Skocz do zawartości
IGNORED

Pomozcie !! Powazny problem w odsluchu

CVC

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze pomocy !!!!!!

WItajcie jestem posiadaczem amplitunera kina domowego YAMAYA RXV-659, no i mam problem bardzo prosze niech mi ktos wyjasni.!!!!

Problem dotyczy podlaczenia i ..... braku uzsyskania efektu kina, wiec juz tlumacze..

Obecnie posiadam 2 kolumny glowne, oraz 2 satelitki. Dwie najwieksze kolumny podlaczone sa jako glosniki glowne (FR, FL) - jak mniemam sluza do odtwarzania

podstawowych dzwiekow wiec mysle jest OK :). Dwie satelitki ktore umiescilem na suficie za mna podlaczylem jako glosniki dzwieku otaczajacego ( sorrund), mam

nadzieje ze OK, ale widze iz mozna podlaczyc je rowniez jako glosniki tylne dzwieku otaczajacego i wstepnie je tam wpiolem ale one nie graja na tych wejsciach, wiec przepiolem tak zeby graly - CZY WSZYSTKO podlaczylem OK>????? Jesli jest dobrze too....

No wlasnie, gdzie efekt kina domowego ? Generalnie kiedy przelaczam moja yamahe w tryb 7 stereo, czy inne efekty kina graja mi wszystkie 4 kolumny i jestem zadowolony, ale ale ale...mam wrazenie ze w kazdej gra to samo, jak to w stereo, ale teraz filmy - BRAK EFEKTU KINA ! - ale byc moze problem jest w..... tym iz

filmy odtwarzane sa z czytnika DVD wbudowanego w laptopa????- laptop polaczony z yamaha kablem MIni JAck od strony laptopa z karty dzwiekowej, natomiast do yamaha wchodza 2 chinche. Laptop ma zwykla dzwiekowke, zadna 5.1, czy 7.1 Wiec moje pytanie co jest nie tak? jak rozumie to ta yamaha majac wbudowane zaprogramowane tryby kina , sama podzieli sygnal ktory idzie z laptopa ze zwyklej dzwiekowki? czy sie myle? jak to jest ?????

Bardzo prosze was o pomoc , wszytskich specow od kina prosze o wyjasnienie sytuacji. Pozdrawiam was i wesolych swiat :)

https://www.audiostereo.pl/topic/38518-pomozcie-powazny-problem-w-odsluchu/

głośniki główne zostały podłączone do FR i FL bo tak ma być, głośniki tylne do gniazd surround też jest dobrze. Do wyjść surround back wpina sie głośniki tylne aby mieć 7.1, 6.1.

W twoim przypadku nie uzyska się efektu kinowego ponieważ..........wysyłasz z laptopa sygnał stereo. Taki sygnał jedynie może dać kabelek który zastosowałeś w swoim połączeniu i końcowy efekt jest taki jak sam słyszysz. Stosując różne programy DSP można uzyskać bardziej lub mniej zadawalający efekt. Musisz jednak pamitać że amp w dalszym ciągu obrabia sygnał stereo. Prawdziwe kino będzie wtedy gdy do ampli z laptopa wyślesz sygnał optykiem lub coaxialem a amp sobie go zdekoduje. I tu będzie problem jeśli laptop nie posiada takich wyjść.

W Twoim przypadku musisz na pilocie nacisnąć zielony przycisk (drugi od lewej w środkowych rzędzie). Na wyświetlaczu pojawi się napis Dolby ProLogic. Aby uzyskać prawdziwe 5.1 musisz dokonać połączenia kablem cyfrowym (optycznym lub koaksjalnym), ale w notebooku chyba takiego nie masz. Najrozsądniejszym wyjściem jest zakup odtwarzacza stacjonarnego.

A co do optyka w laptopie to sprawdź bo często są właśnie, ale współdzielone z wyjściem słuchawkowym. U mnie razem ze słuchawkowym własnie jest dzielony optyczny !. Też się zdziwiłem, dopóki nie kupiłem specjalnego kabelka z optycznym minijackiem .

Czy to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozwiaze moj problem kina :???????

Ukryta Zawartość

Witam musisz sie zastanowic jednak nad kupnem Dvd stacjonarnego,i kolumny centralnej bo pro-logic to jest lipa 10 lat temu jeszcze mozna bylo tego sluchac ,ale nie teraz.Naprawde szkoda twojego amplitunera bo bez centralki i dvd podlaczonego za pomoca kabli optycznych to gra tak jak napisales mini wieze z marketow za 3 stowki.Przejrzyj Allegro tam za grosze kupisz yamaszke,lub co ci sie spodoba wybor ogromny.

Yamaha s540 bez divix kupisz napewno do 150 pln,s550 z divix za 200 setki moze ciut wiecej,sprawdz tez onkyo i pioneery sa naprawde tanie te modele bez divix i mp3 kosztowaly pare lat temu nawet 3000 tys,graja naprawde dobrze i obraz cacy,teraz jest moda na hdmi itd,ale do tego sa potrzebne lcd fulHD ,bo w tych HD redy to nie wielka roznica.Kup DVD paro letnie firmowe a nie bedziesz zalowal.

Co do kabla - może być taki:

Ukryta Zawartość

lub:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + snatdardowy kabel optyczny toslink.

Długość sobie dobierz.

Najczęściej spotykane optyczne kable to tzw. toslink - mają taką końcówkę jak wejście optyczne w yamaszce.

A karta ma wyjście optyczne 3,5 mm.

Taka karta + kabel daje prawie 300 zł. Za taką cenę kupisz już coś rozsądnego z DVD.

Ale domyślam się , że oglądasz na laptopie i z DVD musiałbyś kupić także telewizor.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.