalo sie doplacac. Natomist doceniam DT990Pro , ciekawe tez sa DT880Pro wiec tymi modelami tez sie zainteresuj.

>npl, otóż to! Jak ktoś jest zainteresowany, mogę dać posłuchać Grado Sr325i wprost z iRivera ifp-799. Po prostu jaja, zwłaszcza gdy zapodadzą jakiś dobry materiał koncertowy na PR3. Te słuchawki i wyższe modele Grado dają niesamowity poczucie obecności i realizmu. Oczywiście, można lepiej, ale już takie zestawienie pozwala "dać się nabrać", że tam jesteśmy. Wzmacniacz dodaje tym słuchawkom kopa, powiększa scenę i poczucie obecności. Beyerdynamiki DT150 to dobre słuchawki, ale bez wzmaka bez sensu ich używać, a i ze wzmakiem trzeba trafić, żeby zagrały porządnie. Wprost z playera ich użycie mija się z celem. DT990 Pro to typowe słuchawki do metalu - surowe, energiczne, bez ocieplenia średnicy i z nieco podbitymi skrajami pasma. DT880 Pro, no cóż, na razie je docieram, ale są coraz lepsze. Bardzo ciekawie prezentują średnicę, są wyrównane w paśmie, no może najniższy bas mógłby się bardziej ujawniać, ale da się to podrasować odpowiednim doborem elementów toru. Niemniej, to też słuchawki 250 ohm, do słabych źródeł się nie nadadzą.

Na podstawie tego co czytam skłaniam się ku Grado. Najprawdopodobniej kupie je bez sprawdzenie, bo w sklepach nie widziałem tych słuchawek.Jesli uda mi się w Anglii trafić taniej model SR80 to kupię, a jak nie to SR60. W związku z powyższym mam kilka pytań do tego modelu?

1. Czy te są wygodne? Jesli chodzi o wygląd to muszę przyznać, że szczególnie atrakcyjnie nie wglądają :) I to delikatnie mówiąc.

2. Jak słucha sie na nich innej muzyki poza rockiem i metalem? Ja generalnie słucham bardzo rożnych rzeczy - od Slayera przez Nirvane i Pink Floyd po Beatlesów. Ale lubie także bluesa, trip hop hip hop. jak wtedy sprawa wgląda?

Czytałem tez opinie na innych forach. Oto kilka cytatów. Może ktoś się ustosunkuje:

"- Niektórzy twierdzą, że sr60 + bowls = sr80, ale różnice jednak są

- To ja nie należę do tych niektórych. SR80 są jaśniejsze, zimniejsze, bardziej detaliczne. SR60 są ciemniejsze, klimatyczne, grają bardziej wylewnie"

- Tez sie nie zgadzam z twierdzeniem, ze sr-60 z bowls to sr-80. Sluchalem dzis pol dnia sr-80 i graja jasniej, głosniej, ostrzej. Przy nich sr-60 sa jakby zamulone... Coz, zobaczy sie jak sie juz wygrzeja odpowiednia...

Szkoda, ze nie mozna w nich po ulicy chodzic... bo dźwięk wypas...

>1. Czy te są wygodne?

Raczej niewygodne, szczególnie na początku (nie wiem, czy kwestia przyzwyczajenia, czy zmięknięcia gąbek) słuchanie dłużej niż pół godziny może być bolesne. Potem jest lepiej, można słuchać kilka godzin, z tym że słuchawki ewidentnie się czuje. Mówię o SR-80.

>2. Jak słucha sie na nich innej muzyki poza rockiem i metalem?

Wg mnie są to słuchawki uniwersalne, słucham na nich i metalu i klasyki i jazzu i zawsze "gra muzyka". To fakt że jest w tych słucahwkach jakieś takie zdecydowanie i naturalizm, trochę kosztem subtelności, ale barwa dźwięku, neutralność (jednak) i ogólna muzykalność decydują o ogólnym bardzo dobrym wrażeniu.

wildchild>

80tki tak jak napisal gruesome moga poczatkowo sprawiac troche bolu, ale pozniej (ja przykladowo) nic juz nie czulem ;-) Tak jak bym ich nie mial na glowie...

Co do repertuaru to 80tki fajniej mi graly z czyms lzejszym, ale wiele tu zalezy od subiektywnej oceny. Tym samym mysle ze charakter 80tek nie predysponuje ich do grania ciezszych brzmien, ale to znow trzeba indywidualnie posluchac....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.