Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalne karty muzyczne

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie rme marian (ty masz coś takiego)... ale obecnie to raczej biały kruk.

Właśnie analogicznie postępując z Mariana (RME jak wiadomo inna firma inne zabawki) podoba mi się dokładnie Trace Alpha (oczywiście po specyfikacji i myśląc że skoro twoja gra tak dobrze to i ta nie będzie zła)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego RME to inne zabawki? Rodowód mają wspólny. Mam też najwyższą RME i nie powiedziałbym że budowa ich jest znacząco odmienna:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Przeczytałem, co prawda pobieżnie co napisałeś i powiem szczerze pogubiłem się w tym czego tak naprawdę oczekujesz. Poszukujesz panny do wszystkiego, a raczej uniwersalnej wiedźmy. Dostałeś już całkiem fajne podpowiedzi, wydaje mi się że Marc-2 byłaby jak najbardziej OK. Pytanie tylko czego ty tak naprawdę poszukujesz.

Trochę sensu poproszę.

Powiem tyle... chyba te słowa wreszcie nakierowały mnie na konkretny produkt :) Przyznam, że trafiłem na niego całkiem przypadkiem => Marian Trace ALPHA. Ma wszystko co dla mnie ważne, oprócz sterowników x64... (a co tam będzie come-back do x86 najwyżej :)). Ktoś musi być pionierem... choć pionierstwo z mojej strony będzie mało profesjonalne, bo nie miałem styczności z innymi kartami z tej samej półki... (choć celem też będzie zdobyć takie karty i porównać...). Wtedy jakaś miarodajna opinia już by była.

Dzięki wszystkim za pomoc!

Pozdrawiam serdecznie

>rochu>

>Nie napisałeś tylko że karty na FireWire maja kilkakrotnie większy jitter niż PCI.

>RME FireFace 400 ma ok 2 ns.

>Natomiast taki Lynx Two to ok 20ps.

>: )

No popatrz, a E-MU 0202 USB ma < 100ps wg. producenta ;)

Cześć. A chcesz Mariana? Będę pozbywał się, mam trochę tego wszystkiego cokolwiek za dużo.

Trochę sensu poproszę.

@gagacek

Co do tego co oczekuje... owszem trafiasz w sedno... niemalże wszystkiego za rozsądne pieniądze i żeby to jeszcze grało świetnie ;P Wiem ciężko o takich zestaw. Oto jeszcze raz oczekiwania:

- Źródło => przetwornik/karta dźwiękowa oferująca możliwie jak najlepszą jakość dźwięku przy przystępnej cenie. Głównie do odsłuchu.

- Musi to "coś" mieć wyjście słuchawkowe i zewnętrzną regulację głośności (stąd i MPatch2)

- Lekkie, świetnie napisane sterowniki (najlepiej ze wsparciem x64)

- koniecznie połączenia symetryczne

- Jakość wykonania (komponenty - przetworniki, kondensatory, etc.) musi być na możliwie najwyższym poziomie

- Karta musi być możliwie jak najmniej kapryśna

- Nie musi posiadać całej tony softu do nagrywania

- ... pewno jeszcze coś ale znowu zapomniałem ;P

Masz Mariana na zbyciu... i co jeszcze?... Dokładne nazwy poproszę... (mam nadzieję, że specyfikację gdzieś na necie znajdę, jak nie może masz w wersji papierowej).

Wybacz, ale ja nie jestem obwoźnym punktem typu kupię/sprzedam, od jakich tutaj na forum się roi:)

Trochę sensu poproszę.

Pauperyzując twoje wymagania: "takie rzeczy to tylko w erze". Kup Marian Trace ALPHA, będziesz zadowolony.

Trochę sensu poproszę.

Aha... to raczej tak z ciekawości pytałem :)...

Jestem w 100% pewien tego Mariana... (szczerze to szukam już jakiegoś źródła od roku i tak zmieniam zdanie... startowałem od kwoty 400 zł max... a teraz ;P 1100 zł z M-Patchem + kable)... Kwestia monitorów aktywnych (nurt chyba jeszcze mało popularny... ale mnie przekonuje) pozostaje... Samson Rubicony R6a najbardziej mi przypadły do gustu (znowu patrząc po testach/opiniach). Za nie wiele więcej można mieć Tapco S8... niestety półki pod to musiałby mieć rozmiar 0,5m na 0,5m... (matka by mnie z domu wyrzuciła ;P). Nie omieszkam zamieścić foto-relacji i opisu jak wszystko skompletuje (dopiero przełom kwietnia-maja)...

P.S. To będzie mój pierwszy poważny system odsłuchowy, mam nadzieję że zmierzam w dobrym kierunku :)

W bardzo dobrym. Możliwości jest bardzo dużo, na temat monitorów bliskiego pola jest osobny wątek, przed zakupem posłuchaj i porównaj.

Trochę sensu poproszę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może zainteresować szczególnie rocha - adaptacja pomieszczeń (w ogóle konkretna gazeta :))

Ukryta Zawartość

Wybaczcie z góry offtopic ale muszę się podzielić :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - można za totalne free wyrwać ciekawe pisma... może coś się o karta profesjonalnych znajdzie :) Inne czasopisma dużo taniej

Ukryta Zawartość

Poniżej jest przekład (Maxima Liadowa) książki o zjawisku zwanym ''Jitter'' którą kupił w Audio Precision

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja angielska poniżej :

Measurement Techniques for Digital Audio

by Julian Dunn

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy obecni w tym wątku koledzy orientują się czy istnieją karty stworzone specjalnie do słuchania muzyki lepsze / znacznie lepsze od jakichś Audiotraków (np. HD2), bez bezliku wejść; w cenie dajmy na to paru tysięcy złotych i adekwatnym przyroście jakości brzmienia? Chodzi mi o to, że wszystkie znane mi karty z wyższej półki lądują tam z uwagi na ich mozliwości w zakresie tworzenia muzyki, i to właśnie to winduje ich cenę... Być może PRZY OKAZJI brzmią lepiej, ale właśnie rozchodzi się o to "przy okazji"...

PRZYŁĄCZAM SIE DO PYTANIA ;)

No nie mogę, teoria ciekawa ale błagam Ciebie bo jeszcze trochę a podzielimy epoki na: a) przed Liadowem, b) po (?) Liadowie a za chwilę nawet jak podniesiesz sedes to tam też kolega guru będzie na Ciebie czekał...

Trochę sensu poproszę.

Witam!

Pytanie zadałem już w innym wątku, ale nie doczekałem się odpowiedzi.

Czy ktoś z Was miał styczność z kartą ESI GigaPort AG?

Interesuje mnie czy/jak nadaje się do audio. Interesują mnie karty na USB/FireWire które można kupić do 600PLN, dają bardzo dobrej jakości dźwięk i mają conajmniej 6 analogowych wyjść audio (5.1).

Karta będzie najprawdopodobniej będzie grała z monitorami aktywnymi KRK-6.

Gość rochu

(Konto usunięte)

emesze2, 22 Lut 2008, 17:58

>A czy obecni w tym wątku koledzy orientują się czy istnieją karty (ciach)

Nie ma takich.

Co nie wyklucza że nie pokażą się tego typu produkty w przyszłości.

PC-audio jest sprawą dość świeżą.

Witam,

Moze mi pomozecie w wyborze karty? :)

Mam stacjonany, ale nie uzywam bo mnie denerwuje jego hałas.

Korzystam z laptopa a do niego podpiete mam monitory Yamachy.

Chciałbym poprawić dzwięk z kompa ( często slucham przez iTunes radia internetowego pracując )

W biurze dzwięk na monitaorach jest w miarę... (powiedzmy duzy kompromis...)

ale jak podłączyłem laptopa do moich klocków to tragedia taki dzwięk, przynajmniej z radia intern..

Pomozecie???;))

-> emesze2, 22 Lut 2008, 21:57

>Rozważałem E-mu 404 na USB, ale coś straszycie ze przez ten port bedzie kiepsko...

---------------------------------------------

Co znaczy kiepsko? Wytłumacz.

Przez port USB 2.0 można bez problemu przesylać równocześnie 10 kanałow do, jak i 10 kanałów z komputera - sygnał 24bit/96kHz.

Co bedzie gorzej? Czyżby dane cyfrowe po przejsciu przez port USB zmienialy się?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Wojna FireWire vs USB nie ma sensu, jeżeli nie zależy Ci tak szalenie na nawet najdrobniejszej utracie jakości (tak jak rochowi, gagackowi?, no i w pewnym sensie mi...). W tym wypadku E-MU 0404 USB jest świetnym rozwiązaniem => wiele pochlebnych opinii.... (sam zamierzałem ją kupić... ale detale mnie skłoniły w inną stronę). No i 0 problemów z podłączeniem do laptopa (bo USB raczej masz).

Tak ogólnie rozwiązania typowo mobilne wchodzą w rachubę?

Kilka postów wyżej wspomniany wyżej większy jitter -> charakterystyczne dla wszelkich urządzeń mobilnych (nawet FireWire). Dla tego E-MU dokładnie jest => Ultra-low jitter clock subsystem: < 500ps RMS in PLL mode (48kHz, Coaxial S/PDIF Sync. Może to nie lynx rocha, ale to też nie ta półka cenowa...

IMHO USB nie jest złym rozwiązaniem, ale trzeba spojrzeć co komu jest potrzebne... Jeżeli masz zamiar iść w stronę bez kompromisową no to rozwiązania bardziej profesjonalne na FireWire będą nieco lepsze (podkreślam nieco...). Poza tym ciągle nie dostrzegasz jednej ważnej rzeczy, choć jako nabywca powinieneś o tym wiedzieć => masz FireWire w laptopie (do tego na chipie Texas Instruments?), jeżeli nie => kupowanie karty PCMCIA (nie wiem czy jest wersja dla ExpressCard) z takimi portami do wygodnych nie należy (dodatkowy szmelc wystaje).

Postaram się zrobić jakiś mały spis kart FireWire, USB, które warto wziąć pod uwagę. Tylko pytanie o budżet (800 zł? więcej?) oraz o pod co to będzie podłączone (chodzi głównie o wyjścia... z symetrykami nie będziesz miał lekko, wtedy karty tylko z wyjściami niesymetrycznymi lub przyjmujące TS, jaki i TRS (dobrze myśle coś ala combo?).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.