Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalne karty muzyczne

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

@viktor.music, 31 Sty 2008, 22:27

>Z całą pewnością nie chciałem obrazić użytkowników Creativa, w tym EMU. Przepraszam.

Nie poczułem się obrażony

Chce tylko poznać prawdę, jeżeli emu-1212m jest naprawdę taki cieńki to muszę w przyszłości rozważyć zakup Lynx'a

>eżeli emu-1212m jest naprawdę taki cieńki (..)

- ?????

Co rozumiesz pod słowem cieńki? Z czym EMU porównywałeś? W ogóle straszne jest takie generalizowanie: to jest cacy, to jest be..

Jestem jednym z tych co słuchali porównania u rocha i potwierdzam w 100% to co pisze. Różnica jest, słyszalna momentalnie po zmianie źródła, praktycznie w każdym aspekcie: rozdzielczość, budowanie sceny. Ale nie jest to przepaść! W tej zabawie ważne jest też to, aby cały tor był tak zbudowany, aby miał możliwość pokazania zalet karty.

Nigdy nie miałem okazji konfrontować E-mu z kartami, ale czyniłem porównania LynxC z RME9632, a także RME z DIGI8 bo takowe miałem i różnice były naprawdę w niuansach, dla mnie wcale nie jednoznaczne na korzyść któregokolwiek źródła. Sam np. przy wyborze kierowałem się już tylko sposobem zarządzania transmisją danych, w RME jest to mistrzostwo świata.

Niedługo będę miał także do porównań RME Marian, jest możliwość bezpośredniej konfrontacji, zobaczymy co da się z karty "wyciągnąć". Wszystko wskazuje na to, że to może być bardzo ciekawe i niedrogie źródełko.

E-mu to trochę inna półka, ale dalej rozmawiamy o topowych rozwiązaniach! To są doprawdy szczegóły. Czy będziesz w stanie dostrzec różnice? Naprawdę lepiej gdybyś sam posłuchał, bo najgorsze są werdykty wydawane na ślepo.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

aasat, 1 Lut 2008, 10:37>

>Chce tylko poznać prawdę, jeżeli emu-1212m jest naprawdę taki cieńki to muszę w przyszłości rozważyć

>zakup Lynx'a

E-mu-1212m to nie jest cienka karta. Wybij sobie to z głowy.

Jeżeli mogę coś doradzć - Gagacek ma rację - zajmij się pozostałym torem tak aby wyzyskac zalety tej karty.

Spróbuj tor zlinearyzować, pobaw się upsamplingiem...

Ważne aby muzyka cieszyła.

Z tą E-mu może zajść daleko.

Na Lynxie świat się nie kończy i wcale nie powiem że jest to the best ever.

Jest Apogee, Benchmark, RME, Creamware i kilku innych producentów z topu.

Do Kolegi AASAT:

serdecznie zapraszam do mnie, możemy porównać Twoją kartę z Lynx. Mam taką możliwość aby podłączyć równocześnie obie karty w osobnych PC. Odsłuchać będzie można na jednym wzmacniaczu.

Pozdrawiam Wiktor

@viktor.music, 1 Lut 2008, 15:10

>Do Kolegi AASAT:

>

>

>serdecznie zapraszam do mnie, możemy porównać Twoją kartę z Lynx. Mam taką możliwość aby podłączyć

>równocześnie obie karty w osobnych PC. Odsłuchać będzie można na jednym wzmacniaczu.

>Pozdrawiam Wiktor

Dziękuję, chętnie wybrałbym się na takie spotkanie (mam nadzieję, że chodzi o Kraków)

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam forumowiczow,

korzystam z okazji, iz watek jest stosunkowo swiezy i prosze o porade w szczegolnosci uzytkownikow kart RME 9632 i Lynx'a L22/Two. Jestem na etapie zakupu jednej z w/w kart. Pierwotnie planowalem zakup zewnetrznego DACa, ale za sprawa kolegi Rochu :) i paru bardzo pomocnych rozmow telefonicznych z nim zdecydowalem sie na zmiane karty. Poprzednia karta juz poszla w ludzi (na forum). Byla to Prodigy HD2 ze zmienionymi OP'ami.

Obecnie zawezilem krag poszukiwan do 2 modeli: Lynx'a L22 (TwoB jest znaczaco drozsza, a ze specyfikacji wynika, ze w kwestii odsluchu stereo nic dodatkowego nie wnosi, jesli jest inaczej prosze o korekte) oraz RME HDSP 9632. Na obie juz mam wynegecjowane baaardzo przyzoite ceny. Teraz watpliwosci:

1. Chcialbym do karty podlaczyc 2 wzmacniacze: jeden do systemu audio, drugi do toru słuchawkowego - czy jest to mozliwe? Nie wiem czy opis wziety ze specyfikacji (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) "Analog I/O Number:

Two inputs / Two outputs" okresla, ze mamy 2 analogowe wyjscia na urzadzenia zewnetrzne, czyli ze mozemy podlaczyc karte do dwoch wzmacniacza, czy mamy sytuacje w ktorej "2x analog outputs" to prostu 2 kanaly (lewy i prawy) co nam zaweza mozliwosci podlaczenia do jednego urzadzenia zewnetrznego. Nie jest to dla mnie oczywiste - prosze sie nie smiac.

2. Czy jest mozliwe podlaczenie L22 poprzez zlacza RCA, czy tylko jakies przejsciowki XLR->RCA - czy sygnal nie dostaje "w kosc" w takim przypadku?

3. Naczytalem, sie rowniez w sieci o klopotach w/w kart (RME i Lynx) przy instalowaniu na MoBo na bazie chipsetu NForce 4 - czy ten przypadek mnie rowniez dotyczy - mam plyte na bazie NForce4 Ultra?

4. Rowniez w sieci, byly rozne opinie n/t dzialania tych kart. RME ponoc jest dopracowana pod kazdym wzgledem, Lynx troche postrzegany jest jak kaprysna panna o wytwornych manierach - ma/mial ktos problemy z Lynx'em? Jesli tak to jak bardzo "upierdliwy" potrafi byc Lynx?

5. Czy ktos/gdzies robil porownawcze odsluchy tych kart z zewnetrznymi DACami?

6. Ostatnie pytanie, w sumie najbardziej subiektywne czy warto dorzucic 850 pln i od razu zaatakowac Lynxa L22? Czy odpuscic temat i zapewnic sobie spokojne i bezklopotowe sluchanie z RME kosztem nieco slabszej (?) jakosci (no wlasnie jak duzo slabszej? A moze - czy slabszej?)

Duzo pytan, mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie mi choc czesciowo pomoc.

Pozdrawiam

Michal K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@zeminek polecam ci w tej sprawie zapytać rzeczywistego uznanego na świecie fachowca od algorytmów przetwarzania w kartach dźwiękowych i psychoakustyki tj Maksima Liadowa z IXBT.com ,doradzał on w sprawach technicznych między innymi specjalistą z działu opracowań firmy E-MU ,przełam się i napisz bo jak ci odpowie to będziesz miał pewność że to jest zgodne z obiektywną wiedzą a nie autosugestią itp ;) .

Kontakt po Rosyjsku lub Angielsku :

mailto:[email protected]

zeminek

- A ja Tobie nie polecam Liadowa, ponieważ w czasie porównania np. RME z EMU wyraźnie było słychać różnice dobitnie przeczące zdaniu rzeczonego wysokiej klasy specjalisty itd. Ile w tym wszystkim ubijania piany i marketingu to już inna sprawa.

>3. Naczytalem, sie rowniez w sieci o klopotach w/w kart

Przy inastalacji RME nie ma żadnego problemu, przynajmniej ja nie miałem. Lynx i owszem, ma swoje niemałem wymagania, a wszystko to poprzez odmienny sposób zarządzania transferem danych, odmiennie zrealizowany w obu kartach. Co wcale nie znaczy że któraś z nich jest lepsza a któraś, gorsza, o nie!:) Należy tylko pamiętać że przy okazji "normalnych" funkcji instalujemy cały bagaż absolutnie audiofilowi niepotrzebnych dodatków.

>5. Czy ktos/gdzies robil porownawcze odsluchy tych kart z zewnetrznymi DACami?

Róznice są na granicy percepcji i wg. mnie na ich podstawie absolutnie nie można wytypować karty lepszej/gorszej, ale to jest wyłącznie moje zdanie. Ostatnio było robione porównanie RME98/EMU w czasie odsłuchów w Krakowie, na ten temat pisał rochu.

>Czy odpuscic temat i zapewnic sobie spokojne i bezklopotowe sluchanie z RME kosztem nieco

>slabszej (?) jakosci

???? - Naprawdę proponuje Tobie nauszne porównanie modeli - nawet nie podejmuje się opisać je porównawczo, napiszę tylko tyle że gdy ja je wybierałem, porównywałem Lynx TwoC i 9632, ostatecznie przesądziła TYLKO I WYŁĄCZNIE wygoda obsługi.

> Naczytalem, sie rowniez w sieci o klopotach w/w kart (RME i Lynx) przy instalowaniu /../NForce4 Ultra?

Nie pamiętam sterownika płyty na której porównywałem karty, ale faktycznie Lynx wymagała troichę zachodu, podczas gdy RME niekłopotliwie działała od startu.

RME na pewno bez żadnego kłopotu instaluje się i pracuje na NForce 4 ultra, wiem to z autopsji.

Trochę sensu poproszę.

Dzieki, za szybki odzew.

>Naprawdę proponuje Tobie nauszne porównanie modeli - nawet nie podejmuje się opisać je

>porównawczo, napiszę tylko tyle że gdy ja je wybierałem, porównywałem Lynx TwoC i 9632, ostatecznie

>przesądziła TYLKO I WYŁĄCZNIE wygoda obsługi.

Czy przed przed Twoim zakupem miales mozliwosc odsluchow obu w/w kart? W Polsce jest to do przeprowadzenia?

Jezeli mozesz tez napisac na jakim systemie sluchasz muzyki - to mimo wszystko jest pewien punkt odniesienia.

Opis "dobry" :) (w Twoim "O mnie") wiecej mowi o Twoim podejsciu do zagadnien sprzetowych (skadinad bardzo zdrowym) niz o klockach na ktorych zwykles sluchac muzyki.

Dzieki jeszcze raz.

zeminek,

>W Polsce jest to do/../

Oczywiście, przecież tak zrobiłem, co prawda Lynx przyjechał z Niemiec:)

>Opis "dobry" :) (w Twoim "O mnie") wiecej mowi o Twoim /../

To tylko odzew na mentalność niektórych i tyle:) Reszta priv

>Dzieki jeszcze raz.

Proszę bardzo, przecież mnie przez to nie ubyło:)

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 12 Lut 2008, 15:41

Witam ponownie,

Jeszcze jedna sprawa, czy mozna pokusic sie o stwierdzenie, iz charakter brzmienia RME jest nieco bardziej cieply, a Lynxa klinicznie czysty? Czy roznice brzmienia tych kart sa na innej plaszczyznie? Jakiej?

Juz mnie zaczyna meczyc ten dylemat, a sciagniecie obydwu kart na odsluch niestety nie wchodzi w gre :) (dystrybutor Lynxa nie ma tw ofercie RME, a Lynxa na zamowienie - czas oczekiwania, bagatela - 2,3 tygodnie).

Pozdrawiam

Gość rochu

(Konto usunięte)

zeminek, 14 Lut 2008, 10:05>

Mam karty - jak w "o mnie".

Jest według nie na odwrót niż piszesz.

RME jest właśnie niesamowicie czysty i przejrzysty.

Lynx - brzmienie jw. plus szczypta ciepełka.

gagacek,12 Lut 2008, 14:43

>zeminek

- A ja Tobie nie polecam Liadowa, ponieważ w czasie porównania np. RME z EMU wyraźnie było słychać różnice dobitnie przeczące zdaniu rzeczonego wysokiej klasy specjalisty itd. Ile w tym wszystkim ubijania piany i marketingu to już inna sprawa.

Tylko że widzisz jest jedno małe ''ale'' ,oni w tych kartach przed testem odsłuchowym mierzą poziomy wyjściowe i stosują zewnętrzne urządzenia przełączające z funkcją dokładnej regulacji oporu i jescze jakieś inne sobie znane regulacje ale dokładniej o tym nie piszą ,w każdym bądź razie pisali że gdyby karty porównywać w standardowy sposób to odbierane różnice faktycznie mogą być spore ,ponieważ nawet minimalne różnice w poziomach są odbierane jako zmiany w barwie ,przestrzeni itd . Tak czy inaczej to nie są lamerzy ,mają certyfikaty eksperckie (AES) itp ,myślę że w takich porównaniach jest wiele czynników szerzej nie znanych przeciętnym ludziom ,w jakiejś podobnej dyskusji na forum IXBT też nieraz zlewali i zlewają z Liadowa że głuchy czy coś ale jak przyszło do profesjonalnych odsłuchów z wszystkimi wymaganymi dokładnymi regulacjami itp to już było im mniej wesoło ;) ale ja i tak myślę że prawda leży gdzieś po środku ;) .

W teście karty Asus Xonar D2 też piszą o tej regulacji poziomów przy porównywaniu kart ,tak na marginesie to Asus właśnie dzięki kontaktom z Liadowem może się pochwalić tak dobrymi rezultatami parametrów ,zresztą nie tylko ASUS ale również i E-MU na tym dobrze wyszło ;) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Krak_oN, 14 Lut 2008, 15:15>

Rozmawiamy o poważnych kartach (patrz tytuł wątku) a Ty cały czas o tym Liadowie.

Czy poza lekturą swojego guru miałeś jakieś kontakt z tym o czym piszemy?

Śmiem twierdzic że nie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dzisiaj wieczorem odwedził mnie Gagacek i przytachał do mnie malutki (przynajmnie w porównaniu do mojej czarnej krowy) komputerek.

Jak się wyjaśniło maleństwo z procesorem PIII 600 MHz na pokładzie obsługuje profesjonalną kartę RME Marian zakupioną onegdaj przez Gagacka na niemieckim e-bayu.

Okazało sie że to maleństwo ma wielkie serce i POTRAFI GRAĆ i to jeszcze jak. Tak czy inaczej nie ma na pewno kompleków przy moim Lynxie

Bardzo przyjemny dzwięk, wyrównany w całym paśmie, z dobra dynamiką i bardzo dużą ilościa detali.

Muszę przyznać że coraz bardziej szanuję niemiecką robotę jeżeli idzie o sprzet audio z półki profi.

Załączam fotkę maleństwa oraz zdjęcie rodzinne ; )

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dzisiaj wieczorem odwedził mnie Gagacek i przytachał do mnie malutki (przynajmnie w porównaniu do mojej czarnej krowy) komputerek.

Jak się wyjaśniło maleństwo z procesorem PIII 600 MHz na pokładzie obsługuje profesjonalną kartę RME Marian zakupioną onegdaj przez Gagacka na niemieckim e-bayu.

Okazało sie że to maleństwo ma wielkie serce i POTRAFI GRAĆ i to jeszcze jak. Tak czy inaczej nie ma na pewno kompleków przy moim Lynxie

Bardzo przyjemny dzwięk, wyrównany w całym paśmie, z dobra dynamiką i bardzo dużą ilościa detali.

Muszę przyznać że coraz bardziej szanuję niemiecką robotę jeżeli idzie o sprzet audio z półki profi.

Załączam fotkę maleństwa oraz zdjęcie rodzinne ; )

No tak. Tyle tutaj ostatnio było pisane o wymaganiach systemowych, walkach z komputerem, pluginach, coolerach itp itd., z resztą bardzo dużo mądrych rzeczy, ale zaginęła gdzieś po drodze prostota, wygoda i muzyka. Chciałem pokazać że można też inaczej. Do tego wystarczył jeden potencjalny think client z - uwaga - całymi 256MB RAM na pokładzie oraz RME Marian. Ponieważ akurat miałem w szufladzie stary dysk z danymi, z wrodzonego lenistwa nawet nie założyłem osobnej partycji podmiany fat16. Oprogramowanie to WIN98 z rozszerzonymi elementami zarządzania sieci. Wynik? Bardzo sprawny i nie sprawiający kłopotu system, na którym gra muzyka:) Tak sprawny, że użytkownicy Vista dostaliby zawału:) Eksperyment powiódł się w całej rozciągłości, a przy okazji mamy za sobą kolejne miłe towarzyskie spotkanie, które spokojnie można rozciągnąć pod hasło "Spotkanie w Krakowie..".

Trochę sensu poproszę.

przepraszam za offtop: czy ktoś próbował podłączyć maca (np bezgłośnie pracującego maca mini albo mac booka) do zewnętrznego przetwornika? potencjalne zalety są następujące - bezgłosny mac, łatwy interface, wyjście cyfrowe na pokładzie, estetyczny wygląd, możliwość obsługi z pilota. ja spróbuję w najbliższym czasie podłączyć maca mini pod daca i zdam relację. na poprzednim audioszoł można było sprawdzić jak radzi sobie macbook z dacem w naimie supernait. porównałem wtedy jakość cdx2 i wyjścia z maca i było nieźle (o ile można było mowic nieźle w przypadku naimowskiej prezentacji z kolumnami nsat i subem na zeszłorocznym AS).

pozdr

A co myślicie o takich rozwiązaniach zewnętrznych? :

E-MU Tracker Pre (USB):

Ukryta Zawartość

ESI DuaFire (Fire Wire):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do USB do póki co ja odbieram tę formę transmisji w formie porażki. Jeśli trafię na urządzenie które udowodni że się mylę zmienię zdanie, póki co temat odpuściłem. Drugie urządzenie na firewire wygląda interesująco, ja go nie słuchałem.

Trochę sensu poproszę.

>rochu, 17 Lut 2008, 22:31

>Dzisiaj wieczorem odwedził mnie Gagacek i przytachał do mnie malutki (przynajmnie w porównaniu do

>mojej czarnej krowy) komputerek.

>Jak się wyjaśniło maleństwo z procesorem PIII 600 MHz na pokładzie obsługuje profesjonalną kartę RME

>Marian zakupioną onegdaj przez Gagacka na niemieckim e-bayu.

Czy nazwa tej karty to RME Marian i właśnie tak pisane? Marian to producent kart tak samo jak RME, czy oni zrobili kartę w kooperacji?

Pozdrawiam,

Gość rochu

(Konto usunięte)

Czytałem że zamiana USB/Spdif jest źródłem sporego jittera.

Reszta informacji na temat native USB tutaj:

http://www.benchmarkmedia.com/computer_audio/advanced_usb_audio.html

Czy to wszystko prawda - nie wiem. Jestem tylko prostym prawnikiem z wykształcenia ; )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.