Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Arek__45, 5 Lut 2008, 17:04

>...tak lutowne tranzystory....

A myślałeś, że nic cię nie zaskoczy :)))

Właśnie tak to robiło SONY.

ps. ale nie dziwie się ci Arek, każdy kto to widzi po raz pierwszy ma wrażenie że to nie może być firmowe lutowanie ;-)

wszystkie tranzystory się zgadzają porównałem te ze swojego zdjęcia do tych:

http://audiostereo.lukarnet.com/gfx/960000/967668_3.jpg

http://audiostereo.lukarnet.com/gfx/960000/967687_1.jpg

na wszystkich nie ucięto nadmiaru nóżek po przylutowaniu i zagięto je lekko w góre,a luty upaprane są tak samo w kalafonii.Tranzystory czarne i zielone J200A i K1529A na przemian z literą S (domyślam się skrót od Sanken).Wygląda więc na to że nikt nie grzebał zresztą brzmienie jest takie jak szkoła Sony szybki krótki bas i ładna scena.

dzięki za link zoltar7

T-Bolt

w twojich sankenach masz oznaczenie py-2k a we wszystkich innych zdieciach jest py-3k i jakoś mi się wydaje ze masz mało pasty pod sankenami albo mi się wydaje ( słabe sdjęcie )

T-Bolt, 5 Lut 2008, 19:19

>Czy takie tranzystory(S i T) są jeszcze do kupienia?Ja raczej ich nie spale bo słucham cicho na

>monitorach ale bym kupił na zapas jakby co bo ten wzmak zostanie

Oczywiście... tyle że to Toshiba... czy wy myślicie, że na Świecie tylko Sanken El. robi tranzystory :)))

yogi1

PY 2L mam nie PY 2 K ale nie mamy tu zdjęć płytki od TA 707ES są tylko od TA 808 ES i TA 770 ES.Mogły być minimalnie różne tranzystory montowane w tych modelach .W Ta 770 ES montowano jeszcze inne PY 1 H i PY 1G spójrz na zdjęcie:

http://audiostereo.lukarnet.com/gfx/970000/974519_2.jpg

Może ma ktoś dokładnie ten model (TA F 707 ES)i pokusi się o odjęcie dolnej kratki i pstryknięcie zdjęcia to porównamy

T-Bolt, 5 Lut 2008, 20:08

>Ciekawa rzecz podczas wybierania przyciskiem źródła dźwięku w środku słysze silnik krokowy co oni

>tam upchnęli?

Tak, przełączając źródła tak na prawdę sterujesz silnikiem krokowym, który przełącza mechaniczny przełącznik (produkcji oczywiście ALPSA), takiego bajeru w żadnym Vincencie czy innym Xindaku nie zobaczycie :D

Chociaż trzeba się dobrze wsłuchać aby to usłyszeć.

zoltar7, 5 Lut 2008, 14:26

>discomaniac71, 5 Lut 2008, 11:06

>

>>Panowie zauwazyliscie ze jak nie ma wsrod nas clo2 watek zaczyna umierac? Nie - nie zamierzam go

>>odblokowywac tylko stwierdzam fakt.

>

>Toć ci to próbowałem wytłumaczyć, że wątek rozkręcił się w pewnym momencie dzięki clo2, Rafaellowi i

>mojej jakże skromnej osobie ;-) ... Clo2 zbanowałeś, mnie zacząłeś przywoływać do porządku (ciekawe

>jakim prawem) a Rafaell stracił zainteresowanie... i będzie to 10 wątek o ES który pójdzie się...

>kochać :(

Nie bede przypominal, ze rozkrecil sie na dobre po tym jak ja zamiescilem swoje fotki... :)

Co do 550es - sluchalem wzmaka i musze przyznac, ze gra dosc neutralnie, moze maly plusik na ciepelko...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

SPONTANEOUS TWIN DRIVE:

Na wzmacniacz dużej mocy składają się dwa stopnie: stopień sterujący (driver) i stopień końcowy. Oba są zasilane z tego samego zasilacza. Przy dużych obciążeniach fluktuacje napięcia zasilania mogą przedostawać się do stopnia sterującego, więc Sony stosuje zasilacz dostosowany do zmiennych obciążeń. Zasilacz taki tworzy oddzielne źródła zasilania dla obu stopni wzmacniacza, co zapobiega im wzajemnym wpływom. W części zasilającej drivery stosowane są wysokiej jakości filtry indukcyjne.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Na boczki drewniane poluje,podobno jest jeden wymiar dla serii od TC K750ES do K990ES.Magnetofon sprawuje się dobrze,kalibruje bez zastrzeżeń.Szukam jakieś 900-setki Sony ale ten też zostanie w kolekcji bo ma szybki dynamiczny dźwięk i jest muzykalny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.