Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD695 - warto za 160zł ?

ted26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu rozglądam się za cedekiem ''na start'' i ostatnio znalazł się u mnie w mieście do sprzedania Denon 695. Warto się nim interesować ? Na razie słucham na zestawie zupełnie nic nie mającym nic wspólnego z prawdziwym audio, mianowicie komp z kartą X-Fi Xtreme Music i Senny H201. Chciałbym zacząć słuchać na poważnie, w przyszłości do cedeka doszedł by wzmak słuchawkowy DIY, najprawdopodobniej Holdegron i słuchawki na poziomie HD595, Grado SR80. Wymagań nie mogę mieć dużych, liczy się przyzwoity dźwięk za nieduże pieniądze i niezawodność. Muzyka (jeśli ma to w tej cenie jakieś znaczenie) - Depeche Mode, Nine Inch Nails, Pink Floyd. Jeśli mam sobie dać z nim spokój czym się zainteresować do 300zł ? Prosze o konkretne porady, bez audiofilskich wojen i tekstów w stylu ''w tej cenie sam złom''. Każdy od czegoś zaczynał.

https://www.audiostereo.pl/topic/38467-denon-dcd695-warto-za-160z%C5%82/

Ja mam Denona DCD980, kuzyn Yamaha DX-7211 - oba sprzety do 300zl a graja na pewno przyzwoicie, zreszta odsluchujac roznych sprzetow mam wrazenie ze roznica miedzy zrodlami na duzym stereo (kolumny) czy na CD czy na DVD nie jest jakas ogromna, jelsi jednak do sluchawek to faktycznie bierz jakies cd, te ktore napisalem powyzej polecam, solidne.

kopaczmopa, 15 Gru 2007, 03:18

>Ja mam Denona DCD980, kuzyn Yamaha DX-7211 - oba sprzety do 300zl a graja na pewno przyzwoicie,

>zreszta odsluchujac roznych sprzetow mam wrazenie ze roznica miedzy zrodlami na duzym stereo

>(kolumny) czy na CD czy na DVD nie jest jakas ogromna, jelsi jednak do sluchawek to faktycznie bierz

>jakies cd, te ktore napisalem powyzej polecam, solidne.

tez tak sądziłem dopóki nie przesiadłem się z CD Pioniera PDS 501 na Rotela RCD 930 AX (koszt uzywanego to 300zł). Pojawił się bas, dźwięk nabrał rozdzielczości, góra zrobiła się detaliczna, ogólnie zaczęło to grać zrównowazonym i dynamicznym dźwiękiem. I to na kolumnach.

Po jakimś czasie musiałem przesiąść się na DVD i szlak mnie trafia, ale póki co dużo słucham radia.

oczywiscie Onkyo Onkyo DX7211 - pozno bylo -ale nie przesadzaj Discomaniac - to solidne cd, oczywiscie bez zadnych och i ach , jasne ze w uzywkach mozna poszukac ciekawiej ale to jest dosyc niestare ze tak ujme.

Co do Rotela nie sluchalem , generalnie jakiekolwiek zrodlo bym nie podlaczyl malo wnosilo czy to DVD czy CD, dlatego wole byc ostroznym i wydac wiecej kasiorki na wzmaciacz czy kolumeny niz CD. Dlatego tez w zrodlo raczej nie wierze. Zreszta niedlugo kupie DVD ioneera i porwnam z moim DCD980 doglebnie.

Kiedys moze kupie jakiegos CD Rotela bo i tak bardziej by mi pasowalo pod moj wzmacniacz niz Denon, aczkolwek jestem zadowolony z tej 980 i nie moge jej nic zarzucic.

Piotrek608, 15 Gru 2007, 11:03

>Denon DCD695 solidna sprawa pcm-67pk ładnie gra,warto nawet smiało stawiam teze ze lepeij jak

>rotelek..

no to takie Denony na allegro po 100 parę złotych to jakaś niebywała okazja ! Bo ten najtańszy Rotel RCD 930 AX kosztuje 300 zł i to ciężko trafić :) Coś tu nie gra :)

Co do Rotela nie sluchalem , generalnie jakiekolwiek zrodlo bym nie podlaczyl malo wnosilo czy to

>DVD czy CD, dlatego wole byc ostroznym i wydac wiecej kasiorki na wzmaciacz czy kolumeny niz CD.

>Dlatego tez w zrodlo raczej nie wierze.

Po części się zgodzę tylko. CD nie zmieni nam diametralnie dźwięku (no chyba jezeli porównamy za 100 zł i 5000 zł to moze, nie wiem bo nie próbowałem) ale napewno mają ISTOTNY wpływ na dźwięk. Jak juz napisałem wczesniej miałem pionka PDS501 (150 zł) i zmieniłem na ROTELA RCD 930 AX (300 zł) i dosłownie jakbym zmienił kolumny doszedł bas, pojawiła się czytelniejsza średnica, wysokie tony sie poprawiły.

Jeżeli ktos porusza sie w CDkach z tej samej półki to ciezko jest znaleźć różnicę. Ale jak juz mowimy o skokach o 2, 3 lub więcej półki wyżej to warto posłuchać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miedzy budzetowymi cdekami sa ogromne roznice cena/jakosc. Ciut drozej i duzo lepiej. Powyzej pewnej kwoty ta granica sie zaciera i mozna duzo dolozyc a uslyszec malo spektakularna roznice.

Czasem warto uważnie obserwować :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Facet się walnął w cenie - miało być 260,napisał 60 - no cóż...

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

>>>IGNAC, 15 Gru 2007, 13:50

>skad wiesz ze facet sie walnął?

Zwłaszcz,że chłopak w maliu po aukcji przyznał się do "wtopy" z racji tego,że to pierwsza aukcja - za błędy się płaci.

DCD-695 ma 2x PCM61P.

Żadna rewelacja, budżetówka, poza tym, że ma wyjście cyfrowe i nadaje się na transport, tez tuningu nie gra pewnie zachwycająco, podobnie jak np 895, ale też nie jest tak źle. Jest z lekka zamulony, podobnie jak cała ta seria 3-cyfrowa. Za to wygląd i funkcjonalność OK. Dużo można poprawić w stopniu analogowym. A cena z lekka przedadzona, teraz odtwarzacze CD są tak tanie że ciężko coś sprzedać w rozsądnej cenie, a 130zł. to max. Na allegro pełno jest ofert np. DCD-615 czy DCD-625 za 200-300zł lub inne kurioza cenowe - czy ci ludzie na głowę poupadali?!

Do tego dochodzi genetyczna choroba całej serii Denonów na laserach KSS-240A czyli nieudolnie napisany soft i hałaśliwa mechanika, co w najtańszym CDP Sony za 50 zł nie ma miejsca a ten sam laser pracuje o szybciej i sprawniej, podobnie mechanika tacki.

Dobry odtwarzacz dla kogoś kto wie co w nim poprawić.

A już kompletnym przegięciem, niezależnie od modelu są ceny zawszelkiego rodzaju srebrne, złote i szmpańskie kolory obudowy.

Szczególnie odjechane ceny mają np. kazzan22, bartek_usa, AGA_20-ok i podobni "chandlarze okazjami i Hi-endem" - tych sprzedawców bym się wystrzegał.

Co prawda to prawda - ceny z księżyca

>>>Na temat tej linii Onkyo tudziez Denona nawet z serii 1xxx mam swoje zdanie. To ze niestare nie ma

>najmniejszego znaczenia.

dla kupujacego moze miec:) nie sa zle, przywoite ale musialbym porownac z czyms co np wg Ciebie w podobnej cenie deklasuje ww. sprzety wtedy bym Ci mogl przyznac racje lub nie. Podaj jakies modele ktore warto do 300zl sprawdzic moze bede mial okazje porownac - Marantz 63 moze byc?

IGNAC - moze akurat trafiles na model CD ktory Ci przypasowal, moj DCD980 gra dobrze, ale nie jest to jakas rewelacja, jakby sie za niego Piotrek 608 wzial na pewno gralby lepiej ale ja chcialem kosmetyke to i gra solidnie, w kazdym razie nie narzekam.

prawde mowiac odsluchiwalem kilka budzetowek i zadna nie poprawila dzwieku jakos specjalnie nad DVD co o nich nie swiadczy szcegiolnie dobrze :) Dlatego tez proponuje tutaj skupienie sie na wymienieniu tych na ktore warto polowac - tanie a dobre a nie pisanie ze te sa zle tamte zle - pytam wiec ktore sa dobre i za ktore reczycie ze sa lepsze od Onkyo czy DCD-980, wyraznie albo slyszalnie lepsze.

Za ten model dobra cena to 120zł, kiedyś nawet widywałem wyższy model DCD-895 taniej, za około 110zł. Istotny przeskok to będzie dopiero seria 4-cyrowa w oklicach 300zł, ale tam się trafiają stare klamoty, a prawie to samo można osiągnąć w podobnej cenie odpowiednim tuningiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

615 to nie jest zaden wypas i bym go sobie odpuścił, tym bardziej że ma DACe z niskiej selekcji -L i mały niezbyt udany wyświatlacz, nadaje się na transport, chociaż w terj roli pewnie lepsze byłoby Sony, ale one mają przeważnie tylko optyczny Toslink.

faktycznie te CDki bez zadnego tunningu graja...baaardzo srednio, pamietam moj DCD890 przed i po modyfikacji Piotrka 608. Tak jak gral przed to ja juz wolalem DCD Grundig kuzyna.

Zebrałem trochę informacji i najprawdopodobniej będę wybierał między Denonen 1015 a Sony X222ES. Ceny na Allegro około 400zł, czyli trochę dużo. Znacie może jakiś dobry komis z dużym wyborem w Rzeszowie/Dębicy/okolicach ? Mieszkam w Mielcu a tu żywcem nic nie ma.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.